Jump to content

ФОРМУЛА 1 ВТБ ГРАН-ПРИ РОССИИ СОЧИ-2019


alberto.ascari

Recommended Posts

Evo kako sve to izgleda jednom nepristrasnom posmatraču F1. Nisam vatreni navijač ni jednog tima. Prošle sezone sam navijao protiv Hamiltona, znači silom prilike za Fetela i na pola sezone prestao da pratim jer je jel'te bilo toliko neizvesno i zanimljivo. Voleo bih naravno da je Kimi bio konkurentan,  ali biti gori od Fetela nije nešto zbog čega bih mogao da navijam za njega. 

Ova sezona je daleko zanimljivija najvećim delom zbog Leklera. Došao je da razmrda primadonu sa 4 titule i prelepo je gledati primadonu koja puca pod pritiskom i sve što se dešava u Ferariju a samim tim i u F1, iako je titula već odlučena.

Tako da da, krenuo sam sada da navijam za Leklera (ne za Ferari).

E sad, da li bi navijači Ferarija više voleli da primadona sa 4 titule ima svog Botasa, to je druga stvar. Valjda je potrebno da dobro i vozi da bi mu neko bio vozač broj 2. 


A o tome koliko bi F1 bila zanimljivija i neizvesnija da i u Mercedesu umesto Botasa imamo nekoga ko bi izazvao Hamiltona možemo samo da sanjamo 🙂

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nije da to nismo gledali. I nije bilo uopste lose, daleko od toga.

 

Izazvati Hamiltona je uvek zanimljivo, ali ni malo lako. On je sada u Sumijevoj kategoriji - svi bi voleli da vide nekog drugog na tom mestu jer je dosadio maltene svima.

 

I ima svoje navijace koji bi da bas on skine tog Sumija sa trona. Nevezano za broj titula na kraju price, on je meni po umecu tu negde sa Sumijem. Zver je kada vozi.

 

Totalno je drugi par cipela (pritiska) situacija u kojoj se Lec bori za titulu. Tu ga jos nismo videli. Vet jesmo.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Osim sto LEC nema nikakve veze sa voznjama VET-a. VET i prosle godine brljao. Nesto se ne secam da je LEC bio u timu tada.
Ja garantujem da on pravi ciste vozacke greske iz prostog preterivanja. Slobodno mozemo reci precenivsi mogucnosti automobila u tom komentu. Nema to veze sa pritiskom. Kod vozaca tog kalibra pritisak je motivacija. Da li ste svi zaboravili brljotine Hamiltona kada je bio u McLarenu a posle osvojene titule? Udaranje u boxu od pozadi, glupavi udesi na stazi itd. Nikad nista drmaticno ali cesto rizik bez potrebe.

Ovo sto pise Downforce je i moje razmisljanje. S velikom razlikom sto ja ne smatram da je LEC zasluzio jos uvek pravdanje tima. Da ne bude da neko izvrne moje reci, ne da nije zasluzio mesto ili sl vec da nije zasluzio da tim mora da pravda svoje odluke njemu. Ne treba ni VET ali LEC sigurno ne. Mnogo lose izgleda po tim, a ako krene losim putem, u Ferrariju nema kocnicara koji ce da ih dovede u red. Vodjstvo Ferrarija nije sposobno da se izbori sa tim problemom.



Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Dzoni_m said:

 Vodjstvo Ferrarija nije sposobno da se izbori sa tim problemom.

Ovde se sto posto slazemo.

 

I ja bih u ovoj situaciji isao po sistemu koji si vec pomenuo - borite se medjusobno a bolja strategija ide onom ko je bolji na stazi. Pa ako onda neko pizdi preko radija samo ga odjebes. Tako se to radi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

 

“I think we did (race),” Vettel said. “I think that is what we did until the pit stop in a way because, obviously, I lost the lead during the stop, and then the car broke down so it is a bit irrelevant. Up to that point that is what we did.

 

“I don’t know what happened. I think we had an agreement. I spoke with Charles in particular before the race. I think it was quite clear, but I don’t know, maybe I missed something. I’m sure we will talk about it, but obviously it is bitter today because we wanted to have the cars finishing one and two. So not the result that we wanted.”

 

However, when asked what was agreed between himself and Leclerc before the race, Vettel was less keen to explain what Ferrari had planned.

 

“I don’t want to share. Not a great deal, but I don’t want to put the team in a bad position afterwards because somebody said something here and there. It is just … I know it is not fair because I think people deserve to know. It is not a big deal.

