Jump to content

Vesti


Borko

Recommended Posts

Takodje, zimsko testiranje je zvanicno pomereno iz Barselone u Bahrein, marta 12-14. To ostavlja samo dve nedelje da se rezultati jedinog trodnevnog testa sazvacu i implementiraju na bolide, doduse s obzirom da ce promene na bolidima biti minimalne u odnosu na proslu sezonu mozda to bude i dovoljno.

Link to comment
Share on other sites

On 1/5/2021 at 3:07 PM, Stevapn said:

Treba da uzme manje para i da ih u dobrotvorne svrhe.

 

Baš u tom slučaju bi trebao da ih iscedi za svaku paru. 

Ali samo ako zaobiđe dobrotvorne organizacije. Kroz njih jedva 10% love ode do onih kojima je potrebno, ostalo pokupe raznorazni vođe i organizatori tih organizacija na konto honorara.

Ako ne može da se lično pobrine da pare direktno dođu do najugroženijih, onda bi mu bolje bilo da na kraju sezone razdeli lovu običnim radnicima u MercedesGPu. Naravno pošto im Mečka isplati sve plate i bonuse, inače bi se moglo očekivati da ovi reše da uštede i preskoče isplatu bonusa.

Link to comment
Share on other sites

F1 mora da potvrdi datume, ali kasnije u dogovorima službeno premeste/otkažu. Kakav je sve ovo circus potvrđuju organizacije trka koja još nisu vratila novac ljudima gde se nisu vozile trke. Ne mogu se sad setiti ali ima dosta slučaja. Ispašće veliki karambol na koncu, možda ova kovid kriza bude zadnji ekser u kovčezima raznih staza/velikih nagrada.

 

Nije isplativo dve godine zaredom održati trke bez tribina, a isto tako nije isplativo ako nisi održao trku prošle godine a ove tek lupam 20-30% gledaoca smeju na tribine. Slažem se sa Radojem, ulične i sve nepermanentne staze su veliki rizik ako ne mogu da popune tribine.

 

Čak me nebi čudilo kad bi se Kuvajt ugurao u F1 s Kuvajt motor Taun stazom koja je vrh vrhova (ima "vadičep" pa prvu krivinu nalik na Hokenhajmring, pa mini T8 s Istanbula), Dubai Autodrom isto. A iskreno rečeno želja mi je da Buriram debituje u F1. To je ona staza koja je debitovala u MotoGP prošle godine. Manje šanse dodajem Heresu i Aragonu. Manji Kur nikakvu. Sve staze koje sam naveo imaju Grade 1 sertifikat od FIA.

 

Ostale staze koje nisam spomenuo a  nisu na službenom revidiranom kalendaru te imaju Grade 1 su Estoril, Hokenhajm, Algarve, Nirburgring, Istanbul, Muđelo, Fudži, Indijanapolis, Moskva Rejsvej, Bud (bivša VN Indije) i Sepang.

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Alen13ASC said:

Ostale staze koje nisam spomenuo a  nisu na službenom revidiranom kalendaru te imaju Grade 1 su Estoril, Hokenhajm, Algarve, Nirburgring, Istanbul, Muđelo, Fudži, Indijanapolis, Moskva Rejsvej, Bud (bivša VN Indije) i Sepang.

 

Koreja?

Link to comment
Share on other sites

Jongam treba obnoviti licencu, inače Jongam nije najveća šitina. Zapravo meni je sve ono posle trećeg pravca pa do zadnje krivine nešto najbolje u F1 još od debija Suzuke 1987!!!

 

Suzuka i recimo Muđelo imaju one brze sekcije, Staza Amerika ima miks Esesa a Jongam ima miks svega i svačega što oduzuma dah. Ono što fali Jongamu su T1 i T3 u stilu T1 sa Staze Amerika.

