Jump to content

KK Crvena Zvezda 19/20 - "Sa Jadrana Köln se vidi"


Mairosu

Recommended Posts

Mnogo mi je drago zbog Lazica. Ovde na forumu  mu se spocitavalo da nije za Zvezdu, a on generalno od pocetka sezone radi dobro ono sto treba da radi, veceras i preko toga. Cini mi se da je leto proveo radeci na sutu.

Zo vrhunski , nemam reci.

Da Gist i Dobric nisu masili toliko zicera ovo bi bilo lagano. 

Djenku sam u prbom postu vezano za EL u napadackom smislu najavio u februaru, deluje da ce da se pojavi i ranije, car.

Sakota je uveo par stvari, imali smo par lepih akcija za Ojo-a u pp , jednu je usro Dobric cini mi se losim pasom, islo se na to da primi loptu sto blize kosu, sto i jeste poenta. Probao je sa Gistom na 4 da dobije neke lakse poene kad ekipi ne ide posto su trenutno u odsustvu stratosa samo Gist i Zo igraci koji mogu da iskreiraju sami za sebe.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja uzivam u sinocnjoj pobjedi. 

Daleko je to od onoga kako bi trebalo, ali smo imali one sastojke koji cine kosarku lijepom. 

A to je izrazena timska zelja za pobjedom, vjera u nju bez obzira na greske i padove. Vracali smo momentum odbranom, a ne hero ball-om, prednjacili su Djenka, Laza, a u naletima i drugi igraci. 

Utakmica je imala i neizvjesnost, koju je na opstu egzaltaciju u nasu korist rijesio momak koji je bio najbolji na parketu. 

 

Ne znaci ovo nista posebno za sezonu, niti je naznaka da cemo uci u pobjednicki niz, niti da ce Braun narednu ubaciti isto ovako i sl, ali je ova utakmica bila kao jedna filmska drama sa hepi endom, tako je i posmatram i dovoljna mi je danas.

  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Pobeda je pobeda. Narocito kada je trojkom "osporavanog" kosarkasa u poslednjoj sekundi. LB nastavlja da bude nas najbolji igrac. Lazic se polako pronalazi i mnogo mu je lakse da igra kada su Dzenkins i LB zajedno sa njim u igri. Odbrana u trecoj zalicila na one dobro poznate odbrane kada se protivnicima uopste ne mili da predju na nasu polovinu.

Neverovatna igra Filipa. Taba loptu do poslednjih 3-5s onda je doda najblizem sebi. Klasicna alibi kosarka bez organizacije bez probe prodora. Ovako nece ni napraviti gresku a asistencija dodje kao bonus ako neko slucajno ubaci kos preko ruke.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Veče nije obećavalo, , na kraju se završilo najslađe moguće! 😀

 

Generalan utisak ništa novo, tj potvrda svega što smo videli i do sada, ali i dodatak nekih sitnih stvari! Imamo jedno 9, 10 igrača koji mogu da igraju strašnu odbranu i hroničan nedostatak back up pleja! Petorka sa LB,  bilo kojim ostalim spoljnim osim Bilija i bilo kojom kombinacijom visokih, može da odradi odličan defanzivan posao.  Čak i sa Odžom na 5! Ove godine imamo mnogo problema sa branjenjem baš ROLL-a iz pika i mnogo poena primamo tako. E pa sinoć nismo! Odžo tu ima najmanje osećaja za pozicioniranje, ali kad ima sva 3 dobra spoljna defanzivca, to može malo da se zamaskira. Takođe, mislim da sam prvi put ove godine video pick LG/Gist, neki left side i laki poeni baš na roll!

 

U napadu standardni problemi u kreaciji, čak i sa LB. Ovaj tim mora da traži tranziciju kad god može, a dobra odbrana to omogućava! Sa zvaničnim drugim plejom znamo kako izgleda, ali nije dobro izgledalo ni tih par minuta na početku četvrte, kad su igrali Đenka i Beron spolja.

