Jump to content

Kulinarstvo


Kronostime

Recommended Posts

1 hour ago, Honey Badger said:

 

Stovani sjor, a gdje stojite sa pecenim pangolinom ili letecom lisicom u umaku od ribizle? Yay or nay?

 

 

 

Nay! of course. Pangolina prepuštam Kronosu, a što se leteće lisice tiče, nikad se nisam imao čast susresti s istom, no se sjećam kad smo pred pedesetak godina u staroj kući u Splitu uhvatili našeg običnog, domaćeg šišmiša, pa ga onako raširili (jadno stvorenje je drhtalo od straha), gledaš ga - mali čovjek, samo što ima krila. Simpatična i silno korisna beštija; odmah je pušten da ponovo leti uokolo. Ne bih mu nikad naudio.

 

Što se tvojih dijeta tiče, mislim da prehrana zasnovana samo na jednoj namirnici ne vodi ničemu dobrom. Smanji unos kalorija i nastavi s fizičkim aktivnostima i eto ti najbolje redukcijske dijete*. Uzgred, slatki krumpir nema veze s 'našim' krumpirom: batat, ili kako ga gringos zovu - yam, je srodnik slaka ili ladoleža, onih lijepih cvijetića što pužu uz ograde, a sorte Pearly Gates i Morning Glory su posebno omiljene među ljubiteljima kojekakvih gljiva, kaktusa i lizačima žaba, rekreativno, dakako. Batate su u Hrvatskoj pred par godina postale silno popularne i prijete preoteti primat kiwiju, koji je krajem osamdesetih praktički istrijebio vinovu lozu na otocima.

 

* Bob umjesto graha?

Edited by ironside
Link to comment
Share on other sites

Pedeset godina mature u Junu a ja - celih 5 kg vishe od idealne tezine! Plan je bio da skinem zimskih 2 kg vishka ali je vishenedeljni karantin i nedostatak sigurnih 5 km na dan donelo jos  2 - 3 kg...

Pridruzujem se dijeti, samo da isprobam jos jedan recept, namenjen je mom unuku ali cu morati bar zalogajcic da probam da bih proverila vredi li da ide u omiljene. 

Evo izazova: 

https://blog.giallozafferano.it/pietrozanella/torta-cremosa-allo-yogurt/

 

Za prevod - provuci recept koroz google translater.

Jednostavno je, kao svaki patishpanj osim sto sadrzi med i jogurt. Moji vole tu slatko kiselu varijantu a planiram da ga serviram sa shumskim vocem, malcice prodinstanim.

Kad kazem - dijeta- to znaci da sam na soku celera, shargarepe i smutijima od povrca, zobenih pahuljica i biljnog mleka, bar 3 dana, posle toga salate i beli sir, mladi a bez voca opet 3 dana, mislim da ce bi7i dovoljno bar za pocetak....mada, jogurt dijeta nikad nije omanula, to ostavljam kao poslednju opciju, cin ocajnika koji ne moze da zakopca farmerke od proslog leta....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 5/10/2020 at 11:52 PM, Honey Badger said:

...Ova strudla izgledom podsjeca na Hokkaido Milk Bread koji sam jednom pravio u nekoj mojoj sourdough varijanti. Za njega treba napraviti water roux (vodenu zaprsku) i to mu daje pjenusavost i paperjatost, sredina bude kao oblak.

 

Mislim da bi neka kombinacija japanskog hljeba sa vocem, makom i orasima mogla biti pun pogodak.

 

Nikada čuo za japanski hleb. Juče, na početku concall, pre nego što su se svi uključili, pitam prisutne šta je to "Hokkaido Bread". Nikada u životu čuli.

Jedan reče, kakav hleb, rerne za pečenje ne postoje u domaćinstvima. Jednostavno, rerne su nepoznate, sve za šta treba rerna nije japansko (u tom smislu ni azijsko).

 

Istraživao sam jednom odakle sarma u Japanu. To im je došlo od Rusa, Sapporo (Hokkaido)  je od Vladivostoka kao Beograd - Venecija (samo sa morem između) a najbliža obala Rusije sa naseljima je kao Split - Ankona. Mešali su se ribari i trgovci.

 

2020rolledcabbage01.jpg

 

Unutar sarme je nešto kao knedla za pileću supu samo duguljasta kao ćevapčić.

 

Tako i taj Hokkaido hleb: to je verovatno ruska buhtla. Možda tamo i imaju rerne ili nešto tradicionalno kao "vurne" po starim seoskim kućama u Srbiji.

Nisam još bio u Sapporo, verovatno ću ovog leta dok su putovanja u inostranstvo otežana i uslovljena karantinom.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Yoyogi said:

Nikada čuo za japanski hleb. Juče, na početku concall, pre nego što su se svi uključili, pitam prisutne šta je to "Hokkaido Bread". Nikada u životu čuli.

