Jump to content

Zivot i standard u SFRJ


Amigo

Recommended Posts

17 minutes ago, Amigo said:

Ma sloboda nema cijenu, a mi smo je imali tada za zezanje neograniceno.

 

Vidi ovu slobodu. Moja ćerka, udari dlanovima o kolena i kaže "Australia time". Bye mammy, bye daddy. Ustane dete i ode u Australiju, niko je ne prati, niko je ne vozi. 10 sati leta.

Trebala je da promeni 3 voza (svezajedno 24 minuta) da se nađe sa drugaricom. Kao da je jedna išla iz Zemuna druga sa Banovog Brda (Beograđjani će razumeti razdaljinu). Nađoše se devojčice.

Tada su prešle 12 godina starosti, plaćaju punu cenu avionske karte.

 

Neko ih je slikao (moja ćerka je desno)

 

2018skoladeca05.jpg

 

Tek onda, Shinkansen do Osake. Pa voz do Kansai aerodroma. Onda, zemaljske stjuardese ih dovedu do aviona, air side stjuardese do njihovih sedišta. Daju im crtanke, krejone.

 

Pitanje je da li bi te australijske stjuardese bile u stanju da same izvedu taj put koji su devojčice prešle bez ičije pomoći.

 

Lepe moje, Cairns, Mission Beach, splashing Xmas water

 

2018skoladeca07.jpg

 

To je sloboda. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Yoyogi said:

ja odem autostopom Norvešku, da vidim Sex Pistols na University of Trondhaim.

 

Svaka cast! :classic_smile:

 

Ja sam tad jedva jeo solidnu hranu, kamo li da sam cuo za Sex Pistols ali sam kasnije postao veliki fan i ipak mi se pruzila prilika '95 ili '96 kad su se ponovo oformili i odrali Filthy Lucre turneju. Ja sam ih gledao na Finsbury Parku u Londonu, predgrupa im je bio Iggy Pop. Trebao je svirati i Shane McGowan ali se negdje zapio i nije se pojavio. Svirka je bila odlicna, skroz profesionalno odsvirano, kao sto i prilici. Never Mind The Bollocks mi je i danas jedan od top 10 albuma svih vremena, totalno remek djelo.

 

Sorry za off.

 

Standard u SFRJ je bio solidan, jedino sto je bio neodrziv na duze staze. SFRJ je najvjerovatnija najbolja drzava koju su ovi nasi narodi ikada imali, ukljucujuci i sta su imali u prapostojbini iz koje su dovukli (gola) dupeta na Balkan, kao i svaka druga satrapija koja im se zalomila od tad. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Popara said:

Građani Srbije će do kraja godine morati platiti čak 337,95 milijuna eura kredita preuzetih od vremena bivše SFRJ tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kako piše Blic. "
 

 

Da, vidim, ovaj citat ti je inače sa portala https://www.express.hr  ili je taj portal preuzet sa sajta Blica?  U svakom slučaju, nevažno...

 

Hvala ti za ovu informaciju, tj link-linkove..ako i sada plaćamo kredite te ljubičice, da li će naši čukunuci i ostali potomci ( ukoliko ne odlete na neku drugu planetu ) plaćati sve ove kredite i donacije koje su se uzimali i uzimaju se posle ljubičice bele ( kako ga ti zoveš ) odnosno J B Tita? 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 8/21/2019 at 2:28 PM, Amigo said:

@demag  ja se sjecam da bolnica Rebro, valjda se tako zvala prije, imala dobru reputaciju u Jugoslaviji i izgledala je za 80-te jako moderno. 

Sta je to 20-30 godina za razvoj, pa Hrvatska je samostalno gotovo jednak broj godina koliko je bila u SFRJ. Oduzmi desetak godina poslije drugog svjetskog rata gdje je manje-vise bila bijeda u cijeloj Evropi, ostaje ti period os 1955 do 1990, sto i nije nesto mnogo.

Osim toga tada je bio drugi koncept, prvo razviti industriju, pa ce industrija da finansira infrastrukturu, dok je sada prvo infrastruktra na kredite :smiley33:, koja bi trebala onda donijeti investicije, ali ipak mislim da Hrvatskoj nije bilo ni blizu lose u SFRJ, kako se sada prikazuje.

