Jump to content

Kulinarstvo


Kronostime

Recommended Posts

Cevapi
 
Sastojci za više od 10 porcija
5 kg plecke
4 kg vrata
1 kg potrbušine
200 g soli
 
Priprema
Dakle, meso za cevapcice se dobija od juneceg rashladenog mesa. Znaci ne važe one price 60 % june, 30 % svinja i 10 % ovca. Sve junetina. Ali sa tri razlicita mesta. 5 kg plecke, 4 kg vrata i 1 kg potrbušine.
 
Meso se isece u kocke 3-5 cm i na 10 kg ove mase doda se 200 g soli. Meso se dobro izmeša i ostavi da odleži 5-6 sati. Posle toga meso se melje na rešetki precnika 8-10 mm. Dobro se izmeša i ostavi u frižider (+4 do +7°C valjda su svi frižideri na ovim temperaturama) da odstoji još 8-12 sati. Nakon toga, meso se ponovo samelje na rešetki promera 3-4 mm i dobro izmeša. Takvo meso treba da odleži još 2-3 sata u frižideru.
 
NE TREBA DODAVATI VODU JER ONA PODSTICE RAZVOJ BAKTERIJA, A PRI PECENJU ISPARI, TAKO DA SE PLJESKAVICA SMANJUJE. SODU BIKARBONU NE TREBA DODAVATI JER NEUTRALIŠE MLECNU KISELINU U MESU I PODSTICE RAZVOJ BAKTERIJA.
 
Znaci, prilikom pripreme navedenog mesa dodaje se samo 2% kuhinjske soli.
 
Ipak, mesu se može dodati i malo crnog luka (sitno seckanog), tucane ili zelene ljute paprike (sitno seckane) i malo bibera. Neko dodaje i tvrdi kackavalj secen na kockice 5 mm. Sve se dobro izmeša, formira u lopte od 200-250 g i stvlja izmedu 2 celofana namazana uljem. Tada se ravnomerno pritisne kuhinjskom daskom i dobije formirana okrugla pljeskavica debljine 1-1,5 cm. Kad se stavi na roštilj pljeskavica raste u debljini i do 3 cm. Pljeskavica može da se pravi i na druge nacine - bez zacina, a neki opet, prave dve tanje pleskavice pa izmedu stavljaju nadev od luka, kackavalja, šunke (sve sitno seckano), spoje im ivice i tako peku na roštilju - to je punjena pljeskavica (neki je zaljute i zovu je gurmanska pljeskavica).
Od istog mesa se prave i cevapcici i pljeskavice, samo što se cevapcici protiskuju kroz levak pravljen za tu svrhu ili se valjaju rukom.
 
Da pomenemo još i leskovacke cevapcice, u pripremljeno meso dodaje se sitno seckan beli luk, tucana paprika (malo ljuta) i biber (u našim kafanama dodaju i crni luk koga u obicnim cevapcicima nema). Leskovacki su duži (oko 10 cm i precnika oko 2 cm, dok su obicni oko 7 cm dužine i iste debljine, recimo kao kažiprst).
 
Napomena:
mleveno meso za cevapcice i pleskavice cuva se na +4°C i rok trajanja mu je 72 sata. U cevapcice i pljeskavice ne treba dodavati luk i ostale zacine ranije, vec neposredno pre stavljanja na roštilj.
 
Dodavanjem luka i sode bikarbone meso hoce da pozeleni. Seceno meso na komade, krupno mleveno i posoljeno sa 2% soli, mora da odleži 16-25 sati na temperaturi +4°C do +7°C.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites


    Teleća čorba

     

    Sastojci:

     

    500 g teletine od buta ili ribića
    2 šargarepe
    1 glavica crnog luka
    1 koren peršuna
    1 koren paškanata
    malo korena celera
    2 krompira
    1 kašika brašna
    malo maslinovog ulja
    1 žumance
    200 ml kisele pavlake
    morska so
    šareni biber u zrnu

    Za serviranje

    sveže iseckan peršunov list
    kriške limuna
    kisela pavlaka

     

    Priprema

    Meso iseckajte na sitne kocke, prelijte sa oko 2 l hladne vode, poklopite i stavite na ringlu na jako tihu vatru. Kada krene da se stvara pena skidajte je, a onda nastavite sa kuvanjem još nekih sat vremena. Tečnost nikako ne sme naglo i jako da vri već tek onako da struji.

