Jump to content

VN Belgije 2019. (30. avgust - 1. septembar)


Borko

Recommended Posts

Prvo, izvinjavam se zbog kasnjenja sa temom. Doslo je do rupe u onom kalendaru za koju ce trku ko biti zaduzen, i Belgija je iz nekog razloga ostala upraznjena. 

 

Dakle, letnja pauza je zavrsena, a mi ulazimo u ludacki period od 4 trkacka vikenda u 5 nedelja septembra. Prva stanica od preostalih 9 trka je mnogima omiljena VN Belgije na jos omiljenoj stazi Spa. Nekada poznata po spektakularnim kisnim trkama, na Spa u toku trke u ovoj deceniji nije pala kisa (poslednja kisna trka vozena je 2010.)  DRS je na ovoj stazi maltene nepotreban, tako da su preticanja postala laksa nego sto bi trebalo da budu, barem po mom misljenju.

 

Neposredno pre letnje pauze, Red Bul je malo uspeo da uzdrma Mercedesovu surovu dominaciju, Ferstapenovim pobedama u Austriji i Nemackoj, kao i pol pozicijom koju je osvojio u Madjarskoj, ali je ipak na kraju pobedio Hamilton zahvaljujuci superiornoj taktici Mercedesa.. Dolazi nam staza na kojoj bi snaga motora u teoriji trebalo da bude od ogromnog znacaja, tako da je ovo prilika da napokon vidimo gde se Honda nalazi zaista nakon uvodjenja svoje cuvene  specifikacije 3 u Francuskoj. Honda i u Belgiji donosi novu specikaciju PU, nazvanu Spec 4, a koristice je samo Albon i Kvjat, tako da ce po jedan Red Bul i jedan Toro Roso startovati sa zacelja usled prekoracenja broj dozvoljenih komponata PU. Ferari, koji je sa Fetelom prosle godine pobedio u Belgiji, sto je ujedno i za sada poslednja Fetelova pobeda, je u poslednje 4 trke, sa izuzetkom Austrije, postao treci tim po brzini - a Red Bul im se priblizio na ne tako velika 44 boda razlike u konkurenciji konstuktora, dok je Ferstepen sada treci u konkurenciji vozaca, i nije tako daleko ni iza Botasa u Mercedesu (koji je juce dobio produzenje ugovora i za 2020.) I oni su spremili novu specifikaciju PU, ali se fabricki Ferari odlucio da je koristi tek od domace trke u Monci sledece nedelje, ali ce zato sva cetiri vozaca Ferarijevih timova musterija voziti sa ovom novom specifikacjom, ali nece biti kaznjeni, kao ni Ferari sledece nedelje, s obzirom na to da im je to tek treci motor koji koriste ove sezone.

 

Reno je za Belgiju doneo novu specifikaciju motora, takozvanu C specifikaciju, koja bi navodno mogla da im donese 10-15 konja vise. Oba vozaca fabrickog Renoa, kao i Karlos Sains iz Meklrena su odlucili da koriste tu novu specifikaciju vec na VN Belgije, tako da ce svi oni startovati sa zacelja usled kazni za prekoracenje broja dozvoljenih komponenata pogonske jedinice u odnosu na dozvoljeni broj - sto je i logicno, jer je Belgija staza na kojoj je preticanje najlakse. Lendo Noris je jedini vozac sa Renoovim motorom koji ce i dalje koristiti B specifikaciju, a na C specifikaciju se preci sledeceg vikenda u Monci, kada ce i on morati da krene sa samog kraja.

 

 Naravno, nije lose da se jos jednom podsetimo da je Helmut Marko pre 3 nedelje odlucio da vrati Pjera Gaslija u Toro Roso, a da je iz Toro Rosa u Red Bul "dosao" Aleksander Albon.

 

I na kraju, jutros smo dobili vest da ce broj dozvoljenih MGU-K-ova za sledecu sezonu biti povecan sa dva na tri - razlog je naravno prosirenje kalendara na 22 trkacka vikenda od sledece sezone.

 

Konvervativni Pireli se za ovu stazu odlucio za tri najtvrdje komponente guma - C1, C2 i C3, jer, je li, ne daj boze da neko mora da ode u boks dva puta zbog guma. Evo za koje su se kombinacije odlucili vozaci:

 

spacer.png

 

Posto smo propustili da otvorimo temu pre nego sto su prva dva treninga pocela, evo satnice za subotu i nedelju:

 

Treci trening: subota, 12:00 po nasem vremenu

 

Kvalifikacije: subota u 15:00

 

Trka: Nedelja u 15:10

 

Puno srece i brzine svima!

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Hamilton is in the wall!

"I'm in the wall guys," is the muted radio message from the reigning world champion, who looks to have just gone straight on at Turn 12. The red flags are out, stopping the session while the marshals deal with that stricken Mercedes. Hamilton is out of the car which is good to see. 
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...