Jump to content

Poslednji film koji ste gledali


Drug Crni

Recommended Posts

Posted (edited)

Subotnju veče sam proveo uz:

d686fc7b24a0d061a5a7d28e1d450c7d.jpg

Otpala je neka žurka/pijanka koja je bila u najavi,pa sam se prešaltao na nešto slično :lol_2:

Drugo gledanje. Time sam ispunio obećanje dato sebi (a napisano i ovde) da se ovo mora pogledati još jednom. Jer,prvi put sam baš bio indisponiran za film i mislio sam da mi je to stanje zamutilo utiske o filmu.

Bio sam u pravu.

Čim sam saznao da iza filma stoji autorski i životni par Gerwig&Baumbach,znao sam da film neće biti neka fićfirić priča i letnja limunadica. O čemu se radi u filmu?
U idiličnom Barbielandu,glavnoj lokaciji filma, stereotipna Barbie počne razmišljati o smrti. Zbog toga se počnu dogašati neobične stvari,a da bi život vratila u normalnost i ravnotežu,mora otići u stvarni svet kako bi otkrila i rešila uzrok svojih egzistencijalnih misli. Vrlo jedostavna priča,ali Gerwig joj daje emociju i unikatan stil.

Za mene su najveći kvaliteti filma: izvanredan glumački par, fantastična produkcija dizajna, muzika i poruke koje film šalje.

Margot Robbie nosi film. Idealan izbor za glavnu ulogu. Ne znam ko se sa ovim neće složiti? Osim izgleda,gracioznosti,ima dovoljno talenta da emotivno iznese ulogu. Sve je odradila na vrhunskom nivou.
Ryan Gosling je u startu osporavan kao cast,ali je dokazao kvalitet. Stekao sam utisak da se odlično zabavljao na setu igrajući "glavnog" Kena. Takođe,svaka scena sa njim mi je bila vrlo zabavna. Osim sada već popularnog songa I'm Just Ken,najviše ću ga pamtiti po liniji: "To be honest, when i found out that patriarchy wasn't about horses, i lost interest." :lol_2:

Dizajn je top-notch. Sve izgleda potpuno lažno i imaginarno,ali toliko kvalitetno urađeno,da nijednog trenutka nemamo problem sa time..a roza boja i mnoštvo detalja daju svemu dušu.
Oscar je izostao samo zato što je Poor Things sve ovo imao na još jednom višem nivou.

Muzika mi se dopala..odlična kombinacija pop-pesama (Billie Eilish, Dua Lipa) i originalnih songova gde se pomenuti najviše izdvaja,bar za mene.

I naposletku,ali ne nakmanje bitno - tu su poruke filma. Feminizam, rodna ravnopravnost, matrijarhat,patrijarhat..egzistencijalna pitanja na nivou ličnosti,čoveka kao jedinke. Iako se Greta nije trudila da bude posebno suptilna na ovom planu,nije nam ni trljala na nos ova pitanja..nije svakako bila agresivna i neprijatna. Nije nametala ništa.

Scenario nije razmetljiv,ali je taman pogođen za ovakav film.

Ima film i svojih minusa: Will Ferell kao i ceo upravni odbor kompanije su dobili previše mesta u filmu. Taj prostor je možda mogao biti pametnije iskorišten. Odnos majke (America Ferrera) i ćerke (Ariana Greenblatt) je mogao biti dublji iako to nije bilo od esencijalne važnosti za film. Osim one Grozne Barbi,sve druge su mi već pale u zaborav. Nešto je malo bolja situacija sa ostalim Kenovima..Simu Liu je bio zanimljiv kao Ken i Allan takođe,ali obojica nedorečeni.

Znam da se posebno @DameTimeneće složiti,ali ogromnom uspehu filma je doprineo i rivalitet sa Oppenheimer filmom..gde je krenulo to Barbieheimmer ludilo sa gomilom meme-ova,gif-ova itd. Uz naravno,sjajno osmišljenu i realizovanu marketinšku kampanju i reklamu..u kojoj se glavna glumica svuda pojavljivala upravo kao Barbie iz filma.
Cenim da je dobar deo publike bukvalno uletao iz jedne sale u drugu.

