Jump to content

Kosovo, priznati ili ne?


djole

Recommended Posts

Auh...čitala sam na preskok vaše postove. Prvo, divim se svima vama koji ste gledali prenos sednice Skupštine, ja to nisam mogla da gledam, niti ću gledati sve dok su tamo Martinović, Ristićević, Đuka, pa oni kriminalci na balkonu ( videla sam fotke na Tviteru i Fejsu ) i onaj nasilnik Šešelj.

 

Drugo..vraćate se gospodo, drugovi, braćo :classic_smile: u daleku istoriju. I mislim da ste dosta emotivni i usudila bih se da kažem, ostrašćeni, pa se diskusija svede i na lični nivo.

 

Treće: Sadašnji, važeći Ustav Republike Srbije ima uvodnu preambulu vezanu za Kosovo i Metohiju a Ustav je najviši pravni akt jedne države.

 

Da li vi zaista mislite da mi, obični, mali ljudi, možemo da se pitamo hoćemo ili ne priznati KiM? 

 

Da li vi shvatate da je ta sednica o KiM najobičnija farsa i alibi pred narodom? Vođa će potpisati zvanično priznanje možda za mesec, eventualno dva meseca, a neko moje lično mišljenje  je da je on već stavio paraf i ne samo on već i Ana Brnabić. Setite se onog šampanjca od pre par nedelja, kada su kosovski lideri slavili. To samo treba da se ozvaniči u narednom periodu.

 

Ovo je moje lično mišljenje i nema nikakve veze sa strankom čiji sam član niti sa tim Savezom za Srbiju-niko još to nije rekao od njih, da je ova sednica samo alibi..

 

Sad kad pominjem stranku i stranke opozicije, iskreno moram da priznam da mi se u podjednakoj meri dopadaju stavovi Dveri ( 6 principa za rešavanje problema na KiM ) i ona Rezolucija ( mislim da je Rezolucija ) koju je predložila SSP ( Đilasova stranka ).

 

I sam Savez za Srbiju, u 5 tački Programa doneo je svoj stav po pitanju KiM, a o KiM stav imaju i ostale opozicione stranke.

 

Slušala sam i čitala te predloge, njihov miks-spoj bi bio dobar za sve...ali te predloge su iznele opozicione stranke čiji članovi, funkcioneri, simpatizeri dobijaju batine od nasilnika Vođe i njegovog " političkog tate" od prošle zime do danas.

 

Lično, ukoliko posmatram KiM sa nekog svog emotivnog gledišta- nisam za priznavanje, a jesam za nastavak daljih pregovora, ali sa drugim pregovaračima koji će imati pravni legitimitet. Vođa nema pravni legitimitet.

 

Objektivno, o ovome mogu da pišem ovde ili na svom blogu..ali ko sam ja da pišem o visokoj politici...   

 

Eto, neću da širim temu i da pišem o istoriji, a neću ni da slutim neku nesrećnu budućnost jer ipak, nekako verujem da će sve biti dobro za nekih 20-30 godina na ovim prostorima.

 

Izostavljam i svoje najličnije mišljenje, jer ne znam ko sve čita ovaj forum...možda i napišem, ako nastavim diskusiju..

 

 

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, wrach said:

 

 

Bilo bi izuzetno dobro kada biste stavove po ovom pitanju mogli argumentovano da obrazlozite. Zaista me zanima koji su to zlocini koje je Srbija cinila na autonomnoj pokrajini?

 

Par razmatranja na temu šta je država Srbija radila na Kosovu i zašto je priznavanje Kosova nužno. Odgovor je stvar perspektive i da li neko još uvek živi u srednjem veku ili u sadašnjosti.

 

Za one, koji žive u prošlosti, činjenica je da su albanska plemena dobrano iskoristila tursku okupaciju da se zahvaljujući brže i obuhvatnije islamizacije albanskog naroda pod turskom vlašću postepeno naseljavaju na Kosovo i šire na srpske teritorije. Na masovnosti to je tek dobilo zahvaljujući dve seobe Srba krajem sedamnaestog i sredinom osamnaestog veka. Srbi su podržali Austrougarsku u ratovima i nakon povlačenja Austrougarske krenuli u masovnu bežaniju (seobe) da bi izbegli reperkusije kada su se Turci vratili. Uglavnom, većina onih Srba, koji bi mogli da se nazovu starosedeocima Kosova, je tim prilikama napustila Kosovo. Današnji Srbi sa Kosova većinski predstavljaju potomke kolonista, koje je naselio nosonja, upotrebljenih za svrhe teraformiranja.

 

Šta je sve Srbija radila tokom i nakon balkanskih ratova i nakon prvog svetskog rata je veoma široka tema, ali može se svesti na masovna proterivanja/"preseljavanja" (neka čak i u dogovoru sa Turskom, koja je Albancima i Muslimanima sa ovih prostora naseljavala istočne oblasti Turske) pa ima mestimično i elemente genocida. Istraga poturica ispod crte. Da bi se teren teraformirao na prethodno srednjevekovno stanje, pored proterivanja albanskog i muslimanskog življa, masovno su naseljavani brđanski kolonisti (instrument, koji je i za Vojvodinu upotrebljavan nakon Prvog svetskog rata pa i nakon Drugog svetskog rata a i tokom/nakon ratova devedesetih). Imali su Albanci na tim prostorima itekako  "lepih" dela srpske vlasti za pamćenje.

