Jump to content

Super liga Srbije


Drug Crni

Recommended Posts

Ok, meni isto tako nije jasno kako nekome kao što si ti prodaju priču da se brendiranje vrši kroz ulupavanje pomenutih količina novca u rupu bez dna, koja je bila dužna 50-tak miliona evra u jednom trenutku, iz koje svako krade, nema svojevremeno para ni za struju i povremeno je preživljavala samo na osnovu tih para od Gasproma. Da li možeš da nađeš zajedničku nit sa Šalkeom i Zenitom i da li bi ti svoj brend vezao za tako nešto i ulupavao pare tek tako?

 

Razumem da đele da se vežu za fudbal, kao i to da Rusi ponekad opasno bacaju novce ali nisu baš tolike budale.

 

Btw, pogrešno sam se izrazio, ne mislim da je to bila stavka u zvaničnom sporazumu dve države neko da im je iz vrha jedne sugerisano da bi to bilo dobro za uspeh celog aranžmana.

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Barkley#34 said:

Btw, pogrešno sam se izrazio, ne mislim da je to bila stavka u zvaničnom sporazumu dve države neko da im je iz vrha jedne sugerisano da bi to bilo dobro za uspeh celog aranžmana

Ko Tadić, Dačić, Dinkić, Nikolić? Tada Vučić nije bio na vlasti, tako da to otpada.

Ja sam već napisao da je ključni čovek u povezivanju kluba i Gazproma bio Škundrić, ali nikada Gazprom ne bi ulagao u Zvezdu da nije imao interese, a da ima interese pokazuje i podatak da je toliko dugo u Zvezdi, i da je ugovor obnavljan i pojačavan nekoliko puta do sada.

Ali ako želite da verujete kako eto država gura Gazprom u Zvezdu, da bi uništila Partizan, možete slobodno da verujete, nemam pišta protiv.

Link to comment
Share on other sites

Ne učitavaj mi ovo poslednje, molim te. Nisam naučio na takvu komunikaciju s tobom.

 

Jedan od btnih likova u Gaspromu je, beše i Zeka, zar ne? Kako to da nisu završili kod nas?

 

Stvar je jednostavna, barem je tada bila. Nikada država ne bi dozvolila da jedan od dva kluba propadnu, jer je to politički loše a pritom se zna da su zlatne koke za izvlačenje novca, kada imaju iole uspeha. Uvek bi ih izvukli iz bule kada im zatreba. G je bio zgodan način da se reši ulaganje u CZ, da ne moraju da se angažuju Telekom, Eps i slični. Partizanu je išlo relativno dobro, nije bilo potrebe za većim upumpavanjem od uobičajenog. 

 

Bili bi oni srećni da imaju dva G da reše nas i vas da im ne kukamo stalno i da ih ne prozivaju da daju državni/javni novac.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Tunji Awojobi said:

 

 

Kakva slucajnost da je Gerhard Sreder iz Severne Rajne-Vestfalije u upravnom odboru Gazproma. Ali siguran sam da to nije imalo uticaja, nego cisto trzisni princip. 😀

 

Dok u Srbiji, na primer, umesto da podrze najuspesniji, najuticajniji i najpoznatiji klub u zemlji koja im je stratesko uporiste, oni sponzorisu -- Zvezdu. Budale. 

 

Pritom, upravo je neko podelio (doduse neproverenu) informaciju da Vojvodina dobija 3 m od Srbijagasa. Ne znam da li je to istina i da li vazi za FK ili celo sportsko drustvo ali znam da jako dobro stoje u rukometu i odbojci, dok se Zvezda recimo u oba sporta raspada iako je u odbojci dugo radila odlican posao na terenu. 

 

Gerhard Sreder je rodom iz Hamburga i nije u upravnom odboru Gaszproma nego Nord Stream AG. Kada bi se tako sabirali clanovi odbora svake firme gde je Gaszprom vecinski vlasnik, broj bi bio preko 1000. 

 

Po toj logici bi Dortmund koji koji zadovoljavala kriterijume bi trebao da dobije prednost u odnosu na Gelzenkirhen, a oni su se prebacili sa tradicionalnih grana industrije na visoku tehnologiju. Nemaju dodirnih tacaka sa Gaszpromom, njima je  Gelzenkirhen ''zanimljiv'' pa to prikrivaju sportskim sponzorstvom.

 

Btw, Sreder je navijac Dortmunda.

 

Ne mare oni u velikoj meri za uspehe Salkea. On je pozeljan, ali nije neophodan kada imas vernu publiku i kada se obrce solidna lova. Postoji vec dobra finanijska podloga. Sklope visegodisnji ugovor i u zavisnosti od toga kako je pozicioniran klub, izdvajaju kes za sledecu sezonu i te stavke su jasno precizirano.

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, Ta'veren said:

Po toj logici bi Dortmund koji koji zadovoljavala kriterijume bi trebao da dobije prednost u odnosu na Gelzenkirhen, a oni su se prebacili sa tradicionalnih grana industrije na visoku tehnologiju. Nemaju dodirnih tacaka sa Gaszpromom, njima je  Gelzenkirhen ''zanimljiv'' pa to prikrivaju sportskim sponzorstvom.

 

Btw, Sreder je navijac Dortmunda.

 

 

Jesi zbog ovoga stavio navodnike kod Gelzenkirhen im je "zanimljiv"? 🙂

 

"Gazprom has been sponsoring Schalke’s shirts since 2007, after a deal which the former German Chancellor Gerhard Schröder helped to facilitate. Schröder now works with Gazprom. It has been a lucrative arrangement for Schalke, with the sponsorship estimated at €17m (£13.5m) annually. There has been disquiet, though, from many Schalke supporters, especially over the close relationship between the club’s chairman, Clemens Tönnies, and Russia’s President, Vladimir Putin. Jürgen Roth , a German investigative journalist, told The Independent that these relationships amounted to an “ethical scandal”." (source)

 

Quote

Gerhard Sreder je rodom iz Hamburga i nije u upravnom odboru Gaszproma nego Nord Stream AG. Kada bi se tako sabirali clanovi odbora svake firme gde je Gaszprom vecinski vlasnik, broj bi bio preko 1000. 

 

Ovde si malo preterao. Nord Stream nije bilo koja ćerka firma Gazproma, niti je iko od tih 1000 članova upravnih odbora bivši kancelar Nemačke. Čovek je blizak sa Putinom i glavni je Ruski igrač u Nemačkoj, nezavisno od formalne funkcije (a imao je funkciju i u Rosnjeftu, ako se ne varam). 

 

Quote

Ne mare oni u velikoj meri za uspehe Salkea. On je pozeljan, ali nije neophodan kada imas vernu publiku i kada se obrce solidna lova. Postoji vec dobra finanijska podloga. Sklope visegodisnji ugovor i u zavisnosti od toga kako je pozicioniran klub, izdvajaju kes za sledecu sezonu i te stavke su jasno precizirano.

 

Pa koju vernu publiku ima i kakvu to lovu obrće Vojvodina (osim ovih navodnih tri miliona od Srbijagasa od čega pola verovatno završi kog Bajata u džepu 🙂)? I ako je istina ovo za Srbijagas, zašto misliš da je to u redu, a sponzorstvo koje ide Zvezdi nije? 