Jedan reče, kakav hleb, rerne za pečenje ne postoje u domaćinstvima. Jednostavno, rerne su nepoznate, sve za šta treba rerna nije japansko (u tom smislu ni azijsko).

..................

 

Zanimljivo.

I ja sam trazio, pa nasao;

Quote

Japanese Milk Bread Rolls

Also referred to as Hokkaido milk bread, these rolls are incredibly soft and airy thanks to a simple technique involving a roux "starter," known as tangzhong. The roux is mixed into the final dough, producing wonderfully tender bread each and every time.

.............

recept, izvor: https://www.kingarthurflour.com/recipes/japanese-milk-bread-rolls-recipe

 

Ako tvoji komsije Japanci ne znaju za to, pitam se kako je stvar dobila ime.

Pitaj nekoga sta je za njih "tangzhong", mozda imaju kakav zanimljivi recept.

Edited by zoran59
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, zoran59 said:

Ako tvoji komsije Japanci ne znaju za to, pitam se kako je stvar dobila ime.

Pitaj nekoga sta je za njih "tangzhong", mozda imaju kakav zanimljivi recept.

 

To su bile kolege i koleginice sa posla. Tako, sa google, su saznali i oni. Stvar je sasečena u korenu - jednostavno, po kućama ne postoje rerne za pečenje, džaba recepti.

Ako to i prave na Hokkaido, malo je poznato, taman posla svugde raspoloživo.

 

Već sam pisao, pečeno pile je nepoznata stvar, neverovatan delikates, nema ni da se kupi celo u radnji. Ni ne znaju da bi ga neko celog ispekao.  Nema rerne da se ispeče kod kuće. 

Ja idem u brazilsku radnju, oni ih tamo peku, idem 40km zbog toga.

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

To što nema rerni po domaćinstvima u Japanu,  ja sam kupio standalone rernu, kinesku, ima vreme, temperaturu i sredina-gornje-donje pečenje, 50 dolara. Prva je crkla, ovo je druga koja radi, stalno merkam radnje, nema ih u prodaju već dve godine.

 

Ko hoće, ima "Smeg" appliancies, to ko pravi svoju kuću ide da pogleda.

 

U slici je toster rernica, namerno ostavljena da pokaže svoje trajanje i ostatke prethodnih pečenja (tost, pizza, salmon) i ogoreletinu.

Mnogi mogu da se sete, da su na venčanjima dobijali tostere koji im nisu trebali, kada ih koriste oni nisu "ogoreli" pa šta da god sa njima da rade ima neki sintetički ukus, nekorišćeni sedeli negde u špajzu. Nema toga ovde. Oguglali su tosteri, prošli kroz napaljenja i nema mirisa ulja iz fabrike. Namerno ih ne čistimo.

 

2020proja05.jpg

 

To je ta rernica, kupio sam je kada je ćerka htela da pravi muffins za školu.

 

2020proja06.jpg

 

Partizanština i snalaženje. Treba naći beli sir. Ono što je vama u Srbiji svakodnevnica, meni je naći stari beli sir kao da mi meteor padne na terasu. Nađoh ga u brazilskoj radnji. Na skali mladi sir - stari sir, od 1 do 10, ovaj je negde na 8. I tu pade proja. Ćerka pravi, da ne zaboravi

 

2020proja01.jpg

 

Ispade dobro

 

2020proja02.jpg

 

2020proja03.jpg

 

2020proja04.jpg

 

Badgeru, hljeb-makeru, proja je neki rod hljebu.

  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Yoyogi said:

Stvar je sasečena u korenu - jednostavno, po kućama ne postoje rerne za pečenje, džaba recepti.

 

tu si propustio napisati jedan poduzi post o tradicionalnoj japanskoj kuhinji i generalno o Japanu, gdje bi se detektirali razlozi zasto u kucama nema rerni. steta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/13/2020 at 11:24 PM, Honey Badger said:

 

Vec ranije sam imao namjeru da jednom probam krompir-dijetu, makar punih 7 dana ali mi ne djeluje narocito zeznuto pa bih i ja pokusao pojesti krompira koliko sam tezak, 83-84kg. U obzir dolaze sve vrste krompira, ukljucujuci sweet potato i jedini dodatak moze biti malo soli. Krompir mogu kuhati u vodi ili peci bez masnoce u rerni.

 

Zvuci malo suludo ali bi moglo biti zanimljivo i ako mi uspije skinuti ovih 5-6 kila sto me dave, bice odlicno. 