 

Da ne zalazim sad u događaje pre, tokom i posle drugog svetskog rata (italijanske planove (da Srbija nije formirala Kraljevinu SHS već se zaustavila pre Hrvatske i Slovenije, Italija ne bi stvorila i podgrevala albanski nacionalizam), Faraonove pripreme "7. republike") te tokom devedesetih godina (zločine SMradovog režima samo onaj ne vidi, koji ne želi da ih vidi), jedni drugima tokom istorije nismo ostavljali lepa sećanja.

 

Pitanje je samo dokle treba ići tuk na luk. Srbi su realno izgubili Kosovo nakon velikih seoba. U dvadesetom i dvadesetprvom veku trebalo bi da smo malo prosvećeniji nego da se bavimo ispravljanjem istorijskih krivih Drina. Priča a šta su oni nama pre xy vekova danas ne pije vodu. A za dela Faraona, pa i ona protiv srpskih interesa, su upravo sami Srbijuksi najdgovorniji, i to onaj brđanski "oslobodilački" deo, jer bez njih ne bi dugo ni opstao na vlasti.

 

Ostavimo znači istoriju i istorijska pamćenja po strani. Takođe pitanje, šta je starije na tom prostoru, kokoška ili jaje. Time dolazimo do prostog činjeničnog stanja da Albanci danas čine apsolutnu većinu na Kosovu. Da li iko od branioca svetog srpskog Kocoba ima uopšte ideju kako ih uklopiti u državu i društvo, koje se, najblaže rečeno, maćehinski odnosilo prema njima? Da li iko zna šta uraditi sa velikom mladom ruralnom populacijom bez perspektiva? Njihovo trenutno nezadovoljstvo je usmereno na Srbiju, ubuduće će se srušiti na njihove političare, kada ovi više ne budu mogli da nalaze izgovore u Srbiji.  Da li iko od velikih branioca Kocoba stvarno želi makedonske uslove u skupštini i državi? Jer do toga bi sa Kosovom u sastavu Srbije sigurno došlo. Da li ti isti branioci žele albanski jezik kao zvanični jezik na teritoriji cele Srbije? Ima tu mnogo pitanja na koja branioci svetog Kocoba nemaju odgovor. E pa prijatelji, nema teritorije bez stanovništva. Španska kraljica Izabela je započela reconquistu (da kažemo špansku verziju istrage poturica) u 13. veku, do 15. veka taj proces je završen. Tada je to spadalo u normalnu politiku, danas to više ne može da prođe. Ima, doduše, među nama Srbima dosta anahronih primeraka, koji to ne shvataju.

 

Realno je samostalnost Kosova upravo za Srbiju najbolja opcija. Problem manje, a imamo ih ogroman broj i bez Kosova. I podela u suštini nije dobro rešenje jer možda veći broj Srba na Kosovu živi južno od Ibra a ne na severu.

 

Realno rešenje je da se pređe u pregovore o priznanju Kosova uz čvrste garancije međunarodne zajednice i njeno obavezivanje na poduže prisustvo na Kosovu.

Šta je eventualno moguće da se ostvari? Bezbednost, normalan život i prava za srpsku zajednicu. Možda čak i neki jači status, sličan onome, kakav imaju makedonski albanci (nezavisno od procentualne zastupljenosti Srba, ipak je Kosovo bilo deo Srbije), znači službena dvojezičnost na celoj teritoriji i Srbi kao ko-konstitutivni element države, a ne tek obična manjina. Ovo zadnje je, naravno, teško ostvarivo, ali početi pregovore sa maksimumom pa videti šta se može. Svakako da priznanje treba da se naplati u korist Srba na Kosovu. Omogućavanje i pospešivanje povratka onima, koji to uopšte još žele. Program za ubrzan privredni razvoj srpskih enklava uz olakšane kredite međunarodne zajednice (teško da bi albanske vlasti to finansirale, niti bi mogle zbog svog biračkog tela).

 

Zaštita srpskih svetinja i srpske kulturne baštine (ne novokomponovanih kao one crkve u Prištini, već stvarno istorijskih) od uništavanja, prisvajanja i prekrajanja istorije. To je stvarano u okvirima srednjevekovne srpske države, finansirano od strane srpskih vladara, građeno od strane Srba i ne može biti ni kosovsko ni albansko. Upravo u ovom domenu je potrebna posebna zaštita i garancije od strane međunarodne zajednice. Uostalom ni Turska danas ne uništava (bar ne više) niti osporava ili „prekraja“ vizantijsku kulturnu baštinu, nasuprot, zarađuje na istoj. Kad smo već kod Turaka, oni ne pokušavaju prekrajanje istorije. Osvojili su surovom vojnom silom fair and square, sad su tu i to je to. Ne izmišljaju neke novokomponovane istorije tog prostora.