 

Slažem se s tobom da je Severna Rajna-Vestfalija bitna Rusima zbog celog projekta gasovoda, a republike imaju široka ovlašćenja u SR Nemačkoj, i da im je zbog toga važno da ostvare neki uticaj tu. Ali u slučaju našeg nesretnog regiona, važna im je cela Srbija, BiH i donekle Crna Gora, jer su to njihove jedine poluge uticaja u ovom delu sveta, šta god mi mislili o prirodi tog uticaja i njegovim posledicama. Kako onda ima smisla da ulažu novac u klub za koji ne navija ni pola Novog Sada, a ne u klub za koji navija pola Srbije, Bosne i Crne Gore?

 

Quote

Ok, meni isto tako nije jasno kako nekome kao što si ti prodaju priču da se brendiranje vrši kroz ulupavanje pomenutih količina novca u rupu bez dna, koja je bila dužna 50-tak miliona evra u jednom trenutku, iz koje svako krade, nema svojevremeno para ni za struju i povremeno je preživljavala samo na osnovu tih para od Gasproma.

 

@Barkley#34Jbg, realno ne znamo ni ti ni ja o čemu se tu stvarno radi i šta je od ovoga istina, možda i sve po malo. Ali ne vidim zašto bi ovo što si pomenuo za njih bio problem. Štaviše, čak je i dobra prilika da se predstave kao spasioci i da (za njih) sitne pare skupe poene. Čak je i energija oko kluba u to vreme bila možda i bolja nego sad, pre svega u smislu posete, iako je sve ostalo bilo sranje. Nešto kao Hajduk iz Splita trenutno. 

 

I da se razumemo, ne mislim na brend Gazproma. To je firma koja po prirodi nema skoro nikakvu potrebu za brendiranjem. Da imaju, davno bi promenili onu skaradu od logotipa. Realno, svi znamo da je to samo paravan za uticaj Rusije. Jedino što ne znam koji mehanizam ima država Srbija 10 godina nakon prodaje NIS-a da ucenjuje Gazprom gde da ulaže pare (ne tvrdim da nema ali mi se čini malo verovatno)?

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kakva ucena, koga mi možemo da ucenjujemo? 🙂 Slažem se, svi nagađamo o čemu je reč gledajući šta se dešava i znajući kontekst. Da im je stalo do uloge spasioca možda bi ranije zavrnuli jaja upravi da se dozove pameti i ne vodi klub u propast ili da ne lapaju toliko nakon dve LŠ. Zamisli kako bi tek to izgledalo i kakav bi odjek imalo.

 

Moja osnovna teza, u koju verujem sto posto, je da to nema veze sa običnim komercijalnim ugovorom, u koji spada i brendiranje, tj . da to nije autonoman potez strane firme koja je videla strogo ekonomski interes u saradnji zbog imena, istorije i ugleda CZ. Moguće je da su se poklopili interesi Rusije da deluje na ovom prostoru, interesi dela vlasti da se obezbedi poligon za te interese i da reše dobar deo finansiranja jednog kluba, pa se dogovor realizuje na zadovoljstvo svih.

Link to comment
Share on other sites

Sokiran sam vescu o smrti Zoltana Saba. Kao grom iz vedrog neba, danas si tu, imas planove, imao si uspesnu sezonu, od sutra te nema i nista sto se desava na ovom svetu vise nije vazno.

 

Saucesce klubu, porodici, prijateljima, svima kojima je taj covek nesto znacio u zivotu.

 

Sto se tice ove (ponovo otvorene) rasprave, potpuno se slazem sa svime sto je napisao @Barkley#34. Ko misli da istorija stvarana za vreme hladnog rata nesto znaci, neka pogleda gomilu velikana sa istoka Evrope i sta njihovo ime danas znaci. Ne znam sta to znaci "imaju mogucnost da finansiraju brend za koji navijaju milioni"? Pa to vec radi drzava. Zaradjuju i drugi klubovi milione na zapadu, ali nijedan od njih nije "ponos nacije i drzave", prosto imaju bogate finansijere, a i smesteni su u prebogatim drustvima. U danasnjem sportu, pa i fudbalu, da bi klub bio neko i nesto u tom svetu, treba da ili ima nekog biznismena milijardera koji je voljan da odresi kesu ili da mu je sediste u Engleskoj, Francuskoj, Nemackoj, pa i Spaniji, Rusiji.

 

Nisam pomenuo Tursku jer, od kada njima ne cvetaju ruze u ekonomskom smislu, odjednom ni Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray ne mogu da se sastave i u ogromnim su finansijskim problemima. Pri tome, ne pricamo ni o kakvim evropskim sampionima i pricamo o gigantima sa ogromnim brojem navijaca.

Link to comment
Share on other sites

Masite temu ljudi. Covek je postavio pitanje otkud Vojvodini 3 milke, a nekima samo jedna. Aparthejd je konstatovao bivsi trener KKCZV, ali smo ziveli u zabludi da je samo kosarka u pitanju. Da otvorimo temu finansiranja klubova, nevezano za vrstu sporta? Zasto kao evroligas protiv Albe igramo sa jednim plemejkerom koji se preziva Uskokovic i za koga niko osim nasih navijaca nije cuo do pre dva meseca, a neki koji igraju takmicenje u kome ucestvuju Basaksehir, Lietkabelis i Antverpen imaju na lageru pet igraca na najosetljivijem mestu u timu?

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, goldberg said:

Sto se tice ove (ponovo otvorene) rasprave, potpuno se slazem sa svime sto je napisao @Barkley#34. Ko misli da istorija stvarana za vreme hladnog rata nesto znaci, neka pogleda gomilu velikana sa istoka Evrope i sta njihovo ime danas znaci. Ne znam sta to znaci "imaju mogucnost da finansiraju brend za koji navijaju milioni"? Pa to vec radi drzava. Zaradjuju i drugi klubovi milione na zapadu, ali nijedan od njih nije "ponos nacije i drzave", prosto imaju bogate finansijere, a i smesteni su u prebogatim drustvima. U danasnjem sportu, pa i fudbalu, da bi klub bio neko i nesto u tom svetu, treba da ili ima nekog biznismena milijardera koji je voljan da odresi kesu ili da mu je sediste u Engleskoj, Francuskoj, Nemackoj, pa i Spaniji, Rusiji.

 

Nisam pomenuo Tursku jer, od kada njima ne cvetaju ruze u ekonomskom smislu, odjednom ni Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray ne mogu da se sastave i u ogromnim su finansijskim problemima. Pri tome, ne pricamo ni o kakvim evropskim sampionima i pricamo o gigantima sa ogromnim brojem navijaca.

 

Ti pričaš o finansijskom interesu Gasproma da sponzoriše Zvezdu i mislim da ćemo se svi do jednog složiti da ne postoji niti jedan razlog za to. Sa druge strane postoji itekako veliki politički interes Gasproma (čitaj Rusije) za ovim sponzorstvom. Svidelo se to nekima ili ne Zvezda jeste najveći brend na ovim prostorima sa ogromnom bazom navijača što je verovatno i presudno. Ne treba zanemariti ni ulogu i uticaj dela navijača (onog kriminogenog dela) u prethodnih 30 godina na sva dešavanja na ovim prostorima. Pa nije Putin posećivao Marakanu jer je strastveni navijač Zvezde niti zbog finansija već upravo zbog političkog uticaja.