Dinamo i Hajduk, clanovi velike cetvorke, Jugoplastika i Cibona prvaci Evrope, RTV Zagreb, Vjesnik, svoj Sabor, svoj CK :classic_biggrin:, INA itd. Dobro nekad nije bilo kafe, ali je zato bilo da su pije i pusi u neogranicenim kolicinama.:cigar:

 

 

Na slici je ex- Vojna bolnica u Dubravi (kako sam u to vrijeme bio uposlenik Biro 71 iz Ljubljane, glavni projektanti su bili Kacin, Špindler i Princes, a meni, kao mladom inženjeru pripala čast da projektiram dobar dio kardiologije i stubišta u sekcijama A i D) sada se zove Nova bolnica i doista nije u najboljem stanju.

 

On 8/22/2019 at 3:17 PM, demag said:

 

Ja nigdje nisam napisao da je bilo lose.

Samo sam napisao da je Rebro izgradjeno zadnje, kada je ZG imao 200.000 stanovnika. 1942g...znaci 80ih je bilo staro 40g 

Dogradjivale su se bolnice i razne stvari kako su naglasili neki forumasi ali to je i dalje staro i na nezgodnoj lokaciji. / centar

 

Nista drugo, nego samo to

 

p.s ovo sa slike je za rusenje. *nezdravi matrijali su ugradjeni

 

 

KBC Rebro se amalgamiralo s nekoliko drugih bolnica (bolnica za plućne bolesti Jordanovac i, mislim još neke), pa je cijeli taj sistem preimenovan u KBC Zagreb. Rebro je uvijek bila odlična klinika, tamo sam prije par godina operiran i ima sjajan kadar i vrhunsku opremu, te je jedan od vodećih evropskih centara za transplantacijsku kirurgiju.

 

Natrag na temu: iako smo supruga i ja rodjeni Zagrepčani, do 1994. (dakle duboko u tridesetima) smo bili podstanari, pa smo si tek onda mogli priuštiti kupovinu stana i to na dobroj lokaciji, što je u SFRJ bilo nezamislivo, osim ako nisi bio Veljko Bulajić, član Bijelog Dugmeta ili Gastarbeiter.

Postoji nekoliko netočnosti i nepotrebnog glorificiranja kvalitete života u ex Yu, poput svetog crvenog pasoša s kojim se moglo putovati po cijelom svijetu; danas se čak i sa BiH pasošem može putovati u mnogo više zemalja nego što se moglo sa SFRJ putovnicom. Ponuda potrošnih dobara je bila neusporedivo siromašnija nego danas.

Da li smo bili sretniji onda ili danas (bio sam sretan u Londonu, pa u u Belgiji, pa i kad dodjem u ZG) - činjenica je ipak da smo samo bili mladji, imali više kose i više dana pred nama.

 

Hrana je bila sasvim dobra, ali za neprobirljive - po kavijar sam morao ići (sic!) u Madjarsku. Ribe je bilo fine, ali na moru (čuvena splitska podbadalica: "'oćemo li za večeru jastoga oli srdele"), dok je u unutrašnjosti bila osjetno manja ponuda svježe morske ribe; mesa i mesnih preradjevina je uvijek bilo, ali ne baš preširokog asortimana: prijatelj iz gimnazije (avaj, pokojni) bi se znao pohvaliti kako on u ponedjeljak jede ono kaj vi možete sanjati za Božić - otac mu je bio poslovodja u lokalnoj mesnici. Martin Sagner - Dudek, zvjezda podravskih saga o Gruntovčanima i Mejašima, bi navraćao u tu mesnicu i tražio "kilu bifteka".

 

P.S. Još uvijek ne razumijem kakve veze Zagreb ima sa Zagorjem, osim što smo svi Kajkavci (Medjimurci, Zagorci, Podravci - (tu upadaju i Varaždinci), Prigorci, Moslavci, Gorani, Karlovčani, gradjani Siska i Petrinje, te, dakako Zagrepčani), dakle najveći i najbrojniji dio Hrvatske, dok Čakavce nije dobrim dijelom istrijebila štokavska marabunta.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

...