 

Pošto su sećanja na obe strane suviše sveža a i obe strane ne odustaju od neke svoje istorijske istine, potreban je poluprotektoratski status Kosova (zaštita srpske manjine i istorijsko-kulturne baštine) pod okriljem međunarodne zajednice sve dok se situacija ne normalizuje. Taj status bi, po svemu, poduže trajao. I, naravno, bilo kakvo ujedinjavanje sa Albanijom ne bi došlo u obzir jer bi otvorilo Pandorinu kutiju Šumske.

 

Samo nabacano par ideja, za koje se može reći da su albanskoj strani sigurno neprihvatljive. Međutim, Srbija zauzvrat mora da se odrekne iskoriščavanja srpske manjine na Kosovu u dnevnopolitičke svrhe i prestati sa stvaranjem nestabilnosti. Srbi na Kosovu moraju da shvate da su građani države Kosovo u svakom smislu. Imaju svoju nacionalnost, svoj jezik, svoju istoriju, kulturnu baštinu, veru, šta god, ali država, u kojoj žive, nije Srbija, njihova država je Kosovo.

 

Zvuči kao naučna fantastika da albanska strana prihvati pomenute ustupke Srbima na Kosovu, ali puno priznanje i izgradnja dobrosusedskih odnosa ima svoju cenu. I koliko god takvi ustupci albanskoj strani bili neprihvatljivi, za međunarodnu zajednicu mogu da zvuče sasvim logično i prihvatljivo. Pod uslovom, naravno, da se Srbija već jednom opredeli za pravu stranu a ne izigrava rusku marionetu u destabilizaciji Balkana. Umesto priče o Kosovu kao srcu Srbije, odmah je trebalo prihvatiti realnost i poći u pregovore sa ovakve ili slične pozicije. Tada je to možda bilo moguće postići, sad sve teže. Mada se treba truditi da se izvuče šta se može za Srbe na Kosovu. Ono što sigurno ne može je paradržavni status enklava ili povratak u ustavni okvir Srbije. Srpska vlast od SMrada naovamo nikada nije ni imala dobrobit srpskog naroda na Kosovu na umu već je Kosovo i srpski narod na njemu koristila kao instrument za dnevnopolitičke svrhe.

 

BTW, da je kod Srbijuksa svojevremeno bilo iole pameti i sposobnosti da se shvate sign of the times, ne bi ni bili u ovoj situaciji. SMrad za SMrada, ali da nije i narod toliko kukao za majčicom Rusijom i srcem Srbije, da se smo se okrenuli na pravu (i.e. za nas isplativiju) stranu i batalili igrice sa destabilizacijom regiona, da smo shvatili da živimo u 21. veku i prihvatili realnosti, verovatno bi, doduše uz veoma znatne ustupke Srbije, Kosovo još uvek bilo u okviru Srbije. Verovatno pod nekim modelom kao u Makedoniji.

 

Sada nema drugog rešenja od priznavanja Republike Kosovo. Što kasnije se to shvati i prihvati – to gore. Prvenstveno po Srbe na Kosovu.

Edited by Akiro
  • Like 16
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, DJ_Vasa said:

Ista priča je i sa Beogradom - strani turisti će videti potez između Slavije i Kalemegdana, ali neće videti Kaluđericu, Altinu, Paviljone, Železnik ili Karaburmu. Ne sporim da izveštaji PTC-a predstavljaju da se tamo gladuje, ali Kosovo je ipak obična vukojebina.

 

Vidi, priča je malo dublja i šira od "sve je to marketing" zaključka. Dva čoveka koji se bave istim biznisom, relativno imućni obojica, sličnog socijalnog statusa u svojim sredinama, videli Evrope, pošto se uglavnom po Evropi i sreću obojica gde su se i upoznali i združili... ono što nisam ni pisao se ticalo uređenja istog biznisa s ove i s one strane, (ne)potkupljivosti službenika carine, (obavezan mito s "naše" strane da ti ne bi skrajnuli kamion i "zaboravili" papirologiju) i poštovanju propisa, kvaliteta puteva, upoređenje plata zaposlenih u preduzećima slične veličine s obe strane i sl. Drugi deo se tiče prolazaka kroz sela, izgleda istih, trgovine drogom i razlike u mentalitetu koje utiču na različitu raspodelu zarade od tog najpopularnijeg biznisa oko granice, etc...

Nema veze nek ostane da je Kosovo "vukojebina", realno, nisam lično bio, ne mogu argumentovano da pobijem. :thumbsup:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Akiro said:

 

Međutim, Srbija zauzvrat mora da se odrekne iskoriščavanja srpske manjine na Kosovu u dnevnopolitičke svrhe i prestati sa stvaranjem nestabilnosti. 