Odužih nepotrebno post..opet. :cigar:
Barbie je u svakom pogledu uspešan film i vredan gledanja. Moram mu podići ocenu. Od mene 8/10 tj.4/5

 

Edited by Drug Crni
slova
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

I slažem se i ne... Fakat je Barbie potukao Oppenheimer. u opening vikendu (na blagajnama). Kako Ryan kaže, do you know why it's called Barbenheimer and not Oppenbarbie? 'Cause you were riding our tails all summer :classic_biggrin: Ali isto tako smatram da su svi profitirali od "rivalstva" i marketinga, pogotovo na društvenim mrežama. I mada su mnogi želeli da prikažu taj polaritet, u smislu da ko je gledao Barbie nije gledao Oppenheimer i obrnuto, verujem da se dobar deo publike zapravo preklapao.

 

@Drug Crni

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa da,ali još pre nego što su fiulmovi i izašli,ja sam napisao da i očekujem da Barbi tuče Opija na blagajni. I na otvaranju i kasnije. I argumentovao sam zašto će tako biti. Takođe, napisao sam zašto mislim da će Opi biti uspešniji u smislu nagrada itd.

Proverljivo..sve je na ovim temema. :classic_biggrin:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Panic Room (Soba panike) 2002,psiho-krimi triler

Nisam ga gledao do sinoć. Pravi finčerovski film iako daleko da je i najbolji. Napet,klaustrofobičan,mračan. Sam u kući za odrasle. Takvu sam impresiju stekao gledajući ga. Džodi Foster definitivno leže ovakve uloge..inaj lik Raul me pomalo fizički podsetio na lik Bafalo Bila iz Jaganjaca..pa možda stoga dodatno dobijam neku asocijaciju na taj film. Forest V standardno dobar.
Jedan detalj mi je očito promakao,a to je - zašto se na kraju policija masovno pojavila i kako su shvatili da treba da se ipak vrate sa pojačanjem?

U svakom slučaju,zabavan film,nije naporan,brzo mi je otišlo vreme. Racimo da je za mene ovo neka jaka 'sedmica'.

Link to comment
Share on other sites

Boudica (2023)

 

Istorijski film o Budici i njenoj pobuni protiv Rimljana. Dosta sbrzano, nema neke dubine. Brz tempo će ga učiniti gledljivim većini ali realno vrlo skroman film. Ako baš nemate ništa drugo u planu a hoćete da vidite ko je bila Budika nije loše da ubijete 2 sata. Gluma je dobra, neke glumce ćete prepoznati iz Vikinga.

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

No Hard Feelings (2023)

 

Zasto sam gledao ovaj tres? Pa, nisam ni sam siguran koji je pravi odgovor... Bilo je par dobrih, pametnih kezual humor linija. Kao nazire se koja je nacelna ideja bila, medjutim kad se sve sabere prilicna papazjanija sa dosta nedoslednosti i gimme a break momenata. Mislim ne mogu reci da me film nije nimalo zabavio, ali ono... Od kad se pojavila, uvek sam je hejtovao, ali ne moze da se porekne da je Lawrence danas sasvim pristojna u ovakvim ulogama, mozda cak i vise od toga, deluje da joj ova nisa bas lezi. BTW, nisam siguran da se moze objektivno nazvati lepoticom, ali da je privlacna, hell yes she is. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

images?q=tbn:ANd9GcSnGpTwsKPnBEfvR2dSPf6

 

The King (2019)

 

Istorijski film o Kralju Henriju V. Zbrzan jeste ali nije upao klopku da se bavi svime i svačime tako da mi se svideo na kraju. Iako ovaj Kralj nije dugo živeo film ga prati samo kroz tri kraća perioda to jest kada dolazi na vlast, put u rat sa Francuskom i kampanja u Francuskoj koja se završava sa bitkom kod Azenkura, jedna od najpoznatijih bitaka u istoriji. Mislim da je sasvim dovoljno vremena odvojeno za sve tri teme da se shvate neke osnovne stvari o Henriju V. Jedinu pridiku bih dao na bitku kod Azenkura jer iako je plan bitke predstavljen ok sama bitka je malo drugačija odigurana i izostavljena je jedna bitna stvar koju možete pročitati u opisu bitke posle gledanja filma da vam ne spojlujem. Mada ovako filmski u filmu je bitka dramatičnija nego što je bila.