 

On 8/21/2019 at 9:47 AM, demag said:

Nema ZG bez YU, svašta

 

molio bih, bez otuzne nacionalne patetike (dakle bez izmisljanja teza). Zabreg bi svakako postojao i bez Juge, medjutim pitanje je u kojem obliku. pogledaj koliko je stanovnika imao Zabreg 1910. godine, dakle netom prije raspada AU, a koliko je imao Bec. omjer je minimum 1:20. i onda to usporedi s brojem stanovnika Zagreba i Beca 1991. kada Jugoslavija prestaje postojati.

 

...

 

On 9/6/2019 at 12:16 PM, ironside said:

Još uvijek ne razumijem kakve veze Zagreb ima sa Zagorjem, osim što smo svi Kajkavci

 

za razumijevanje tako iznimno kompleksne stvari, koja je dakle u rangu razumijevanja nuklearne fizike, trebalo bi prvo shvatiti "organske veze" Zagreba sa Hrvatima i Hrvatskom. a mozda i ponesto nauciti iz povijesti. one stvarne povijesti, a ne one nacionalne, ergo uglavnom izmisljene.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 8/21/2019 at 1:57 PM, DonJuan said:

Iskreno mene fascinira kako pojedini građani Hrvatske (verujem da su u značajnoj manjini), iz nekog razloga žale za Austro-Ugarskom i kako bi Hrvatskoj bilo bolje da je ostala tamo. To me fascinira, pošto većina ne zna kakav je zaista položaj Hrvatske u monarhiji, da ne pričam što su potpadali pod Peštu, a ne pod Beč (ako me sećanje služi, mada možda grešim). Ok je da neko kaže nije mi svidelo u SFRJ zbog ovoga ili onoga, ali neko da kaže super bi bilo u AU, i da navede razlog da je to zato što je AU bila kapitalistička, ali zaista.....

 

ne bih ja rekao da se radi o manjini. uostalom, nista tu fascinantnoga nema, stvari su vrlo proste. seljacki proste. nacija koja svoju suverenost (stovise, cak i svoj raison d'être) ne moze artikulirati u sadasnjosti, a svakako ni u buducnosti, izmislja svoju vaznost u proslosti. to (opce) K.u.K. ludilo krenulo je koncem osamdesetih / pocetkom devedesetih, s mitteleuropejskim programom HDZ-a. mada je, manje vise, ono prisutno na hrvatskom ozemlju konstantno, dakle od konca 1918. naovamo. tu je recimo korisno prouciti otuznu povijest Starceviceve stranke (koja od najvatrenijeg protivnika Habsburskoj monarhiji, dolaskom frankovaca, postaje njen najvatreniji obozavatelj). i onda takvo nacionalno, historicisticko ludilo u Hrvata ide / lavira od tragikomicnog trazenja navodnih aristokratskih / plemenitaskih korijena, preko forsiranja palanacke, bidermajerske malogradjanstine, do manje ugodnih stvari, kao sto su latentni rasizam, sovinizam, i ustaski neonacizam.

 

i u tom kontekstu treba promatrati i danasnju jugonostalgiju. jer radi se, manje vise, o identicnom, virtualnom obrascu "kolektivnog sjecanja". s tim sto ipak treba napomenuti da danas vise nema zivih ljudi koji bi se mogli sjecati politickog, ili ekonomskog, ili kulturnog zivota Hrvata u Austrougarskoj, tako da je taj francjozefinski paunov rep uistinu jedna gadna patologija. sta se onda, u biti dogodilo, tih devedesetih na ovim prostorima? pa dogodio se pokusaj restauracije jednog potonulog (ekonomskog) suvereniteta jugoslavenske, socijalisticke raje, i dakako, njenih politickih elita (koje su samim tim pocele gubiti vlastiti legitimitet). kako je ta restauracija izgledala? zvanicno, formirane su manje, navodno kapitalisticke i formalno parlamentarne republike, s tzv. drzavotvornim, ethno-nacijama na celu. medjutim nezvanicno, a stvarno, samo u drugom ruhu, pokusalo se prolongirati / odgoditi propast proleterskih suvereniteta. neminovna propast zapecacena jos tamo koncem sedamdesetih / pocetkom osamdesetih, stupanjem multinacionalnih kompanija / kapitala, globalizacije i tzv. konzervativnog liberalizma (M. Thatcher, R. Reagan) na svjetsku pozornicu. tu je pukla svaka ideja o tzv. drzavama blagostanja u Evropi, a svakako, puklo je onda i proletersko cudo na istoku i jugoistoku Evrope, koje se ionako odrzavalo na aparatima. ono sto su Hrvati tada u biti pokusali, ma koliko to politicki nekorektno zvucalo, je zaustaviti pad Berlinskog zida. i zaustaviti vlastitu, nacionalnu propast. nota bene, oni to pokusavaju i dan danas. 

