Jump to content

Sugestije u vezi funkcionisanja foruma


Recommended Posts

7 minutes ago, MetalHead said:

 

Ne znam kako ga ne vidis, daj screenshot? 

Maltene je sve isto kao i na desktop verziji... 

Kad bih znao da nalijepim sliku :lol_2:

A i ne trudim se da znam to.

Kod mene ima samo bold, italik, underline, smile, link i preview dugme. A na cemu je to, nemam pojam 😮

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Devojka Luke Razića said:

Da li postoji mogućnost da klasični smajliji budu prvi, a ovi ostali da se kasnije pojavljuju u tom padajućem meniju -za smajlije? 

 

Možda je ovakav raspored zbog forumaša koji pišu preko mobilnog. Ja nikad nisam pisao, ne pišem, niti ću, ali ako je zbog njih onda jbg ok. Ako nije, podržavam boldovano. :smiley53:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa dobro, ako je nešto sa sporta onda se proširilo. Još uvek niko ne reče šta je to.

 

Nisam jedini koji ne zalazi na sport (mada se sportom, pojedinačnim, bavim, biciklizam, skijanje, plivanje).

Svaki dan (čak i danas, 20 januar, 12km biciklom u vreme pauze za ručak).

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Yoyogi said:

E, a šta je sa tim "Laki"? Vidim da ga dodaju na svoje nickove i stavljaju u board name.

Vezano je za KK Crvena zvezda i njenog predsednika,Nebojsu Covica i za jednog naseg kolegu forumasa,Lakija.

Pre izvesnog vremena Nebojsa Covic je na vanrednoj konferenciji za stampu javno targetirao i uputio pretnje u 'udbaskom' fazonu Lakiju,jer je on (Laki) preko YT kanala ukazivao na stetnost koju Filip Covic (Nebojsin sin inace) ima po tim Crvene zvezde. Naravno,sve potkrepljeno video-snimcima,analizama i egzaktnim statistickim podacima. Onda se na predlog Arsenija Pesica (tadasnjeg super-moda ovog foruma) desila ta akcija podrske nasem kolegi u vidu stavljanja avatara,potpisa ili nicka kojima smo pokazali solidarnost sa njim.

Moj avatar npr.je slika Duft Punka sa singla "Get Lucky"

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Crni Bombarder said:

Vezano je za KK Crvena zvezda i njenog predsednika,Nebojsu Covica i za jednog naseg kolegu forumasa,Lakija.

Pre izvesnog vremena Nebojsa Covic je na vanrednoj konferenciji za stampu javno targetirao i uputio pretnje u 'udbaskom' fazonu Lakiju,jer je on (Laki) preko YT kanala ukazivao na stetnost koju Filip Covic (Nebojsin sin inace) ima po tim Crvene zvezde. Naravno,sve potkrepljeno video-snimcima,analizama i egzaktnim statistickim podacima. Onda se na predlog Arsenija Pesica (tadasnjeg super-moda ovog foruma) desila ta akcija podrske nasem kolegi u vidu stavljanja avatara,potpisa ili nicka kojima smo pokazali solidarnost sa njim.

Moj avatar npr.je slika Duft Punka sa singla "Get Lucky"

 

E, hvala ti. Nisam sigurno jedini koji sada shvata o čemu je reč.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da bi moderacija trebala malo da obrati paznju bar na ove drustveno-politicke teme koje pocinju da lice kao clanci iz nekog tabloida.

Nivo prepiske Jelena Karleusa - Dara Bubamara. Sve prsti od generalizacija, klasifikacija, podmetanja i slicno.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Imajući u vidu početni entuzijazam, pa i podršku koju sam više nudio nego pružao doduše, ali svakako jedan impetus i par kratkih savetovanja pri prelasku sa pokojnog na novi forum, imajući u vidu i da sam, kao i mnogi drugi, hotimice ili nehotice, efektom grudve privukao i druge forumaše i prijatelje da se priključe novom forumu, smatram da bi bilo nedorečeno i nekorektno da samo nestanem, tiho odšetam i pustim da cela priča, iz moje perspektive, umre - odnosno da nastavi da živi, tinja, mimo mene. Na kraju, moje je shvatanje i da sam dužan objašnjenje samom sebi, kada već ne dobijam dugo najavljivane mitske odgovore na moja, suštinski, jednostavna pitanja.