 

1. LB! Sve je već rečeno, suva elegancija i klasa, a sad je pokazao da možemo da računamo na njega i kad se lomi. Imao je i neke prelepe pasove iz pika za naše centre koji nisu iskoristili situacije u kojima su imali prednost, pre svega Gist više puta iz slip pika, koji umalo da nas ukanali! Takođe je prelepim pasovima zbog visine i dugih ruku ostavljao naše šutere više puta potpuno otvorene, ali ovi to nisu iskoristili, pa nije imao koju asst više. Zna to i Fićko da uradi ponekad, ruku na srce, ali su ugl ti pasovi prilično nesigurni, a često se završe bacanjem bidermajera. Jeste, ne vrti LB pik kao neki drugi plejevi, ali ponekad imam utisak da mu ni ne treba, sa kojom lakoćom probija i završava ili deli pasove, imam utisak da bolje rešava iz izolacije. Čak i poslednji napad, imam utisak da bi bolje bilo da su mu igrači napravili samo dobar spejsing, da ga je dolazak centra u pik samo malo zbunio. Na kraju je sve ispalo savršeno, rešio već drugu tekmu uzastopno na samom kraju, izbio sve argumente za eventaulno šilbovanje!

 

2. Fića! Šta reći za zalutalog košarkaša? Čak me je i moja devojka koja nikad nije gledala Zvezdu ove godine, pitala šta će ovo detence tu? U odbrani standardno igrač manje, u napadu, kad je frka, samo vruć krompir u ruke Đenki...mission accomplished, prazne kolone i pozitivan index! 🤣

 

3. Naš brat Đenka, ne možeš da ga ne voliš! Zategao odbranu, konačno ubacio njegove karakteristične slalome, imao 2 rezonska šuta iz pika, nije ušlo, ući će kad bude trebalo, idemo dalje. Akumulator pozitivne energije na tribinama! Mora da igra više!

 

4. Bili! Krimi igra u odbrani, sinoć gore i od Fiće, probijao ga je i punio ko je stigao, prvo Vanjica, pa ostali kasnije! Ipak, dao mnogo bitne trojke iz offscreena kada je pretilo da će da nas prelome!

 

5. Laza! Sigurno najbolja utakmica u sezoni! Pisao sam i ranije, igrač koji prodiše kad imamo još 2 dobra spoljna defanzivca u petorci, kao nekad sa Dangubom i Jovićem! Jer to znači da mogu da pomažu jedni drugima i da se koriguju. Izgledao je sjajno kada su na terenu bili još LB i Đenka spolja. Njemu apsolutno najmanje odgovara kad je u petorci sa Fićom, kako u odbrani, tako i u napadu!

 

6. Dobrić! Generalno slabija tekma, promašen čist otvoren šut i neki laki poeni, dve naivno izgubljene lopte. Možda po prvi put nije zaslužio koji minut više, ali ipak mislim da Lazić ne sme da ima duplo više minuta od njega, čak ni kad odigra kao sinoć!

 

7. DD! Premalo za utisak, deluje nespremno. U njemu lično vidim najviše prostora za napredak. Može biti džoker! Prvo kao opcija za sekundarnu kreaciju, kada bi loptu prenosio Đenka npr, a on izvrteo neki pik npr, drugo i kao legitimnu opciju na low postu, protiv nižih čuvara. dobili bi i njega i prekopotrebne varijacije u napadu!

 

8. Boriša. Sasvim korektan posao. Možda malo premekan u branjenju low posta, više puta dozvolio da ga zazidaju do samog koša, mada je jednom zalepio onu njihovu četvorku. Dosta i stvar karaktera, ali mora biti malo agresivniji!

 

9. Faje. Standardna energija i skok, fali napadački!

 

10. Gist. Verovatno najgori shodno minutima na parketu. energija i odbrana više nego korektna, iako je bilo nekih teških koševa preko njega. Morao bolje da rešava situacije u napadu, LB mu je više puta ostavio prostor!

 

11. Kuzmić. Očigledno nedovoljno oporavljen, meni se čini da ima i ozbiljnih problema sa vidom! Zna kako da se pozicionira u odbrani. Baš ne znam šta od njega možemo očekivati!

 

12. Odžo. U ovom trenutku naš najkorisniji centar. Treba što više tražiti situacije kada se zagrađuje ispod samog koša, ugl situacije kad on dođe u pik, ide snažno do samog koša gde se gradi, a lopta prvo ide pasom na 45 stepeni, pa ide pas za njega ispod koša. Siguran faul minimum, a pohvala i za penale. Deluje u teoriji lako, ali tajming je ključan i zbog 3 sekunde i ostalog. Čim krene da zida malo jače centre, nije dobro! Niti ima leđnu tehniku, niti povratni pas! U odbrani ima najmanje osećaja kada preuzeti, kad samo izleteti (show and recover), ali kad ima dobre i inteligentne defanzivce spolja koji stalno vrše pritisak, može da se sakrije! Više puta su Đenka i Laza sekli pasove koji idu na roll ili basket cut sinoć!