 

stvari su, dakle, vrlo proste. bezobrazno proste.

 

 

Edited by Vjekoslav
tipfeler
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 9/17/2019 at 7:24 PM, Vjekoslav said:

 

molio bih, bez otuzne nacionalne patetike (dakle bez izmisljanja teza). Zabreg bi svakako postojao i bez Juge, medjutim pitanje je u kojem obliku. pogledaj koliko je stanovnika imao Zabreg 1910. godine, dakle netom prije raspada AU, a koliko je imao Bec. omjer je minimum 1:20. i onda to usporedi s brojem stanovnika Zagreba i Beca 1991. kada Jugoslavija prestaje postojati.

 

 

Pojma nemaš o Zagrebu, niti ne možemo uspoređivati slobodne građane i uredan grad iz 1910g sa seljačijom i prčijom u Jugoslaviji i danas.

1910god slobodni građani su slušali školovane ljude, odnosno struku, što je Zagreb činilo gradom sa "glavom i repom"

Za razliku od socijalističke prčije u YU ili ove danas, gdje su glavnu riječ preuzeli nepismeni partijski funkcioneri, brđani i seljačine.

Ali krenimo redom

 

Zagreb u odnosu na 1910god ima 10X više stanovnika a jedan Beč čak ima manje stanovnika nego 1910god

Trpanje ljudi u grad ne znači da se grad razvija, baš kao što ne znači da je Beč stagnirao, eto po tvojoj logici bi morao imati barem 20 milja stanovnika ili 10X više nego 1910god, jadni zaostali Beč.

Tako smo uz pomoć stihije i zaostalih brđana, dobili površinski ogroman grad, koji sa 800.000 stanovnika pokriva 641 km2 (gustoća stanovnika 1,232 km2)

Jedan Beč sa 1,8m stanovnika, zauzima 414 km2 površine (gustoća stanovnika 4,094 km2)

 

Napravljena je jedna velika urbana problematika i sranje. Zagreb je otišao na Medvednicu (danas trošimo 50milja kn/god na sanacije klizišta), otišao je prema Savi (trajno zagadio bazene pitke vode) i otišao je preko Save na obradive površine.

Proširio se kao kuga i grad je razbacan kao đubre po vinogradu, onak od oka.

Zagreb je isprekidan sa raznim fizičkim preprekama. Prva je željeznička pruga iz 19st, onda ex.autoput iz SFRJ i na kraju Sava. Povezanost je katastrofa a brzina javnog prijevoza u 2019god je jednaka brzini javnog prijevoza 1910god, 12km/h

Beč je izgradio 4 spalionice otpada, Zagreb i njegovi brđani su napravili brdo otpada pored Save - Jakuševac

Uglavnom, to nije razvoj.

 

Kada sam napisao da pojma nemaš o Zagrebu, sada ću i napisati zašto, da vidimo kako su razmišljali prije 100god u "palanackoj periferiji"

Prije 100god baš na primjeru velikog rasta Beča, smatralo se da Zagreb ne smije prelaziti 300.000 stanovnika a da ne ugrozi svoje resurse.

Širenje južno od željezničke pruge, prema Savi, nije se smatralo pametnim. Grad se stavlja na vodu a i nekim čudom su smatrali da pitka voda dobro dođe. 

Širenje na Medvednicu se isto nije smatralo pametnim, šuma je bila bitan resurs tog vremena.

Širenje preko Save nije dolazilo u obzir, to se smatralo žitnicom grada.

Jedino je bilo prihvatljivo tunelom kroz Medvednicu širiti grad na Zagorsku stranu.