    Posle tog vremena meso je već polu-mekano pa dodajte na pola isečen i na plotni zapečen crni luk i na kockice seckanu šargarepu, peršun, paškanat i celer. Ubacite i po koje zrno bibera, malo soli i sve nastavite da kuvate još nekih pola sata, a zatim dodajte i kockice krompira.

    Kada je svo povrće i meso omekšalo napravite zapršku tako što u malom tiganju na malo maslinovog ulja propržite brašno pa stalno mešajući dodajete po malo supice, kako se ne bi stvorile grudvice, a onda sve sipajte u čorbu, dobro promešajte i kuvajte još nekih 10 minuta.

    Pred samo serviranje, u tanjiru pomešajte kiselu pavlaku i žumance pa opet dolijte i malo tečnosti iz čorbice, šerpu sa čorbom sklonite sa vatre, umešajte ovu mešavinu, sve fino promešajte i ostavite 10 minuta da odmori, a zatim servirajte sa kriškom limuna ili kašikom kisele pavlake i malo peršun lista.

   

Link to comment
Share on other sites

Sad sam sa pijace i svasta interesantnoga tamo bi. Kupio sam rhubarb, vrlo svjezu cveklu pa cu i list iskoristiti, pacja i kokosija jaja i jos kojesta, da ne nabrajam sve. Od svega je za ovu pricu najbitniji sremus i orasi od kojih sam mislio napraviti pesto i tu bi mi valjao@Vjekoslav sa par savjeta. Inace, ovaj rukohvat srijemusa sam platio skoro £4, usi bride koliko udaraju.

 

1d0baaff1fb9e88a3022df99461b259b.jpg

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
 

Edited by Honey Badger
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Kronostime said:

A da probas da napravis nesto slicno Varldorf salati?

 

Upuceno meni i li ovom iznad, sa marinara sosom?

 

Ja sam maksuz kupio srjemus i orahe jer sam sa Vjekoslavom zapoceo neku pricu o pesto sosu sa bademima pa da bas vidim da li mi je instinkt bio na mjestu. Waldorf salata se zadnji put sluzila u Fawlty Towers, circa 1979 i meni je to malo naff i hipsteraj at the same time. :classic_biggrin:

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Honey Badger said:

 

Upuceno meni i li ovom iznad, sa marinara sosom?

 

Ja sam maksuz kupio srjemus i orahe jer sam sa Vjekoslavom zapoceo neku pricu o pesto sosu sa bademima pa da bas vidim da li mi je instinkt bio na mjestu. Waldorf salata se zadnji put sluzila u Fawlty Towers, circa 1979 i meni je to malo naff i hipsteraj at the same time. :classic_biggrin:

Krsti je Badger Salata i oderi hipstere koji bi da zive 200 godina. :classic_laugh:

Ovde, dok nisu pocele emisije Jaimie Olivera - kad nekom posluzis vlasac, sremus ili potocarku, svi te psuju sto im sipas travu u tanjir k`o da su stoka.

Sada kupuju strucak vlasca za 1euro i deru se kako je to zdravo, a ne mogu da zive bez rukole, zelja i ostalog bilja koje su mogli u prvom sumarku pored potoka da naberu.

Sve moj do mojega.:classic_laugh:

Edited by Kronostime
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Nema Vjekoslava da pomogne pa cu morati krenuti bez njega da mi srjemus ne izlapi ili pokvari. Imam sve sastojke, samo da odredim kolicine i omjer.

a5b547362087f3c65daece1f2ac8b891.jpg

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Vrhunski sam opet odradio. Ne znam koji mu je rok trajanja ali ne vjerujem da ce trajati duze od 2 dana. Probati ovo bez case vina bi trebalo biti krivicno djelo ali sta sad da radim.

