Jump to content

Poslednji film koji ste gledali


Drug Crni

Recommended Posts

The Gang of Oss aka De bende van Oss (2011)

 

https://www.imdb.com/title/tt1714193/?ref_=tttr_tr_tt

 

Nešto poput holandske varijante Peaky Blinders-a. Vrlo solidno ostvarenje, inspirisano stvarnim događajima koji su se odigrali u holandskom gradiću Osu, tridesetih godina prošlog veka. Pomenuto mesto je toliko bilo ogrezlo u kriminalu (lokalni bosovi kontrolisali sudstvo, policiju, gradsku upravu), da je holandska vlada morala da šalje specijalne policijske snage da regulišu situaciju. Na kraju su pomenuti događaji i doveli do pada vlade. U glavnim ulogama se mogu prepoznati Matthias Schoenaerts i Sylvia Hoeks (The Best Offer, Blade Runner 2049).

 

 

 

 

Edited by drgnk
Link to comment
Share on other sites

The_Emperor_in_August_poster.jpeg

 

Film o naporima u samom Japanu da se nekako prihvati mir, odnosno prizna poraz u ratu. Gledamo napore poslednje vlade da zaobiđu militariste i privedu rat kraju pre nego što dođe do invazije Japana. Sa druge strane pratimo grupu mlađih oficira u generalštabu koji pokušavaju na svaki način da spreče sklapanje mira. Iako sam čitao o ovim događajima film ipak donosi neke stvari koje nisam znao tako da je vrlo dobro urađen. Preporučujem ga samo ljubiteljima istorije jer ovima drugima će biti isuviše suvoparan i dosadan.

Link to comment
Share on other sites

AK-47_2020_poster.jpg

 

Negde je preveden i samo kao "AK-47". Unazad par godina Rusi su počeli konačno ozbiljnije filmove da snimaju. Film je lepo koncipiran i prati Maihaila tokom razvoja čuvenog modela AK-47. Nisu upali u klopku pa da ceo njegov život strpaju u dva sata nego su se ograničili na period ww2 i par godina posle rata dok rad na pušci nije završen i ona primljena od strane armije u naoružanje. Film nije ni ništa epohalno ali obzirom da Kalšnjikov jeste nešto, nažalost, najpoznatije iz 20. veka nije loše odgledati film i imati pojma o osnovnim stvarima. Doduše u filmu se ne pominje nemački STG-44 na osnovu kog se sumnja da je i napravljen kalašnjikov ali ok to je razumljivo pošto Rusi to negiraju od vajkada iako su oružja neverovatno slična a koncept je identičan. 

Link to comment
Share on other sites

Cini mi se da ga tek treci put pogledah..znam da su ga svi vec gledali,ali svejedno cu napisati nesto kratko o filmu.

Dan Mrmota (Groundhog Day)

Komedija. Televizijskom voditelju vremenske prognoze,zvezdi malih ekrana Philu Connorsu (B.Murray),dojadilo je po treci put ici u provincijski gradic Punxsutawney. Naime,2.februara mora propratiti lokalni obicaj,mrmotovo "predvidjanje" trajanja zime. Nakon obavljenog posla on sa snimateljem i Ritom (A.McDowell),simpaticnom mladom novinarkom,krene nazad u Pittsburgh,no zbog oluje moraju se vratiti odakle su krenuli. Iako uveren da je ovo samo kratka odgoda,Philu se sledeci dan dogodi nesto o cemu nije ni pomisljao:jucerasnji dan se ponovio,potpuno isti kakav je bio. A tako i sledeci,i sledeci,i sledeci...Ocajan i prenerazhen,Phil ce pokusati sve ne bi li se stvari vratile u normalu...

"Dan Mrmota" je izvrsna americka komedija sa elementima naucne fantastike;film je svojedobno bio vrlo uspesan u bioskopima,a i kritika mu je bila naklonjena. Ovo je originalna prica o egocentricnoj tv zvezdi koju zatekne ponavljanje istog dana i nakon prvotnog ocajanja krece njegova promena.
Nije lako izdvojiti nesto konkretno iz filma koji je u celini izvrstan,ali ako bih morao to bi bio odlican scenario kojeg potpisuje reditelj Harold Ramis (inace poznat i kao reditelj filmova o "Isteracima duhova"),duhoviti dijalozi i odlicna gluma (sjajni B.Murray i A.McDowell)

Film pleni paznju i decenijama nakon nastanka.
(kad razmislim..moze i na Apsolutnu preporuku)

  • Like 6
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

I ja sam ga sinoć opet gledala i vidim da sam baš dosta detalja zaboravila.