Prije 100god su smatrali izuzetno bitnim plovnost Save od Siska do Zagreba i da bi industrijska zona morala biti locirana nizvodno od grada, odnosno u Rugvici, tamo je danas IKEA.

1910god gradonačelnik Zagreba je bio Milan Amruš

On je svoju imovinu ostavio za sirotište i dispanzer za spolne bolesti.

Kada smo kod spolnih bolesti

 

img-20180412-wa0000.jpg

 

 

Zagreb 1910god cca.150god ispred Zagreba u YU i ovog danas

To su činjenice, stagnacija je očita

 

 

Edited by demag
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 8/19/2019 at 3:56 PM, Amigo said:

Zamislio sam ovu temu kao zbir nekih licnih iskustava, dobrih i losih, o tome kakav je bio zivot u bivsoj drzavi. SFRJ je formirana 1963, tako da niti pamtin FNRJ, niti mislim da ima smisla ovde pisati o tome, mada znam da ce jedna grupacija poceti o Golom otoku i slicno, tako da je na moderaciji da eventualno vodi racuna o tome.

Ova tema bi trebala da rastereti Proizvodnju u SFRJ, gdje se mnogo toga potpuno van te teme napisalo, a moja malenkost cak i kaznila zbog toga sto sam pokusavao da se tome suprostavim.

 

Dakle da pocnem i napisem nesto o tome kako ja pamtim to vrijeme. Poticem iz jedne siromasne :classic_biggrin:, zezam se, iz potpuno prosjecne porodice, ziveci daleko od centra, u naselju ekvivalentnom mozda Zarkovu u Beogradu, samo sto je to sve mnogo manje, tako da je trebalo jedno 15-20 minuta do centra tramvajem, koji je bio 2 minuta od moje zgrade,

Ovo je pogled vrlo slican pogledu sa mog balkona pocetkom sedamdesetih godina proslog vijeka, ova mala zgradica u lijevom donjem uglu je bio Kino Kumrovec, lokalni bioskop, gdje smo kao klinci gledali Brus Lija, kaubojce i danske erotske filmove, kao sto je Mazurka u krevetu i sve ostale iz serijala ... u krevetu. Tu smo gledali i italijanske i francuske filmove, Belmondo, Alen Delon i mnogo holivudske B produkcije.

Da bih dosao do tramvajske stanice morao sam samo da predjem ovaj most. Sledecih 15-tak godina Sarajevo je bilo jedno veliko gradiliste i izgradilo se na desetine hiljada stanova.

118lssh.jpg

 

Djetinjstvo je bilo bezbrizno, igrali smo lopte (tako smo zvali igranje fudbala) po cijeli dan na parkinzima, jer nije bilo jos mnogo automobila, kao i na dva sportska centra, so obje strane rijeke.

Iza ovih nebodera u izgradnji je bio postavljen kos na parkingu i sjecam se da smo tu igrali kosarke i po kisi. Kada sam bio u osnovnoj skoli kosarka mi je bila najvaznija stvar na svijetu i jedno vrijeme sam trenirao u lokalnoj skoli u okviru Kš (Kosarkaska Skola) Bosna, jedan vrlo agresivan program da se pronadju mladi talenti. Prosao sam kroz dosta rigorozni procese selekcije, sto je bilo jako stresno za djecu, jer svi smo htjeli da postanemo kosarkasi kao Kindje (Delibasic) koji je tada jako mlad postao najbolji igrac Bosne, koja je bila jedan veliki politicki projekat, nevjerovatno uspjesan da se za 7 godina dodje od ulaska u prvu ligu do sampiona Evrope 1979.

Negdje pred kraj osnovne skole sam se povrijedio i napustio treniram kosarku, ali nastavio da igram rekreativno jos mnogo godina. Shvatio sam da nemam dovoljno ni talenta, ni snage da budem cak ni drugoligaski igrac, a kamoli da doguram do prvog tima Bosne. Objektivno moj domet je bila neka republicka liga, medjutim kao tinejdzer sam vec poceo da ludujem za muzikom, i tako je moja sportska karijera zavrsena. Sjecam se fenomenalnih klinaca, koj su mnogo talentovaniji od mene, ali koji nisu takodje napravili nista, jer od nekih 30-40 skola od sve dijece, mozda njih 4-5 doci do kraja, to je bila ogromna konkurencija.