 

A to da je neko sugerisao ili ne daj Bože ucenjivao Gasprom pri potipsivanju sporazuma sponzorstvom Zvezde su blago rečeno gluposti. U tim pregovorima nisu ni NIS ni Srbija postavljali uslove već Gasprom i Rusija.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@goldberg lepo je što se slažeš sa mnom ali ja pišem o drugim stvarima. 

 

Da je Srbija iole normalno društvo a Balkan perspektivno područje, ne bi bilo nerealno ovo što Don Juan piše - da strana firma nađe interes da podrži razvoj CZ. S tim da bi tada imali veći uticaj na poslovanje kluba i ne bi dozvolili skretanje novca i druge budalaštine.

 

@krznaimali bismo i šest plejmejkera da niste uzeli najboljeg. :classic_biggrin:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Tunji Awojobi said:

 

Jesi zbog ovoga stavio navodnike kod Gelzenkirhen im je "zanimljiv"? 🙂

 

"Gazprom has been sponsoring Schalke’s shirts since 2007, after a deal which the former German Chancellor Gerhard Schröder helped to facilitate. Schröder now works with Gazprom. It has been a lucrative arrangement for Schalke, with the sponsorship estimated at €17m (£13.5m) annually. There has been disquiet, though, from many Schalke supporters, especially over the close relationship between the club’s chairman, Clemens Tönnies, and Russia’s President, Vladimir Putin. Jürgen Roth , a German investigative journalist, told The Independent that these relationships amounted to an “ethical scandal”." (source)

 

 

Ovde si malo preterao. Nord Stream nije bilo koja ćerka firma Gazproma, niti je iko od tih 1000 članova upravnih odbora bivši kancelar Nemačke. Čovek je blizak sa Putinom i glavni je Ruski igrač u Nemačkoj, nezavisno od formalne funkcije (a imao je funkciju i u Rosnjeftu, ako se ne varam). 

 

 

Pa koju vernu publiku ima i kakvu to lovu obrće Vojvodina (osim ovih navodnih tri miliona od Srbijagasa od čega pola verovatno završi kog Bajata u džepu 🙂)? I ako je istina ovo za Srbijagas, zašto misliš da je to u redu, a sponzorstvo koje ide Zvezdi nije? 

 

Slažem se s tobom da je Severna Rajna-Vestfalija bitna Rusima zbog celog projekta gasovoda, a republike imaju široka ovlašćenja u SR Nemačkoj, i da im je zbog toga važno da ostvare neki uticaj tu. Ali u slučaju našeg nesretnog regiona, važna im je cela Srbija, BiH i donekle Crna Gora, jer su to njihove jedine poluge uticaja u ovom delu sveta, šta god mi mislili o prirodi tog uticaja i njegovim posledicama. Kako onda ima smisla da ulažu novac u klub za koji ne navija ni pola Novog Sada, a ne u klub za koji navija pola Srbije, Bosne i Crne Gore?

 

 

 

 

 

Gomila energetskih kompanija je locirala u Gelezenkirhenu, zato se i vracamo na prvi post zasto je konkretno izabran Gelzenkirhen koji je usput jedan od centara solarne energije, a ne neki drugi grad iz te oblasti. Sreder nije u toj meri doveo Gasprom u Gelzenkirhen kao sto si ti naveo, nego je to bila zelja Rusa. Jos si rekao da je lik rodom odavde sto isto nije istina. Ne moze da postoji saradnja izmedju dve strane kompanije i da se sklapaju ''prijateljstva'', ako nisu iz iste ili srodne privredne grane. Ne mozes da pustis stranog igraca da koristi tvoje prirodne resurse, a da ne trazis protivuslugu. Mogli su da biraju bilo koji drugi sportski kolektiv, ako im nije bitan strateski polozaj grada i koliko je njemu blizu cvor celog tog projekta gasovoda. Kao sto rekoh, Salke je u celoj toj prici samo benefit, ne glavni razlog zasto dolazi strani igrac u lokal. Ne mozes nemacku privredu da simplifikujes na srpski nacin, jer stvari tamo funkcionisu drugacije i potrebno je vise elemenata da se poklopi da bi se desila akvizicija.

 

Sa Srederom ili bez Sredera, Severni tok bi se desio. Mozda bi jedino bila razlika vremenska distanca, u interesu je Nemacke bio da se taj projekat realizuje i samo bi bio drugi politicki akter koji bi to realizovao. On je tu zamenljiva karika u celom lancu, Putin je tu jedina konstanta. Tako da mislim da mu je prenaglasena uloga u celoj prici, kao i da je on doneo Gaszprom Gelzenkirhenu. Jedino je samo ubrzao proces, ali daleko od toga da se bez njega to ne bi desilo.

 

Beograd koliko znam nema rafineriju nafte, a i ne koriste se njegovi prirodne resursi od stranih Gaszproma. Ovo je klasicno cerupanje i centralizacija resursa. Da li Gaszprom sponzorise Bajern iako je njegovo delovanje u drugoj pokrajini? Ne! To samo govori koliko je uspeh manje bitna stvar od toga da se sam proizvod progura kod publike. Drugim recima, treba pranje novca da izgleda manje providno. Najbitnije je da postoji publika kojoj mozes da plasiras proizvod. I rekoh u prvom postu da nijednoj vlasti ovde nece da odgovara decentralizacija, veci deo ce prigrabiti za sebe. Ja kazem kako bi trebalo da bude, druga stvar je sto centralizacija odgovara politickim akterima na svim nivoima vlasti zato sto su svi namireni.

Edited by Ta'veren
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Ta'veren said:

Beograd koliko znam nema rafineriju nafte, a i ne koriste se njegovi prirodne resursi od stranih Gaszproma. Ovo je klasicno cerupanje i centralizacija resursa. Da li Gaszprom sponzorise Bajern iako je njegovo delovanje u drugoj pokrajini? Ne! To samo govori koliko je uspeh manje bitna stvar od toga da se sam proizvod progura kod publike. Drugim recima, treba pranje novca da izgleda manje providno. Najbitnije je da postoji publika kojoj mozes da plasiras proizvod. I rekoh u prvom postu da nijednoj vlasti ovde nece da odgovara decentralizacija, veci deo ce prigrabiti za sebe. Ja kazem kako bi trebalo da bude, druga stvar je sto centralizacija odgovara politickim akterima na svim nivoima vlasti zato sto su svi namireni.

 

Ok, ajmo polako. Deo po deo.

 

Quote

Beograd koliko znam nema rafineriju nafte, a i ne koriste se njegovi prirodne resursi od stranih Gaszproma. Ovo je klasicno cerupanje i centralizacija resursa. Da li Gaszprom sponzorise Bajern iako je njegovo delovanje u drugoj pokrajini? Ne!

 

Čerupanje čega? Ruski gas je resurs koji pripada FK Vojvodina? Gasovod koji prolazi kroz celu Srbiju je resurs koji pripada FK Vojvodina? Po kojoj matematici? Znači ako je skladiše gasa u Banatskom Dvoru, taj gas pripada FK Budućnosti iz Banatskog Dvora?

 

Čak i da se složimo da pripada Vojvodini, pa Zvezda i Partizan imaju više navijača u Vojvodini nego FK Vojvodina. Tako da ako je motiv da utičeš na publiku, kako kažeš, čak i tada ima više smisla da uložiš u neki od ova dva kluba, pre nego u Vojvodinu.

