Jump to content

Vesti


Borko

Recommended Posts

Pa vidi, trenutno sam u fazi ako mi nije cimanje (kuci sam, ima prenos na pristupacnom kanalu bez da moram da vijam strimove, nije u 3 ujutro ili takvo neko nebulozno vreme) onda cu pogledati. Donedavno se nije postavljalo pitanje, pravio sam planove za putovanja tako da se ne kose sa F1 kalendarom, bukirao hotele na osnovu TV kanala na kablovskoj, a evo sad mi je potpuno prihvatljivo ako promasim trku cak i kad sam kuci a spava mi se, recimo.

Vec zadnjih 10-tak godina sam mnogo vise zagrizen za Indi, F1 jos pratim iz navike a na dobrom su putu da me i od toga oduce.

  • Like 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

@Radoye, tu smo. Ja to radim vec od prosle sezone. Pogotovu za trke po Azijama, Bliskom Istoku, Rusiji i sl. Gledam klasicne staze, ostale u snimku ili samo procitam temu ovde(rezultate).

A od Spa ove godine, me realno zabole za F1.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Pa evo recimo, ja sam u istom fazonu potpuno. 

 

Nikad mi nisu bili dostupniji prenosi, mogu da premotam trku kada god hocu, a desilo mi se vec x puta da me uopste ne zanima sta se izdesavalo. 

 

Nekada je to bio poligon za testiranje najludjih mogucih ideja u tehnici.

 

Sada je samo politicki korektna predstava sa ogranicenim pravilima kako sirote bilionske korporacije ne bi trosile silne novce u cilju da nam se pokazu kao ekoloski i tehnoloski superiorne. 

 

Sto bi rekao Rambo u novoj pesmi - jedi govna. 

 

Edit: nekada je letovanje planirano na osnovu F1 kalendara, ustajanje u 5 ujutru je bilo normalna stvar, internet paketi sa tv-om birani na osnovu toga ko prenosi F1, F1 sajtovi i forumi su bili svakodnevno posecivani i bukmarkovani... 

Edited by Downforce
Link to comment
Share on other sites

E, aj se ne lažemo. Nikad F1 nije bio "proleterski" sport, đe su pravda i moral svete krave.

Men' se čini da su tu druge stvari u pitanju. Kad je čovek mlad, voli da sanja, fasciniraju ga ekstremne stvari jer može sebe lako zamisliti da radi to isto.

Sa 40+, to ipak ide malo teže. Decenije iskustva i milion doživljenih q, telo koje počinje sve češće da se "javlja" teško da može da podrži iluziju gde čovek sebe vidi kako gruva kroz Paraboliku 200 i kusur...

Jednostavno, čovek u zrelijim godinama voli više da peca ili delje neko drvo, nego da troši gumu na asfaltu.

I to je ok.

Nema F1 nika'ke veze sa tim...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja sam poprilicni tradicionalista po ovim pitanjima, sto verujem da nije tajna onima koji me znaju sto licni sto virtuelno. Dok apsolutno nemam problema sa tehnoloskim novotarijama (verujem da sam jedan od retkih kojima se dopadaju turbo-hibridi kao tehnologija u F1) moj problem je kad pocne da se radi revizija istorije pa bude "F1 je nastala 1950" i "F1 je uvek bila sinonim za svetsko prvenstvo i nista drugo". E onda dodaj na to i obesmisljavanje istorijskih statistika (prvo poceli deliti bodove i sakom i kapom, a od ove godine dodeljuju pobede i najbrze krugove za dva kruga okrenuta iza SC a vise ne znamo ni sta je definicija pol pozicije) i to je vec dosta da mi digne secer. A rezultatima je onomad manipulisao i Balestr, ali njemu se omaklo sveukupno toliko ekscesnih situacija koliko smo imali samo ove godine.

 

I onda jos Toto i Hamilton poceli da trube kako "ne zele da se ovogodisnja titula resava poput Sene i Prosta" - dakle prakticno najavljuju kako ce se resavati.

 

A moglo je ovo sve da bude zaista jedna od top 5 sezona u istoriji. Morali su da zaseru.

Link to comment
Share on other sites

Hmm i ja gledam F1 godinama iz čiste navike, ako promašim prenos trke ni ne trudim se da je premotam i pogledam. 

