Jump to content

MMA - Mixed Martial Arts (UFC, Bellator, ONE FC...), Kickboxing


BattleBender

Recommended Posts

Tek sad sam odlgedao i stvano odličan event, a Khamzat mi je najveće iznenađenje jer sam mislio da neće biti više onaj isti posle iskašljavanja krvi. On je baš bio gadno zaglibio sa koronom, čak je i napisao da se povlači: https://sports.yahoo.com/ufc-star-khamzat-chimaev-retires-brutal-battle-with-covid19-coronavirus-pandemic-032056999.html

... ali ga je Dana uzeo pod svoje tj. doveo ga u Las Vegas, obezbedio mu najbolje lekare... i dobro su ga "opravili".

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Chaos Is Me said:

Jel postoje neki naročiti razlozi za ovu najezdu boraca iz Čečenije, Dagestana i sličnih vukojebina?

Pa tamo se većina dece od malih nogu igraju/treniraju prvenstveno rvanjem, ali ostalim borilačkih sportovima. Verovatno je mma doživeo ekspanziju poslednjih par godina sa probijanjem njihovih boraca u najjačim promocijama, a i rastom njihovih promocija (Kadirov cecenski lider ima jednu u svom vlasništvu, ima i par ruskih koje solidno plaćaju), a i dosta njih se sa rvanja i samba presaltavaju na mma zbog znatno veće zarade. Tamo su rvanje i borilački sportovi popularni kao u Brazilu fudbal, mislim da rvanje imaju kao predmet u osnovnoj školi. Rvanje je dobra baza za mma. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Oni prvo nauce rvanje, pa onda citanje.
Cak i Hazbula zna tehniku rvanja i grapplinga. I ne zajebavam se, stvarno je tako, postoje klipovi gde stvarno dobro radi single leg trip, osvajanje ledja, rotiranje na zemlji, cak ima i klip sa giljotinom (i to protiv nekog deteta koje izgleda da trenira bjj).

Disciplinovani su, rvanje je najbitnija vestina za mma.
Generalno, ako mene neko pita, rvaci su superheroji u odnosu na ostale ljude i sportiste, ako se gleda toughness, i fizicki i mentalni.
Nisu se sa dzabe anticki filozofi zanimali za uticaj rvanja na snagu ljudskog duha.

Ne navijam za njih, ali su ti Čečeni, ali pre svega Dagestanci, overpower, nema šta. Uglavnom imaju respectful ponasanje, samo postoji stvar koja meni jako smeta kod njih je taj osecaj nekakvog higher moral ground, i ne ostavljaju ni promili mogućnosti da njihovi šovinisticki principi kao nasledje neke kulture nisu mozda ispravni. Nisu bullshiteri, nisu za mnoge stvari fake, nije im sve do para. Ima dosta takvih Rusa. Ali na racun toga misle da su sva njihova verovanja superiorno ispravnija. Sto je jako lose.

Svelo se na to da je jedini nacin bio da se pobede zapravo neko lucky knee prilikom takedown-a.
Da su svi anticipirali tim kolenom, neko od Kabibovih ili Islamovih protivnika bi ih uspavao. Jbg, to nije prirodna reakcija boraca. Rizicno je, jer ako promasis to, bilo ko moze da te srusi, kamoli ove veverice sto ti za tren oka uhvate single, dodju do zgloba, a znaju da sruse coveka kad imaju samo palac noge. 
Ali po nekim zakonom verovatnoce, neko bi uspeo sigurno 😄

Inače nikad neće moći da budu toliko dominantni u težim kategorijama. Od srednje pa na gore, ne sljaka mma tako. Inace bi Blaydes bio neporazen. Kategorije ispod srednje su kategorije gde je mala sansa da jedan udarac moze da resi mec, pa rvaci prave svoj metod borbe i taktiku shodno tome. 

