Jump to content

Kafana pod obručima


Kronostime

Recommended Posts

On 10/14/2020 at 10:45 AM, Krava kaze mu said:

 

ok, sta bi to bilo konkretno, taj substance?

- Umetnost miksovana sa naukom...i filozofija... to na prvom mestu

- Nista ne postize osecaj humble iskustva kao borilacke vestine. A cist, pjur humble osecaj je nesto najlepse sto sam iskusio, i to kao puki low level rekreativac.
Covek ceo zivot zivi sa egom i sujetom, pogotovo mi muskarci, i to je borba koja nas muci i kad drugi ne osete na svojoj kozi nas ego.
Kad si istinski humble-ovan, to je prejebeno lepo iskustvo. Ponosan si na sebe, zadovoljan, jer znas da si barem u tom trenutku oslobodjen ega. Celokupna introspekcija je zdravija i slobodnija.
Pocnes da ne trazis krivce u drugima, ne mrzis druge, ne sudis drugima.

- Da su mnogi, lepa vecina, izvanredno inteligentni, sa mnogo razvijenim procesima.
I kljucnu razliku na vrhunskom nivou pravii inteligencija. Incidentno je da budes sampion a da nisi neko ko ne zna da razmislja inteligentno i u ringu i van ringa.

- Da ti ne vredjaju slobodno vreme(koje u zivotu nemas mnogo) time sto izadju svake nedelje i budu ravnodusni kakav im je performance, jer ne mogu mnogo da izgube.
Tu nema svake nedelje ispravke, tu nema zagarantovanih ugovora i para koja moras da primis u naredne 4 godine, makar se raspadao.
Tu nema kad nabijes 15 miliona godisnje, odes u Mancester, pa kad malo propadnes, boli te uvce, kad istekne ugovor, uzece te neki Everton za 7 miliona godisnje.
Tu imas 2, maks 4 borbe godisnje(neretko je da je neko iz top10 placen 30k dolara za mec), i tu opstaju samo oni koji imaju sposobnost da mnogo uce i iz poraza, i iz pobede.


- Tu nema simuliranja i flop-ovanja. 
Tu ima da lik koji je celu karijeru struggle-ovao, uspeo nekako da udje do meca za titulu, protiv najboljeg borca svih vremena, i onda se desi nedozvoljen udarac, sudija prekine borbu, pita izazivaca "je l mozes da nastavis mec", i on kaze "sve je ok, nastavljamo". Znas sta bi se desilo da je rekao "ne mogu da nastavim mec, povredio me" ? Sudija bi prekinuo mec i po pravilu njemu dao pobedu, i titulu. Ali on to nije odlucio. Da je odlucio, dobio bi titulu barem revans, za koji bi zaradio milione, a usput bio upamcen kao jedini koji je pobedio najboljeg svih vremena.
Sad taj isti lik koji nije odlucio da ide linijom manjeg otpora i da pobedi na taj nacin se bori za mozda 50k. To ce mu biti jedini mec mozda u godini, i jedini izvor prihoda. A od tih 50k ce placati sparing partnere, ceo trening kamp, izdrzavati svoju porodicu.
I znas sta, nece da kuka, nece da bude salty. Kad njegov trenutni konkurent iz kategorije napravi neki uspeh, on ce da ga pohvali i da istakne njegovu vestinu.

- Tu ima da 99 posto boraca ima istinsko postovanje za protivnika. Cak i ti borci, za koje kroz mejnstrim javnost mislite da su kretencine, nisu takvi. I ti vise postuju protivnika nego 99 posto fudbalera i kosarkasa.

Da ne pominjem zilione pricao kao sto su da je jedan od 3 najbolja borca svih vremena bio bully zrtva kao klinac, i da ga borilacke vestine, i sposobnost da bude superiorniji u borbi, nisu promenile, da je ostao humble-ovan lik. Kad je taj isti borac (GSP) sreo posle 15 godina lika kojia ga je maltretirao, pomogao mu je. Taj isti GSP je javno priznao da se uvek plasio meceva. Jedan drugi borac je nedavno POSLE POBEDE izjavio da je 10 minuta pred borbu hteo da lazira povredu jer se usrao.


Uostalom, pusti klip i odslusaj ove ljude pa donesi zakljucak. Da li mozes da zamislis da neki od fudbalera ili kosarkasa mogu da imaju ovu osvescenost, radoznalost i inteligenciju.

Edited by BattleBender
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 10/16/2020 at 9:54 PM, MilošVB said:

@BattleBender

 

Ko je najbolji svih vremena? I koji su top 5 prema tvom mišljenju?