 

Quote

Da li Gazprom sponzorise Bajern iako je njegovo delovanje u drugoj pokrajini? Ne!

 

Delovanje Gazproma, odnosno države Rusije u Srbiji, nije ograničeno na jednu pokrajinu, štaviše, ni na jednu državu. Osim toga, za pare koje daje Šalkeu, Gazprom ne bi mogao da sponzoriše ni salvete u Bajernovom restoranu. 

 

Quote

Ne! To samo govori koliko je uspeh manje bitna stvar od toga da se sam proizvod progura kod publike. Drugim recima, treba pranje novca da izgleda manje providno. Najbitnije je da postoji publika kojoj mozes da plasiras proizvod.

 

Again, koje publike? Vojvodina ima veću publiku od Zvezde? Pa to nije slučaj možda čak ni u samom Novom Sadu. 

 

Quote

I rekoh u prvom postu da nijednoj vlasti ovde nece da odgovara decentralizacija, veci deo ce prigrabiti za sebe. Ja kazem kako bi trebalo da bude, druga stvar je sto centralizacija odgovara politickim akterima na svim nivoima vlasti zato sto su svi namireni.

 

I dalje se nisi izjasnio o navodima da Srbijagas, firma koja je u 100% vlasništvu RS, sponzoriše FK ili SD Vojvodina sa 3 milke godišnje? Pritom za to niko nije znao do skoro. To je po tebi ok i transparentan način trošenja državnog novca? 

 

 

Neću više zatrpavati topic na ovu temu, samo želim da zaključim da mi je potpuno smešna premisa da država Srbija, odnosno političari na i oko vlasti, ulažu u Zvezdu i Partizan više novca nego što iz njih izvlače. Štaviše, tvrdim da kad bi vratili samo pola para koje su ispumpali iz ovih klubova od 1990. na ovamo, i jedan i drugi klub bi bili mirni bar 10 godina. 

Edited by Tunji Awojobi
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Tunji Awojobi said:

 

Ok, ajmo polako. Deo po deo.

 

 

Čerupanje čega? Ruski gas je resurs koji pripada FK Vojvodina? Gasovod koji prolazi kroz celu Srbiju je resurs koji pripada FK Vojvodina? Po kojoj matematici? Znači ako je skladiše gasa u Banatskom Dvoru, taj gas pripada FK Budućnosti iz Banatskog Dvora?

 

Čak i da se složimo da pripada Vojvodini, pa Zvezda i Partizan imaju više navijača u Vojvodini nego FK Vojvodina. Tako da ako je motiv da utičeš na publiku, kako kažeš, čak i tada ima više smisla da uložiš u neki od ova dva kluba, pre nego u Vojvodinu.

 

 

Delovanje Gazproma, odnosno države Rusije u Srbiji, nije ograničeno na jednu pokrajinu, štaviše, ni na jednu državu. Osim toga, za pare koje daje Šalkeu, Gazprom ne bi mogao da sponzoriše ni salvete u Bajernovom restoranu. 

 

 

Again, koje publike? Vojvodina ima veću publiku od Zvezde? Pa to nije slučaj možda čak ni u samom Novom Sadu. 

 

 

I dalje se nisi izjasnio o navodima da Srbijagas, firma koja je u 100% vlasništvu RS, sponzoriše FK ili SD Vojvodina sa 3 milke godišnje? Pritom za to niko nije znao do skoro. To je po tebi ok i transparentan način trošenja državnog novca? 

 

 

 

 

Sad si mi vec bezobrazno iscepao post i neke recenice su dobile drugi smisao jer sam povlacio paralele sa Nemackom.

 

Nigde ja nisam rekao da pripada FK Vojvodini, ali logicno bi bilo da po istom kljucu da bi Vojvodina trebala da bude prva u redu sto je naravno daleko od realnosti. Rekao sam isto da Gaszpromu uspeh nije bitan sto se moze videti na primeru Salkea. Tu dolazi ona moja recenica da nije bitan uspeh, nego da postoji publika kako bi svoje radnje prikrio. Titule su pozeljne, ali ne i neophodne dok je tu publika sto se moze videti na primeru Salkea. Necemo biti nikada zdrava drzava sa dobrom ekonomskom osnovom, pa tako nikada necemo da dobro razvijamo regione. Centralizacija resursa samo gusi ostatak zemlje. Mada ni komsiluk nije nista puno bolji, neki ni nemaju jake fudbalske timove pa sklapaju druge seme.

 

Naravno da nije, ali se ukljuce razne klauzule u ugovoru da ta firma ne moze da sponzorise rivalske klubove. Zbog saradnje Gaszproma sa lokalnim kompanijama iz Gelzenkirhena, itekako mi ima smisla da budu sponzor Salkeu.

 

Zbog publike pare idu u drugom pravcu. Zato sam i napisao da to moze da se provuce kod vecitih, jer kada bi se to islo kroz Vojvodinu postalo bi previse ocigledno. Ta prica da oni treba da sponzorisu najuspesniji klub pije vodu samo zato sto imaju publiku. U svakoj razvijenoj zemlji, manji timovi imaju pristojnu podrsku na stadionu i shodno tome imaju sponzore u tom rangu. Sto se opet sve svodi koliko je privreda razvijena i u kojoj industrijskoj grani su se profilisali.

 

Ako Zvezda dobija vise, ne vidim zasto bi mi to smetalo kada jedna stvar povlaci drugu. Pritom povodom njih ni ne mogu da se dobiju precizne informacije zato sto su na margini niti su veliki predmet interesovanja. Verujem da dobijaju vise od Partizana. Samo nikom nece da budu te pare trn u oku kada se vidi koliko Zvezda dobija. Druga bi prica isla da Vojvodina dobija najvise para. Sa druge strane, sav prljav ves na relaciji Partizan-Zvezda ce se iznositi i cak i za takve stvari su vece sanse da ces dobiti potvrdu nekih informacija iz vise izvora. Boli glava koliki je to sukob u interesu sto se tice samih sponzora, a firme su povezane. Ocekujem iznosenje svakakvog prljavog vesa, posto ce ih Zoka unakaziti. Nije ona na istoj strani kao Bajatovic i ekipa. Sukob Zapada i Istoka😄 Sve sto se desava u poslednje vreme je posledica toga sto je SPS izgubio resor energetike, a dosla je Zoka.

Edited by Ta'veren
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Ta'veren said:

 

Sad si mi vec bezobrazno iscepao post i neke recenice su dobile drugi smisao jer sam povlacio paralele sa Nemackom.

 

Jbg, znaš kako kažu: gospodar si samo onih reči koje ne izgovoriš/napišeš. 🙂

 

Znam da sam rekao da neću više ali ne mogu da ne ukažem na neke rupe u tvojim argumentima, štaviše, neke od tih argumenata si i sam pobio.

 

Quote

Nigde ja nisam rekao da pripada FK Vojvodini, ali logicno bi bilo da po istom kljucu da bi Vojvodina trebala da bude prva u redu sto je naravno daleko od realnosti.

 

Da slobodno reinterpretiram tvoju rečenicu: nigde nisam rekao da pripada Vojvodini, ali pripada Vojvodini. Ako daš sebi dovoljno slobode da biraš koje argumente ćeš da izignorišeš, sve može da deluje logično.