Uvek mi je upečatljiva ta njegova postepena transformacija i kako dok je bio samoživi kreten nije imao šanse kod Rite iako je sve pokušao :classic_biggrin: inače mi je Endi jedna od omiljenijih glumica još iz detinjstva.

Sad prvi put vidim da je mrmot na hrvatskom svizac, nema šanse da bih pogodila šta je to ni približno.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Another round 2020

 

Trenutni hit svih hipstera i levicara koji odusevljeno postuju zavrsnu scenu putem drustevnih mreza (evropski film 1/1 ni traga Holivuda a oni to obozavaju) sto nije nuzno lose samo mi sluzi ka uvod. 

Cetiri sredovecna profesora u srednjoj skoli proveravaju teoriju po kojoj coveku nedostaje 0,5 promila alkohola da bude srecniji, odlucniji i bolji. Doziraju se u toku dana, posle prvobitnih sjajnih iskustava

sve naravno izmice kontroli i prerasta kao i u zivotu van filma u bezanje od problema. 

Prvi deo filma je sporiji od drugog tako da preporucujem svima da izdrze i ne iskljuce posle 45min film. Mana filma je da je od cetvoro prijatelja koji ravnopravno dele i minute i 

vaznost za radnju samo Mikelsenov lik objasnjen dok su ostala trojca nekako u njegovoj senci i sa nedovoljno obradjenim problemima koji ih na kraju i guraju u alkoholizam. 

Zavrsna scena je upecatljiva i pravi pecat na ovo delo. 

Mikelsen je sjajan glumac, neka suprotnost Danijel Dej Luisu a istovetno dobar. Sa reziserom Vinterbergom je saradjivao i na fenomenalnom The Hunt (9/10) ko nije gledao pod obavezno. 

 

Dobar film, svakako vredi pogledati, malo nejasna poruka, kraj je ostavljen na tumacenje onome ko gleda, tako da moze da se tumaci i ovako i onako, sto je nekada dobro a nekada ne, neki to vole a neki ne bas, 

tako da je i ova moja recenzija kao i film, neki masu neki nece da masu.  

 

 

 

Knives Out 2019

 

Zanimljiv filmic, sjajna glumacka ekipa, dobar zaplet, dobar rasplet, drzi paznju svakog minuta, jedini minus Danijel Krejg koji je izgleda samo meni bleda i nikakav posto vidim da ga po recenzijama hvale za ulogu. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Tamburinjo said:

Another round 2020

Dobar film koji se lako gleda ali nije bez mana.

Ono što je meni zasmetalo a nije u filmu dotaknuto je: kako su  naši junaci dopeli u životni ćorsokak?

Žive u državi koja je uzor za većinu bogatih društava , sami su uspešni manje ili više ali ne i neuspešni.

Drugo je odnos režisera i likova .Jednog kažnjava za alkoholizam a drugog nagrađuje pomirenjem i obnavljanjem porodičnog života.

Kakav je režiserov odnos prema pijenju ?

Kritički ,afirmativan?

A i sam kraj.

Nisam ubeđen da svaka priča treba da ima otvoren kraj.U predhodnom Jagten je otvoren kraj imao mesto,bio u funkciji priče.

Nekako je   urađen da se ne zameri nikom.

 

 

16 hours ago, Tamburinjo said:

Mikelsen je sjajan glumac, neka suprotnost Danijel Dej Luisu a istovetno dobar.

Teško da mogu u istu rečenicu.

Mikelsen je ozbiljan glumac.

Link to comment
Share on other sites

What Women Want (2000)

 

https://www.imdb.com/title/tt0207201/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

Imam utisak da je ova uloga Mela Gibsona bila namenjena za Hugh Granta, klasičan film u kome bi on glumio, simpatična romcom limunadica izgrađena oko banalnog scenarija. Pogledano u tazbini za novogodišnje praznike nakon ručka i vina, kapiram da zbog toga ide 4/10.