Link to comment
Share on other sites

On 11/1/2021 at 4:07 PM, BattleBender said:

@Zvezdinho ti prattis tee kladze i ta cuda... postoji li negde da se uplati sada da ce Khamzat da osvoji i Welter i srednju? Stavio bih mozda i crvenu na to.
Ako bi mi neko napravio kvotu da osvoji i polutesku, tu bi stavio 200 kinte 😄

Vec sad sam siguran, da do kraja njegove karijere cu da navijam uvek protiv njega, ali mislim da ce sve da ih razbije. Ukoliko ga kinta ne sjebe, pa ga slava udari u glavu, moja prognoza je da ce bii legit GOAT.

 

Što reče Zvezdinho, jedino ako je neka kladionica voljna da ti napravi kvotu po zahtevu, jer toga u redovnoj ponudi sigurno nema nigde. Bet365 mislim da je voljan za takve stvari, William Hill i neki ostali englezi su isto nekada bili glavni za takve stvari. Pokerstars je imao request odds neko vreme... Za ostale neznam, ali kapiram da može da se napravi neki inquiry preko e-maila ili live chata, dal su njihovi trejderi voljni za tako nešto.

 

Što se tiče kvote na ovo double champ opkladu, verovatno nebi dobio baš nešto ekstra. Posebno ako bi to išlo na neograničen period vremena, jer bi se onda smtralo da če on imati više pokušaja da osovji te titule, pa bi kvota bila dosta mizerna, ja mislim. jedino da se ograniči na nekih 18-24 meseca, onda bi možda i dobio neku polupristojnu kvotu.

 

Orientisati se možemo na kvoti koja je ponegde izbačena za njegov potenicalni bout sa Usmanom. Tu je 2.70 underdog. Predpostavljam da bi u MW morao da pobedi Adesanyu i da bi kvota bila recimo isto negde oko 3. Znači 2.7x3 je 8.1. I računaj da ti lape 20-30% posto na toj kvoti ćisto zato što im se može. Tako da je moja procena da bi ti ponudili negde oko 6 kvotu da če on biti double champ u naredne 2 godine.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

To je baš mizerno. 😞

Trebalo bi da uzmu i obzir da će se on boriti protiv još nekoga pre Usmana. Da je pitanje da li će juriti na MW odmah, i da li će uopše.
Ako neće, onda će nekoliko puta da brani pojas, što ponovo znači da tu može svašta da se desi.
Ne bih prihvatio sve što je manje od 20 kvote.

Inače da sam se kladio na main card prošlog vikenda, pošto sam pogodio sve "KO DOBIJA I NA KOJI NACIN", dobio bih 527 kvotu (tako nešto)
Recimo da mi je glavna dilema bila za Khamzat-a, da li će biti TKO (ground and pound) ili submission. Ali uzeci u obzir koliko je velika kvota, uplatio bih po 500 dinara, na jednom submission, na drugom TKO. 500x527 = 263k. Nije loše 😞 Neka me ispravi neko ako ga nee mrzi da proverava kvote. Da ponovim, ono što sam gledao, možda sam pogrešio sa nekim kvotama, bilo je "Ko dobija i na koji način"
I to je kvota bez predvidjanja u kojoj rundi će meč biti prekinut.
Tu bih omanuo kod Islam-a protiv Hooker-a. Mada se pre svega sa rundama ne bih kladio. Stavio bih ili 2 ili 3 runda. Iskren da budem, teeeeeeško da bi rekao 1. runda Ali Jan - Glover sam reko baš ortaku, koji je dosta navijao za Jana "Ma 2. runda, završava Glover gušenjem".

Za Yan - Sandhagen bi prognozirao decision za Yana. Prve 2 runde Cory, onda 3 runde za Yana.
Moj najbolji ortak koji je sveži HC fan UFC-a (sad ja imam nekog da me smara linkovima, a ne ja druge), i Sandhagen mu je verovatno omiljen borac, i bio je nahajpovan poprilično.
Rekoh mu baš "Moraće mnogo da se troši, i da koristi noge, ne samo za kick-ove, već pre svega za footwork, i kretnju. Od treće runde neće imati više svežine i snage da mu noge rade maks brzinom, onda kreće Yan da melje, možda će neka runda tu biti i 10-8"

Link to comment
Share on other sites

Jeste, mizerno je. Mada, dopuštam i da sam ja pogrešio u proceni. Što ti kažeš ima tu baš mnogo faktora. Ali činjenica je da oni na tim request opkladama gule, jer im se tako može. 