 

Procitaj knjigu Marsovac, ako nisi 🙂

 

 

edit: sto se tice slatkog.

kad sam bio mali bas sam voleo slatko, od pre jedno 15god sve manje jedem slatkise, ne kazem da ne volim, ali jako retko jedem. Npr palacinke mozda 2 puta godisnje. Kupim jednu tablu cokolade, pa je jedem nedelju dana. Ili kupim pola kile sladoleda da imam u zamrzivacu, i zaboravim za njega, stoji tako pa onda kad se setim javim bratu koji odrzava dvoriste kad nisam u srbiji da ima sladoleda on sav sretan. Ili npr torte , napravim ja za bozic, uskrs, i tako za jos po neki praznik, pojedem parce, dva, i onda posle nedelju dana bacim, niko ne dodje  pa nema ko da pojede.

Sad ovaj bozic sam napravio cokoladnu tortu , bas super, stvarno ukusna, ma jednom reciju odlicna. I tako kao i obicno niko nije dosao, i pocmem ja da jedem parce po parce, i pred novu godinu ajd da probao kao oni na tv-u da gledam neki film pa da polako jedem tortu, i pojedem jedno onako cetvrt okrugle torte, muka mi je bila, morao sam otici da stavim dva prsta u usta , da ne kazem da ispovracam.

 

Ako cu jesti cokoladu onda je to neka mlecna ili crna 60% kakao sa lesnjacima, ili pralines. Ostalo sa vise posto kakaa nije cokolada. ove od preko 90% to je bljutavo, ne znam kako to neko moze da proguta uopste.

 

Mozemo mi sve improvizovati, ali recept je jedan, i to je original, i najbolje. Treba biti umeren u svemu, i onda nema problema nikakvog.

Edited by I, Ja Sam Laki
Link to comment
Share on other sites

Dakle naletim u marketu na  australijske jagnjeće kolenice po pristupačnoj ceni, a poslednji put kad sam jeo nešto jagnjeće je bilo kad sam još imao nešto kose, znači jako davno...rek'o daj da probam, baš me zanima dal' će klincima da se svidi...odem do youtubeta da se snabdem idejama kako da spremim jer u mom pašalaluku nije bio adet da se sprema jagnjetina...tu iskombinujem par recepata uz minimalnu ličnu kreaciju i ispade sasvim pristojno, a i klincima se dopalo

sgi5Rh4O8sR9J2TwoihW7NSkPK79VHY7QjH9nKsTkFp-g9BZzNQc9Lsi-QPQ96eDQXiuThNXPMbKMOaUk6TDtfv_NoF7r82ZP0ZGJF-5-b5SJ1puJ5OGR00tQBXIlzKMbbxKP5RQ0raq47Hc7PD7GFCn8TThpPrHQr4VEBato4E0xuPO6TOuMZeKcFhnydqUq7xhMEig2o7UZFiDJyI8J-fLM61RXu-YD2hZTUkijNyhY41mm2DtAM_KoeAC5yz4aM3pPkaNQh2TxZnhZxy4jYCm-iTzfYv9QP4_i4P0HTuqnd5w6propjW285IiISRAdhpKreJCf0mOzr1O4rjbUeRL3Tc0wKGGUXZt5MuyDiIz1kusykPAtUJYVo_H4O93iUHpOWy83IlwZWKhtNzbIiyluaRMi0NBDw-L1CHCE_rGOi1Q7qcSSeTy4d3-qGb2qXXkGBbIgZAZEQjSA265o-DYudNNAUFZ8edoyoVowcJRSVG0YBgf5WbFqhhoo6cCvuouyE7f9mLorEMUJQ63K_30HFDr2wBfXavKvDRIhroBggyiN2RxBE5NMmXey0QtF8lOEW6gtAnup6kDJFHTsGjZJVALI0gC1BvflqURofraOmLs8P7UP-rCLE-Tyb-ft7_BS1wJZwAh_lJ1i-4K-f9ejLgPRY6wgIry9V7JV3Z3LVqOptIhjqeanKDbsA=w395-h702-no?authuser=0

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/10/2020 at 11:52 PM, Honey Badger said:

...

p.s. Ova strudla izgledom podsjeca na Hokkaido Milk Bread koji sam jednom pravio u nekoj mojoj sourdough varijanti. Za njega treba napraviti water roux (vodenu zaprsku) i to mu daje pjenusavost i paperjatost, sredina bude kao oblak.

 

Mislim da bi neka kombinacija japanskog hljeba sa vocem, makom i orasima mogla biti pun pogodak.

 

Badgeru i ostali, počeo sam da tražim taj Hokkaido Bread i ima ga u supermarketu. Stoji sa upakovanim slajsovima pizza, hot dog,  peciva koja stoje po nedelju dana. To nikada nisam ni pogledao.

 

Ima ga sa plavim pasuljem, sa sušenim grožđem, sa komadićima pomorandže.