 

Quote

Rekao sam isto da Gaszpromu uspeh nije bitan sto se moze videti na primeru Salkea. Tu dolazi ona moja recenica da nije bitan uspeh, nego da postoji publika kako bi svoje radnje prikrio. Titule su pozeljne, ali ne i neophodne dok je tu publika sto se moze videti na primeru Salkea.

 

Ok, mogu da prihvatim da im uspesi nisu bitni, ali jeste publika. Samo mi nije jasno kako se tu uklapa Vojvodina i njenih maksimum 200.000 navijača, ako smo darežljivi u proceni? Pa u nekoliko sezona kad je poseta dostigla vrhunac na Zvezdine utakmice je odlazilo 70-80% ukupne posete u celoj ligi, možda i više. I to u najtežem periodu u istoriji kluba.

 

Quote

Zbog publike pare idu u drugom pravcu. Zato sam i napisao da to moze da se provuce kod vecitih, jer kada bi se to islo kroz Vojvodinu postalo bi previse ocigledno. Ta prica da oni treba da sponzorisu najuspesniji klub pije vodu samo zato sto imaju publiku. U svakoj razvijenoj zemlji, manji timovi imaju pristojnu podrsku na stadionu i shodno tome imaju sponzore u tom rangu. Sto se opet sve svodi koliko je privreda razvijena i u kojoj industrijskoj grani su se profilisali.

 

Jel mi se sad čini ili si ovde zapravo objasnio da ipak jeste logično da pre sponzorišu klub kao što je Zvezda?

 

 

I još jedan jak argument zašto ipak nije logično da sponzorišu Vojvodinu, ako im je cilj da skupe neke poene kod što većeg broja ljudi: 

 

Quote

Pritom povodom njih [Vojvodine] ni ne mogu da se dobiju precizne informacije zato sto su na margini niti su veliki predmet interesovanja.

 

E, ovde postaje zanimljivo. Na ovakve stvari sam mislio kad sam napisao da proizvoljno filtriraš argumente koji ti ne odgovaraju. Ovo je klasična poluistina:

 

Quote

Ako Zvezda dobija vise, ne vidim zasto bi mi to smetalo kada jedna stvar povlaci drugu. Pritom povodom njih ni ne mogu da se dobiju precizne informacije zato sto su na margini niti su veliki predmet interesovanja. Verujem da dobijaju vise od Partizana. Samo nikom nece da budu te pare trn u oku kada se vidi koliko Zvezda dobija. Druga bi prica isla da Vojvodina dobija najvise para. 

 

Znači, ako pojednostavimo i kažemo da su Gazprom i Srbijagas "ista kuća", dolazimo do toga da:

  • plaćaju 4 milion godišnje da se dodvore 3 miliona navijača (ajde da kažemo od 2 do 4) u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji i srpskoj dijaspori.
  • i još 3 miliona godišnje (ako je istina) da se dodvore još 200.000 navijača u Vojvodini. 

Što znači da Vojvodina po navijaču dobija više od 10 puta više novca nego Zvezda. A da ne pričam o tome da Zvezda taj novac dobija javno, direktno od Gazproma (bar koliko je meni poznato), dakle od Rusa, a Vojvodina direktno, tajno, od države Srbije, odnosno od javnog preduzeća koje je 100% u državnom vlasništvu. 

 

A koliko tek nema smisla da nekog sponzorišeš sa tri miliona evra i da to kriješ. To bukvalno pobija samu poentu sponzorstva. 

 

Ali tebi, pored svega, tebi je "trn u oku" ovo prvo. 

 

Quote

Beograd koliko znam nema rafineriju nafte, a i ne koriste se njegovi prirodne resursi od stranih Gaszproma.

 

Ovo je stvar koju mislim da ne razumeš dovoljno dobro. Zvezda je beogradski klub samo po imenu. Ako si ikad bio na nekoj velikoj utakmici na "Čika Rajku", video bi da više od pola navijača dolazi iz drugih gradova i država. Od kojih su mnogi putovali preko 10 sati i potrošili dva dana i stotine evra da budu deo toga, vratili se kući sto puta ko popišani i nastavili da dolaze, iznova i iznova, već treća generacija, da prate klub koji se raspadao 25 godina. Ako si nekad bio na nekoj "maloj" utakmici, znao bi da neki od njih koji su malo bliže to rade i svake druge nedelje. 

 

 

 

 

Ali naravno, ne očekujem da iko ikad promeni stav o nečemu zato što je pročitao drugačiji stav na nekom forumu. Svi ćemo realno izabrati da verujemo u ono što nam se najviše sviđa da verujemo i onda iskonstruisati u sebi priču koja to opravdava. Ono što mene pomalo nervira na ovom forumu, je što je mnogo ljudi izabralo da veruje u priče o zloj Zvezdi, pa to izgleda ovako:

  • kad se Zvezda nađe u dugovima do guše i jedini sponzor na dresu im je SMS broj za prosjačenje, to je zato što je Zvezda lopovski klub. Kad se Partizan nađe u dugovima, to je zato što država i lopovi koje je država postavila hoće da ga unište. 
  • kad Vojvodina dobije 3 miliona evra, to je zato što zaslužuje, a kad Zvezda dobije, to je zato što je država korumpirana i namerno sprečava Vojvodinu da ostvari svoju iskonsku sudbinu da postane spski Olimpijakos. 
  • sve Zvezdine utakmice su nameštene. Kad gubimo u Evropi, to je dokaz da su nameštene. Kad pobeđujemo, to je isto dokaz da su nameštene.
  • sumnjiv penal za Zvezdu pri rezultatu 3:0 je dokaz da Zvezda namešta, a sumnjiv penal za Partizan u 86-om minutu pri 0:0 "može da se svira ali ne mora"
  • 17 penala u sezoni za Zvezdu je skandal, a 15 penala za Mladost iz Lučana u istoj sezoni je zato što su mnogo moćan tim koji ne izlazi iz protivničkog kaznenog
  • Partizanova dva plasmana u LŠ i dva proleća u Evropi za 30 godina su dokaz da je njihova dominacija bila poštena, Zvezdine dve LŠ i proleća u Evropi za četiri godine su. . .usralo nas. 

 

I td, i td...

 

I ok, sad se stvarno odjavljujem za neko vreme. 🙂

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6q9e2Ew.jpg
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Novi Pazar je bodom osvojenim u Kruševcu na najlepši način završio prvi deo sezone. Suprotno najavama koje su prvo potekle od određenih fudbalskih ljudi izvan Novog Pazara i prema kojima je postojala opravdana sumnja u objektivnost sudijskog tima koji će voditi utakmicu Napredak - Novi Pazar, pokazalo se da su strepnje bile bezrazložne. Iz tog razloga je Upravni odbor FK Novi Pazar odmah po završetku utakmice pod Bagdalom izrazio potrebu da se još jedanput oglasi.
Zahvaljujemo se sudijskoj četvorci predvođenoj Danilom Grujuićem na odličnom obavljenom poslu i zaista besprekornom suđenju. Bili bi prezadovoljni da na svim narednim utakmicama koje budemo gostovali ili bili domaćini imamo ovakvo profesionalno i dobro suđenje. Naše sumnje podstaknute tvrdnjama iz više izvora nisu se obistinile. Zbog toga se izvinjavamo celokupnoj fudbalskoj javnosti i Fudbalskom klubu Napredak i ujedno veliko hvala domaćinu na izvanrednom gostoprimstvu, kao i na fer i korektnoj igri. Na delu su pokazali da su bili i ostali primer kako se dočekuje dugogodišnji sportski rival.
Međutim, neprijatno smo iznenađeni da se na zvaničnoj fejsbuk stranici Napretka odmah po završetku utakmice pojavio natpis - " Ruka ruci, nismo Turci. Napredak 0:0 Novi Pazar". Zapanjeni smo da se na ovakao uvredljiv i nacionalistički način izveštava fudbalska javnost o rezultatu jedne utakmice. Neprimereno je i nije u sportskom ili bilo kojem duhu da se vređa klub bogate tradicije, kakav je Novi Pazar. Da se kojim slučajem ovakva netolerantnost namerno potkrala Novom Pazaru završili bi na stubu srama i zaradili osudu celokupne javnosti
Zato ćemo od najviših fudbalskih organa tražiti da odmah reaguju i spreče uplitanje neprimerenog i nacionalističkog rečnika prema sportskom Novom Pazaru.