 

Ne pratim pa pitam 😁

Mnogo je to tesko odluciti. Zato sto su MMA matematika i metrika mnogo zajebane stvari.
Zavisi od momenta, od matchup-a, mnogo okolnosti... Ovo kao mogu da izdvojim. S tim sto ovi koji nisu u prvih 5, ne znaci da ne mogu da pobede neke iz top 5.
Evo UFC ce sad da izvede vratolomiju da se oduzi sukobljavanje sa Ngannou-om. Trenutno Ngannou bi imao barem 70% sanse da raznese svakog coveka koji je ikad hodao Zemljom (i Jonesa, Stipe-a i DC-a i Fedora). Inace jako pametan momak, iako zgleda kao da je tu zato sto je nadljudski jak i brz.

Jones
GSP
Khabib
Fedor
Stipe

DC
Adesanya
Conor
Cejudo
Usman/TJ/Anderson Silva

Jones - Jordan level pobednika (ujedno i psihopate), i neko ko uvek nadje nacin da pobedi. Savrseno barata MMA-om, svojim mogucnostima, ali i protivnickim. Determination, zao u nameri da pobedi, samopouzdanje ultimativnoga alfe, pomesano sa najboljim fighting IQ-om.

GSP - definicija drevnog borca. On je jos bolji od Jones-a u tome da savrseno koristi ono sto on zna i ono sto protivnik moze/ne moze. Nema wrestling pozadinu a dobijao je na rvanje skolovanje rvace. Inicijalna evolucija sporta, pionir i preteca mma boraca (pre toga su svi mahom bili ili wrestling specijalci ili bjj specijalci ili strikeri)

Khabib - one trick pony, koji je do perfekcije doveo fundamentalno najbitniju stvar u MMA, a to je rvanje uz zicu kaveza. U rvanju na sred oktagona, tu verovatno nije najbolji (pa mozda ni u svojoj kategoriji). Iako ga ne volim, nacin na koji on koristi zicu oktagona (ogradu) je cista umetnost. Inace uopste nije mnogo snazan, i to je pogresna percepcija koju imaju ljudi. Apsolutno savrsen balance tela ima prilikom rvanja, poznaje fiziku rvanja kod zice savrseno, svaki gram svog tela savrseno koristi za gravitaciju. Kao mokro cebe je, i tamo u tom klubu u kojem trenira (AKA, gde su i DC, Rockhold, Cain i Khabibovi pajtosi) kazu da poluteskase i srednjake drzi na zemlji jer svake milisekunde zna sta treba da radi sa svojim telom.

Fedor - Zalosno sto njegov prajm nikad nismo gledali protiv DC-a, Stipe-a, i Jones-a, mislim da je nekompletniji borac od njih, ali je promenio igru, pogotovo sa overhand-om. Prebrze ruke...

Stipe - ljudeskara, i dalje vatrogasac (prakticno volonter) u svakom smislu. Nacin na koji je pobedio 2 puta DC-a ga stavlja u ovaj kos, savrseni miks pametne i hrabre borbe. Prva pobeda protiv DC-a je za film i udzbenike. Cela karijera i legacy ti je pred provalijom, i ti pravis korekciju na kraju meca i gadjas telo nizeg protivnika, iako moras da juris nokaut jer je to jedini nacin da pobedis.


Adesanya bi sad dobio Jones-a (ja barem tako mislim), sto ne znaci da je bolji. Motivisani i fokusirani Conor bi dobio Khabiba, a DC je izgubio najvece borbe (Jones 2 puta, Stipe 2 puta) zato sto je previse good i regular guy. On je ozbiljan takmicar, mrzi da gubi, cvrst je, mnogo pametan lik... ali i protiv Jonesa i protiv Stipe-a je pokazao nesigurnost, i da je zaista regular dude. Dok je Jones Jordan-esque psihopata, a Stipe je samo sampion, prakticno superherojskog vajba.

Ocekujem u narednih 15 godina da u ovoj listi ostanu samo nekoliko imena. Sport se razvija neverovatno. Do pre 10 godina, svi  borci su bili ljudi koji su bili dobri u nekoj tradiocalnijoj vestini i onda izasli u oktagon da to primene. 
Sad se trenira MMA, mnogo ranije. Udaraci cu uciti striking skills shodno zakonitostima mma-a. Rvaci ce uciti da se rvaju blizu kaveza i sa elementima bjj-a. BJJ (brazilska jiu  jitsa) se menja, odvaja se tradiocionalna Gracie skola od novije moderne, mma-oriented. U modernijoj ne ucis tranzicije i pozicije gde ce samo neko da te zvekne u glavu.

Inace, da se srusi balkanski mit,i ta Crocop mania... On ne moze biti ni u top10 teskasa, poluteskasa. MMA je od tada, fala bogu, mnogo napredovao. Razlika izmedju onoga sto je mma bio pre 15,20 godina i onoga sto je sad, je mozda i veca razlika nego izmedju onoga sto su fudbal i kosarka bili pre 40 godina i onoga sto su sad...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...