 

“I obviously was in third, Charles was in first, and we were talking about a strategy to find a way past Lewis. I had a very good start. So there were a couple of options on the table. But, sorry, I really prefer not to (say more).”

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Znači tresla se brda, rodio se miš. Kaže Fetel bilo je par opcija kako proći Hamiltona na startu, Lekler svatio sve zdravo za gotovo 110% i izpizdeo. Fetel imao mega start i nije mu ni trebala Leklerova zavetrina. I onda Lekler koji je sporiji traži P1. Meni se čini da Lekler previše drami i sve nekako svaća bukvalno a usput je tvrdoglav. Sad mi je nekako izvesnije da Fetel napusti Ferari već na kraju sledeće godine ako bude opet sporiji od Leklera.

 

Ostaće žal što Alonso i Fetel nisu uzeli makar jednu titulu s crvenima, makar s moje strane.

 

Što se tiče današnje trke, čestitam Mečki na 1-2 (nastavljaju 100% učinak pobeda u Rusiji), Hamiltonu, te Sajncu koji razbija u F1.5. Također čestitam Meklarenu koji po prvi puta još od 2014. ima trocifreni broj poena.

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Alen13ASC said:

Kaže Fetel bilo je par opcija kako proći Hamiltona na startu, Lekler svatio sve zdravo za gotovo 110% i izpizdeo. Fetel imao mega start i nije mu ni trebala Leklerova zavetrina. I onda Lekler koji je sporiji traži P1.

 

 

Pa, ono, pre nego sto je Lekler poceo da pizdi bilo je i naredbe iz boksa da Fetel propusti Leklera pa je ovaj iskulirao (i jos 2-3 puta posle toga). Znaci postojao je neki dogovor, bar dve od tri strane su to tako shvatile (LEC i boks), Fetel je imao drugacije misljenje pa su ga kaznili kroz boks.

 

Al' jebiga ujeb'o ih kvar pa su od sigurnih 1-2 napravili jedva trece mesto.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hmm, ovde imamo žešće sukobe mišljenja u taboru Ferarija. Lekler traži da mu se vrati usluga za posao koji uopšte nije obavio, Fetel imao mega start i prešao Leklera i Hamiltona ko da su pokretne šikane a Ferari kazni Fetela jer je napravio đavolski dobar posao. Nema logike, ako Lekler nije odradio posao onda opcije nekih dogovora se poništavaju.

 

Ajd da se bore za titulu pa bi imao drukčije mišljenje, al ovako se drami bez veze. Mogao bi Lekler malo oladiti, a sledeću sezonu početi isto ovako agresivno. Do kraja godine ako Fetel ispadne bolji onda je na Lekleru da prizna to i da podnese kao pravi muškarac. Za sledeću godinu me ne interesuje, neka gledamo reprizu Meklarena 2007.

Link to comment
Share on other sites

Braćo, prijatelji, saborci, shit happens. Jbg, ne pobeđuje uvek bolji auto, a ponekad čak ni bolji tim.

Nas je danas na prvi pogled mega ukenjalo, ali još jednom se pokazalo kako je Toto i njegova ekipa ispekla zanat iz vremena klanja Luisa i Rozberga.

To tek čeka Binota. Polako, biće, ne stvara se ubitačan tim preko noći.

Imate fantastičan auto, fenomenalne vozače, sve će doći na mesto.

 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Alen13ASC said:

Hmm, ovde imamo žešće sukobe mišljenja u taboru Ferarija. Lekler traži da mu se vrati usluga za posao koji uopšte nije obavio, Fetel imao mega start i prešao Leklera i Hamiltona ko da su pokretne šikane a Ferari kazni Fetela jer je napravio đavolski dobar posao. Nema logike, ako Lekler nije odradio posao onda opcije nekih dogovora se poništavaju.

 

 

Quote

Binotto confirmed the team made a pre-race agreement that Vettel would have to give the lead to Leclerc if he used his team mate’s slipstream to get ahead of him at the start.

 

“Being first and second was the key objective,” he said. “How can you do that when you start first and third, certainly protecting the first position but as well making sure that you gain a position being second?

 

“We agreed together that the best way was not to give any slipstream to Hamilton at first, because giving a slipstream to Hamilton would have given him some advantage or at least some possibility. Therefore Charles would have given the slipstream to Seb. That was what we agreed and discussed.

 

“But by giving the slipstream to Seb, not defending the position, would have given an advantage to Seb, which later on in the race [we] would have given back by swapping the cars. So that was the deal.”