 

Ovo liči na šitinu, a meni je nešto najbolje što je Tilke napravio. U trkačkim simulacijama mi dah oduzima, a osmeh nabija▼

 

T9dCYuk.jpg

Link to comment
Share on other sites

Problemi u Brazilu:

 

Quote

A judge in Brazil has suspended the payment of an $18 million contract which the Prefecture of Sao Paulo had agreed with the F1 group for a race in Interlagos this year. The details of the deal were announced last week in the official state journal, with a five-year deal that allowed the prefecture to pay the promoter money to run a Grand Prix.

 

However Judge Emilio Migliano Neto has ruled that the contract needs to be looked at in detail because there was no tender for the contract and because of the secrecy involved in the negotiations. This could be the result of the former race promoter stirring up trouble as there as been some some discontent in the relationship in recent years.

 

The judge has given the city five days to produce required documentation. The deal was agreed in November for the city to host a race at Interlagos for the next five years. The race is to be called the Sao Paulo Grand Prix rather than the Brazilian GP as a result. It is unlikely that this will impact the race in any permanent way but it will make the paperwork more arduous.

 

Link to comment
Share on other sites

Zanardi progovorio! 👍

 

Quote

Two-time CART champion, Paralympic gold medalist, and former F1 driver Alex Zanardi has reportedly spoken to his family following a successful, "awake" surgery, reports the Italian news outlet Autosprint.

 

https://www.thedrive.com/accelerator/38709/alex-zanardi-is-able-to-speak-to-his-family-after-most-recent-surgery-report

  • Like 3
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

Lekler pozitivan:

 

Quote

Charles Leclerc tests positive for coronavirus and self-isolating at home in Monaco; Ferrari driver says he is displaying mild symptoms but feeling OK; Leclerc was already isolating after being in contact with a positive case

 

Link to comment
Share on other sites

Najnovije vesti u vezi kalendara, Muđelo i Nirburgring spremni kao zamene za trke u junu (predpostavljam zamene za Montreal i Baku, Le Kastele bi se mogao održati). Algarve je sve bliže postizanju dogovora oko trke koja je treća u izmenjenom kalendaru (bivši slot Hanoia). Turska umesto Monaka.

 

Dakle, ovako bi to išlo:

 

1. VN Bahreina (Sakir), 28. mart

(Nedelja pauze)

(Nedelja pauze)

2. VN Emilja Romanje (Imola), 18. april

(Nedelja pauze)

3. VN Portugala (Algarve), 2. maj*

4. VN Španije (Barselona), 9. maj

(Nedelja pauze)

5. VN Turske (Istanbul), 23. maj*

(Nedelja pauze)

6. VN Toskane (Muđelo), 6. jun*

7. VN Ajfela (Nirburgring), 13. jun*

(Nedelja pauze)

8. VN Francuske, 27. jun

9. VN Austrije (Red Bul Ring), 4. jul

(Nedelja pauze)

10. VN Velike Britanije (Silverston), 18. jul

(Nedelja pauze)

11. VN Mađarske (Hungaroring), 1. avgust

(Nedelja pauze)

(Nedelja pauze)

(Nedelja pauze)

12. VN Belgije (Spa Frankoršamp), 29. avgust

13. VN Holandije (Zandvort), 5. septembar

14. VN Italije (Monca), 12. septembar

(Nedelja pauze)

15. VN Rusije (Soči), 26. septembar

16. VN Singapura (Marina Bej), 3. oktobar

17. VN Japana (Suzuka), 10. oktobar

(Nedelja pauze)

18. VN SAD-a (Staza Amerika), 24. oktobar

19. VN Meksiko Sitija (Autodrom Hermanos Rodrigez), 31. oktobar

20. VN Sao Paula (Autordom Hoze Karlos Pače), 7. novembra

(Nedelja pauze)

21. VN Australije (Melburn), 21. novembar

(Nedelja pauze)