 

 

The Equlizer (2014)

 

https://www.imdb.com/title/tt0455944/?ref_=nm_flmg_act_7

 

Stiven Sigal, Čak Noris, Stalone i Švarci pa svi na gomili su pičkin dim naspram Denzela u ovom glupavom akcionom trileru gde čak ni na sekund čitav bataljon zlih Rusa ne zasmeta koliko roj komaraca moćnom bivšem FBI agentu, moralnoj i fizičkoj gromadi. Nemam pojma zašto se snimaju ovakvi filmovi, kapiram i da je šestomesečni Chaos junior bio u fazonu: "jbte, koje smeće!" 1,5/10

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Kad smo kod tih "sam protiv svih" akcionih meni je Dzejson Statam primer protracenog glumca na gluposti. Mislim da je bolji glumac od Van Dama, Vin Dizela, i Sigala ali su mu filmovi

bas atak na mozdane celije. Ni kao klinac nisam bio ljubitelj polako idem pricam sporo i bijem ljude jednom rukom i mnogo sam kul heroja, od akcija sam vise voleo Smrtonosno oruzje, 

i takve stvari. Pa cak i Umri muski prva dva dela, dobro ajde i treci zbog Yuga 🙂 

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Ja sam gledala treći deo u bioskopu i glavni utisak filma mi je bio onaj zadatak sa kantama vode u parku, posle nisam pola noći mogla da spavam dok nisam sebi rastumačila tačno kako to ide, u filmu mi je bilo prebrzo a matematika mi nije jača strana :classic_laugh:

Četvrti nisam nikako mogla da dovučem do kraja, smorio me strašno a i nije to više teren za Meklejna, vidi se da je na silu ubačen u ovu vrstu zapleta.

Smrtonosno oružje generalno volim, ali nastavci traju predugo i previše vremena troše na monologe i comic relief koji treba da budu smešni, a posle toliko ponavljanja i nisu baš. Zato glumci izvlače :classic_cool:

Od tih akcija za koje ne trebaju moždane ćelije uvek mi je Bad Spenser bio miljenik, stara škola :classic_love:

 

Edited by alcesta
Link to comment
Share on other sites

MV5BMTU2NjE5NTE5MV5BMl5BanBnXkFtZTgwODMx

 

"Stalingrad" 2013

 

Konačno sam se setio da pogledam i ovu verziju Staljingrada. Ovde je u pitanju takozvana "Ruska" verzija filma o Staljingradu. Utisak je "Boza", ovo je zaista sramota da jedan film sa ovim imenom i to ruski ima ovako katastrofalnu radnju, gotovo kao neka bajka za decu. A sećamo se pljuvačine po nemačkom filmu i "Enemy at the Gates". Nemački film je klasa iznad ovoga a i EatG je u principu bolji film od ovoga. Scenarijo je sklepan od gomile različitih priči i to sve spojeno u jednu ali jednostavno to nije to. Čak i u samoj Rusiji su podeljena mišljenja o ovom filmu a jedini koji ga hvale je gle čuda režimski mediji. Onda i ne čudi budžet koji je ovaj film dobio jer je to i danas jedan od najskupljih ruskih filmova.

 

Elem da ne završim u negativi treba reći da je glumačka ekipa odlična, da dobro nose uloge, čak su i Nemci pažljivo odabrani i vrlo dobri glumci ali sa ovim scenarijom jednostavno niko ne može da izgleda dobro. Kompjuterske animacije su vrhunske, tu nema priče, mislim da je ovo bolje i od filmova unazad par godina. Zaista svaka čast IT timu koji je to radio jer jedva da sam par loših stvari video u njima. Zvuk ja takođe odličan i ono što najviše nervira kod Ruskih filmova a to je narator preko stranih jezika ovde ne postoji što je još jedan plus za zvuk.

 

Na kraju preporučujem ga samo ljubiteljima ljubavnih filmova i deci (ako nemate ništa protiv da deca gledaju scene ubijanja) i to je to.