 

images?q=tbn:ANd9GcSkVd98T50rgcCyrVaj0QE

 

Outlaw King (2018)

 

Istorijski film o Robertu Brusu, škotskim plemićem koji se izborio za nezavisnost Škotske. I ovaj je zbrzan nije se fokusirao na ceo njegov život tako da je lepo zaokružena celina. Prati Roberta Brusa posle bitke kod Falkirka (Braveheart) pa do prve bitke sa Englezima koju je on vodio. Brz tempo, solidno odmerena doza ratne i dramske tematike. Ali ovde ide ogromna kritika na istorijske činjenice, čak ga i Škoti pljuju da je previše našminkan. Jedino što ispravlja nepravdu iz Bravehearta gde je prikazano da je on izdao Volasa. Nisam nešto preterano zadovoljan ali bih ga preporučio jer pretpostavljam da većina kod nas, kao i ja, nije imala mnogo pojma o ovome čoveku. Par vekova kasnije njegov naslednik će naslediti Engleski tron i na taj način ujediniti Škotsku i Englesku što takođe malo ljudi zna i misle kako je Škotska osvojena od strane Engleza. Ovo preporučujem samo ako ste još od Braveheart-a pitali se ko je ovaj lik u stvari, da ne kažem "izdajnik" 🙂

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Klotzen said:

images?q=tbn:ANd9GcSnGpTwsKPnBEfvR2dSPf6

 

The King (2019)

 

Istorijski film o Kralju Henriju V. Zbrzan jeste ali nije upao klopku da se bavi svime i svačime tako da mi se svideo na kraju. Iako ovaj Kralj nije dugo živeo film ga prati samo kroz tri kraća perioda to jest kada dolazi na vlast, put u rat sa Francuskom i kampanja u Francuskoj koja se završava sa bitkom kod Azenkura, jedna od najpoznatijih bitaka u istoriji. Mislim da je sasvim dovoljno vremena odvojeno za sve tri teme da se shvate neke osnovne stvari o Henriju V. Jedinu pridiku bih dao na bitku kod Azenkura jer iako je plan bitke predstavljen ok sama bitka je malo drugačija odigurana i izostavljena je jedna bitna stvar koju možete pročitati u opisu bitke posle gledanja filma da vam ne spojlujem. Mada ovako filmski u filmu je bitka dramatičnija nego što je bila... 

🙂

 

Svideo se i meni "the King" ali mi je Branina verzija bolja. 

Uzmi da gledaš ako nisi (iz vremena kada je radio adaptacije Šekspira I generalno pravio dobre filmove)... https://m.imdb.com/title/tt0097499/

 

 

Edited by Besni lala
  • Like 2
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Moram da priznam da mi nije jasan tvoj post. Njegova veličina upravo jeste u tome što je odvratan i skrnav (doduše u kasnijim delovima je to smanjeno) pa mi nije jasno da li ti se svideo ili nije ?

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Klotzen said:

Moram da priznam da mi nije jasan tvoj post. Njegova veličina upravo jeste u tome što je odvratan i skrnav (doduše u kasnijim delovima je to smanjeno) pa mi nije jasno da li ti se svideo ili nije ?

Naravno da mi se svideo,čim sam smajli stavio.

Iskreno,jedino u petom delu nije toliko skrnav.😃

Santiago Segura je genije.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Sad sam pogledala "Dnevnik jedne tinejdžrke" i moram priznati da sam prestravljena-svoju decu sam podigla ne razmišljajući ni sekunde o ovakvim stvarima...

 

I sad mislim na unuke.

Link to comment
Share on other sites

Iz 'nisam nikad gledao' edicije:
Mississippi Burning (Misisipi u plamenu) 1988,krimi drama

Znao sam za film naravno i znao sam da ima vrlo solidan rejting i kritike. I opravdano je tako,rekao bih.
FBI agenti stižu u mali grad u Misisipiju da rasvetle nestanak trojice aktivista za građanska prava. Tragovi vode ka lokalnom ogranku KK Klana u čijim se redovima nalaze političari,policajci,zanatlije i lokalne siledžije. Prestrašeno i progonjeno crnačko stanovništvo iz straha odbija da sarađuje sa agentima,pa karakterno različiti partneri agenti Anderson (G.Hackman) i Ward (W.Dafoe) moraju da pribegnu pomalo nekonvencionalnim sredstvima da reše slučaj.