22. VN Saudijske Arabije (Džeda), 5. decembar

23. VN Abu Dabija (Jas Marina), 12. decembar

 

*još nije službeno potvrđeno

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam i dalje skeptican sto se tice odrzavanja "prekomorskih" trka, tesko da ce biti bilo cega u Australiji, na Dalekom Istoku i Severnoj Americi (dakle nista Singapur, Japan, SAD, Meksiko, Brazil, Australija). Pa kako se ovo ostalo bude isprerasporedjivalo u taj prostor. Mozda opet zadupliraju koju trku, mozda budemo imalo jos jedan Bahrein pred kraj sezone zajedno s ove druge dve bliskoistocne, ali ne verujem da cemo dobaciti do 23 trke.

Link to comment
Share on other sites

Vala i meni Monako nece nedostajati. OKi tradicija prestiz i ostalo, ali trka je sa ovim bolidima totalna smorcina. Ova duzina i sirina bolida ne dozvoljava prestizanje i te price o vozackom umecu po sukoj stazi su mi dosadile. Tu osim zadnjeg kruga kvalifikacija i prvog trke ne vredi vise nista za gledanje

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Monako je poslednje preostalo mesto gde se jos mogu F1 bolidi uzivo doziveti (onaj ko to moze da priusti, jel'te) onako kako to dolikuje za Granpri bolide, up close & personal. Naravno za nas obicne smrtnike koji gledamo preko TV to sve malo znaci ali jebiga ja bih radije da se bolidi pravilima ogranice i definisu tako da budu kadri da se ljudski potrkaju u Monaku nego da se staza prekraja ili izbacuje sa kalendara. Sve ostale staze, ne samo ovi novi Tilkedromi nego i one tradicionalne su danas sanitizovane i publika je udaljena desetinama metara od akcije. Jedino u Monaku za to mesta jednostavno nema, sve je tako nagurano, i zato je i sacuvao originalni karakter.

Glupo mi je da Indi stazu u Torontu stavljam u istu recenicu s Monakom (zato sto se nalazi u jezivo ruznom delu grada, sto nema ni G od Monakovog glamura i prestiza) ali neopisiv je osecaj kada dodjes do same ivice staze i kad pored tebe protutnji bolid u punoj brzini, osetis ga celim telom a utisak ti je kad bi pruzio ruku da bi mogao da ga pipnes. To se u F1 danas samo jos u Monaku moze osetiti.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Svaka mu cast. A i ispravna odluka da sedne u cetverotockasa. 
 

p.s. sto se monaka tice, nisam ni ja za izbacivanje iz sampionata nego na prekrajanje bolida. Kao sto napisah unprethodnom postu, sve dok ove dimenzije bolida budu vazece ta je staza neupotrebljiva, a da ce neki iskreni ljubitelj gledati F1 tamo i to je sada naucna fantastika zbog cena karata i smestaja, tako da vecini nista ne znaci ta bliskost sa bolidima

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Monako je u zadnjih desetak godina izgubio na svojoj specificnosti jer su se pojavile dve ulične staze na kojima smo gledali nekoliko sjajnih trka, Singapur i Baku. Uz to Singapur ima dozu glamura jer je baš kao Monako mala i veoma bogata država sa dugom istorijom. Takođe, tamo se trke voze noću što samo povećava spektakl. 

"Štetu" na račun posebnosti Monaka je napravilo forsiranje Abu Dabija kao nečeg posebnog u kalendaru. Trka je u zadnje vreme isključivo poslednja u kalendaru, vozi se noću sa startom u sumrak uz obavezan vatromet na kraju. Setimo se i one smejurije od duplih bodova na toj trci koja je srećom ukinuta. Vozi se baš kao i Monako u luci pa "selebriti" mogi da parkiraju svoje jahte i slikaju se pre i u toku trke.

Monako će uvek imati posebno mesto u našem sećanju ali je daleko od onog statusa od pre 15-20 godina. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...