 

Prvo, mislim da je šteta da se novi forum pretvori u još jedan u moru tupih noževa za mazanje maslaca u moru istih takvih, zarđalih i rasklimatanih drški koji kloparaju u ovoj fioci srpskog weba. Iako možda nema volje, a ni potrebe, da postane oštar nož za sečenje ćurke ili, nedajbože, skakavac, forum je imao potencijal da se pretvori u, metaforički rečeno, viljušku: da bude koristan i drugačiji od ostalih komada escajga. Podilaženjem istom virusu tuposti, puštanjem prvo jednog defekatora u pijaću vodu, a nakon toga i tolerisanje, pa i stimulisanje drugog, zamenika mu (vi gledate ip adrese - možda je jedan isti?), dovelo je, nakon samo nedelju - dve dana do onoga što smo imali i na prethodnom forumu. Potpunu, septičkim šokom indukovanu anesteziju Vox teme, teme po kojoj ste dali naziv svom sajtu. Prostom kvantitativnom analizom broja postova na temi, a pogotovo kvalitativnom, vide se rezultati - koncept "svi su isti lopovi i ista govna, sve nam je isto, proklet smo narod, stoka i treba da trpi", potpomognut zdušno nekolicinom raznorodnih, ali podjednako nepodesnih za posao, moderatora dovodi do, plašim se, željenih posledica: gomila forumaša, pre svega mlađih od nas, prestaje sa pisanjem, prestaje sa komentarisanjem, prestaje sa pominjanjem bilo kakvih ideja i zamisli, u razumljivom strahu da će biti poklopljena, ismejana, isprovocirana ili jednostavno nema želje da ulazi u onlajn klinč sa tvrdokornim i profesionalnim ubicama svog vremena, te da beskona;no vrti jedna te ista pitanja.

 

Iznederila je Vox tema poslednjih dana neka fina nova politička uverenja i vidim da se već porede Vučić i Đinđić, seiri se fino nad raspadom opozicije (koji jeste realan, da se razumemo), relativizuje se SNS vladavina i tako dalje. Potežu se Bodrumi i Davinići i verujem da se tamo negde u nekom podrumčetu smeši brk dežurnog radikala koji prati ovaj forum...  Svesni su, pretpostavljam, vlasnici sajta i supermoderatori, da ovakva podloga, osim što je jalova u izvornom smislu reči, nepogrešivo rasteruje one koji predstavljaju potencijalno najkorisniji deo online zajednice.

 

Moderatori su poseban problem i, verujem, za one koji postavljaju ili su do sada postavljali moderaciju, deluje kao prilično nerešiv. Moderator je užasno zahtevna funkcija i podrazumeva skup često kontradiktornih kvaliteta koji se, jednostavno, jako teško nalaze u jednoj figuri i to se, bolno očigledno, pokazalo na ovom forumu: imamo izuzetno elokventnog i obrazovanog moderatora koji nije u stanju da se izdigne iznad objekta posmatranja (moderacije) i prenebregne svoja gledišta (ispravna ili neispravna, potpuno je nebitno), imamo polupismene ortačke moderatore koji koriste palicu dirigenta dijaloga da njome lupaju kao praherom po tepihu, dižući prašinu i zagađujući vazduh, imamo, verujem, zaista dobronamerne i iskusne moderatore koji se jednostavno nisu snašli u nedostatku eksplicitne politike koja nikada nije napravljena, imamo, na kraju, repetitore, ljude koji ponavljaju tuđe reči, ali su sami nesposobni da uđu u diskusioni argumentovani duel. Svi su, zapravo, žrtve jedne nespretno postavljene konstrukcije koja neodoljivo podseća na današnju Srbiju - nema cilj, nema definisane granice, nema aktivizma - jer nema ni minimuma društvenog konsenzusa, nema neprijatelje, ima nekakvu funkciju, ali kako je i koliko efikasno obavlja je krajnje upitno. Osim ukoliko cilj nije ispunjen i dostignut, a ja toga nisam svestan - najverovatnija varijanta.