 

I u pravu si da tu ima mnogo faktora. Pa povrede, pa stanje u diviziji, pa dal če se šampion možda povrediti pa če biti za interim prvo i tako dalje i tako dalje. Tako da je sigurno rizik to igrati na ograničen vremenski period, i ne isplati se ako ne dobiješ baš dobru kvotu. I ono, znam da je više sexy imati tiket na kojem piše Khamza Chimaev to become double champion. Ali matematički gledano, puno više smisla ima recimo da taj ulog koji si mislio igrati na to, odigraš na sledeči njegov fight, i sve dobljeno uložiš u sledeču borbu, i tako dalje. Skoro sigurno bi dobitak na kraju bio veči, nego na toj request opkladi. 

te future opklade imaju smisla samo kad recimo nekoga od glavnih konkurenata, protiv kojih bi Chimaev u direktnom sudaru bio underdog, visi. Recimo da Usman ili Adesanya izgube pojas, i da se onda Khamzat bori za titulu protiv nekog borca, protiv kojeg bi bio favorit. Ali cenim da su šanse za to jako male, zato više smisla ima taj rollover sistem, koji sam opisao pre.

 

Verujem da si prognozirao sve tačno. MMA je inače sport, koji može biti jedan od najdonosnijih za kladioničara, koji se dobro razume. Razlog za to je što se kvote u večini sportova rade na osnovu statistike, matematike, nekih jako naprednih formula itd. A problem sa MMA je što je izuzetno teško napraviti matematički model, koji bi ti izbacivao precizne kvote, jer jednostavno nemaš dovoljno podataka da ubaciš u taj matematički model. I drugačije je, jer mnogo zavisi od različitih matchupova i tako dalje. I zato oni koji detaljno prate sport, mogu tu da naprave dobar profit. Posebno kad se priča o tim prop betovima, kako če se završiti borba i kad. TU mogu da se pronađu dosta velike greške u kvotama. Nažalost, ja nisam nigde do sad video da se kombinuje pobednik + način završavanja + runda u kojoj se završava. Obični je ili jedno ili drugo. Ali cenim da če Bet365 uskoro to imati, jer imalu taj betbuilder produkt kroz koji možeš da vežeš događaje iz istog meča. To več radi na večim sportovima, i samo je pitanje vremena kad če biti dostupno i za mma.

 

Btw, samo jedan savet, koji bi dao svim početnicima u kladionici. Bez discipline oko toga koja kvota je dobra da se uzme, a koja ne, đabe svo znanje o sportu, na ovom svetu. Ovaj primer gore što smo imali, je odličan, gde si ti rekao, sviđa ti se Khamzat, ali 6 kvota je premalo. To je pravi način razmišljanja. uvek treba imati tu disciplinu, i pare investirati samo u pogrešno procenjene situacije od strane kladionica. To je pameetno uložen novac, koji če na kraju donositi profit. Ali mnogo ljudi upadne u zamku, gde lovi samo pogođene parove na tiketu, a ne razumeju da su odigrali kvote koje nemaju dodanu vrednost, i da tako samo gube pare.

 

Edited by L' Imperatore
Link to comment
Share on other sites

Btw. Alexa Grasso 1-1-2
2:39 - naredne 2,3 sekunde
 



na istom klipu 3:04

- 1 (jab)
- 2 (zadnji direkt, preko prednje rukee protivnika, nije proslo, ali je inercija udarca iskoriscena da se namestti na aperkat i da se protivnik refleksno natera da spusti svoju glavu malo dolee i desno, na taj njen levi aperkat)
- lep aperkatt
- izlazak u stranu uz prelep docking ala canelo