 

Šakota na kraju. Ne znam šta da kažem, iskreno se nadam da je prepoznao da Fića ne može da igra EL i da su ove povrede alibi. Svakako ima više autoriteta od mlohavog Gavrila. Rano je za bilo kakav uticaj na ekipu, pogotovo pošto se igra na svaka 3 dana. Nije mi se npr dopalo što je opet zvao TO 4 sec pre kraja poluvremena, bukvalno za njih i još ga je Fićko branio. Sa druge strane, dopalo mi se što je imao hrabrosti da vrati Gista pred sam kraj, kao odgovor na vraćanje Dubljevića, Tačno je prepoznao POP akciju za njega i videlo se da su to i hteli, osujećeni bili, pa je usledio težak i dalek šut za 3 na 45 stepeni!

 

Da dodam, nije mi se dopalo kako smo jeftino primali poene iz čeonog auta. Ugl neki screen cut, blok u ledja i utrčavanje na laki zicer ili ako to ne prodje lak šut za 3 (Dubljević). Ne kažem da treba igrati zonu tu, ali malo to spremiti!

Edited by Ljuba82
  • Like 18
Link to comment
Share on other sites

Cestitke na pobedi komsije, moracu da pogledam 4/4 i taj Cokijev pogled na kraju. Jbg, juce nisam mogao ni FKP ni KKCZ da gledam, ali sam samo procitao vest ''Lorenzo za pobedu'' i tako sam se nasmejao, ne znam dal mi je nekad bilo drago da pobedite. 😄

Kakva pomesana osecanja u domu Covica. Philip vrv presedeo u svlacionici i dobio proliv od nerviranja. 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Laki Six said:

 

U narednih 5 utakmica kod kuce imamo Baskoniju i Oly a gostujemo Armaniju (sledece nedelje) , CSKA i Zenitu.

 

Dosta tezak raspored.Kada bi dobili ove dve kod kuce i tukli Zenit u gostima bilo bi odlicno.

https://www.euroleague.net/competition/teams/showteam?clubcode=RED&seasoncode=E2019#!games

 

Od 15.do 23.kola imamo takav raspored da ce nam tok sezone biti realno odlucen.Nakon sledece tri utakmice gde je realan skor 1-2, sledi niz utakmica gde samo sa Barsom tamo nemamo sta da trazimo, a u svim ostalim utakmicama se moze ici na pobedu.Uz neki skor od 6-3 ili cak 7-2 ostali bi smo u igri pred poslednju cetvrtinu sezone sto bi ucestvovanje posle januara ucinilo smislenim i zanimljivim.Naravno sanse za top 8 su nam i u ovakvoj konstalaciji mizerne, ali bi bar takmicenje do kraja imalo neki smisao i naboj.

Cela ova prica nece imati smisao ako se igra znacajno ne unapredi, jer i pored sve borbenosti i srcanosti od sinoc, sa onakvom igrom nemamo sta da trazimo u daljem takmicenju. I naravno, preduslov svih preduslova da se uloga malog od palube svede na simbolicnu, a Lorenzu se obezbedi iole upotrebljiv back up

Edited by Gudura
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Milos 3.14 said:

Mnogo mi je drago zbog Lazica. Ovde na forumu  mu se spocitavalo da nije za Zvezdu, a on generalno od pocetka sezone radi dobro ono sto treba da radi, veceras i preko toga. Cini mi se da je leto proveo radeci na sutu.

 

 

 

Tako se i za Borišu posle Himkija pisalo da je reinkarnacija Garneta pa se posle ponovo upuvao. I meni je drago zbog Lazićeve ofanzivne partije karijere, ali to je upravo to - anomalija koja teško može uskoro da se ponovi. Hajde da pogledamo malo veći uzorak.

 

Inače, ova pobeda je pravi dar sa neba pre svega za Lorenza koji ćuti, radi, trpi nepravdu i krpi rupe. Alal vera, alal vera.

 

No, situacija def nije za radovanje kad se pogleda šira slika jer je izostanak Filipa u II poluvremenu bio samo splet srećnih okolnosti. Šta Šakota misli o svemu, jasno je pokazao u I poluvremenu kad je Filip igrao više od Lorenza. Odvratno. 

 

Igra nam je još miljama daleko od evroligaškog nivoa, ali moram da priznam da je to ipak izgledalo za nijansu smislenije i manje mučno nego pod Gavranom, a pre toga Tomićem. 