 

Moram da se osvrnem na grub i, moram da upotrebim malo težu reč - bezobrazan odgovor @Barracuda na moj inijalni post, etiketiranje cele jedne grupe članova kao i uporno ignorisanje daljih podpitanja. Ne verujem da je bilo neophodno praviti baš statut regionalnog kluba, kao što sa zadivljujućim entuzijazmom predlaže Vjekoslav, ali takođe verujem da je bez jasne ideje vodilje veoma lako, ali i neminovno, upasti u "ovo" što sada imamo/imate. Interesuje me i gde su @Arsenije Pesic, @medobrundo @taliesin , Dravot i šta misle o celoj priči, u koju su, koliko se sećam, ušli sa entuzijazmom sličnim mojem? Da li se smatra da bi oni svojim pisanjem doprineli i povećanju čitanosti foruma? Pošto pomenuti odgovor Barakude slobodno tumačim kao jedan "slobodan si (pun intended) freethrow, nisu nam potrebna sranja i problemi", mogu samo da konstatujem da sam na raspolaganju da savetima pomognem funkcionisanje cele priče, a u suprotnom ću, bez ljutnje, otići i potražiti drugu online zadrugu i pokušati da nađem ono što sam mislio da ću ovde moći da nađem (možda Tik Tok?).

 

Na kraju, pošto ostavljam ovaj post u rubrici Predlozi, Kritike, Pohvale, a verujem da sam predlozima i kritikama već dosadio i Bogu i ljudima, rad je da dam i pohvale - sjajni kutci foruma na koje sam slučajno nailazio: Hljeb i pravljenje hljeba, generalno dobra diskusija i dobro funkcionisanje basket foruma (uglavnom), robustan server sa vrlo malo downtime-a (if any), efikasno rešavanje fantoma i psihopata poput Dogana, teška borba za uvođenje u normalne tokove političkih tema u kojima ne učestvujem, a koji su neverovatno puni emotivnog naboja, kao u vreme Hladnog rata - Amerika, Kina, Rusija...

  • Like 5
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Forum nema kapacitet koji ti mislis da moze imati. Meni je nekako romanticno da citam ovo sto pises, sa jedne strane bih i voleo da budem optimista u tom smislu, ali sa druge strane mi je i drago sto nisam i sto zasigurno znam da je to o cemu pises utopija.

 

Prvo, domet online medija u Srbiji je dovoljno ogranicen da ni oni koji imaju milionski budzet i sposobnost da kriticko misljenje prenesu tako da dopre do milionske publike (N1 televizija i portal), nece dopreti do onih kojima je vrhunac kritickog misljenja Mariceva Cirilica. Jedan Pescanik sa tradicijom, sa poznatim autorima i takodje sposobnoscu da na toj mozemo reci blogerskoj platformi zauzme vidljivo mesto, takodje ima marginalan uticaj, pa je potpuno iluzorno ocekivati od jednog foruma cija se dnevna poseta broji u stotinama, eventualno do nekoliko hiljada bude nekakav svetionik i bastion slobode i kriticke misli.

 

Forum kao forma je na izdisaju, vecina tinejdzera danas nema pojma sta je to, ostaju samo oni dinosaurusi koji su na ovakvu formu razmenjivanja informacija navikli. I tu ne mozes nista, osim da ides with the flow. Da ne pricamo o informaticki nepismenim ljudima, do kojih zapravo najpre i treba da dopre to o cemu ti pricas - preko foruma nece sigurno.

 

Sto se ostatka tice i problema na forumu, da, postoje problemi i neki su se preneli i sa proslog foruma. Ali to na sta ti stavljas akcenat i ocenjujes kao neuspeli eksperiment, za mene je najbolji deo novog foruma. Na Politici postoje i dalje neki disonantni tonovi, ali se ne slazem da je magnituda toga i blizu uporediva sa proslim forumom. I svako je do sad kaznjavan kada pretera, slazem se u delu da bi mozda trebalo biti jos ostrije i da se kultura razgovora dovede na najvisi nivo, ali to bi bila samo forma, sustina je da su delegirane teme maltene jedine o kojima se u ovom trenutku moze pricati.