 

Ne bih da seciram i izvlacim iz konteksta, ali ipak, moram da postavim pitanje: da li verujes da je ovako nesto moguce? Pa mi smo se od Hrvatske rastali pre skoro 30 godina, a raspolozenje medju politicarima i narodom je uglavnom (nazalost) takvo kao da se juce zavrsio rat. Ne prodje nedelja bez otrovnih strelica. Hell, pa od Crne Gore smo se u miru rastali pre trinaest godina, a zvanicni odnosi su sada daleko gori nego tad. I tu ne prodje nedelja bez citanja lekcija. Da li ocekujes da ce, kada se potpise nezavisnost Kosova (a Kosovo nije ni Hrvatska, ni Crna Gora), obrazac ponasanja politicara biti drugaciji? Sta god da se desi, tek nas ceka gorenavedeno. Tek ce se ta tema eksploatisati u dnevnoj politici, mozda cak i jos zesce, jer dnevna politika je okruzenje u kome se nas politicar najbolje snalazi. Potpisivanje nezavisnosti Kosova tu, nazalost, nece nista promeniti na bolje.

 

Edit: sa svim onim sto si napisao ispod ovoga se slazem ("pogresna politika u pogresno vreme"), pitanje koje sam postavio je vise retoricko da bih se nadovezao svojom refleksijom.

Edited by Duh koji lebdi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Iako će vlast opet da me opomene što rušim sneška na ovom forumu moram da reagujem:wink2:

 

"Današnji Srbi sa Kosova su kolonisti koji su tamo naseljieni" je totalna laž. Juče spomenuh već rahmetli Jasharija koji je tvrdio da niko ne pamti da je na Kosovu bilo Srba pre 1928, očito se ta priča primila i kod nekih forumaša.    

Ipak najviše pažnje mi je otišlo na poznatu priču " šta bi mi sa tim Albancima" koja dolazi od liberalno-evropskih krugova u Srbiji. "Nećemo valjda makedonski scenario" zavapi  dragi Akiro.  Puna su mu usta kritike zlih Srba ali prvi ne bi da bude ravnopravan sa Albancima.

Neću to nazvati pravim imenom zbog straha da me barakuda ne kazni:smiley2:

I naravno da još jednom ponovim samostanost Kosova nije u interesu države Srbije već određenih pojedinaca u Srbiji.     

Imam i pitanje za ovdašnje vlasti za pravila na ovoj temi.  Da li je kažnjivo pisati o zločinma koje su na Kosovu počinili Albanaci nad Srbima?  

Edited by perkos
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 
 
 
45 minutes ago, perkos said:

...

 

Jel možeš ti, kao čovek koji je živeo na KiM i bolje poznaje situaciju od većine na forumu, da napišeš, kako bi prema tvom mišljenju trebalo da izgleda rešenje za Kosovo, rešenje za Srbe severno i rešenje za Srbe južno od Ibra. 

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, AgroUrban said:

 

Jel možeš ti, kao čovek koji je živeo na KiM i bolje poznaje situaciju od većine na forumu, da napišeš, kako bi prema tvom mišljenju trebalo da izgleda rešenje za Kosovo, rešenje za Srbe severno i rešenje za Srbe južno od Ibra. 

Federacija koju bi činile Srbija i Kosovo

Obaveza EU da nas odmah primi u svoje članstvo nakon tog dogovora između Srba i Albanaca

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tesko da se moze naci neko povoljno resenje za preostale Srbe. Onaj martovski hepening je pokazao mnogo toga, stepen medjusobne mrznje je ogroman. Medjunarodnu zajednicu boli uvo, na tim martovskim desavanjima samo sto selfije nisu pravili dok se desavalo to sto se desavalo. Ni kasnije nisu prstom mrdnuli da otkriju ko stoji iza toga, a jasno je ko je to mogao da organizuje. Visegodisnje represije nad Albancima su stvorili ogromnu mrznju i nepoverenje prema bilo cemu vezanom za Srbiju i to ne samo da ne moze da se smanji, vec sa novim generacijama taj animozitet raste. Cak i da Srbija sutra prizna Kosovo polozaj tih Srba se nece drasticnije poboljsati.

Stanje ce verovatno biti takvo kakvo je, bez nekih sukoba vecih razmera. Mafija ce po severu raditi svoje, goveda politicarska sa obe strane ce dozirati napetosti u zavisnosti od vlastite koristi. Uostalom, sta bi bilo koja vlast radila bez kosovskog problema. Cemu bi se vracali kad god zatreba, na cemu bi gradili pojam izdajice...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, dulematic said:

@perkos

Jel imaš ti nešto drugo da ponudiš osim "svi ostali lupetaju, a zla moderacija me kažnjava"?

Nemoj da mi se lično obraćaš da te ne prijavim moderaciji !

Moderacija je podložna i kritici ,valjda nije neki problem pomenuti kad preteraju u strogoći 

Link to comment
Share on other sites

Naravno da je moderacija podložna kritici, to je i više nego poželjno nego se to radi na mestu predvidjenom za to a ne na način na koji ti to radiš.