odmah nareedni deo od 3:07

savrseno tajmiran protivnicki izduzeni direkt, osecaj za distancu, savrseno tajmiran zadnji direkt koji usput salje protivnicku levu ruku od njene glave.
prirodno, nakon zadnjeg direkta ide prednji krose (nekad je dovoljno da neko zna tu kombinaciju da da radi dobro, i ima dobar boks). Levi krose maltene savrseno izveden, tik iznad ramena prottivnika, priprema odlicna. Jos prilikom pustanja zadnjeg direkta, prednja (leva noga) ostala napred kako bi odmah mogao da ide prednji krose. Da nije ostala toliko napred, ostala bi ili bez balansa, sto bi znacilo da ili ne bi mogla da udari dobro jer bi bio ili van range-a ili van balansa. Onda bi morala da gubi prebitan deo sekunde da privlaci levu nogu napred.



Od 3:11

ponovo kombinacije prednji krose, zadnji direkt, samo sto sada krece sa ttim prednjim kroseom.


3:17

Sjajna priprema za zadnji direkt. Prednji direkt je svesno pusten bez balansa, jer je ocigledno protivnik skoncentrisan samo na izbegavanjee, i taj preednji direkt (jab) ima samo svrhu da leva, prednja noga, ode sto vise levo i napred, kako bi se napravio reach za zadnji direkt, dok protivnik misli da postoji nekakva opasnostt od jab-a.



Ovo na 2:10 je meni mozda jos najlepse mozda. Rad nogu...
2 direktta, 1-2, pusteni samo da bi se stvorio momentum za prednji krose. Desni direkt ako se ne radi iz kontre, neka klackalica, lunge ili slicno, mozda najbolju upotrebu ima kao stvaranje momentuma i inercije za naredne udarce.
Lomachenko side step-s, Tyson switch stance in motion itd itd. Ove je iskoricen da se "napuni" inercija za prednji krose. P R E L E P O. Mozda je imala za cilj i da prodje desni direkt, ali svakako prelepo iskoriceno. Tim pre i bolje.


Ima jos mnogo momenata ona.

Alexa je prelepa, preslatka je, humble je, topim se dok je slusam, ali se mnogo i lepo bori.

Link to comment
Share on other sites

Rakic je ponovo imao nekakva briljiranja sa tvitovima, izjavima i sl.

Mislim da je dobar momak, vredan je, cvrsta momcina, ali brate... njegovi gestovi, izjave, nastup u javnosti, su toliko glupi da se moze reci da je u top5 po tome.
Bukvalno je u cekaonici za ligu gde su Costa i Kevin Lee.
Najgore od svega, za pomenutu dvojicu se sa sigirnoscu moze reci da su teski kreteni, Rakic je samo.... "naivan"

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Jurgen mnogo zajeban card za prognoziranjee. Prosli je bio poprilicno lagan.
Drug me pitao da mu kazem nesto za kladjenjee, rekao sam mu da preskoci ovaj card.
Al ajde, iako uopste nisam siguran nekee od ovih sto pisem:

Usman - Colby, Usman TKO (vrlo verovatno cu da navijam za Colby-a)
Rose - Zhang, Rose decision, (navijam za Rose)
Edgar - Vera, Vera decision  (navijam da Edgar pobedi i da se povuce pobedom)
Burgos - Quarantillo - Quarantillo TKO  (navijam za Burgosa, ali i Billy je gotivac)
Gaethje - Chendler, tu veze nemam, bas mi je 50/50 Gaethje TKO ili Chandler submission (navijam za Chandlera)
Alex Pereira - Michalidis, Pereira KO (navijam protiv Pereire 😄  zna se zasto)


Izuzeev Pereira, ni za sta nisam siguran, i instant imam argumente da je verovatno da nece da se desi to sto sam tipovao.
Na Usmana sam tipovao TKO, samo iz razloga sto mu je sad ttrener Wittman.
Rose ne moze ponovo da nokautira, naravno da moze, ali jako tesko. Srce mi ne da da kazem Wheng.
Vera je mnogo nepredvidiv borac. Ovo je bilo prosto zbog momentuma.
Burgos - Quarantillo, nije mnogo manje lud mec nego Gaethje - Chandler. Burgos voli da se potuce, da ga udaraju, da on udara. A Quarantillo zna da bude bas bas agresivan.