 

Meni je F1 izgubila pre svega prepoznatljivost. Kada se uključi prenos više nisam siguran na kojoj smo tačno stazi zbog uniformisanih staza, zona izletanja, ograda pa čak i reklama koje su na svakoj stazi iste. Jedina staza (osim Monaka) koju na keca prepoznam je Monca. 😉

 

Takodje, meni smeta brljanje sa terminom starta trke. Ranije se znalo da trka počinje u 14h po lokalnom vremenu i tačka. Sada ni u Evropi ne počinju trke u isto vreme nego može biti u 14h, 15h, 16h.... Da ne pričam o onoj nebulozi da trka počne u 15:10PM. Izgubim interesovanje da uopšte uhvatim trku.

 

Smeta i hronični nedostatak novih proizvođača. Zadnji novi koji je ušao je bila Tojota pre 20 godina. Ostali proizvođači motora su se povlačili i vraćali pa opet povlačili (Cosworth i Honda), a neki su trajno nestali. Ove najave za Porše i Audi su samo reklama i za njih i za F1, sa ovim pravilima za pogon nema ništa od toga.

 

Kada smo kod pravila, V10 motori koji su stavljeni van zakona još pre 16 godina i dalje imaju ogromnu podršku ljubitelja F1. Velika većina ih želi nazad, što matori što mladi koji nisu ni imali prilike da ih gledaju u akciji već samo preko Youtube. Neko će reći da je F1 poligon za razvijanje tehnologija i u tome ima istine ali nema ljubavi tj. emocije koja je većinu nas povukla da gledamo ovaj sport.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kad smo kod toga sta nam sve smeta... 😄

 

Ankete. Imaju samo svrhu da potvrde ono sto je vec odluceno. 

 

Predlazem da odradimo jednu veliku anketu u kojoj ce Zemlja biti proglasena ravnom plocom (koju ce dabome dizajnirati Tilke) , sednemo u nase bolide(slobodan izbor pogonske jedinice) i u punoj brzini odletimo preko ivice u ambis. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sorry 'Force, al' ja ne bih. Suviše puta sam utek'o grobaru sa lopate. 😀

 

Seriously, naravno da ima tone govana u i oko ovog našeg sporta. Ni meni se ne sviđaju trke po kojekakvim pičkovcima, al' se onda setim da po tim istim pičkovcima žive verovatno neki ocvali matori ex trkači poput mene koji dobijaju gigantske erekcije zbog home GP. I onda, jbg, smekšam.

Što se tiče tehnologije o njenog statusa u F1 trenutno, ona vrlo verno oslikava grosse muku autoindustrije u ovom trenutku.

Šizofreni prelaz na nove tehnologije, koje su sve samo ne dovršene, a svako malo izviri neko iz old school garde sa vilama u rukama uzvikujući "witchcraft!". 😀

Stvari su jako komplikovane.

Električna vozila se čine sve više kao prelazno rešenje najviše zbog problema sa energetskim bilansima koji uzrokuju potrošnju energije bez presedana u ljudskoj civilizaciji. To je naravno povezano sa ekologijom, jer kako idemo kao čovečanstvo, vrlo brzo ćemo se podaviti u sopstvenim govnima.

Dakle, suočavamo se sa urgentnom potrebom max štednje i racionalizacije resursa, što je biti apsolutno suprotno principu na kojima počiva F1.

E sad, there is a way, ali to takmičenje ne bi bilo ni blizu ovakve F1 i osim inženjerima i ljudima duboko svesnim sadašnjeg trenutka to ne bi bilo zanmljivo nikom živom.

U svetu, gde stoka zatucana protestvuje protiv zarazne bolesti, teško da ima prostora za F1 koja bi pomirila tehnološki napredak, ekologiju i takmičenje.

Dugoročno gledano, F1 je u banani i otud NASCARizacija F1.

Jbg, tako stoje stvari.

 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sve tačno da autoindustrija ubrzano i pomalo histerično traži alternativu za naftu ali F1 nije poligon za to i nije ni bio. Da je F1 motor oduvek bio relevantan za autoindustriju danas bi 99% putničkih automobila proizvedenih izmedju 1989. i 2014. godine bili atmosferski benzinci jer su takva pravila bila u šampionatu. A baš suprotno tome u Nemačkoj je u tom periodu proizvedeno najviše turbo-dizel motora. Da li je neko tada pokušao da ubaci dizel tehnologiju u F1 pod parolom da razvija moderne tehnologije? 