 

Kada govorimo o zivotu mladih ljudi u to vrijeme, jedino sto je mene interesovalo je bio sport, rokenrol i trebe :classic_biggrin: (djevojke). Politika, socijalizam, buducnost. nije bilo uopste u mom vidokrugu. Naravno bio sam Titov pionir i prema Titu sam imao za to vrijeme jedan normalan odnos, prije svega kroz ucenje o nasoj herojskoj NOB i borbi protiv Nijemaca. Tako je vjerovatno i nastala pjesma Zabranjenog Pusenja, koj isu moji savremenici, Necu da budem švabo.

 

O standardu sta mogu reci, stari je kupio prvo auto kada sam ja bio drugi razred, bila je to polovna Diana 6, Citroenov malo veci Spacek, sjecam se da je bila jako udobna, sa francuskim amortizerima, pllivala ja kao ladja, maksimalne brzine 90 km/h :classic_biggrin: Kako je skupio pare, nemam pojma, poslije je negdje osamdesetih kupio Reno 4, mali div u kome smo prevukli jednom zamrzivac ladicar :classic_cool:

Prvi put sam otisao na more 1969 godine, u Trpanj, trajektom, i bilo smo 15 dana. Od tada sam svake godine isao na more, a do prvog srednje sa drustvom sa kampovao, uglavnom u Makarskoj, to je bilo nama najblize, 15 do 20 dana, sa minimalnom kolicinom novca. Hranio sam se po samoposlugama i jeo cuvena gotova jela koja je pravio 29 Novembar. Novac bih stavio na Postansku stedioncu i dizao bih pomalo, da ne nosim gotovinu. U stvari prvi put kada sam otisao tako na more, ponio sam gotovinu i onda otvorio stednu knjizicu u postu u Zaostrogu, Hrvatska, koju sam imao sve do kraja SFRJ. vazila je kao da sam je otvorio kuci.

Iz mog okruzenja vecina je isla redovno na more, vec na skijanje je bila druga prica, tu su isli samo dobrostojeci.

Ja se sjecam kao kroz maglu nestasica kafe i ulja i to me nije uopste doticala, niti interesovalo. Ono sto je meni bilo vazno je da imam da kupim cigare i malo para za izaci i to sam imao. 

Kada uporedim svoje tinejdzerske dane, ne bih nikada mijenjao za tinejdzerski zivot djece u Kanadi. Oni su kao u kavezu, a mi smo paradoksalno u socijalizmu bili potpuno slobodni, isli smo gdje god smo htjeli, radili sta smo htjeli, nije bilo nikakvih zabrana.

 

Eto dosta za pocetak, da cujemo sta i drugi imaju da kazu. :classic_smile:

Evo citam tvoj post i da se drzim teme ima u tome mnogo zajednickog.

...da ne budem previse lican, pisacu samo o tome sto si i ti naveo...ne samo da su i TV serije poput VIse od Igre, Velog mista, Kapelskih kresova itd...cinile da se u detinjstvu igramo kauboja i indijanaca, partizana i Nemaca, vec je i grad ziveo jednim dahom. Bioskop je bio poput toga o kome ti pises, i repertoar isti a filmovi koji su potresali su bile i te Istinite price 1-4, Emanuela, Svedjanke itd..sve do dolaska japanskog prvog smelog filma Carstvo cula, mislim da je ceo grad isao to da gleda (u oba termina) a svi su se krili jedan od drugog.  Jedna diskoteka u gradu, pregrst ploca i letovanja na Jadranu- Bracu / Sutivanu, gde su bila radnicka odmaralista. Ceo moj mali grad isao je u isto mesto na more- Sutivan.Bio sam u Trpnju 84, skakao sa stena na Dracevcu i inace svako letovanje je bilo trazenje prilika za skokove sa stena. Igrao sam fudbal u lokalnom klubu, bio talentovan i popularan kao golman. Omiljeni klubovi u to vreme bili su mi i Velez i Bosna narocito zbog Mirze i Vahida Halihodzica...naravno i Envera Marica mog najveceg golmanskog idola (posle su tu i Zoran Simovic i Zan Mari Pfaf belgijski ketmen). Gledala se dva kanala i mnogo serija, naucni program i filmovi (nedeljom Zabavnik, popodne, sportski program uvece, film neki vestern od 3, serije o Crnoj Streli, Carlsu Darvinu, Planeta majmuna, Loganov beg, Festove premijere, Pokretne slike i razni programi, dokumentarni i dramski, a posle i taj cuveni Nocni koji je emitovan iz razlicitih centara).