UFC 267 je bio bas laksi za prognozu, jer svi ishodi su dosta ocekivani, i naredni scenario po verovatnoci je znatno manje moguc.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Napisacu sta mozemo da vidimo u mecevima:

Usman - Colby

Za razliku od proslog meca, ne bih se iznenadio da Usman proba da radi klinch na zici oktagona. Mislim da ce biti oprezniji u stand up-u, cekaj mogucnost da prodjee zadnji direkt, manje ce da srlja. I ako mu se otvori mogucnost, zakljucace neku rundu sa 2 minutta na zici, gazenje, koleno u butinu, neki blagi udarci u telo itd itd. Videcemo da li ce uspeti, Colby je mnogo dinamican rvac, prebrz je. Njegovo dobro rvanje lezi u dinamicnosti i brzini, dostta je kao sapun.
Colby bi trebalo, i mislim da ce to i pokusavati, da mix-uje mnogo vise. Da proba kick-ove, da se kaci na nogu, da ubrza tempo u tim sprawling razmenama. Tu moze da se desi da Usman vrlo rano neutralise to, pa onda iz klinca zada neke udarce u telo koje nateraju Colby-a da promene plan.
Svakako Colby mora da radi dosta nogama, veoma dobro koristi high kick-ove da ubaci mec u tu svoju zeljenu chaos dinamiku.

Udarci/potezi koji mogu da odluce mec:
Usman - zadnji direkt, prednji direktt, neki lakat
Colby - High kick koji moze da otera Usmana u nekakav chaos(stto moze da odvuce da mu uzme ledja i neko gusenje), prednji aperkat, prednji krose

Rose - Wheng

Kao u prvom mecu, svodicee se na to da li ce Wheng uspeti da skrati distancu i da uvede mec u neki prljavi boks, nesto iz klinca. Rose klizi kao niko u UFC-u, ali nisam siguran da ce moci to uspeti celih 5 minuta. Bitno je da je Wheng tu ne finisira.
Ne bih se iznenadio da Rose u tim sittuacijama proba neke njene kreativne submisije. Ona je mnogo fluidna, brza i kreattivna na zemlji.

Udarci koji mogu da odluce mec:
Rose - pinpoint-ovace tokom celog meca, zadnji direkt ili prednji krose. Moze da se desi i neka armbar
Wheng - nekakav pinball iz klinca, slicno kao sa Andrade



Edgar - Vera

Edgar ce da ga juri po oktagonu, Vera ce da pusta kick-ove onim predugim nozurdama, Frankie ce da trazi neki svoj krose. Mislim da Frankie nema vise snagu da pokusava da rve tu ceo mec.

Burgos - Billy

Burgos ce izaci da se potuce, videcemo da li ce Quarantillo da upadne u brawl ili ce vise probati neki pinpoint.

Gaethje - Chandler

hooks all the way, sa obe strane, osim ako Wittman ne spremi nesto za Justina. Pored toga, naravno Justin-ovi low kick-ovi, pogotovo sto je Chandler znao da gubi meceve tako sto mu se paralise prednja noga.



Ostatak card-a nisam bas mnogo zaintereesovan sta ce da se desava, nitti sam razmisljao. Voleo bih da Shabazyan bounce back-uje. Njegovog protivnika sam gledao samo u poslednjem mecu, pottencijalno zanimljiv mec.
Videcemo od cega je napravljen Edmen. On je mnogo talentovan, ali protiv Brunsona je pokazao odsustvo tougnessa. Sad je pravi test da vidimo da li je uticalo na njega.
I valja ispratiti stta ce se desiti sa novim irskim hajpom. Mislim da ce dobiti, Jordan Williams je protivnik koji se moze dobiti.

 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Zvezdinho said:

Ladno navijate za tog shabana i rasistu.