Link to comment
Share on other sites

Auto-sport kao takav jeste poligon za razvijanje tehnologije. F1 koja je neki vrhunac u auto-sportu sama po sebi nuzno nije ogledalo svega sto se dogadja u auto-sportu iako je njegov najvidljiviji deo. Sto se tice uloge F1 u razvoju tehnologija ona jos negde od pocetka 80-tih umnogome zavisi od politickih odluka pa tako i to da se od 1989. voze atmosferski benzinci. Jos kad je krenulo i da im diktira koliko cilindara i pod kakvom konfiguracijom (V10, V8) i koji ugao izmedju cilindara ode sva inovacija u 3PM. Vise inovacije i visoke tehnologije je moglo da se vidi na Lemanu tih godina (ukljucujuci i dizele - Audijevi TDI prototipovi su dominirali pocetkom ovog veka) nego u F1.

Link to comment
Share on other sites

Baš tako, Audi je dominirao na Le Manu sa TDI dugo vremena. Današnji WEC je pravi poligon za razvoj i ispitivanje inovacija, po pitanju energetske efikasnosti i izdržljivosti pogona, ne treba mešati F1 u to. Uostalom u WEC u narednih nekoliko godina ulazi baš puno novih proizvođača i to u najjačoj kategoriji.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Drago said:

Uostalom u WEC u narednih nekoliko godina ulazi baš puno novih proizvođača i to u najjačoj kategoriji.

 

Pa upravo to i jeste razlog zasto F1 toliko ocajnicki luta pokusavajuci da povrati relevantnost. F1 takva kakva je bila do 2014 naprosto nije interesantna proizvodjacima, a ni ovakva kakva je sada nije dovoljno interesantnta. Ono, teoretski bi moglo i sa samo jednim modelom motora (onolike godine je vecina grida koristila Kosvortov DFV), i verujem da vecini publike to ne bi smetalo ali ako ti je biznis model zasnovan na uzimanju novca iz drzavnih budzeta preko subvencionisanja lokalnih organizatora trka, onda moras da imas nekakvu zvaku koju politicari mogu da prodaju svom birackom telu da bi opravdali te stotine miliona dolara godisnje da bi se 20-tak momaka dva sata vozalo u krug kada taj novac moze da se ulozi u nesto od cega lokalno stanovnistvo ima direktnije koristi. Upravo to je razlog zbog cega se VN Nemacke vise ne vozi (barem ne redovno svake godine).

 

Ovako, ako imas zainteresovanost proizvodjaca onda oni lobiraju i "podmazuju" tamo gde vec treba, jer bozemoj auto industrija je od strateskog znacaja za svaku drzavu a ako tu uspes da provuces i ekolosku pricu imas pobednicku kombinaciju za svakog politicara. Mnogo teze je sve to progurati ako te ni proizvodjaci ne fermaju 2%.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jako me je rastuzila ova vest iako me je svojevremeno Ser Frenk umeo nevidjano nervirati u vremena kad su Vilijams i Meklaren bili u ljutim rivalstvima za titule, tokom 80-tih i 90-tih godina proslog veka. Njegov doprinos razvoju i ekspanziji F1 je masivan. Vilijams kao tim bio je medju liderima inovacija a uspesi koje su ostvarivali su popularizovali sport medju sirokim masama tokom tog perioda profesionalizacije i do tada nevidjenog rasta. Lista tehnoloskih inovacija koje su u tom periodu lansirali iz Vilijamsa je predugacka za nabrajanje a imena koja su bila u to ukljucena kako na samoj pisti za volanom tako i iza kulisa u garazi i u fabrici je bukvalno "ko je ko" istorije F1. Uz sve ovo, Ser Frenk je pokazao i licno herojstvo u dostojanstvenom nacinu na koji se nosio sa svojim dugogodisnjim fizickim hendikepom nakon saobracajke kad je ostao paralizovan. Nije dozvolio da ga to omete i svoje najvece profesionalne uspehe ostvario je upravo iz invalidskih kolica i na taj nacin mnogima promenio perspektivu u vezi osoba sa invaliditetom. Nazalost zadnjih godina je imao mnogo zdravstvenih problema tako da ova vest nije dosla kao veliko iznenadjenje, ali to ne umanjuje cinjenicu da je danas nakon njegove smrti svet postao siromasniji. Napustio nas je istinski velikan, slava mu i hvala za sve!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nekome je sinonim za "tim menadzera" recimo ser Aleks Ferguson ili Krojf, Fil Dzekson ili Vins Lombardi... Za mene ce zauvek to biti Frenk. 

 

Njegova motivacija, odlucnost, istrajnost, pa i ta porodicna nit koju je preneo i na tim, su mi uvek bili fascinantni. 

 

I kad je prosle godine prodat tim, znao sam da je to kraj jedne ere, ali tek sada nekako to zaista shvatam. 

 

Pocivaj u miru veliki covece! 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...