Drugo, od tebe smo na ovoj temi samo mogli čuti "ovaj lupeta, ovaj laže", bez da si izneo i jedan stav ili ponudio neke argumente.

Nije moderacija kriva što takav način komunikacije želi da spreči.

 

Da se vratim na temu, trenutno stanje na Kosovu najviše odgovara političarima na vlasti i na Kosovu i u Srbiji, koji ovaj status mogu da koriste da podižu tenzije i netrpeljivost i time skreću temu sa toga što su Srbija i Kosovo (uz Bosnu), najgore ekonomije u Evropi, da vlada bezakonje i da je životni standard na ivici egzistencije.  Shodno tome, oni će se potruditi, da ovakav status ostane koliko god da im je potrebno. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, perkos said:

Iako će vlast opet da me opomene što rušim sneška na ovom forumu moram da reagujem:wink2:

 

"Današnji Srbi sa Kosova su kolonisti koji su tamo naseljieni" je totalna laž. Juče spomenuh već rahmetli Jasharija koji je tvrdio da niko ne pamti da je na Kosovu bilo Srba pre 1928, očito se ta priča primila i kod nekih forumaša.    

Ipak najviše pažnje mi je otišlo na poznatu priču " šta bi mi sa tim Albancima" koja dolazi od liberalno-evropskih krugova u Srbiji. "Nećemo valjda makedonski scenario" zavapi  dragi Akiro.  Puna su mu usta kritike zlih Srba ali prvi ne bi da bude ravnopravan sa Albancima.

Neću to nazvati pravim imenom zbog straha da me barakuda ne kazni:smiley2:

 

 

Možda bi mogao da ne lažeš baš tako otvoreno. Niko nije napisao da Srba nije bilo pre 1928 na Kosovu niti da su svi današnji Srbi na Kosovu kolonisti. Srbi starosedeoci Kosova su se većinski (što znači ne potpuno) iselili sa Kosova tokom velikih seoba. Veliki delovi su čak bili potpuno depopulizovani. Većina (što znači ne svi) današnjih Srba na Kosovu predstavlja potomke brđanskih kolonista, koje su Karađorđevići naselili u svrhu pokušaja vraćanja stanja na pređašnje (što znači srednjevekovne) odnose. Šta je tu netačno?

 

Nigde nije ni pisalo niti je naznačeno niti bi tako moglo da se interpretira kao "šta bi MI sa tim Albancima" niti da neko ne bi želeo da budu ravnopravni Albanci. Pisalo je šta bi veliki branioci svetog srpskog Kocoba (što sasvim sigurno ne označava liberalno-evropske krugove) u slučaju eventualnog makedonskog scenarija (gde bi Albanci držali četvrtinu ili trećinu skupštine i imali odgovarajući uticaj na politička dešavanja). Pred kraj teksta čak pišem i jasno da je, da su se na vreme neke stvari shvatile i da se na vreme ispravno postupilo, to bio jedini realan scenario da Kosovo ostane u Srbiji.

 

Izvlačenje stvari iz konteksta i promena po koje reči u prepričavanju nije baš najbolji način za stvaranje argumenta. Pogotovo ako original stoji par redova iznad.

 

BTW,  za ideju federacije je sada too late. To je jedino moglo da se predloži kada su Srbi bili u poziciji moći. Tada bi to retko kome u Srbiji palo na pamet i kao teoretska mogućnost. Sada je jedino rešenje da se trgovinom za priznanje nekako izvuče koliko god mođe za Srbe na Kosovu (ne i za državu Srbiju).

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, perkos said:

Federacija koju bi činile Srbija i Kosovo

Obaveza EU da nas odmah primi u svoje članstvo nakon tog dogovora između Srba i Albanaca

 

 

Dvoclane federacije su osudjene na propast. Svaka je osudjena na propast, a na narocito brzu propast ona koja je napravljena na etnickoj osnovi.

Link to comment
Share on other sites

 

Sto se tice Kosova, svi pricaju sta se desavalo 1999te i eventualno 1998 to jest pocetka pobune...

ali svi zaboravljaju sta se desavalo PRE toga...  Tokom svih 90ih... pa i pre... o aparhejdu Srpske policije nad Albancima ...

 Imao sam neke prijatelje albance koji su ziveli u Pancevu i drzali poslasticarnicu pre 99te... 

 Pricali su kako su albancima na Kosovu bile od kuce do posla ili centra grada  punktovi policije na vise mesta.. da su kroz svaki taj punkt bili maltretirani i sikanirani... i to svaki dan..  i to mnogo pre  1998e...

 Pa izvinite i samim Srbima bi dozlopizdilo da vas cak i sopstveni Srbin policajac tako maltretira i sikanira..

 

 Drugo... sto se tice i te pobune i pokusaja gusenja iste te 1998e ...  Srbija je tamo bila dovela silne trupe za to ... i vojske i policije...  SMrad je to mogao da resi to sa time u roku od 3 dana..  bez vecih zlocina... Isto kao sto su i Hrvati to odradili sa Olujom...  I svet, NATO , EU i ostali bi uglavnom to progledali... 