Послато са Huawei MATE P40 Pro помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Barkley#34 said:

@goldberg lepo je što se slažeš sa mnom ali ja pišem o drugim stvarima. 

 

Da je Srbija iole normalno društvo a Balkan perspektivno područje, ne bi bilo nerealno ovo što Don Juan piše - da strana firma nađe interes da podrži razvoj CZ. S tim da bi tada imali veći uticaj na poslovanje kluba i ne bi dozvolili skretanje novca i druge budalaštine.

 

Ne mora Srbija biti normalno drustvo, moze da bude bolje - pogledaj sta se desava u okruzenju i da li i tamo klubovi sa trofejima i najvise navijaca uvek imaju stabilan izvor prihoda i nikad nisu u finansijskim problemima.

 

Meni je ova prica sa Vojvodinom smesna - njima se daje samo zbog lokacije i zato su 3. klub po budzetu. Pri tome, razlika izmedju drugog i treceg kluba kad gledamo budzet je mnogo veca od razlike izmedju treceg i 15. Dok god oni ne budu dovodili skupe strance i davali ogromne ugovore domacim igracima, ne mozemo da govorimo da su povlasceni u odnosu na Partizan (a pogotovo ne u odnosu na Crvenu zvezdu).

 

Na kraju krajeva, Hrvatska i Bugarska su nasi susedi, clanovi su EU i tamo itekako ima priliva kapitala u fudbal - da sve funkcionise na nacin koji se predstavlja, da su najbitniji istorija, uspesi i broj navijaca i da ce "zbog toga neki klubovi uvek imati vise od svih ostalih, sta se moze" ne bi Levski, CSKA (dva komada) i Hajduk iz Splita grcali u svojim ligama nego bi 2. mesto smatrali neuspehom kao i ranije.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Tunji Awojobi said:

 

 

 Pripada pre svega AP Vojvodini, to sto ti nuzno vezujes za FK Vojvodina klub to je tvoj problem. Da li bi Red Bull morao da ulaze u tim iz Beca zato sto je to glavni grad? Postoji tu jedna bitna stvar, a to je sloboda odlucivanja i politicki pritisak koji je u poredjenju sa nama nepostojeci. Austrija ima duzu tradiciju demokratije. Niko njih nije prisiljavao da moraju da ulazu u klub iz glavnog grada i da pare preusmeravaju tamo. Ovo drustvo i dan-danas funkcionise po komunistickim principima, dalekosezne su posledice tog sistema.

 

 Ti si pokrenuo argument zasto Gaszprom ne bi sponzorisao najuspesniji klub u regionu. Niti je Zenit pre njih bio najuspesniji klub, a Salke nije ni bio blizu titule. Ulazak u ta dva kluba se desio u razmaku od godinu dana. Razlika je u tome sto Gaszprom obavlja svoje primarne delatnosti u oba grada koja su profilisana u toj grani industrije i to nisu ni glavni gradovi. 

 

 Ja nisam opravdavao iznos, ali logicno je posto ono sto ih interesuje se nalazi na teritoriji Vojvodine da bi Vojvodina trebala da ima prednost. Zato sto smo siromasna zemlja, desice se realokacije resursa koja je neretko iracionalna. Ponavljam posto nisi razumeo moj post, sponzori se dobijaju u skladu sa tim koliko je razvijen grad. Nece neki sponzor da zajebe neko manje ili vece mesto koje eksploatise i da ode u glavni grad i da sponzorise njihov klub zato sto su sama pravila bolje definisana i malo vise se tezi ka razvijanju regiona. Zato sto bez jakih regiona, nema jake drzave. Skoro svaka zemlja koja je bila pod komunizmom( citaj Istocni Blok), ima problema sa centralizacijom.  

 

Kada sam rekao predmet interesovanja, mislio sam na navijace Partizana i Zvezde i pre svega javnosti. Da su oci javnosti malo uprte u Vojvodinu, to bi im malo suzio prostor za manervisanje. Prolazi ispod radara, zato sto ljude van Partizan-Zvezda nista drugo ne interesuje. Ne bode im oci, zato sto nemaju drugu konkurenciju. Tako da sa te strane pitanje je koliko moze da se proveri bas ta cifra. To curenje informacije desila se sa novom ministarkom energetike koja nije u istoj struji sa prethodnicima. Tako da se postavlja pitanje kolika je suma istinita. Neke druge igre su se desavale tu, sto je pre svega islo na ruku SPSu. Sada su izgubili tu pregovaracku poziciju i svasta ce izaci na videlo u narednom periodu. Zato sam i napisao da se mnogo lakse mogu proveriti iz vise izvora za Zvezdu ili Partizan nego li za Vojvodinu. Tako da tih 3 miliona jeste znak pitanja. Mada opet mogu da se pogledaju primeri iz drugih zemalja i da se vidi kolika je preraspodela resursa mnogo bolje odradjena nego kod nas i gde broj navijaca na lokalu ne igra veliku ulogu nego se gleda koliki je odredjeni region razvijen.

 

To sto ti sabiras je klasican sukob interesa koji je u evropskim zemljama kaznjiv. Zato sto je samo po sebi providno, nema uopste suptilnosti. Takva vrstva finansiranja nije dozvoljena, ali mi nismo u EU tako da to prolazi. Jebes mi sve, najjaca stvar je sto si imi isekao deo za Zoku Mihajlovic i isekao se kako tebi odgovara.🤣  To je zapravo najbitnija karika u celoj prici.

 

Evo Red Bul ce da izadje iz Salcburga i preci ce u Bec.😄 Bec treba sve resurse da vecim delom da prigrabi za sebe. Na sta bi onda licila Austrija? U svakoj evropskoj zemlji se mogu navesti takvi primeri gde su se timovi na osnovu svojih prirodnih resursa probili+negde upliv stranog kapitala, a nisu iz glavnog grada. Ovde je tako nezamislivo, jer je ljudima sport izduvni ventil i kada se vezes za najjace klubove dajes im preveliku moc. Ceo taj mehanizam je detaljno isplaniran i sljaka odlicno za one koji su se ugradili.

 

Edited by Ta'veren
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, goldberg said:

 

Ne mora Srbija biti normalno drustvo, moze da bude bolje - pogledaj sta se desava u okruzenju i da li i tamo klubovi sa trofejima i najvise navijaca uvek imaju stabilan izvor prihoda i nikad nisu u finansijskim problemima.