 

Bio sam TITOV pionir, bio sam omladinac, bio sam clan SKJ kao 17-godisnji napredni gimnazijalac.Uopste se ne stidim sto sam citao i citao i precitavao sve sto sam mogao u to vreme od dela iz knjizevnosti, humanistickih nauka i enciklopedija, ogromno interesovanje i glad me je vukla za citanjem kapitalnih dela Marksa, Junga, Frojda, Adlera (procitao skoro sve sto se tada u biblioteci od prevedenih izdanja nalazilo), citao sam uveliko Sartra,Kamija, Kafku i obozavao Strindberga, Moraviju i Dzojsa. (mnogo godina kasnije, zapravo tek pre par leta, procitao sam u originalu Ulisa), citalo se sve i van lektire i lektira i Tolstoj i Solohov i Agata Kristi i Serlog Holms sir Artura Konana Dojla, i naravno cele edicije. O stripovima da i ne pricam, Lunove magnus stripove, Stripoteku,Eks Almanah, Giganta i Alan Forda (Dzonija Logana, takodje).

 

Standard nisam ni dozivljavao kao nesto bitno, bilo je dece ciji su roditelji bili tzv@budzovani@ i oni su imali nesto vise kinte i kupovali neku firmiranu garderobu, ja sam uglavnom nosio adidas patike, farmerke (od Karere, Doringa do Levisa), voleo majice obicne ili sa likovima muzickih idola Bitlsa, Dorsa, Polis, Dzonija Stulica, Lenona.... 1989. presudne godine zavrsio sam srednju i otisao u JNA. Raspad je poceo i naslucivao se, odlaskom iz vojske znali smo da smo generacija koja je neposredno izbegla odlazak u rat.

 

Edited by Janne240
  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Kad spomenu Karera farmerke, podsjeti me kako smo se zezali kako Mostarci kazu nosim Karera farmerke i pijem koka kolu, nemoguce je to napisati, tako ko zna zna

 

Jos i Super Rifle noge ti ko kifle :classic_biggrin:

 

 

 

Edited by Amigo
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, GlennGould said:

Mogu li da upitam čemu ovaj “ko nas to zavadi” & primarni AntiAmerikanizam / AntiLiberalizam video? Majke mi...

 

Decko je jedan od hiljada mladih ljudi koje nije niko nista pitao i koji kritikuje svoju vlast prije svega,

medjutim na tebe je ostavio jedan potpuno drugi utisak, tako da ne bih onda to sa tobom raspravljao, jer tu vidim neku ideolosku pozadinu,

a vec si me i bez veze banovao na toj osnovi, tako da mozes da brises ako hoces i smatras da je video nepodoban.

Link to comment
Share on other sites

 @Amigo

Izvini, tema je život i standard u SFRJ, ne u RS. Kakve veze ima njegova kritika njegove vlasti sa istom? 

Drugo, ako sam ga dobro razumeo, neko ga je ipak nešto pitao 90’ i on je odgovor potražio u jednoj od uniformi, ne?

 

Moja “ideologija” se zasniva na poštovanju ljudskih prava i sloboda i na beskrupuloznom raskrinkavanju teorija zavere i ostalih mlaćenja, upravo ideološke, slame. Ne znam kako ti je ova gorepomenuta promakla.

 

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, GlennGould said:

 @Amigo

Izvini, tema je život i standard u SFRJ, ne u RS. Kakve veze ima njegova kritika njegove vlasti sa istom? 

 

Za mene ima veze, cisto poredjenja radi.

 

54 minutes ago, GlennGould said:

Drugo, ako sam ga dobro razumeo, neko ga je ipak nešto pitao 90’ i on je odgovor potražio u jednoj od uniformi, ne?

