Jump to content

MMA - Mixed Martial Arts (UFC, Bellator, ONE FC...), Kickboxing


BattleBender

Recommended Posts

Janu svaka čast. Ovakav karijerni comeback neznam dal je ikada viđen. Baš zanimljiva priča o tome kako je posle podpisa sa UFC otišao u Ameriku ili gde več kao da unapredi karieru, pa se posle 2-4 vratio starom timu u Poljsku i sa njim osvojio titulu. Još kako ih je sve omlatio na putu ka tituli. Prvo antipatične Rockholda i Andersona, pa za kraj Reyesa. Baš je Dom izgledao izgubljeno, kad je osjetio Janovu snagu.

 

Costa veliko razočaranje. Nema šta, Izzy je klasa. Ali što reče neko na twitteru, šta je tačno bio njegov gameplan ovde? Da izvodi gluposti i da trejduje low kick za low kick? Iako očigledno nije neki mozak, opet je ovo baš jedan novi nivo gluposti.

Link to comment
Share on other sites

On 9/22/2020 at 11:40 PM, Zvezdinho said:

Sta mislite o ovom hajpu oko Hamzata, postavio je rekord u UFC-u po valjda najvise pobeda u 60 i nesto dana, 3 pobede.

Mislim da je mnogo dobar, brutalno dobar malten. Ali moze da mu se desi Till scenario.
Ako imas veliko samopouzdanje, mnogo je veca poljuljanost nakon poraza. Mislim da ce Maia-u lako da dobije, osim ako ne dodje do nekog kurcenja sa graplingom.
 

On 9/27/2020 at 6:45 AM, LayupFromTheMidget said:

Vise tauntova imao neko udaraca.
Rakic bi mogao da bude prvi srpski sampion u UFC i to relativno blizu.
Obe ove divizije su srednje zalosne.

Zasto je middle srednje zalostan?

Ovo je posle LW verovatno najbolja divizija trenutno.
To sto je Izzy toliko dobar je druga stvar... Pritom i Izzy, kao i Khabib nije imao savrseno zajeban matchup.



image.thumb.png.8bea56aa3dab1b8f774394dc921bcb1f.png

 

 

Anyway, kad smo kod Khabiba, meni je Izzy sad, at least ,izjedancio sebe sa Khabibom po achievementu.
Nadrogirani i pijani Conor i Dustin, kao poor Conor, nisu jaci rezime od ovoga sto je uradio Israel.

Khabibu su top protivnici bili oni koji su mu savrseno odgovarali. Cak mu je priprema za Dustina bila ista kao za Conora, zato sto je Dustin slabija verzija Conora.
Njegovi challenge-i su:
- borac koji mu stilski odgovara, koji moze da ga dobije, ali ne u onom stanju
- borac, Dustin, koji je i motivisan i dalje manji otpor nego onakav Conor.

Conor posle cage rust-a, pijan i nadrogiran, Dustin kao nastavak te prici stilisticki. Malo se i zaboravljaju u okolnosti u kojima se borio Dustin. Dustin nije takav da trazi izgovore, mada je i sam pomenuo da se tesko disalo u hali.

I onda stavis rvaca u tim okolnostima, to su dosta izgledne situacije. Mnogo manje sanse da se desi neki upset.

Adesanya je dobio 4 totalno razlicita borca, koja hipoteticki gledajuci striking i jesu napravljeni da ga uzdrmaju. To se videlo i u mecu sa Gastelumom.
Adesanya ce normalno da dobije u stand up-u, i sa svojim skilom i frejmom on ce da dominira protiv Whittakera, Gasteluma, Coste i Romera.
Ali su sva 4 takvi strajkeri da im je potrebno samo sekund da protiv duzeg protivnika skrate distancu i iz klinca lako nadju bradu.

Gastelum i Whittaker jesu nizi blitz udaraci, ali po nacinu borbe veze nemaju jedan sa drugim. Jedan je tajsonovski bik, drugi je flow blitz karate sa tim in and out-om, i takodje brzim kroseom i mocnim overhandom.
Onda imas Romera koji je countr pouncher, sa snagom koja je nadljudska. A Izzy-u to isto neodgovara, jer mu se ne otvara prostor za kontru i zamke.
Na kraju ostane Costa, koji zapravo Adesanya-i i najvise odgovara (iako je bio neporazen), ali koji sa druge strane je mnogo opasan borac, kome isto tako treba samo delic sekunde.
Sto je teza kategorija, to je veci uspeh dobijati u nizu protivnike koji imaju sposobnost da te jednim udarcem rese.

Ovo sto radi Adesanya je art, Khabib je vise mocna eksploatacija.

Adesanya savrseno neugodan matchup moze da bude ovaj antipaticni Hamzat. Nece mu biti mnogo lako ni sa Hermanssonom. A potencijalno je i Cannonier zajeban tu. Cannonier manje odgovara Izzy-u.

Edited by BattleBender
Link to comment
Share on other sites

Izzy bi razmontirao Mousasi-a.