  Medjutim, umesto toga je SMrad svojom nesposobnoscu to davio mesecima uz mnoge zlocine na terenu..  i zapadu je pao mrak na oci vise od tih Srpskih zlocina...   I svako ko misli da na  taj mrak koji im je konacno vec pao  nisu uticali i Vukovar, Sarajevo, Srebrenica i sve ostalo pre Kosova...  grdno se vara.

 

------------------------------

 

drugo....  cak i ako bi eto Albanci zaboravili sve te zlocine i hladnjace , i sto neko rece stavili sajkacu na glavu i vratili se u Srbiju ...  

 Sta onda ??   Da vas ja pitam ??

  Imali bi ste situaciju da je 20% i kusur populacije ( ne zelim da se bakcem brojkama ali procenat bi bio otprilike toliki ) Albanski...

 Imali bi ste situaciju da tim Albancima morate dati sva prava...  Ukljucujuci i to da bi imali prava da budu zastupljeni i u Srpskom parlamentu sa tom brojkom od 20%.... 

  Sa tim procentom bi Albanci imali vise procenta od Dacicevog SPSa,  veci procenat od svih opoziconih stranaka, mozda cak i svih zajedno...  Tukli bi se sa vladajucom za prvo mesto...  Samim tim bi imali pravo da imaju  Predsednika i/ili Premijera Srbije...

   I imajuci u vidu da su Albanci kao narod oko nekih stvari mnogo slozniji od Srba , imali bi smo situaciju da bi predsednik Srbije mogao biti Taci a premijer Haradinaj....

 

  Da li bi ste bili spremni za takav scenario ???

 

  Cak sta vise , mislim da bi sa ovim scenariom Albanci najvise zajebali Srbe...

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, dulematic said:

Naravno da je moderacija podložna kritici, to je i više nego poželjno nego se to radi na mestu predvidjenom za to a ne na način na koji ti to radiš.

Drugo, od tebe smo na ovoj temi samo mogli čuti "ovaj lupeta, ovaj laže", bez da si izneo i jedan stav ili ponudio neke argumente.

Nije moderacija kriva što takav način komunikacije želi da spreči.

 

Da se vratim na temu, trenutno stanje na Kosovu najviše odgovara političarima na vlasti i na Kosovu i u Srbiji, koji ovaj status mogu da koriste da podižu tenzije i netrpeljivost i time skreću temu sa toga što su Srbija i Kosovo (uz Bosnu), najgore ekonomije u Evropi, da vlada bezakonje i da je životni standard na ivici egzistencije.  Shodno tome, oni će se potruditi, da ovakav status ostane koliko god da im je potrebno. 

Kakav stav da iznesem na najgnusniju laž o starosedocima na Kosovu?  Kome da ponudim argumente za to?  Ovom što tu laž iznosi namerno da bi izazvao neku reakciju? Naravno sad je brže bolje "korigovao" napisano sa onim čuvenim "ne potpuno i ne svi"

Da moderacija ispravno radi svoj posao to bi odavno bilo obrisano i sankcionisano, međutim oni mudro ćute  

Edited by perkos
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Duh koji lebdi said:

 

Ne bih da seciram i izvlacim iz konteksta, ali ipak, moram da postavim pitanje: da li verujes da je ovako nesto moguce? Pa mi smo se od Hrvatske rastali pre skoro 30 godina, a raspolozenje medju politicarima i narodom je uglavnom (nazalost) takvo kao da se juce zavrsio rat. Ne prodje nedelja bez otrovnih strelica. Hell, pa od Crne Gore smo se u miru rastali pre trinaest godina, a zvanicni odnosi su sada daleko gori nego tad. I tu ne prodje nedelja bez citanja lekcija. Da li ocekujes da ce, kada se potpise nezavisnost Kosova (a Kosovo nije ni Hrvatska, ni Crna Gora), obrazac ponasanja politicara biti drugaciji? Sta god da se desi, tek nas ceka gorenavedeno. Tek ce se ta tema eksploatisati u dnevnoj politici, mozda cak i jos zesce, jer dnevna politika je okruzenje u kome se nas politicar najbolje snalazi. Potpisivanje nezavisnosti Kosova tu, nazalost, nece nista promeniti na bolje.

 

Edit: sa svim onim sto si napisao ispod ovoga se slazem ("pogresna politika u pogresno vreme"), pitanje koje sam postavio je vise retoricko da bih se nadovezao svojom refleksijom.

 

Mora da se promene politicari na svim stranama jer oni sinhrono respinuju svaki put kad tenzije padnu zbog zamora ljudi svakodnevnim zivotom. Prosto se primecuju sinusoidalni ciklusi. Ali je tesko zato sto su na svim stranama ostali i oni koji bi mogli krivicno pravno da odgovaraju za nedela pocinjena pod uniformom. Veovatno bi moglo da bude drugacije da na svim stranama postoji kultivisana verzija poput Suroia koja bi se pozabavila svakodnevnim zivotom ljudi. Onda bi nekakvo politicko pravno resenje doslo manje vise prirodno.