Odlične role dvojice glavnih glumaca,ali i svih negativaca. Jako dobro prikazane okolnosti u kojima su se neredi događali. I sam ambijent Misisipija takođe uz malo zamerku da je sve moglo i trebalo biti dosta znojavije :classic_biggrin: obzirom na lokalnu klimu..ali bar su jedan dobar pljusak ubacili :classic_biggrin: Takođe,i sjajna Frances McDormand (gđa Pel) je mogla dobiti nešto više prostora jer je grota ne iskoristiti takav raskošan glumači talent.

Sve u svemu - vrlo dobar film za neku 8/10 ocenu

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

230816150618-bradley-cooper-in-maestro.j

 

Maestro (2023)

 

Film o Leonardu Bernstajnu, klasična drama. Za divno čudo tempo je vrlo brz jer u 2 sata gledamo nekih 40-50 godina. Film obrađuje samo najvažnije događaje iz njegovog života ali najveći deo filma je njegov odnos sa gospođom Bernstajn. Film puca da nas zaprepasti kakav je on bio čovek pa neću o njihovom odnosu da pričam. Ja sam za njega čuo ali nikad nisam ništa o njemu čitao tako da sam zatečen kakav život je vodio, mnoge rok zvezde bi mu pozavidele na glumuru 🙂 .  Kuper je odradio vrlo dobar posao ali je Maligenova odradila fantastičan posao i vrlo verovatno su nijanse između nje i Stoun odlučivale ko će dobiti Oskara. Po meni Maligenova je imala bolju glumu i ali je delila glavnu ulogu ravnopravno sa Kuperom dok je Stoun dominantno glavna uloga u njenom filmu, verovatno je to odlučilo. Ovo je isključivo za ljubitelje drame pošto nisam siguran da je Bernstajn lik za čijom biografijom mnogi čeznu. Vrlo sličan vajb kao kod Openhajmera gde više gledamo neke privatne momente ličnosti a ne one po kojima su svetski poznati.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Za danas toliko (2024)

 

Bas specificna atmosfera, nisam do sada u nasoj kinematografiji gledao nesto slicno. Cudan konglomerat utisaka i emocija nakon gledanja. Gluma je zaista odlicna, neverovatno je da je cak i Rakocevic konacno isporucio jednu ulogu za koja zasluzuje head nod. Nije neophodno da hvalim i sve ostale pojedinacno, fantasticni su bili, jedino bih eto istakao scenu u kuhinji pri kraju filma i Bogdanov performans tu - sa minimumom reci receno toliko, fenomenalan je bio. Reditelj je bas hteo da se igra sa kadrovima i fotografijom, nije nista epohalno niti ranije nikad vidjeno na filmu, ali paleta koja je izabrana, uz insistiranje na lokacijama koje ona jos dodatno istice ipak jesu novost kod nas. Humor nepretenciozan, ponesto originalan, drugaciji, ima ga dovoljno, ali ne previse za ovakav koncept filma. Mislim da su mi sami dijalozi zapravo najcudniji deo projekta, ne zato sto su losi, vec zato sto mi deluju neujednaceno (ovde opet ne mislim na kvalitet, vec na stil, izraz), kao da je nekoliko ljudi radilo na scenariju sasvim odvojeno pa je sve uvezano u jedan paket. Sve u svemu jedan kvalitetan film, jedan od boljih u domacoj produkciji poslednjih x godina.