 

Što se tiče ovih što žale za propuštenim šansama u ATini, Tel Avivu ili gde već, ja sam prezadovoljan što smo i pored kancera koji nas izjeda još uvek konkurentni i što smo na guzove dobili u Kaunasu i sinoć. Naša igra nije takva da zaslužujemo išta više od trenutnog stanja na tabeli. EL je duga, a još uvek ne zaostajemo previše za PO zonom na tabeli, igrama svakako zaostajemo. 

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, propolis said:

 

Veceras je bilo dosta poena iz tranzicije. 

 

Ne mora to da bude glavno oružje, ali šteta je odigrati odličnu odbranu i stati, a ne probati kontru. 

 

Čini mi se da Dobric nije konstantan, ali zbog manje minutaze i pravovremenim izmenema statistika govori da ima odličan ORAT. 

 

poeni iz tranzicije/kontranapada

1. četvrtina, 4 poena

Prvi naš posed, polukontra, Lorenzo o parket do Laze za polaganje

na oko 7:30 do kraja, Kuz dobro brani Dubljevića, čačka loptu koju uzima Lorenzo i završava na obruču 1 na 5

2. četvrtina, 0 poena

dok je Filip bio na parketu, ni poen iz brzog napada, čak ni pokušaj

3. četvrtina, 5 poena

6:20 do kraja, skok Gista, brzi prvi pas do Lorenza koji trči i završava 2+1

2:25 do kraja, Đenka krade loptu Vanji, trči kontru i dobija dva bacanja koja ubacuje

4. četvrtina, 2 poena

2:55 do kraja, skok u odbrani Lorenza, koji brzo prelazi u polje napada, koristi mismeč i napada Dubljevića ulazom, polaže

 

Ukupno, u 77 poseda, iz nekog vida tranzicije postigli smo 11 od 76 poena (14.5%, što je veće od EL proseka za ovu sezonu kada su svi timovi u pitanju), gde je Lorenzo direktno učestvovao sa 9, ili procentualno sa 82%.

6 asistencija i još bar 3,4 kada je igrače spajao sa košem ili ostavljao same na šutu. Odlična odbrana i naravno šut za pobedu. Ispisao sam roman o njemu u jednom od prethodnih postova, mnogo mi je drago što je pokazao da može bar deo toga da ispuni. Ovo je neki model korišćenja Lorenza, ne da bi uzeli EL ili napravili neki niz od 10 pobeda za redom, već da bi uopšte bili konkurentni u ovom takmičenju. To je neka polazna tačka, a na struci da je da radi i na ostatku tima. Pre svega sa Gistom, kod koga postoji želja, ali moraju se naći bolje situacije za njega kada je napad u pitanju. Sinoć je bilo par dobrih momenata, iz kojih on na žalost nije poentirao. Mora se raditi na pick igri, recimo mene baš zanima kako bi izgledalo 2 na 2 njega i Lorenza na očišćenoj strani, sa dosta prostora i dva dobra šutera koji čekaju na liniji za tri (Baron, Simana, Dobrić, pa i Lazić) na slabijoj strani. Mislim da bi iz takvog set upa imali stvarno mnogo opcija, a i smanjili bi potrošnju Barona u trčanju kroz blokove i takođe smanjili mogućnost gubitka vremena u bespotrebnom driblanju daleko od koša.

 

Pokušano je sa Filipom u stelt modu, da ne kvari mnogo, tj. da ne učestvuje u igri uopšte. Njegov +/- je "zadovoljavajućih" -6, najviše zbog male minutaže, ali je zato uspeo da za tih 8 ipo minuta na parketu ima DIFF (razlika između ORAT i DRAT) -20. Ova njegova povreda ili "povreda" nam je direktno donela mogućnost da pobedimo, sa njim na parketu u drugom poluvremenu ne verujem da bi imali ikakve šanse.

 

Laza je odigrao kapitenski i svaka čast na celom meču. Đenka je esencija ovog tima, mora se razmisliti o boljem balansu njegove i Bilijeve minutaže i uloge. Ako (kada) Đenka krene da ubacuje svoje poene, a jučerašnji meč je bio ohrabrujuća uvertira u to, mislim da neće biti dileme koji od ova dva igrača treba da ima prednost, posebno ako ćemo i dalje, na osnovu Tomićevih, pa i Šakotinih izjava, biti ekipa koja dosta polaže na odbranu.