 

Ono sto je meni vidljivo je da zbog onih koji monetarno profitiraju od ove situacije stanje nema sanse da se popravi do poslednjeg Srbina, Albanca ili bilo kog "normalnog" iz bivse SFRJ. Pretvorili su ljude u kmetove uz njihovu svesrdnu pomoc i generisu sukobe kao da smo u ranom srednjem veku. Samo su autfit i tehnologija drugaciji. 

Edited by Plavi Golub
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, 4_Webber said:

Dvoclane federacije su osudjene na propast. Svaka je osudjena na propast, a na narocito brzu propast ona koja je napravljena na etnickoj osnovi.

Pa ni Kosovo ni Srbija ne bi bile na etničkoj osnovi jer na obe teritorije žive i Srbi i Albanci + Bošnjaci, Goranci, Romi 

Moguće i da ne bi uspelo ali ni jedno od dosad ponuđenih  rešenja nije uspelo pa eto da i ja iznesem svoj predlog. Nisam ja Av pa da igram partiju šaha sam sa sobom:classic_ohmy:   

Edited by perkos
Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Doc Holiday said:

 

   SMrad je to mogao da resi to sa time u roku od 3 dana..  bez vecih zlocina... Isto kao sto su i Hrvati to odradili sa Olujom...  

 

The HV and the special police suffered 174–211 killed or missing, while the ARSK had 560 soldiers killed. Four UN peacekeepers were also killed. The HV captured 4,000 prisoners of war. The number of Serb civilian deaths is disputed—Croatia claims that 214 were killed, while Serbian sources cite 1,192 civilians killed or missing. During and after the offensive, 150,000–200,000 Serbs—or nearly the entire Serb population of the area formerly held by the ARSK—fled and a variety of crimes were committed against the remaining civilians there. The International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) later tried three Croatian generals charged with war crimes and partaking in a joint criminal enterprise designed to force the Serb population out of Croatia, although all three were ultimately acquitted and the tribunal refuted charges of a criminal enterprise.

 

 

48 minutes ago, Doc Holiday said:

 Imali bi ste situaciju da tim Albancima morate dati sva prava...

?

48 minutes ago, Doc Holiday said:

 

 

Ukljucujuci i to da bi imali prava da budu zastupljeni i u Srpskom parlamentu sa tom brojkom od 20%.... 

  Sa tim procentom bi Albanci imali vise procenta od Dacicevog SPSa,  veci procenat od svih opoziconih stranaka, mozda cak i svih zajedno...  Tukli bi se sa vladajucom za prvo mesto...  Samim tim bi imali pravo da imaju  Predsednika i/ili Premijera Srbije...

I imajuci u vidu da su Albanci kao narod oko nekih stvari mnogo slozniji od Srba , imali bi smo situaciju da bi predsednik Srbije mogao biti Taci a premijer Haradinaj....

 

 Da li bi ste bili spremni za takav scenario ???

Da.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Neka moja razmisljanja: do nedavno i ja sam bio za priznanje Kosova, medjutim, stvari se menjaju i ja sam licno pomalo izgubio poverenje u kosovske Albance. Cini se da su se i oni radikalizovali i prvo sto ne ispunjavaju neke svoje potpisane obaveze (npr one u vezi formiranja Zajednice srpskih opstina) i drugo njihove pretenzije na Presevsku dolinu. Drugo, uz pomoc povecanog nataliteta samo je pitanje vremena kada ce Albanci postati vecinski narod i na prostoru citave Makedonije! Dakle u perspektivi mozemo imati cak tri vecinski albanske drzave! Meni to ne mirise na faktor stabilnosti u regionu. Osim toga, kod Albanaca postoji i taj "islamski element" - tako da problem nije tako jednostavan kao npr kod podela Cehoslovacke!

The last but not the least, postavlja se pitanje dali bi i eventualnim priznanjem Kosova mi sutra lepo i dobrosusedski ziveli? Ko to moze da garantuje? Zato je mozda ovo " nadrkavanje" oko priznanja/nepriznanja zapravo kocnica nekih drugih problema koji bi potom nastali?!

Drugo, tu bi se odmah otvorilo i pitanje sukcesije! Podela imovine srpskih ambasada, podela imovine drustvenih preduzeca na Kosovu, definisanje statusa srpske manjine kao i SPC i njene imovine na Kosovu ...mislim da na to Vucic apeluje kada kaze da se ocekuje da Kosovo dobije sve a Srbija nista! 

A Kosovu je priznanje Srbije veoma vazno jer bez njenog priznanja ne moze npr. da dobije stolicu u UN i svim vaznijim institucijama. Bez priznanja od strane Srbije -Kosovo je nedovrsena drzava. Inace, ne bi ni bilo potrebno toliko frke oko svega toga. 