Izzy je evolucija svih takvih boraca.  Kao sto je Jones bio evolucija svih boraca pre njega, tako je i Izzy evolucija svih strike-oriented boraca, onih vecih. Nekako od middle krece drugi univerzum boraca. U mma svetu odvajam 3 univerzuma sa svojim zakonitostima:
- Flyweight, Bantam
- Feather, Lightweight i Welter
- Middle, LHW, HW

Mousasi-u se desio Uriah Hall, koji je depresivna i poor poor verzija Izzy-a.
Fora sa strajkerima, pre svega tu mislim na kikboksere i te muay thai-oriented, da su metodicni do nivoa premetodicnosti u tom kik-boks stilu.
Kik boks smatram jednim od najmanje genijalnih borilackih veština, sa najmanje prostora za kreativnošću. Ono što je specijalno sa Izzy-em je što u suštini nije tipičan kik-bokser u tom smislu. Takoreći, prekreativan je za kikboksere. Kik-boks pozadina mu omogucuje da tehnicki dobro izvodi udarce, ali i tu je fluidan, i dosta adaptira.
Dok je bio u Glory-u imao je meceve gde koristi shoulder defence kao da je world class boxer a ne kikbokser. Baš sam pre neki dan video neki video gde Ernesto Hoost biva  rukom slepljen sa patosem zbog uzasnog shoulder block-a. 
Israelu se to ne desava tek tako.

Kad se prebacio na MMA, adaptirao je i svoju odbranu i dosta koristi ispruzene ruke da se brani protiv tog MMA overhand-a.
Cak i Mirko Crocop nije bio vest sa tim, popio je vise puta patos.
Nacin na koji je nokautirao i Whittakera i Coste je daleko od old school skolskog boxinga. A on to radi smisleno.


Kao sto sam vec gore napisao, Adesanya je u tom mma univerzumu gde je mnogo teze ostati neporazen nego u druga 2 univerzuma. I desice se i njemu neki poraz. Ali moramo da budemo zahvalni ovome cemu prisustvujemo.
Na svoj nacin je promenio igru, i u oktagonu i van njega.
Brzo misli i dok se bori i dok prica i pravi narative van oktagona.
On je pionir modernih superstarov-a koji dobro koriste hiperdinamiku interneta.
Trenutno je u celom svetu sporta unikatan superstar.

Edited by BattleBender
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Inace da prokomentarisem i Reyes - Jan fight.

Taj fajt je dokaz koliko je Jones jebeni GOAT, i tu nema diskusije. A u ovom feudu sa Adesanya-a sve vise i vise mi je antipatican. Adesanya ga pravi na samo takvu budalu svakog dana, a Jon je u totalnoj iluziji i ne shvata da ispada smesni i bahati bully prick. Usao mu je pod kozu Izzy.

Reyes je ceo svoj fajterski razvoj i stil iz temelja gradio da dobije Jones-a. Jones je njemu bio referentna tacka. Verovatno se ne bi ni bavio MMA-om da nije bilo Jonesa. On i skoro svi treniraju da pobede Jones-a. Nesto nalik onome sto je GSP imao u poslednjim odbranama titule. Oni svakog dana idu u teretanu sa trening planom i metodama da i tehnicki i fizicki budu borci koji mogu da neodgovaraju Jonesu.
I Jones ih dobija, ovakav bahat, sa nekim ego-tripom da se nadmece u onome sto je njima najjaci deo.

Link to comment
Share on other sites

Postoji klip na YT-u gde strucnjak za te stvari objasnjava da je mala verovatnoca da je od steroida, jer bi mu se desilo i na drugoj sisi.

On kaze da to moze da se desi i od naglih promena tela i stanja sala u telu.
Cemu je Izzy podoban.

Ako neko prati Adesanya-u na instagramu, zna da je i posle meca sa Whittakerom i posle meca sa Romerom se bas opustio. Voli da jede mnogo i mnogo voli to radi nekontrolisano posle meceva. Ima jedna slika gde je bas zapusten.
Dao je Adesanya krv danas na rezultate.

Link to comment
Share on other sites

Priznajem da sam površno upućen u MMA, ali pogledah upravo ovog Todorovića, vrlo zreo performans, puna kontrola u stand up-u i na zemlji...ne znam kakav je borac ovaj Townsend, ali ovo je bilo baš zrelo od strane Todorovića 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pokazna vežba Holly Holm...tehnička i taktičaka dominacija svih 5 rundi...ne znam zašto Aldanin korner nije pokušao da malo promeni pristup kad se videlo da ova samo naleće na Holinu levicu i side kickove, a uz to je Holm imala kontrolisani takedown bukvalno u svakoj rundi 

Link to comment
Share on other sites

Što reče BB, reckless je Duško dosta. Bradu nosi visoko u tim razmenama, tako da če to jednom sigurno biti problem. Ali meni je opet jako drago zbog načina na koji se je borio. Jako hrabro, išao je da se potuče i da uzgred pokaže i sve svoje kvalitete, kojih ima baš puno. Tek mu je 26 godina, mnogo če još napredovati i pred njim je jedna duga i uspešna kariera, po mom mišljenju.

 

Btw, meni se čini kao jedan od manjih srednjaša. Tako da cenim da če tražiti šansu u welteru, ako zareda par poraza.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...