 

2020hokkaidobread01.jpg

 

Na stolu, ukusniji je od tosta. Ovaj je sa pomorandžom

 

2020hokkaidobread02.jpg

 

Pogledaću premijerne privatne pekare da li ga imaju. One se zatvore baš kada i moje radno vreme.

 

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Yoyogi said:

Hokkaido Bread i ima ga u supermarketu

 

Eto vidis da ima hljeba u Japanu. Ima ga i u pekarama i to ne samo ovaj Hokkaido, nego i ciabate, focaccie i francuske baguette i peciva i 101 q. Skoro je bio program na TV, neki (prilicno los, moram priznati) putopis iz Japana koji je vodio Paul Hollywood. Ovaj Hollywood je inace pekar po profesiji, ali je slavu stekao kao sudija na popularnom TV serijalu Great British Bake Off, pa je bas trazio hljeb i peciva po Japanu i nasao je.

 

A gdje ima hljeba, tu su i rerne. :wink2:

 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Honey Badger said:

A gdje ima hljeba, tu su i rerne. :wink2:

 

Tražio sam po tvom implicitnom nagovoru. Rerni po kućama i dalje nema, ovo su industrijske pekare koje to ispručuju. Taj hleb je više ličio na patišpanj za tortu.

Mislim, nije to ono na šta si mislio. Opet, pogledaću boutique pekare, da li oni imaju pravu stvar.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Yoyogi said:

 

Tražio sam po tvom implicitnom nagovoru. Rerni po kućama i dalje nema, ovo su industrijske pekare koje to ispručuju. Taj hleb je više ličio na patišpanj za tortu.

Mislim, nije to ono na šta si mislio. Opet, pogledaću boutique pekare, da li oni imaju pravu stvar.

 

U cemu si pekao ovu proju iznad?

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Honey Badger said:

 

U cemu si pekao ovu proju iznad?

 

 

 

Rekoh gore, nekoliko postova iznad, u rerni, standalone , koju sam kupio kada je ćerka trebala da napravi mafine za neku školsku stvar. Jeste, rerna je, samo je to moja srpska inicijativa, ne uobičajenost.

Služi ta rerna i za musake, punjene paprike, irish pie, sve ne-japanske stvari.

 

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Yoyogi said:

moja srpska inicijativa

 

I obicna inicijativa postade srpska dok rece keks. Nenadjebivo. :lol_2:

 

Obori sad neki balvan preko ceste, proglasi neku SAO. Reci im da je to najnovije vekovno ognjiste, drevna srpska zemlja, nece japanci znati sta ih je snaslo. :lol_2:

 

~~~

 

Mozes vjerovatno ispeci hljeb u toj rernici, ne treba ti bolje. Ako ne znas kako, ovo je dobar metod za pocetnika. 

 

 

 

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Honey Badger said:

 

I obicna inicijativa postade srpska dok rece keks. Nenadjebivo. :lol_2:

 

Obori sad neki balvan preko ceste, proglasi neku SAO. Reci im da je to najnovije vekovno ognjiste, drevna srpska zemlja, nece japanci znati sta ih je snaslo. :lol_2:

 

~~~

 

Mozes vjerovatno ispeci hljeb u toj rernici, ne treba ti bolje. Ako ne znas kako, ovo je dobar metod za pocetnika. 

 

 

 

 

 

 

To si baš morao da me uvrediš? A ja sa tobom lepo pričao.

 

Mašina za hleb, koju sam dobio na poklon (neželjeni) od firme za 15 godina službe 2015, ostala je kao nepotrebna u kući iz koje smo se iselili pre dva meseca.

 

Ona je među ovim ruinama

 

2020breadmachine02.jpg

 

Moje razočarenje tobom možeš da otkloniš samo ličnim izvinjenjem.

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Yoyogi said:

 

 

To si baš morao da me uvrediš? A ja sa tobom lepo pričao.

 

Moje razočarenje tobom možeš da otkloniš samo ličnim izvinjenjem.

 

 

 

U pravu si, moj bad. Taman si mi se bio napenalio, pa nisam odolio. Izvini.

 

 

  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Jos jedan zanimljiv recept, a setio sam se jer sam citao @Honey Badger ideju o krompir ishrani.

 

Na Tenerifama, kuvaju krompir u vodi sa morskom soli. Koristi se sitan krompir, dobro se opere , stavi u posudu i nalije vode da samo prekrije. Stavi se 5-6 kasika morske soli. Kuva 20ak minuta dok ne omeksa, onda se izlije vecina vode i posuda sa krompirom vrati nazad na sporet . Krompir se mesa ( da ne zagori ) dok sva voda ne uvri. Na kori krompira se razviju kristali soli . Jako je ukusno. uz crveni i zeleni mojo sos.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...