 

Having watched the start, the team decided to tell Vettel to let Leclerc retake the lead. “Looking at the video, looking at the start our judgement that the start went as planned and therefore we thought it was right to ask Seb to swap the positions.

 

“Eventually, the two drivers may have different opinions by driving the car. That’s something which we may discuss with them.

 

“So we initially asked Seb to give the position back. But fair enough to say that at that stage of the race maybe Charles was not close enough and we would have lost some time on track. Later on Seb was quite fast and gained some track advantage on Charles. So we knew that we could have decided to do it later on.”

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ferrari radio https://www.youtube.com/watch?v=Bm9jh6333hM

 

 

Evo ja sam kao navijac Williams-a totalno nepristrasan ovde - moje misljenje je da je Vettel ovde na iskustvo izje*ao i Leclerc-a i ceo tim. Verujem da je planirao da ako izbije na P1 udari dobar ritam a onda da kao izgovor koristi to sto je vozacu iza tesko da se dovoljno priblizi... pomoglo mu je to sto je imao zaista fantastican start. Hamiltona je obisao i bez slipstream-a. Leclerc je kasnije u tom "izlomljenom pravcu" mogao slobodno da ga zatvori bez bojazni da se Hamilton vrati na P2, ali to je pre svega nemoguce da ustanovi vozac u tom trenutku, to je mozda trebao njegov trkacki inzenjer da mu sugerise ali nisam siguran da vozaci bas vole komunikaciju u tim momentima trke. 

 

U svakom slucaju, mislim da je ovde tim zabrljao. Sa ovakvom situacijom oko vozaca, ne sme se nista ostavljati slobodnom tumacenju. Ili imas jasno ko je prvi a ko drugi vozac (Schumacher razdoblje) ili ih pustas da se trkaju (recimo kao u pojedinim momentima Max Vs. Riciardo, Hamilton vs. Alonso). Ako nemas ni jedno ni drugo onda ces od trke do trke morati da pravis jako precizne dogovore, bez mogucnosti da se interpretiraju ovako ili onako, i da se zna da je rec pitwall-a poslednja i da to mora da se postuje. Ferrari je tu zabrljao. Vettel ima "opravdanje", Leclerc ce nadam se nauciti nesto iz svega. I onda, karma je kurva, kaznila ih tako sto je jedan vozac morao da odustane. I jos jedan dokaz koliko na pitwall-u Ferrarija ne rade kako treba je sto nisu bukvalno primorali Vettel-a da dodje do boksa nego ga pustili da stane kraj staze a kao posledica toga izasao je SC i time su bukvalno poklonili pobedu Mercedesu. Samoubistvo iz zasede 🙂 

 

 

I jos jedna stvar - Grojean - ko njemu daje priliku stvarno mi nije jasno. U ovom incidentu mislim da je opet on najvise kriv a buni se kao da je vozio za titulu a konkurent ga izbacio namerno... Gio i Ric nisu nista vise mogli da urade, pogotovo Gio. Stvarno mi nije jasno da takav vozac, bez gotovo imalo spatial awareness-a, vozi F1 tako dugo. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Quote

 

Ferrari repeatedly told Sebastian Vettel to let his team mate overtake him in the Russian Grand Prix until he stopped replying to their radio messages.

 

While only a small excerpt of Ferrari’s instructions to Vettel were broadcast on the world feed during the race, the full exchange between the team and their drivers reveals he was told early in the race that he would have to let Charles Leclerc overtake him.

 

Ferrari revealed after the race it had made a plan for the start with its drivers. Under the arrangement Vettel would have to let Leclerc overtake him if he passed his team mate under certain circumstances at the start.

 

The team’s radio communications reveal Vettel asked them on the first lap of the race what their decision was regarding the start. He was advised soon afterwards they were “looking into swapping”. The team then advised him the swap would come “later in the race”.

 

After those two initial messages, and following the end of the Safety Car period, Ferrari ordered Vettel on three consecutive laps to give up the lead to his team mate.

 

After the first call to “let Charles by” Vettel said they should “break away for another two laps”. Following the next order, Vettel told the team “tell him to close up”.

 

On the next lap Ferrari told Vettel that Leclerc was “starting to close the gap” and to “let him by”. Vettel did not reply. The team later informed him they were “moving to Plan C” in their strategy.

 

After the race team principal Mattia Binotto denied either driver had gone against the team’s pre-race agreement.

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...