Jump to content

Poslednji film koji ste gledali


Drug Crni

Recommended Posts

A Hidden Life

 

Ukratko, Malick je tata!

Da ne bude zabune kome se nije svidio njegov rad do sada neće ni poslije ovog filma. Iako se po prvi put odrekao par provjerenih saradnika (art direktora i kostim dizajnera) film nije izgubio ništa od njegove prepoznatljive atmosfere. Ponovo Malik postavlja prava pitanja, ovaj put o vjeri i humanosti i opet me ostavio bez daha. Što se mene tiče, može i na 'preporuke'

 

Vrijedi spomenuti da je ovo bila posljednja uloga Brune Ganza.

 

Spoiler

Jedna stvar mi nije jasna, glumci su većinom iz Njemačke i Austrije, često se u pozadini čuje njemački jezik a narativ je na engleskom ... nekako imam osjećaj da bi utisak bio jači da je sve na njemačkom. Opet, ko sam ja da preispitujem Terrence-a

 

moram i ovo podjeliti, ide u spojler iako mislim da ne utiče na doživljaj filma

 

Spoiler

spacer.png

 

 

Edited by Ne sam Safete
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Crni Bombarder

 

Na jednoj drugoj temi si postavio sliku Hijeronimusa Bosa - Vrt zemaljskih uzivanja. Da ne davim o slikaru i slici to ako nekoga zanima pisacu u kafani ko svaki alkos sti se naziva boemom 😛 

ali ima jedan film i to madjarski povezan sa ovom slikom pa ga totalno preporucujem za pogledati. 

 

Peti pecat se zove film i reci cu samo da na imdb ima 8,7. Poenta je samo naci neki dobar prevod ja sam morao dva puta da ga gledam jer sam se prvi put pogubio ima doata dijaloga a engleski prevod je bio uzasan. 

 

4 lika sede u smiraj drugog svetskog rata u kafani i vode pijane filozofske razgovore, drugi deo filma im pruza priliku da izrecene tvrdnje u kafani testiraju i odbrane na delu. 

Link to comment
Share on other sites

@Tamburinjoja sam taj film davno,davno poceo gledati i onda sam imao neke neodlozne obaveze pa sam prekinuo. A davao se na nekoj tv stanici. Bese to davno i vise se i ne secam radnje na pocetku.
Ako nadjes neki link slobodno shibni.

P.S.moze i sa losijim prevodom,ja donekle znam madjarski pa cu se snaci,

Link to comment
Share on other sites

RTS :: Zajedno

 

Film koji je toliko los da ce postati legendaran. U vrlo jakoj konkurenciji kinematografskog uzasa koje vas bukvalno atakuje 

90 minuta izmedju lose glume, ocajnih kadrova i jos ocajnijeg montiranja, pobedu odnosi muzika. Violina i voloncelo 

gudaju neku pateticnu melodiju svake sekunde ovog melodramskog horora. 

Cim se otkiseli jos jedno 5 do 10 godina postace viralan, jer ima sve predispozicije za to. 

 

 

 

The Invention of Lying Icon | Movie Mega Pack 3 Iconset | FirstLine1

 

Preljupka Dzenifer Garner :-) Sjajan scenario o svetu gde ljudi ne mogu da lazi nego govores urovu istinu u svakoj situaciji. Devojke odbijaju muskarce

jer su debeli i siromasni i to im u lice kazu, muskarci muvaju devojke govoreci im da jedva cekaju da im zavuku ruke pod suknje. Nas glavni junak dobija mogucnost da laze 

tako krece zaplet ovog neobicnog filma, koji se malo gubi pri kraju, ali veoma je zabavan i vredi ga odgledati. 

 

 

 

Amazon.com: Secondhand Lions (2003): Michael Caine, Robert Duvall ...

 

 

Simpaticna pricica o decaku koga neodgovorna majka ostavlja kod dvojce ujaka ne bi li saznao gde drze stek. Naravno ujaci su nadzaci mrze sve 

i dan eprovode pucajuci na sve sto se krece oko njihove farme. Vremenom zavole klinca i on njih, dok im jedan od njih prepricava njihovu zivotnu pricu,

leto prolazi a klinac postaje covek. Tra la la dobro za uz neku klopu. Bez velikih ocekivanja pre pustanja filma. 

 

 

 

@Crni Bombarder 

ne mogu da nadjem link ni za onlajn ni za skidanje :-/ 

 

Link to comment
Share on other sites

Stealing beauty (1996)

 

Vreme je idealno da se pogledaju i neki klasici. Ovaj Bertolučijev film je preteča onoga što danas rade Paolo Sorentino ili Luka Gvadanjino, lepi predeli, lepi ambijenti, lepi ljudi, na čelu sa Liv Tajler, naravno. Ovo je film o strasti, požudi ali i o samoispitivanju. Odlična muzika, kamera, fotografija - divota jedna. Ipak, na kraju je možda za moj ukus previše nekih patetičnih momenata i melodramatike. U svakom slučaju, preporuka. 8/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

image.thumb.png.6d756fc86401b003274176d3dcae8dc8.png

 

Dobar prequel poznatog filma iz 1939. godine.