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, Doc Holiday said:

  Sa tim procentom bi Albanci imali vise procenta od Dacicevog SPSa,  veci procenat od svih opoziconih stranaka, mozda cak i svih zajedno...  Tukli bi se sa vladajucom za prvo mesto...  Samim tim bi imali pravo da imaju  Predsednika i/ili Premijera Srbije...

   I imajuci u vidu da su Albanci kao narod oko nekih stvari mnogo slozniji od Srba , imali bi smo situaciju da bi predsednik Srbije mogao biti Taci a premijer Haradinaj....

 

  Da li bi ste bili spremni za takav scenario ???

 

  Cak sta vise , mislim da bi sa ovim scenariom Albanci najvise zajebali Srbe...

 

 

 

Taj scenario je možda bio najbolji za obe strane. Možda bi brže stigli do nekog vida građanskog društva i možda čak i EU. I time bi se Milošević svojevremeno brže i lakše skinuo sa vlasti. Da je opozicija imala vizije i mozga i na pravi način i sa pravim predlozima porazgovarala sa albanskom stranom. Možda je Milošević upravo zato i dalje pooštravao već za Albance nepodnošljivo stanje da se ne bi udružili sa srpskom opozicijom već da bi na njihovoj strani isplivali ekstremniji elementi nespremni za kompromis, koji su njemu legli kao kec na jedanaest.

 

Problem je što je i najveći deo opozicije po pitanju Kosova duvao u istu tikvu sa Miloševićem, razlike su možda u finesama. Nije ni srpski narod bio tu nešto bolji od svojih političara. Da se ne lažemo, mnogi Srbi su Albance u najboljem slučaju doživljavali u fazonu "ljopata i motika". Da ne pominjem gore slučajeve kojih se ni nemački nacisti ne bi postideli.

 

Mala digresija. Građansko društvo retko nastaje ni iz čega, odnosno evoluira prirodnim putem. To možda funkcioniše kod severnoevropskih naroda. USA imaju recept kako se to sistematski gradi. Počneš sa muzikom, dalje ubacuješ manjine sa postepeno jačim ulogama u filmove/Tv produkciju i na kraju dobiješ izbor Obame. Od Uhure u relativno sporednoj ulozi u StarTrek TOS do Siska kao glavnog lika u Deep Space Nine se to gradilo 20 godine. Filmska industrija prati trendove ali ih i kreira. Koliko puta je Morgan Freeman morao da glumi američkog predsednika da bismo na kraju došli do Obame.

 

Analogno je kod nas u kontinuitetu trebalo da se Romi, Albanci, Hrvati prikazuju kao prijatelji, komšije, značajne ličnosti, deo naše prirodne svakodnevnice, koji je jednostavno tu. Ne kao neprijatelj, ne kao objekt podsmevanja, već kao prirodni sastojak naše svakodnevnice.

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Akiro said:

 

Taj scenario je možda bio najbolji za obe strane. Možda bi brže stigli do nekog vida građanskog društva i možda čak i EU. I time bi se Milošević svojevremeno brže i lakše skinuo sa vlasti. Da je opozicija imala vizije i mozga i na pravi način i sa pravim predlozima porazgovarala sa albanskom stranom. Možda je Milošević upravo zato i dalje pooštravao već za Albance nepodnošljivo stanje da se ne bi udružili sa srpskom opozicijom već da bi na njihovoj strani isplivali ekstremniji elementi nespremni za kompromis, koji su njemu legli kao kec na jedanaest.

 

Problem je što je i najveći deo opozicije po pitanju Kosova duvao u istu tikvu sa Miloševićem, razlike su možda u finesama. Nije ni srpski narod bio tu nešto bolji od svojih političara. Da se ne lažemo, mnogi Srbi su Albance u najboljem slučaju doživljavali u fazonu "ljopata i motika". Da ne pominjem gore slučajeve kojih se ni nemački nacisti ne bi postideli.

 

Mala digresija. Građansko društvo retko nastaje ni iz čega, odnosno evoluira prirodnim putem. To možda funkcioniše kod severnoevropskih naroda. USA imaju recept kako se to sistematski gradi. Počneš sa muzikom, dalje ubacuješ manjine sa postepeno jačim ulogama u filmove/Tv produkciju i na kraju dobiješ izbor Obame. Od Uhure u relativno sporednoj ulozi u StarTrek TOS do Siska kao glavnog lika u Deep Space Nine se to gradilo 20 godine. Filmska industrija prati trendove ali ih i kreira. Koliko puta je Morgan Freeman morao da glumi američkog predsednika da bismo na kraju došli do Obame.

 

Analogno je kod nas u kontinuitetu trebalo da se Romi, Albanci, Hrvati prikazuju kao prijatelji, komšije, značajne ličnosti, deo naše prirodne svakodnevnice, koji je jednostavno tu. Ne kao neprijatelj, ne kao objekt podsmevanja, već kao prirodni sastojak naše svakodnevnice.

 

ovo treba staviti u minijature

Link to comment
Share on other sites

  • fancy changed the title to Kosovo, priznati ili ne?
  • fancy featured and unfeatured this topic
  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...