 

Prica o tome kakvo je Vucic zlo je potpuno izlisna na ovom forumu. Sigurno 90% ljudi koji pisu ovde su opoziciono orjentisani. Insistiranje na nekim stvarima je dosadno, ljudi su vec otupeli i nisam siguran da bi forsiranjem tih tema forum ispunio svrhu koju smatras da treba da ispuni. Svi to vec znamo. Mozemo da pricamo o tome naravno, kao neki izduvni ventil, ali kakva tu diskusija moze da se povede i zakljucak da se donese?

 

Takodje bar 90% ljudi shvata forum kao razbibrigu i dolazi ovde da bi procitali nesto zanimljivo, nasmejali se ili se sprdali sa nekima koji su im postali drugari. Sto je meni licno mnogo veci problem od ovog koji ti vidis na politici. Pomenuo si kosarku koja "uglavnom dobro funkcionise", a moje misljenje je da je to na na novom forumu mnogo gore mesto nego na proslom. Mnoge teme su od off topica necitljive, mnogo stvari koje primecujes na Politici se desavaju i dole, klubastvo je mnogo jace nego na B92, nepostovanje sagovornika koje ti smeta gore ti takodje vidim ne smeta dole.

 

Ali to nije nista zbog cega bih se licno potresao toliko, jer ovaj forum ima objektivno mnogo manju vrednost nego sto vecina nas subjektivno predstavlja. Kada dodjes dotle da napustas forum jer on nije nesto sto si hteo da bude, mozda je bolje da dok te drzi taj entuzijazam, koji mi se jos jednom svidja, voleo bih da ga ja imam, odaberes pravo sredstvo za ispunjenje svojih ciljeva, posto forum, realno, definitivno nije pravo sredstvo.

 

 

Edited by McLeod
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Slažem se sa velikim delom posta koji je napisao @freethrow.  Ne mogu i ne želim da komentarišem mnogo moderatore jer ih ne poznajem dovoljno dugo kao forumaši koji su bili aktivni na forumu B92 gde sam ja bila samo slučajni prolaznik.

 

Forumi, mali i privatni, nestaju zbog društvenih mreža koje omogućavaju bržu komunikaciju- Fejs i Tviter. Ali, ovaj forum bi mogao da uspe i da postane jedan od većih i vodećih foruma na web sceni Srbije, regiona i dijaspore ( imamo dosta forumaša iz dijaspore ). 

 

Mogao bi to da postane ukoliko postoji dobra volja svih nas- i učesnika i admin-mod ekipe.   Pored dobre volje tu je i samodisciplinovanje svih učesnika-tu ubrajam i sebe. Pod samodisciplinovanjem podrazumevam rečnik koji se razlikuje od rečnika Kurira i ostalih tabloida.

 

Moderatori bi mogli da budu za nijansu tolerantniji prema onima koji misle drugačije od njih- konkretno mislim na PDF Politiku. 

 

Na taj način bismo dobili ono o čemu @freethrow piše. 

 

Eto, ovo je neka moja mala sugestija za funkcionisanje foruma.

Link to comment
Share on other sites

Sad bi ja trebalo da ti objasnjavam kako nisu svi drustveni mediji i mreze isti, tako na primer taj tviter koji sluzi da "uticajni" na toj mrezi kod nas tripuju bitnost, a vidljivost i reach najuticajnijima je otprilike 50 hiljada puta manji od Edite/Teodore/Senide ili druge random pevaljke koja izbaci napucenu sliku na instagramu i vlasnici te mrtve mreze bi odavno zatvorili radnju da im nije Trampa i haosa u Americi koja im koliko-toliko drzi glavu iznad vode, ali na stranu i tviter, ako pricamo o forumu, najpopularniji u ovom trenutku samo nominalno spadaju u tu grupu, poput Quore (koja ima sve manji uticaj), Reddit, 4chan itd, od kojih se samo poslednji i percipira kao forum u pravom smislu te reci, ovo ostalo je uglavnom q&a site, ali necu, posto ti ocigledno znas bolje i vec si sve odlucio i izracunao za sebe.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, freethrow said:

Prostom kvantitativnom analizom broja postova na temi, a pogotovo kvalitativnom, vide se rezultati - koncept "svi su isti lopovi i ista govna, sve nam je isto, proklet smo narod, stoka i treba da trpi"...