 

 

 

  • Like 10
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Jeste nam igra takva da ne zasluzujemo bolji skor, ali nas je samo Gavrilova brainfart odluka da 15.8 sekundi pre kraja krenemo sa napadom od 14 sekundi kostala pobede protiv Asvela. Isto bi nam izgledao poslednji napad, Davidovac bi drzao loptu, verovatno na istom delu terena, krenuo isto na ulaz i promasio, ali bi se vazio onaj sut Gista, kome je tacno toliko (1.8 sekundi) trebalo da ubaci odbitak u kos. Znam, prosuto mleko, ali sam i dalje u neverici sta nam je v.d. uradio tad.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Preuzeto sa drugog foruma, Fenderevog omiljenog :classic_biggrin:

 

Čovićeva statistika

Protiv Valensije
Na parketu: 19-25 za 8 minuta
Na klupi: 57-48 za 32 minuta


9 EL utakmica
Na parketu: 132min, Zvezdin skor 208-272 (-64), prosek na 40 minuta: 63-83; skor Zvezde dok je na parketu 0x vodila - 1x nerešeno (Himki) - 8x gubila
Na klupi: 233min, Zvezdin skor 453-416 (+37), prosek na 40 minuta: 78-71; skor Zvezde dok je na klupi: 7x vodila - 2x gubila (Alba, Efes)
Statistika po meču: 15 MIN / 2.0 PTS / 1.0 SK / 2.4 AST / 0.1 UL / 1.6 IL / šut iz igre 18% (2P: 0-7, 3P: 5-21)

 

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
  • Tuzno 2
Link to comment
Share on other sites

Da li mi neko može objasniti šta je Izlapotina pokušala da uradis a Odžom i Gistom na centarskim pozicijama? Bože dragi kakvu je petorku poslao na početku 4/4, mi smo bili toliko spori/bezidejni/pročitani. Valensija bukvalno morala samo da brani Berona, užas živi. Fali Perper kao hleb nasušni, fali njegova nepredvidivost!

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, madafaka73 said:

Pokušano je sa Filipom u stelt modu, da ne kvari mnogo, tj. da ne učestvuje u igri uopšte. Njegov +/- je "zadovoljavajućih" -6, najviše zbog male minutaže, ali je zato uspeo da za tih 8 ipo minuta na parketu ima DIFF (razlika između ORAT i DRAT) -20. Ova njegova povreda ili "povreda" nam je direktno donela mogućnost da pobedimo, sa njim na parketu u drugom poluvremenu ne verujem da bi imali ikakve šanse.

Posto baratas sa podacima da te pitam ima li smisla izvlaciti zakljucke iz nje iz jednog meca.

Recimo, bez obzira sto se uklapa u trend ja ne bih po odgledanom rekao da je ona bila najvise Filipova zasluga. Napad je bio dobro osmisljen, odnosno islo se na Odza, a njegovih par ispustenih lopti i par zicera koje smo promasili uticalo je na ukuoan broj poena u igri.

Defanzivno smo u drugoj bili daleko najlosiji, tome je i Filip kumovao, zajedno sa Beronom, Davidovcem koji je isto bio ocajan sinoc. Hocu reci da nije toliko bio unisten u igri jedan na jedan nego je bio jedan od faktora koji su srozali nasu timsku odbranu na nizak nivo. Naravno, nije razbijen 1 na 1 jer Valensija nema plejeve kojim je to jaca strana. 

Nije to za neku utjehu, samo nije on bio jrdini krivac za ono sto je bilo lose, u periodima kad je bilo.

Za mene je Davidovac bio ubjedljivo najlosiji, pogotovo u odnosu na ocekivano.

Link to comment
Share on other sites

Lorenzo je sinoć odigrao sjajan meč. Šteta za ono kucanje posle sjajnog in&out. Nadam se da će mu ovaj meč dati još veću slobodu za prodor igru, ali i za PnR. Strašno nam je limitirana spoljna linija ballhandler-ski i šteta je ne koristiti više Zoa, a besumučno čekati Bilija da nešto iskreira. Živo me zanima šta će Šakota uraditi/promeniti po tom pitanju. 

 

Druga stvar koja me zanima svakako je vezana za raspodelu minuta na poziciji 1. Bio sam šokiran prvim poluvremenom. Zašto Zo bez minuta u drugom kvartalu i zašto ne on umesto Čovića kada je ovaj morao napolje zbog rasekotine, kao i zašto Čović brani poslednjih 6 sekundi nakon tajma?

 

Edited by starter
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...