Jump to content

Kafana pod obručima


Kronostime

Recommended Posts

On 10/2/2019 at 12:44 PM, Tamburinjo said:

@Nicklord

 

Oko Marine Abramovic... oprostices mi oko opstih pojmova i mesta, ogromna je tema pa je mozda i bolje da ti bacim par linkova nego ja da sabijem u par recenica ali ajde

 

 

Umetnost kojom se doticna bavi postoji od 50-ih mada je na vikipediji klasifikuju kao performans i da je nastala u 60-im, sto nije tacno, njeni zaceci su mnogo ranije, ali je vrhunac dozivela 60-ih. Jedna od glavnih odlika ovakve vrste umetnosti je body art, tacnije da je telo glavni pokazatelj stanja cula i medij preko koga treba transponovati emociju. Da se ne frjam sada sa modernom i izrazima posto sam na prvom mestu narodski covek i volim da objasnim prostim recima bez mistifikacije, umetnik je u centru dogadjaja i sluzi se svojim telom i culima koje napinje do kranjih granica pa cak i preko toga kako bi pokazao svoju poentu. Upravo je mistifikacija glavni pokretac celog ovog pokreta i umetnosti ali o tome nesto kasnije, pisem samo kao podsetnik meni da ne zaboravim. 

Vrlo brzo su na prost body legvidz moderni umetnici dodaju i multi mediju. Ekspanzija u audio video svetu tih godina dovodi do njenog obilatog koriscenja u performansima. Tada je ona bila nesto novo nesto sto ih je inspirisalo za razliku od sada kada ih tehnologija sputava i kada se vracaju korenima i primitivnom, kao sto je cesljanje govedje koske. 

Najpoznatija pored Marine Abramovic je svakako Joko Ono cije performanse mozes naci na jutubu. 

 

 

 

Oko umetnickog dojma samog performasa i cele te eksperimetalne umetnosti polemike se vode od njenog nastanka. Kritike su naravno kao i uvek podeljene, da je to prava umetnosti, primitivna kakva treba da bude, do toga da je to praznina koja okuplja netalentovane likove i otpadnike koji nisu uspeli u klasicnoj umetnosti. Pokusacu malo da uprostim, mada priznajem nije svaki put ovako prosto. Ako imas lika u fotokopirnici koji kopira skripte za faks ti ces reci da radi svoj posao, ako imas Marinu Abramovic koja kopira skripte ti ces reci da ima svoj performans u kome pokazuje kako se ljudska vrsta kopira i mnozi, kako smo naizgled isti, uokvireni listovi sa gomilom slova ali kada se udubis vidis da je svaki list potpuno drugaciji i poseban. I onda ona dobije pohvale i pare a radnik u kopirnici dobije minimalac i svaku drugu subotu radnu. Radnik nije svestan svoje umetnosti dok izvodjac jeste. 

 

Moj licni problem sa ovom vrstom umetnosti je sto se ogoljenom daju odlike koje definitivno nema. Zamislimo da neki andergraund lik uzme i udara prutom od mahagonija naizmenicno po metalnom buretu i sebi. Trazeci simboliku i poentu u tom cinu, rastavimo performasn na cinioce (opet cu biti malo prost i prizeman ali ne mogu reci da u ogromnom broju slucajeva nisu ni njihovi performansi) 

covek pohlepa nebriga

prut drvo zivot kiseonik pluca planete 

metalno bure nafta zagadjivac novac kapitalizam

udarac unistavanje kazna 

 

dolazimo do price kako covek zeljan novca unistava prirodu koja mu to vraca ostavljajuci trajne oziljke sve do potpunog unistenja i jednog i drugog, i dok novac nafta i kapital za bogacenje ne ostanu da ne moze niko ni da ih koristi, tj dok se drvo od udaranja ne pohaba a covek od sopstvenih udaraca savije u bolovima. Sad koliko je to duboko... ako imas mastu sve je performans po recima jednog izvodjaca. I tu dolazimo do mistifikacije. Ako imas nesto sto nije toliko duboko i nije nesto sto treba da zavredjuje paznju mistifikacijom i nekim velom tajne kako je to samo za odabrane i one koji stvarno razumeju dolazis do stvaranja kulta, jer svako hoce da bude poseban i videce nesto cega nema ili sto mu je suptilno sugerisano.

Car je go. Bukvalno ta prica. Svi ce reci kako Marina nosi na sebi odecu od zivota, od neba, od prirode, od pozude i ceznje, dok ce neko ko gleda sa strane reci pa jebeno je gola. Sad sto ce njega kamenovati... 

 

 

Gospoja Marina je bila andergraund dugi noz godina sve dok joj Lejdi Gaga nije dosla na izlozbu i tako donela slavu novac medije i sve cega se gospoja Marina grozila do tog trenutka. Po meni ta sok rok umetnost nema neku siru publiku, i to je dobro. Inace za svoju sahranu Marina je trazila tri kovcega i da bude sahranjena u tri razlicita grada, Amsterdam Beograd i Njujork ali da se ne zna gde ce joj biti telo. I to sada nekoga treba da bude briga... mislim pretenciozno do imbecilnosti. 

 

 

An Xiao’s 2010 piece “The Artist Is Kinda Present” responds to the difficulties of staying present and Abramović’s 2010 piece, providing commentary on the nature of social relationships in an age of ever-present mobile devices and social media. Re-imagining Abramović’s piece as a coolly zen meditation exercise, Xiao allowed the participants to be “present” with her, the artist, through text messages or tweets while they sat in front of her and she wore dark sunglasses that frustrated any attempt to read her emotions; the artist responded until the participant felt they had reached a satisfactory connection or were just bored.

 

An Xiao, "The Artist Is Kinda Present," 2010. (image by Hrag via Flickr)

 

This experience is different from Abramović’s pointed mode of artist-as-brand. When she addresses her “Facebook People” and the media by asking them to follow her Facebook page for regular updates rather than being present or even kinda present, the artist is a brand — and it is much easier to have control over a brand than an actual human experience. In her  performance “The Artist is Present” (2010), Abramović describes the idea of “unconditional love,” another tenet of the sort of energy exchange typical of a new age-y worldview.

“Unconditional love with someone you’ve never met is a straightforward feeling that is so overwhelming and fulfilling,” Abramović tells Interview Magazine. “It’s not easy to do. I was trying to set up a zone where I was really empty. I am receiver and sender at the same time.”

 

Piši češće.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...