Hvala za post. Negde dam napisao da sto deset forumasa moze da napravi jedan moze lako da srusi. 
 

Najveci je problem upravo ovo:

Sto neko treba da trosi vreme i argumente da pobija price tipa Bodrum, 

dok je koncept koji si pomenuo, ‘ svi su isti, neka pate itd’ najlenjiji mentalni koncept koji postoji u Srbiji, a konkurencija nije mala. 
 

Ja bih to mogao da razumem i prihvatim od  ljudi koji ponekad napisu neku smislenu analizu bilo kog segmenta politicke slike, 

ali je dosta postera koji se iskljicivo sluze parolama i nemaju izlete u promisljeno postiranje. 
Nikad. 
 

 

Edited by Kido from Junkovac
Link to comment
Share on other sites

...kako to...

 

nickovi stalno kukaju i sa kinikom i bez njega,

stari ili novi forum, svejedno nikada ne valja...kako to...

 

to je kao ono da zahrdjalom nozu i dlaka smeta ...

 

recimo, neka ovo bude moja mini sugestija u vezi funkc.rada foruma:

pisite ono sto mislite, u sta verujete i ono sto znate, ali kada to napisete ne placite i ne kukajte sto vam je neko odgovorio,

ne trazite drugaciji, bolji, nedajboze tupoumniji odgovor, ne zamisljajte u svojoj masti bozanske postove koje samo vi zasluzujete ...ne ocekujte povladjivanje iz nerealnih razloga, ne dramite iz dosade vec iz pravih pobuda...

 

kada uocite bezocnu glupost koja se stalno ponavlja - ne ostavljajte je bez komentara, uokviriti to, ne cistiti tamo gde cisto i jasno, vec tamo gde je ubudjalo...patetika samo u sali, inace otklon i podsmeh (prezir)

a sta ako ne znate za ironiju? prezirete salu? opasno ste ljuti i nadrndani u svojoj forumsko navijackoj ozbiljnosti?

takodje opasno ste ljuti ako ne razumete sasvim ono sto je neki kolega, clan napisao...osecate bes i frustraciju sto je neko drugi odlicno razumeo a vi nista?

 

onda nije ni cudo da vam na svakom forumu nesto fali u funkc. rada... na starom forumu neki nisu ni pokusali da ukrstaju machove odmah su predavali partije, neki bezali sto dalje, neki bivali proterani...ovde nesto pokusali, vitlali vitlali pa videli da je sve zapravo isto ...niti ce bez kinika neko postati kvalitetniji pisac postova niti sa njim...znaci svejedno mu je.

 

ps. kada kazem kinik to je vise kao metafora za nesto sto stalno `smeta` i kada je tu kada nije

 

 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 1/28/2020 at 5:11 PM, Devojka Luke Razića said:

Moderatori bi mogli da budu za nijansu tolerantniji prema onima koji misle drugačije od njih- konkretno mislim na PDF Politiku. 

 

 

ovo mislis na sebe ili na nekog prijatelja?

 

medjutim meni izgleda da se moderatori u svojstvu moderatora previse opterecuju da budu pretolerantni prema nekim pojavama,

mislim da se neke pojave previse tolerisu, to najpre mislim da se odsustvo duha i neka vrsta ogranicenosti - prilicno tolerisu,

da postoji vece poverenje u neku vrstu ocite retardiranosti

...kao i da postoji teznja za izjednacavanjem ...

 

to je samo odgovor tebi, apsolutno me ne zanima niti cu da se mesam u posao merenja stepena modovske tolerancije prema ovima ili onima

 

 

 

 

Edited by Mama_mia
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Jel bi mogli da uvedemo pravilo da ako se kvotuje neki ogroman post da se izbrise sadrzaj samog tog posta,ili da se ostavi  jedna/dve recenice/slike ,tako da se ipak vidi kome se neko obraca I neki glavni deo cemu se odgovara ,a ne da se kvotuje post od pola stranice da bi se dodala jedna recenica .

 

Ovako se floduje forum,na nekim temama jedna forumska stranica 2 posta - original i kopija + 1 recenica .

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...