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

Dinner for Schmucks (2010)

 

https://www.imdb.com/title/tt0427152/?ref_=nm_flmg_act_37

 

Još jedan film odgledan sa juniorom u lenjo nedeljno popodne, još jedna tupkasta ali donekle simpatična komedija koja nema neke naročite pretenzije osim da vam oduzme sat i po teškom mukom stečenog vremena. Ovaj Phil Rudd je neki Ben Afleck made in China. Toliko. 3,5/10

 

PS mislim da je krajnje vreme da pogledam neki dobar film. 🙂

Link to comment
Share on other sites

Still Alice (2014)

 

https://www.imdb.com/title/tt3316960/?ref_=nv_sr_srsg_5

 

Slow burning drama o 50-godišnjoj ženi kojoj je dijagnostikovan alchajmer, što na ispit stavlja njen dotadašnji savršen porodični i akademski život. Generalno volim ovakve filmove ali ovde mi nešto nedostaje, iako bi emocija trebalo da je jaka, nekako mi je film praznjikav i nije me ubedio da se utopim u priču, možda čudno zvuči za ovako statičan film ali voleo bih da je duži i da su međusobni odnosi razrađeniji. Svakako osveženje nakon svakakvih gluposti koje sam gledao u poslednje vreme, ali daleko od toga da sam nešto impresioniran. 6/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 1/11/2021 at 12:46 PM, Chaos Is Me said:

Dinner for Schmucks (2010)

 

https://www.imdb.com/title/tt0427152/?ref_=nm_flmg_act_37

 

Još jedan film odgledan sa juniorom u lenjo nedeljno popodne, još jedna tupkasta ali donekle simpatična komedija koja nema neke naročite pretenzije osim da vam oduzme sat i po teškom mukom stečenog vremena. Ovaj Phil Rudd je neki Ben Afleck made in China. Toliko. 3,5/10🙂

 

Rimejk Francuskog filma 🙂 nije ni Francuski nesto da padnes na dupe al je barem orginal ako nista. 

 

 

 

https://www.imdb.com/title/tt1571249/ 

 

Skeleton twins 2014

 

Mogla je biti mnogo bolaj prica da nisu nabacali sve i svasta ali ajde sta se sve distribuira ovo je dobro. 

p.s. ostaje mi misterija kako bilo ko od brace Vilson leba jede od glume. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zift(2008)

https://m.imdb.com/title/tt1264914/

 

Evo jednog pozitivnog iznenađenja. Bugarski neo-noir smješten u 40-te i 50-te godine prošlog vijeka, kada su komunisti preuzeli vlast u Bugarskoj. Radnja filma se odvija oko jednog zarobljenika. Kroz nelinearno pripovijedanje pratimo njegov život prije ulaska u zatvor, boravak u zatvoru i život nakon izlaska. Film je bogat raznim zanimljivim pričama glavnog lika, nema nekog optimizma u njegovom životu, ali te životne priče i likovi koji ga okružuju su predstavljeni na jedan crnohumorni način. Vidi se i velika doza sarkazma prema tadašnjem totalitarnom režimu. U nekim situacijama film podsjeća na Sin city. Tehnički je urađen izuzetno dobro, crno-bijela boja je legla sjajno. Istina je da ima nekih situacija kada je rasplet malo naivan, ima i nekih iskarikiranih likova, ali to ne uzimam kao neku veliku manu ovom filmu. Sviđa mi se ovaj film, ima dobar ritam, vozi dobro.  7.5/10

Edited by Shunsuke Nakamura
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Otac (2020)

 

https://www.imdb.com/title/tt9048802/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

Vrlo potresan film i istinita (doduše malo izmenjena za potrebe dramatizacije) priča o borbi malog čoveka protiv sistema. Podeseća me malo na genijalni "I, Daniel Blake" ali nije toliko snažan i ima taj momenat postojanja evidentnog negativca za razliku od Loachovog filma u kome sistem jednostavno melje, bez eksplicitnog zloće. Goran Bogdan je odličan glumac čim ne mora mnogo da priča, i ostali su ovde vrlo dobri. Tehnički je film takođe jako dobar. Preporuka. 8/10

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...