 

Meni je ova prica sa Vojvodinom smesna - njima se daje samo zbog lokacije i zato su 3. klub po budzetu. Pri tome, razlika izmedju drugog i treceg kluba kad gledamo budzet je mnogo veca od razlike izmedju treceg i 15. Dok god oni ne budu dovodili skupe strance i davali ogromne ugovore domacim igracima, ne mozemo da govorimo da su povlasceni u odnosu na Partizan (a pogotovo ne u odnosu na Crvenu zvezdu).

 

Na kraju krajeva, Hrvatska i Bugarska su nasi susedi, clanovi su EU i tamo itekako ima priliva kapitala u fudbal - da sve funkcionise na nacin koji se predstavlja, da su najbitniji istorija, uspesi i broj navijaca i da ce "zbog toga neki klubovi uvek imati vise od svih ostalih, sta se moze" ne bi Levski, CSKA (dva komada) i Hajduk iz Splita grcali u svojim ligama nego bi 2. mesto smatrali neuspehom kao i ranije.

 

Pa čekaj @goldberg, kad sam ti kopirao ovde statistike iz 10 evropskih liga gde apsolutno dominira 1-3 kluba, izabrao si da ih ignorišeš, a neke si proglasio sranje ligama. Znači Škotska, Grčka i Portugalska liga (sve tri zemlje u EU) su sranje, a Hrvatska i Bugarska su, šta tačno? 

 

Pritom se CSKA Sofija polako ali sigurno vraća, a za Hajduk Split posebno ne treba da brineš. Ako neki klub sa Balkana ne ide nigde, to je Hajduk Split. I Zvezda i Partizan (ali posebno Zvezda) su imali ozbiljnih finansijskih problema, imaju i dalje. 

 

I uopšte nisam rekao da će "neki klubovi uvek imati vise od svih ostalih, sta se moze", nego da kad dođeš na vodeću poziciju, što duže ostaneš tamo, sve ti je lakše, i to je činjenica, ne samo u sportu.

 

Uostalom, desiće se pre ili kasnije momenat kad će se država povući i iz naših klubova pa ćemo videti šta će tržište reći. Ne kažem da će nužno Zvezda i Partizan ostati to što jesu, ali će sasvim sigurno imati ubedljivo najbolju početnu poziciju i najveću šansu. Osim, naravno, u slučaju da sumnjivi tipovi bliski vlasti nelegalno steknu kontrolu nad klubom. 

 

A ako broj navijača nije bitan kriterijum kod raspodele sponzorstava, onda šta jeste? Eci, peci, pec? Ako se ne varam, Zvezda je jedini tim iz naše lige koji ima ozbiljan ugovor sa proizvođačem sportske opreme, po kome dobija i pare i čak 5 unikatnih dresova već godinama. A upravo je potpisala i novi na još 5 godina. Dok ostali timovi nose generične teamware dresove. To je isto zbog države, pretpostavljam, a ne zato što postoji ekonomski interes?

 

P. S. Za ovaj seljački post Napredak mora da bude ozbiljno kažnjen. 

Edited by Tunji Awojobi
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Tunji Awojobi said:

 

Pa čekaj @goldberg, kad sam ti kopirao ovde statistike iz 10 evropskih liga gde apsolutno dominira 1-3 kluba, izabrao si da ih ignorišeš, a neke si proglasio sranje ligama. Znači Škotska, Grčka i Portugalska liga (sve tri zemlje u EU) su sranje, a Hrvatska i Bugarska su, šta tačno? 

 

Vec sam ti odgovorio i ranije, ali konkretno: Skotska liga je, kao i ostale u UK, u debeloj senci PL, Grcka je potpuno suprotan primer sa nekoliko manjih i vecih klubova koji su vec sezonama unazad ispred velikog Panatinaikosa.

Ne znam sta ti znaci da su sve tri zemlje u EU, u EU su i Luksemburg, Malta, pa i zemlje sa severa Evrope pa ne mogu da se pohvale takmicenjima koje su u skladu sa njihovim standardom (nece toliko da bacaju na sport).

 

Sta hocu reci, pa da ti je ostalo svega 2-3 primera, a cak i u toj Skotskoj je velikan leteo u 4. ligu. Kod nas jednom u 20 godina Crvena zvezda i Partizan zavrse na 3. mestu.

 

Quote

Pritom se CSKA Sofija polako ali sigurno vraća, a za Hajduk Split posebno ne treba da brineš. Ako neki klub sa Balkana ne ide nigde, to je Hajduk Split. I Zvezda i Partizan (ali posebno Zvezda) su imali ozbiljnih finansijskih problema, imaju i dalje. 

 

Postoje dva kluba sa imenom CSKA Sofija (jedan je prevara tipa Jagodina i Borac, ali se oni smatraju "zvanicnim CSKA" i ima novi CSKA).

 

Slobodno mogu oni da ne idu nigde dok god se vise ne pitaju nista za titulu i dok god ne mogu da imaju drugi najveci budzet u ligi.

 

Finansijske probleme i Partizana i Crvene zvezde ne mozes da uporedjujes sa problemima drugih klubova, jer se nikada nije desavalo da bilo koji klub u Srbiji ima veci budzet od ova dva fudbalska kluba. Primer koji trazis postoji u kosarci, KK Crvena zvezda pocetkom i krajem prve decenije 21. veka.

 

Quote

I uopšte nisam rekao da će "neki klubovi uvek imati vise od svih ostalih, sta se moze", nego da kad dođeš na vodeću poziciju, što duže ostaneš tamo, sve ti je lakše, i to je činjenica, ne samo u sportu.

 

To sto si rekao se svodi na isto i otprilike je u stilu "ova raspodela svetskih bogastava gde jedni imaju mnogo, a drugi nista je losa, ali drugi put cemo o tome, idemo da gledamo koji automobil cemo da kupimo".

 

Uopste ne zagovaram socijalizam, ali u socijalizmu bi drustvo trebalo da pomaze one kojima ide slabije i koji nemaju mnogo. U kapitalizmu ne, ali u kapitalizmu nisi dobar zbog starih zasluga, nego zato sto si kontinuirano unosan i profitabilan brend (a i to se menja - u zavisnosti od vlasnika kluba, nekad je klub bas mocan, nekad tavori daleko ispod svog renomea).

 

Model koji ti opisujes je davno izumro - feudalizam sa sve plemstvom i zasluznim ljudima na dvoru kojima je isto radili ovako ili onako.

 

Quote

Uostalom, desiće se pre ili kasnije momenat kad će se država povući i iz naših klubova pa ćemo videti šta će tržište reći. Ne kažem da će nužno Zvezda i Partizan ostati to što jesu, ali će sasvim sigurno imati ubedljivo najbolju početnu poziciju i najveću šansu. Osim, naravno, u slučaju da sumnjivi tipovi bliski vlasti nelegalno steknu kontrolu nad klubom. 

 

Pretpostavljam da su u slucaju gomile velikih klubova iz okruzenja ljudi na vrhu prokockali ubedljivo najbolje pocetne polozaje i sanse na kartama, jer ne vidim kako drugacije da objasnim tvoje ignorisanje sudbine ogromnog broja velikana koji su poceli da tavore u prosecnosti.

