Jump to content

ФОРМУЛА 1 ВТБ ГРАН-ПРИ РОССИИ СОЧИ-2019


alberto.ascari

Recommended Posts

 

image.thumb.png.7776d40e2189e4cc33c114de974a70d4.png

 

 

 

Pa da počnemo....

 

Grand prix Rusije je jedinstvena trka po tome što na njoj nije pobedio nikada niko osim....Mercedesa. Apsolutni rekorder u broju pobeda je Mercedes, a ima ih ukupno 7. Kako to, kad se trka vozi od 2014? Jednostavno. Prva trka za GP Rusije je održana još 1913. godine i na njoj je pobedio Rus Suvorin na Benzu, evo ga ovde na slici:

 

image.png.ed549b03f65f75bb8cb663bf288bd37a.png

 

Sledeće godine je pobedio Nemac Willy Scholl, što je bila prva a mnogo decenija i poslednja pobeda jednog Nemca na ruskom tlu, manje više u bilo čemu, sve dok Nico Rosberg nije uzeo pobedu 2016. godine. Ali to smo preskočili mnogo unapred... Trke su naravno u predvečerje WW1 prekinute i mada su postojali planovi da se obnove osamdesetih godina kao USSR F1 GP, konkretno 1983., do toga nikada nije došlo. Da li je to bila posledica uopštenog tehnološkog zaostajanja i siromaštva, povratka tvrde staljinske linije na vlast (Andropov, Černjenko), nečeg trećeg, to nećemo saznati. Činjenica je, da je stari despot bio vrlo zainteresovan za organizaciju trke ulicama Moskve pre svega zbog ogromnog intersa Zapada za Olimpijadu u Moskvi. Trka je čak bila i u preliminarnom kalendaru za 1983., medjutim, nikada se nije održala. Pričalo se da je BE obećao teško milione USD Brežnjevu i Andropovu, šta je od toga tačno, znaju samo njih trojica. A dvojica nam to više nikad neće reći...

 

Da preskočimo unapred tridesetak godina. Na kraju je ipak Olimpijada dovela trku F1 u Rusiju, nipošto carsku niti Sovjetsku, ali u Putinovu oligarhijsku Rusiju današnjice, a to ne u Moskvu, nego u Soči. Počevši od 2001., Putin je izrazio želju i dao ličnu podršku da se dovede medjunarodni automoto event u Rusiju. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja u okolini Moskve, konačno je sagradjen autodrom Moscow Raceway, autor Tilke, u blizini Moskve, koji je dobio FIA homologaciju i 2012. godine su održane trke formule Renault 3,5. Ovaj autodrom nikad nije dobio šansu da ugosti F1, jer je još 2010. zvanično objavljeno da će se prva moderna trka za GP Rusije F1 održati u Sočiju 2014. sa ugovorom na 7 godina. Po svemu sudeći je to bio direktan rezultat personalnog dogovora Putina i BE. Danas je manje više poprištem trka raznih low end automoto serija i privatnih akcija, plati pa se vozi, open pit lane i slično. Troškovi izgradnje, cijana, prava sitnica, 150 milki USD...ima se, može se.

 

Soči je druga priča. Autor opet Hermann Tilke, pista koja prolazi izmedju objekata izgradjenih za olimpijadu, limitovana gradom i morem, bez ikakvog duha i ideje, mislim da je gori layout bila samo Koreja. Troškovi izgradnje ovog puta 200 milki USD, što je apsolutno neshvatljivo, jer gradiš u stvari samo finalnu površinu, bezbednosne elemente i deo paddocka, sva ostala infrastruktura već postoji, no kao što smo rekli, ima se može se No.2.

 

Same trke ovde, šta da kažemo, uglavnom smor, tj. prva i poslednja, u ostale tri je bilo malo nekog kršenja i neke akcije i to je sve otprilike. Prošle godine je bilo Lewis is faster than you, ove godine BOT je najavio da ima započet job to be finished, ali sve će biti naravno kako Toto naredi, pogotovo ako Ferdža bude imao dobru Q.

 

Što se tiče statistike, MGP 5/5, 2014. je bilo 1-2 i prva konstruktorska titula, vozači 3x Hamilton, po jednom Bottas i Rosberg. Šta je zanimljivo, RBR na ovoj pisti nikad nije uzeo ni podijum, najbolji rezultat je 2x P5 za Maxa, 2018. i 2017.

 

Nekakve prognoze pre FP je dosta nezahvalno davati, jer je Ferdža u ogromnom usponu forme, ali uopšte ne znamo kako će se bolid ponašati na ovoj pisti. Mečka je uvek i svuda dobra a RBR može da iznenadi. Možemo da očekujemo lepu borbu za P4 u konstrukterima izmedju Rendže i McL i siguran fenjer za Williams.

 

Raspored, naša vremenska zona:

 

29 Sep

Race

13:10 - 15:10

28 Sep

Qualifying

14:00 - 15:00

28 Sep

Practice 3

11:00 - 12:00

27 Sep

Practice 2

14:00 - 15:30

27 Sep

Practice 1

10:00 - 11:30

 

 

Alokacija guma:

 

spacer.png

Edited by alpiner
  • Like 6
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Inace, javljaju da ce dogodine 2020 biti poslednja trka na Sociju, navodno ce da grade nesto u okviru staze zbog cega ce ona biti skracena na samo 2km sto je prekratko za standarde F1 pa ce da je preuzme FE. Ipak, VN Rusije bi trebala da nastavi makar do kraja ugovora do 2025 (ako ne i dalje) ali ne javljaju gde bi se vozila. Liberti insistira da to bude neka zvucna lokacija.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Radoye said:

Inace, javljaju da ce dogodine 2020 biti poslednja trka na Sociju, navodno ce da grade nesto u okviru staze zbog cega ce ona biti skracena na samo 2km sto je prekratko za standarde F1 pa ce da je preuzme FE. Ipak, VN Rusije bi trebala da nastavi makar do kraja ugovora do 2025 (ako ne i dalje) ali ne javljaju gde bi se vozila. Liberti insistira da to bude neka zvucna lokacija.

 

Već sam negde čitao/video da je u pitanju Petrohrad. Ne mogu da nadjem izvor. Sa druge strane, car je odande, a pored toga što jaše na medvedu, jednu trpa a druga mu purnja, još i vozi F1 jednom rukom, kao Robert, samo bolje. Sve se slaže u mozaik, sve kockice.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...