 

Cini se kao da se svi dogadjaji odvijaju u masti glavnog lika - pomocnik majmun predstavlja pravog pomocnika u realnosti, devojcica od porcelana je metafora za devojcicu u kolicima u realnosti.

 

Svet je namerno predstavljen kao suprotan svetu iz koga dolazi OZ (Oscar)  - prepun boja i u prirodi, dok je realnost crno - bela i u prasnjavom Kanzasu. Theodora predstavlja sve ljude i zene koji su se razocarali Oscarom i traze osvetu (zbog jednog takvog je Oscar i pobegao balonom), Glenda je uzela lik njegove sestre, sva njegova zelja da postane Edison se materijalizovala u odbrani zitelja Glendinog grada.

 

Radnja filma moze da se tumaci i kao bezanje OZ - a u carobni svet u kojem on ima mogucnosti da ostvari svoj potencijal i svoje zelje, nesto sto ne moze u Kanzasu. Steta sto se film nije zavrsio sa njegovim budjenjem nedaleko od sela u kojem je bezao od tipa koji je hteo da ga umlati.

 

Ukratko, film deluje kao svetlija verzija Panovog lavirinta.

Edited by goldberg
Link to comment
Share on other sites

Ballon (2018)

 

https://www.imdb.com/title/tt7125774/

 

Nemacki triler po istinitom dogadjaju bekstvu dve porodice (dva para sa po dvoje dece) iz DDR pomocu leteceg balona 1979. godine.

 

Meni se dopao. Fascinantan napor da se osmisli i izvede ovako nesto. Film je triler, fokusira se na samo bekstvo, manje na politicki aspekt.

 

'Why do we bother guarding the border? Wouldn't we be better off without those traitors?' This question by a Stasi-official pinpoints the paradox of communism: if a system without freedom would be better than a free society, why would citizens escape this system?

 

 

Postoji americko- britanski igrani film o istom dogadjaju

 

Night Crossing (1982)

 

https://www.imdb.com/title/tt0082810/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

 

Dogadjaj je obradjen i u dokumentarcu.

 

Busting the Berlin Wall: Amazin Escapes Stories (2009)

 

https://www.imdb.com/title/tt2222008/?ref_=rvi_tt

 

Link to comment
Share on other sites

Odgledao sam The Gentlemen i moram odmah reći da meni ne leži taj stil Gaj Ričija. Prazna priča "ništa ni o čemu" sa akcentom na živopisne likove engleskog podzemlja koji govore kokni akcentom. Uz to, stalno je neko sa nekim u sukobu i stalno neko nekog upucava. Bio mi je naporan za gledanje i jedva sam ga izgurao do kraja.

Link to comment
Share on other sites

The call of the wild (2020)

 

https://m.imdb.com/title/tt7504726/

 

Najnovija ekranizacija, a ujedno i adaptacija pošto ima dosta razlika, knjige Džeka Londona. Simpatičan porodični film za razbibrigu i smeh. Idealan za gledanje sa decom. U očima odraslog gledaoca ima dosta mana, posebno preterana upotreba cgi ali ne treba ga previše ozbiljno shvatati i kritikovati jer je očigledno da odrasli nisu ciljna grupa gledalaca. Mi smo se lepo zabavili i ismejali sinoć.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, drgnk said:

The Occupant (Hogar)

 

https://www.imdb.com/title/tt9345754/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

Španska varijanta Parazita samo mnogo mračnija i zlokobnija. I dok su likovi u Parazitu simpatični, ovde je "glavni junak" oličenje nepatvorenog zla. Briljantna rola Havijera Gutijereza. Ovaj film bi komotno mogao da ide i u preporuke.

 

 

 

 

Koliko je zao ? Jel gori od gospodina Jose Luis Torrente-a ?

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, mare80 said:

Jel samo ja mislim da je ovaj film bolji od "Spasavanje redova Rajana"?... 🙂

 

Ovo je ekstra podcenjen film. Jedan od najboljih ww2 filmova ikada. Ima i tu čudnu "liniju" da što je glumac poznatiji to mu je uloga epizodnija. Preporuka 100% od mene za taj film.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 3/25/2020 at 3:22 AM, Stex said:

The Platform (2019)

 

Spanci opet deru guzove kad su u pitanju filmovi, topla preporuka 🙂

 

Odgledao ga i slažem se sa konstatacijom. Odličan ali prilično težak, na momente mučan film. Brutalna metafora o razlikama u ljudskom društvu kao i psihološka studija ljudskog ponašanja, kad se isti nađu u situaciji da se bore za biološki opstanak. Nije baš za svačiji želudac.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...