 

Vec sam ti napisao kakvo je stanje u Turskoj, u kojoj je stanje slicno kao u Srbiji, sa 3 ekipe koje su uzimale 90% titula i kako se te tri ekipe sada muce i kako ih prestizu brojne Burse, Sivasi, Alanije, Basaksehiri.

 

Quote

A ako broj navijača nije bitan kriterijum kod raspodele sponzorstava, onda šta jeste? Eci, peci, pec? Ako se ne varam, Zvezda je jedini tim iz naše lige koji ima ozbiljan ugovor sa proizvođačem sportske opreme, po kome dobija i pare i čak 5 unikatnih dresova već godinama. A upravo je potpisala i novi na još 5 godina. Dok ostali timovi nose generične teamware dresove. To je isto zbog države, pretpostavljam, a ne zato što postoji ekonomski interes?

 

Ne znam sta znaci "raspodela sponzorstva"?

 

Nema nikakve raspodele, to je uvod u situaciju da jedna odredjena grupa ljudi na vlasti odlucuje koji ce biti poredak na tabeli. Naravno, posto se svi pravimo da vidimo samo sto nam odgovara, a sve drugo ignorisemo, skoro svi navijaci uvidjaju na koji nacin opstaje Rad, vecina "zna" ko stoji iza neke Mladosti iz Lucana, Novog Pazara, jedan deo primecuje povezanost uprave vodeceg kluba sa jedinom strankom u drzavi, i tako moze da se nabraja do sutra.

 

Sustina posta je stalno provlacenje zablude da za neke klubove u Srbiji i dalje vazi stanje pre 1990. godine kad su bili veliki, uspesni i silni, a drzava podstice tu fatamorganu insistiranjem da su ti klubovi jedini legitimni i da za njih vazi stanje od pre 30 godina, a ostali dele sudbinu ruine od drzave kakva je Srbija u 2020. godini.

 

Jednostavno, propustate da uvidite da nijedan od tih velikana koji su bili sinonim za pojedine drzave (narocito u bivsem istocnom bloku) nije sada uspesan zbog imena, nego zbog bogatog gazde ili jake ekonomije te drzave. Srbija nema nijedno ni drugo, Srbija je Titanik koji tone, polako, ali sigurno i sudbina joj je da potone na kraju. To mi necemo doziveti, nama se cini da je sve u redu, ali nije, tonemo i postoje samo fantazije o velikim fudbalskim klubovima koji ce vecno da sijaju zbog uspeha od pre 40 godina u drugom sistemu, a ustvari vec 30 godina razni kriminalci, birokrate i sumnjive osobe masu tom idejom jer znaju da ogroman ljudi voli da slusa o njoj.

Edited by goldberg
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, goldberg said:

 

Vec sam ti odgovorio i ranije, ali konkretno: Skotska liga je, kao i ostale u UK, u debeloj senci PL, Grcka je potpuno suprotan primer sa nekoliko manjih i vecih klubova koji su vec sezonama unazad ispred velikog Panatinaikosa.

 

Kakve veze ima što je Škotska liga u senci PL-a? Ne razumem. Grčka je suprotan primer čemu? Liga u kojoj jedan klub veže 20 titula je suprotan primer ligi gde dva tima vežu? Ili Hrvatska gde isto jedan tim ima 20 titula? Kako je to suprotno? Jedina razlika je što su te zemlje razvijenije pa se polako pojavljuju i drugi igrači koji su spremni da ulože u fudbal. Drugi faktor je to što su vodeći klubovi toliko napredovali da se to polako preliva i na ostale. Dinamo proda igrače u vrednosti od 100 miliona i onda mu nije problem da pljune, lupam, Osijeku 5 za nekog. 

 

Quote

Ne znam sta ti znaci da su sve tri zemlje u EU

 

Ti si potegao argument EU kad si pričao o Hrv i Bug. 

 

Quote

Ne znam sta znaci "raspodela sponzorstva"?

 

Razmer u distribuciji sponzorskih sredstava. Nisam mislio na dodljivanje sponzorstava. 

 

Quote

u toj Skotskoj je velikan leteo u 4. ligu

 

I opet će pre da osvoji titulu nego bilo koji treći klub u zemlji!

 

Quote

U kapitalizmu ne, ali u kapitalizmu nisi dobar zbog starih zasluga, nego zato sto si kontinuirano unosan i profitabilan brend

 

Pa koji klub u Srbiji je unosan i profitabilan brend ako nije Zvezda? Ili, preciznije, ako kupovna moć u Srbiji bude napredovala kako se budemo približavali EU, koji klub ima najbolju poziciju da bude dugoročno unosan i profitabilan brend, ako ne Zvezda (i Partizan, naravno)?

 

Quote

a ustvari vec 30 godina razni kriminalci, birokrate i sumnjive osobe masu tom idejom jer znaju da ogroman ljudi voli da slusa o njoj.

 

Ovo je velika istina ali je to upravo i razlog zašto ima smisla za neko kao Gazprom da sponzoriše Zvezdu. Ne to što mi stavljaš usta, da je to zbog starih zasluga ili ne znam šta. Nego baš zbog toga što preko Zvezde oni mogu da najbolje ostvare svoj cilj -- ako im je cilj da pokazuju moć Rusije u regionu što većem broju ljudi. 

 

Quote

To sto si rekao se svodi na isto i otprilike je u stilu "ova raspodela svetskih bogastava gde jedni imaju mnogo, a drugi nista je losa, ali drugi put cemo o tome, idemo da gledamo koji automobil cemo da kupimo".

 

Ne, nije. Očigledno me nisi dovoljno dobro razumeo. 

 

Quote

U kapitalizmu ne, ali u kapitalizmu nisi dobar zbog starih zasluga, nego zato sto si kontinuirano unosan i profitabilan brend (a i to se menja - u zavisnosti od vlasnika kluba, nekad je klub bas mocan, nekad tavori daleko ispod svog renomea).

 

Model koji ti opisujes je davno izumro - feudalizam sa sve plemstvom i zasluznim ljudima na dvoru kojima je isto radili ovako ili onako.

 

To što ti uporno ponavljaš da je loše što treći klub ima mnogo više nego poslednji i da je to problem srpske lige zato što ovde vlada socijalizam je jednostavno netačno. Ajde da vidimo kako je u kapitalizmu.

 

Zato sam i naveo primer Zvezde i Macrona. Proizvođači dresova su dobar pokazatelj iz dva razloga:

  • oni su najčešće drugi po veličini sponzor svakom klubu
  • oni zapravo nisu sponzor nego nosilac licence, koji dobija pravo da proizvodi i prodaje opremu kluba i dobija većinu novca od prodaje od čega ostvaruje profit. Znači, esencija kapitalizma

E, sad, pogledaj distribuciju takvih ugovora u ligama širom Evrope, pa mi reci da ne postoji ogroman gap između vodeća dva ili tri kluba i svih ostalih, osim u jako malom broju liga, poput Engleske. (Uostalom, to često važi i za ostale sponzore, a i za novac od TV prava.)

 

I reci mi da li Najk i Adidas sponzorišu vodeće klubove u tim ligama (po popularnosti) ili ih biraju nasumično, i da li plaćaju jednako vodeći klub kao što je Barelona i treći klub kao što je Atletiko i da li plaćaju uopšte ostalim klubovima da nose njihove dresove? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Baros locked this topic
  • Baros unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...