 

Ne vjerujem da si dobro razumio, momke od 18 godina nije niko nista pitao, nije to bio svedski sto pa da ti uzmes uniformu koju hoces ili da ne uzmes.

 

54 minutes ago, GlennGould said:

Moja “ideologija” se zasniva na poštovanju ljudskih prava i sloboda

i na beskrupuloznom raskrinkavanju teorija zavere i ostalih mlaćenja, upravo ideološke, slame. Ne znam kako ti je ova gorepomenuta promakla.

 

 Nidje veze. Nemam ti sta na to vise reci.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Just now, Angelia said:

Pa upravo sam ti rekla da to nije realnost, nego reklama.  EPP dragi moj, a ti poverovao....

 

Ja sam se u SFRJ rodio i živeo punih 7 godina života. 

 

U SFRJ sam prohodao, u SFRJ sam išao u vrtić, u SFRJ sam prvi put šutnuo loptu, prvi put išao na more (na jedno od državnih odmarališta), obišao SFRJ od zapada ka istoku. 

 

Sve sam ja to doživeo i video draga Angelia. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Just now, Kinik said:

...

 

Samo da mi je znati - kako propade ta smrdljiva pomijara u kojoj je zivelo i ostalih 21-22 miliona nesretnika?

:smiley26:

 

...

 

Ne znam. Ti si stariji svedok dogadjanja koji su doveli do raspada drzave najmekseg socijalizma na svetu. Bolje znas tok dogadjaja od nas mladjih.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

...

 

Taj tzv. 'socijalizam' uopste nije bio 'mek'.

Bio je jako tvrd i 'inoperabilan'.

Jedino je mogao nestati u haosu, zlocinu i krvi, kao sto je i nastao.

 

U poslednje reme sam nesto citao Krlezu (preskacem njegovo 'komunjarstvo', tu je vise nego patetican i komican), no imao je i individualistickih ideja gde je vrlo jasno iznosio svoje stavove, pa i dozivljavao drustvenu sikanu i omalovazavanje od raqznoraqznih komunjarskuh propaliteta, koje je istorija 'ispljunulaq & istovarila' na pravo mesto.

 

Pa neka partijska nakaza, prvoborac - udari po njemu zbog 'Glembajevih' jer je to 'burzoaska stvar'!

A ne kaze da je zivela u vili, sve sa soferom, kuvaricama, sobaricama i ostalim osobljem.

Nasla se 'crnogorska vila' u cem nije bila. Doduse, vrlo brzo su ih (i nju, i muza, i decu) potkupili za seljacku goozicu i isturili i vile, tek da vidi sta je 'kristalni komunisticki stav'.

Fufa!

:puke:

 

PS. Samo treba pogledati taj bedni filmic - na 10 kilometara od 'mekog socijalizma' neki oru konjima, okopavaju njivu u opancima, a neki i bosi!

Dobro, kod kuce su imali vodovod, kupatilo sa plocicama i bojlerom.

 

...

Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, Angelia said:

Pa upravo sam ti rekla da to nije realnost, nego reklama.  EPP dragi moj, a ti poverovao....

 

Interesantno, imamo posve drugacije iskustvo, video je prilicno realan. 

Moj zivotu SFRJ je bio lijep i nisam imao nikakvu zelju da idem bilo gdje u inostranstvo. Ovde sam silom prilika, nije lose, ali da je ostala SFRJ, ne bih se nikada odlucio za imigraciju.

Nije da nisam zelio da imam vise para, para nikad dosta, ali nisam zelio zbog vise novca da se selim.

Imao sam i dobar posao, zavrsio sam masinski fakultet i cijelo vrijeme studija sam primao stipendiju oko 100 maraka sto je bilo sasvim dovoljno za dzeparac.

Mislim da su svi studenti masinstva tada primali stipendiju. Bila je jaka masinska industrija u Sarajevu osamdesetih, a vjerujem i u ostalim centrima.

Sjecam se da si rekla da nisi isla na more, sto je za mene bila sokantna cinjenica, jer ja nisam mogao da zamislim da ne odem na more 15 dana minimum.

Jos da naglasim da nisam bio ni iz kakve imucne porodice, najobicniji prosjek. Politika me nije interesovala, pratio sam muziku i sport, zezanje, bezbrizni dani 100%.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...