 

 

a083e3313d38d1d2a2c8bf7433612f2b.jpg

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
 

Edited by Honey Badger
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

...ovo je stvarno nehumano...ovdje se sve neki strucnjaci nadgornjavaju a ja neznam nista napraviti...znam samo dobro pojest...hanuma mi dolazi tek u julu, valja izdtzat...necu vise ovdje zalaziti...

Link to comment
Share on other sites

Kuvani goveđi jezik


    1 goveđi jezik od oko 1,5 kg,
    1 veći crni luk,
    1 glavica belog luka,
    2-3 dl belog vina,
    po 1 peršun, paštrnak i šargarepa,
    kašikica bibera u zrnu,
    2-3 karanfilića,
    so.

Jezik dobro operite i stavite u šerpu sa malo vode, tek da ogrezne i kuvajte ga nekih desetak minuta.
Nakon toga vodu prospite, šerpu properite i vratite nazad jezik i nalijte čistom hladnom vodom.
U lonac dodajte korenasto povrće, začine i vino. Kuvajte u ekspres loncu 1-1,5 sat, a u običnoj poklopljenoj šerpi na laganoj vatri 2-3 sata, ili onoliko dugo koliko je potrebno da jezik sasvim omekša.

Goveđi jezik izvadite na drvenu dasku da se malo prohladi i skinite mu kožu.
Kuvan i očišćen jezik narežite na parčad debljine 0,5 - 1 cm i poslužite uz kuvani krompir (ili pire krompir) i uz neki sos kao npr. sos od rena, višanja ili paradajza.


Sos od rena

    1 kašika ulja,
    1 kašika brašna,
    3 kašikice narendanog rena,
    oko 2 dl mleka, ako je potrebno dodati i više u zavisnosti od toga da li volite ređi ili gušći sos,
    so i biber.

Na ulju kratko propržite brašno. Kada brašno počne da žuti, skinite šerpicu sa vatre i dodajte ren i mleko. Posolite, pobiberite. Sve dobro promešajte, vratite na ringlu i kuvajte uz stalno mešanje dok se sos ne zgusne.

 

Sos od višanja

    1 kašika ulja,
    1 kašika brašna,
    200 g očišćenih višanja,
    oko 2 dl vode - dodati po potrebi u zavisnosti od toga koliko soka ima u višnjama i koliko gust sos volite,
    so, biber,
    na vrh noža naribanog muskatnog oraščića i isto toliko ljute tucane paprike,
    1 kašika šećera (količina šećera zavisi od toga koliko su kisele višnje i da li volite slađi ili kiseliji sos).

 

Na ulju kratko propržite brašno. Kada brašno počne da žuti, skinite šerpicu sa vatre i dodajte višnje i vodu. Posolite, pobiberite i dodajte začine. Sve dobro promešajte, vratite na ringlu i kuvajte uz stalno mešanje dok se sos ne zgusne.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Kolbas said:

Jesi probao nekad homemade rhubarb pie? Ako voliš dobar desert, prava stvar...

 

Nemoj druze Kolbas o kolacima, ovu nedelju trcim polu maraton, pazim svaku kaloriju, nista rhubarb pie sada. :classic_smile:

 

Pravio sam kolace, i nije za ista drugo nego za slatko. Pravio sam i rhubarb crumble, dva ili tri puta sam zadnjih sedmica kupio rhubarb na pijaci. Sad mu je sezona. 

Link to comment
Share on other sites

Pa dobro, kad izguraš taj polumaraton, možeš da se častiš😉... inače, ja dosta kuvam, kad si nadjem malo više vremena, možda bacim koju fotku, mada kod nas u kući ja sam zadužen za ova tradicionalnija jela, dok supruga pokriva ove malo internacionalnije varijante + baking + kolače (ali ovo posljednje najčešće kad nam neko dolazi u kuću🙄)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...