Edited by SteveFrancis#3
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Glavni motiv i jeste izvlacenje iz sivila, zapravo kontrast njemu. Ne negira se njegovo postojanje, ono je tu, provejava na stotine nacina, ali je ideja da se ono nekako proguta, apsorbuje bojom. Rekao bih da je i to jedan od glavnih razloga za izbor ovako jarke, koloritne fotografije.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I meni se veoma svideo "za danas toliko". Ja sam i inače fan filmova u kojima se "ne radi ni o čemu" već slikaju život. Iako je film optimističan, pozitivan i prozračan nipošto nije neka limunadica i la la land, sumornih tonova ima itekako, da se ne uvrede Kragujevčani i sam Kragujevac je nekako socijalan grad i odličan izbor za atmosferu filma koji ne bi bio tako efektan da se radnja odvija u nekom glamuroznijem ambijentu. Gluma je fenomenalna, jedino mi Rakočević nije nešto ali i njegova uloga ovde je takva, ovog Filipa Đurića prvi put vidim, čovek je razbio, kao i nositeljka glavne ženske uloge, zaboravih ime. Nekako drag film i ponekad za sreću stvarno malo treba, samo što smo mi utrenirani da se bavimo sumornim i gadnim stvarima.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ona sekvenca sa kljucem je najboljih 2,3 minuta u Rakocevicevoj karijeri. Hands down. Ivana Vukovic i Filip Djuric su bili jako dobri i u Kljunu, definitivno je rec o kvalitetnim glumcima koji iz nekih razloga nisu dobijala sansu do sad (ocigledno neopravdano). Kukali smo cesto na tu uslovno receno mladju gardu nasih glumaca, ali se cini da nije stvar u tome da kvaliteta nema, samo je on ocigledno zatrpan. Fascinantno mi je koliko mediokriteta je dobilo prostor i dobija ga iznova. Ocigledno da tu ima bas mnogo burazerske price, ne nuzno klasicnog nepotizma, inace bi ljudi poput recimo Marka Janketica davno usli u spotlight.

Edited by SteveFrancis#3
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ruski konzul (2024)

 

U bioskop sam otišla 1. da iskoristim ulaznice od 250 rsd 2. zbog Lauša. Simbolično, poslednja filmska uloga u Žarkovoj karijeri podseća na njegovu životnu priču. 

 

Iskrena da budem, pribojavala sam se ruske propagande i nisam imala visoka očekivanja jer je film baziran na romanu Vuka Draškovića. Tako da sam više nego pozitivno iznenađena. Film je vrlo kvalitetan. Nose ga izuzetni performansi Žarka Lauševića i Nebojše Dugalića, uz odlične sporedne role Svetozara Cvetkovića i Mensura Safqiu-a (koji je za mene najveće otkriće serije Besa i verovatno najbolji albanski glumac kog sam imala prilike da gledam). 

 

Uz ogradu da nisam čitala knjigu, u filmu je ruski konzul u funkciji narativa. Naravno, nije slučajnost da glavni junak preuzima identitet baš ruskog konzula, no ne bih se preterano zadržavala na tome. Takođe, film je podeljen na dve jasne celine, ko bude gledao prepoznaće taj trenutak u kom se "deli". Dugalić i Safqiu su po mom mišljenju imali najbolje dijaloge i preneli najsnažnije poruke filma. Stavljam u spojler:

 

Spoiler

-Ti robijaš jer si hteo da odvojiš Kosovo, ja jer sam hteo da ga sačuvam.

-Hoćete da kažete da jedan od nas dvojice robija uzaludno, doktore?

-Mislim da obojica uzalud robijamo. Kosovo je i tvoje i moje.

-Ja ipak mislim da je malo više moje, doktore.

-Zbog tog "malo" i robijaš. 

 

-Dugujemo ti nešto, Ilija. Ako misliš da može da se vrati samo u krvi, seci mene.

-Ne dugujete mi ništa. A ako misliš da je krv razlika između nas, onda seci ti mene.

 

-Zvučaće čudno, ali voleo bih da se vidimo dogodine u Prizrenu. (ovo shvatam kao igru reči kojom Ilija poručuje Limaniju da veruje kako Kosovo "pripada" i Albancima i Srbima)

-Proći će mnogo godina pre nego što budemo mogli da se vidimo u Prizrenu (dugo će biti u zatvoru prim.prev), doktore, ali i ja bih voleo. 

 

Mala zamerka je što nije prikazano više Albanaca koji imaju pozitivan odnos prema Srbima, ali od mene svakako visoka ocena 8/10. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...