I Usman je rasista. Pre 2,3 dana je ispao debil sa izjavom i citiranjem, nikog drugog do jebenog Vesli Snajpsa.
Samo sto je Colby rasista out of real character.

Kome nije jasno da je Colby Chaos Covington fiktivan lik, onda jbmlg...
Ja iz jednog ugla jako postuje sto je to uradio. Prvo skreenuo je paznju na to na sta te natera Dana White smradina. Hteli su da ga cut-uju.
Za ovo sto radi neophodno su ogromni cojones. MNOGO JE ZRTVOVAO. Ne samo treniranjem, nego se stavio u mnogo nezgodnih situacija radi tog karaktera.
Mnogo je truda ulozio u ovog lika kojeg je sam napravio. Pocevsi od fake laugh-a, koji je urnebesno cringe, kad se nakezi onako, ja mislim da se sam sebi smeje 20 minutta kad ostane sam. 😄
Ona verzija Conora kad nije bio trulo-bogat je definitivno imala mnogo vise harizme od Colby-a. Imala je vise harizme od bilo koga.
Ali Conor-ov lik je razvijen da moze da pukne kao balonj kad izgubi.
Colby je napravio epsku stvar. On i kad izgubi, on iskoristi da nadogradi urnebesnost svog karaktera.
Kad lupeta nekakvim izgovorima, dodatno je smesno anoyying, a to je deo njegovog character-a, i zato trigeruje ljude, mnogi ga mrze, a zbog toga sto trigeruje ljude da ga mrze, mnogi ga pa vole. 😄

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Za Usmana bih navijao samo zato sto mu je Trevor trener, i zato sto je prejebeno tough.
Uzasna mu je harizma. Uspeo je da pored takve karijere, i takve pokazane mentalne cvrstine, bude bas bezlican.

Gaethje mi ide na kurac. Mnogo se trigeruje kao budala i sere drugima za ono sto i sam nekad uradi.
Chandler ga je napravio na budalu kad je Gaethje izjavio da ima facu za samaranje, i da mu je ogavan. Chandler je u svom good guy maniru ispao car, ostavivsi lika da ispadne tenkre "Da, to je Justin koji je kao real deal, honest, posten baja, gotivac"
Chandler je inace car, stvarno bas dobar lik. Jeste to nekad malo sminkerski, malo deluje kao nekakav mental coach.
Ali jeste lik koji sampion u zivotu.

2 minutes ago, Zvezdinho said:

Dal ce ga zvati Tramp uzivo kad bude bio izgubio :cry:

Da se razumemo, nisam ja navijac Colby-a. (pre svega upuceno Hamiltonu, posto ce on da se zaleti i da ponavlja godinama da sam Colby fanboy).

Navijacu za verovatno za Colby-a (iako zapravo ne znam,sve dok ne krene fight) pre svega zato sto je dobro za neki naredni narativ, trilogije. Trigerovan Usman, popaljen Colby itd itd itd. Bice smesno, bice mnogo krindza.
Pritom ne obozavam Usmana mnogo. Pogotovo sad kad je jasno da do znanja da ce da pobegne od Khamzata.
Tako da ono, vrlo verovatno imamo kroz koju godinu revidiranje statusa, ko je GOAT. 😕

Link to comment
Share on other sites

Navija se za Colbija. Usman je bas antipatican i bez harizme.

 

Bolje Justin tigerovan, nego fejker Cendler. Kao se nije vakcinisao zbog toga sto nije neka ustanova koja mu je merodavna potvrdila zastitno dejstvo vakcine. Posle na insta liveu slucajno otkriva da je antivax. Tu je dokazao da je fejker i da pokusava medijima da se dodvori, sto mi je iritantno.

 

Blago za Ruzu, malo mi se Kineskinja iskupila na ovim medijskim predstavljanjima, na proslim je bas bila kisela i placljiva.

 

Naravno i da Poatan se dobro pretstavi i da posiba celu srednju diviziju i king of cringe Izija (iako nisam mu hejter, volim ga gledati, ali stvarno ume da bude tezak za slusanje, jos jednom da se malo prizemlji)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...