Jump to content

Snovi


Alen13ASC

Recommended Posts

2 hours ago, Devojka Luke Razića said:

 

Kako uspevaš u tome? Mislim na kontrolu snova i to što si drastično smanjio noćne more..

 

A ja pamtim jedan san 10 godina...ej 10 godina i zapisala sam ga...Ali mi je glupo na ovoj temi da pišem...Ako otvoriš temu, postaviću taj san u postu..još uvek razmišljam šta se to zapravo desilo...

 

Pre tačno 10 godina doživeo sam teški poremećaj sna, tipa odspavao sam čitavih 5 sati u nedelju dana. Znao sam ići u školu a budan više od 24 sata! Strahota živa!

 

U tom periodu života doživeo sam pregršt napada egzistencionalne krize jer sam bio hronično neispavan. Uglavnom taj problem spavanja nekako rešim tako što sam jedan dan odlučio da se ne mučim, tj. da ne spavam preko noći (ako se petočasovna prevrtanja pokrevetu uz polusatna spavanja računaju kao spavanje), pa da budem budan skoro 40 sati. Uspe mi nekako s tim rešenjem, i kasnije mi se nekako povrati redovan san i spavanje od otprilike 4-6 sati dnevno. Naravno počeo sam s nekim ritualom tipa legnem, brojim do 50, pa se okrenem na drugu stranu, pa mrduckam stopalima da se smirim, pa uzmem treptati što brže mogu i što duže mogu.

 

Tako sam radio dve godine, usput mi se sve normalizovalo i prestao sam s onim čudnim ritualima. Tu je pomogao i moj prvi posao, umoran sam dolazio kući i naravno spavao sam kao beba.

 

Kasnije mi se počelo dešavati sledeće: zaspem, sanjam dobro, probudim se negde oko 4 ujutro, legnem , zaspem pa krenem opet sanjati ali u polusnu. I primetio sam da kad sanjam u polusnu da mi se telo počelo drukčije ponašati i da sam svestan u snu tj. svestan sam sna. Tipa dobijem napad paralize sna, ili ako sanjam seksualne odnose dobijem erekciju a ponekad i ejakuiram (ovo drugo me jako nervira).

 

Tako da prošlih par godina sam uspostavio kontrolu nad onim drugim periodom sna (kad sam u polusnu) odnosno pretvorio sam ga u lucidni san. Da stvar bude bolja, nekako sam uspostavio kontrolu i nad prvim snom.

 

Treba dosta truda da bi se postigao lucidni san, ali isto tako morate biti svesni da postoji nekoliko tipova svesnosti u snu:

 

1. Sanjaš, no samo si nemi posmatrač. Nemaš nikakvu kontrolu. Ovakvi snovi se brzo zaboravljaju nakon buđenja.

2. Sanjaš, ali si svestan toga. Doživljavaš san mnogo jače nego u prvom primeru. Postoji mogućnost da zapamtiš ovaj san i nakon buđenja.

3. U trećem nivou svesnost možeš upravljati nekim stvarima, tipa uzmeš neki predmet s astala ili ako sanjaš nekog poznanika prozboriš koju reč ili mu mahneš.

4. U ovom nivou svesnosti sna kontrolišeš sve, tipa znaš kako izgleda Dubai i njega stvoriš u snu, zamisliš cunami koji ide ka neboderu a ti se skloniš u sobu drugara i zamisliš da je to kuća najboljeg druga/drugarice. Nema više cunamija, nisi u Dubaiju, a kad izađeš napolje vidiš dugu. Ovo što sam opisao sam ja lično sanjao odnosno stvorio u snu, samo što sam na kraju zamislio meteor koji pada na Zemlju i ubija sve, tu sam dobio crnu sliku pa sam se trgo iz sna.

5. Ovaj nivo sna je već bukvalno astralna projekcija, tipa sam sebe gledaš kako spavaš od gore ili počneš šetati po sobi. Hvala bogu nikad nisam mesečario ali jesam jednom video sebe od gore. Kad mi se to desilo, vratio sam se  normalu i zamislio sebe kako gasim alarm. Probudim se i kad zaista vidim da imam još koji minut do oglašavanja alarma. Ugasim ga i ustanem iz kreveta.

 

Lucidno stanje sna mi je pomoglo da počnem pamtiti snove, imam ih puno zapamćenih, šteta što ih ne pišem.

Edited by Alen13ASC
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Razumem te sada...

 

A ja molim da mi neko objasni ovaj san, jer je...mnogo, mnogo neobičan:

 

Jedna, naizgled, obična noć 2009. godine. Bila je ok, dok nisam počela da sanjam i dok ga sutradan ujutru nisam ispričala mojoj tadašnjoj šefovici..

Sanjam da mama i ja kupujemo stan na Bežanijskoj kosi, u blizini zgrade gde živi moj ujak. Zgrada liči pre na ruševinu nego na zgradu koja se zida.

Ulazim sama, na hodniku zatičem dva mala Roma koja jedu neku čokoladu. Pitam ih šta tu rade, kažu da čuvaju zgradu i objašnjavaju mi na koji sprat da idem, u stan koji se prodaje.

Penjem se fino sređenim stepenicama, ulazim u stan. Vidim moje pokojne babu i dedu..Baba je u kuhinji koja je potpuno opremljena. Gunđa kako su ti kuhinjski elementi stari, da ih treba menjati, da to tražimo od prodavca.

Deda je u hodniku i ponavlja mi: "Nemojte to da kupite, još je rano za kupoprodaju, nemojte da kupite".

Oboje tada nestaju. Mamu uopšte ne vidim iako je kao i ona došla da gleda stan sa mnom.

Izlazim na terasu koja je velika. Iznenada se pored mene pojavljuje moja šefovica i kaže da joj je drago što ćemo biti komšinice a tu mi je blizu i ujak.

Gledamo na terasu preko puta. Vidim baštenske stolice, sto, cveće, roštilj..ispod terase je nov automobil.

Dalje se ničega ne sećam. Budim se i odlazim na posao. Pijem prvu kafu i zovem lokalom šefovicu. Ona bukvalno doleće u kancelariju, misli da mi se nešto desilo ili da me neko napada od stranaka.

Prepričavam joj ceo san, od početka do kraja. Zabezeknuto me gleda i hvata se za glavu. Donosi kafu iz svoje kancelarije i gleda me. Ćuti..sedne na prvu stolicu i priča:


1. Ona jeste komšinica mog ujaka

2. Tamo se zaista zida zgrada, tj više njih i stvarno dolaze mali Romi ponekad tamo

3. Njena terasa izgleda bukvalno kao u mom snu. Ima sto, stolice, cveće, roštilj, terasa je velika

4. Ona i muž su stvarno kupili nov automobil, ali nikome iz firme se još nije hvalila, nikome ni reč nije rekla o novom automobilu.

5. Automobil tačno stoji ispod njihove terase.

*

Ja se ovoga sećam kao da sam juče sanjala a ne pre toliko godina-10. 

Šta mi se desilo te noći? Šta bi psiholog, psihijatar, terapeut, mislili o ovom snu?

Zauvek ću pamtiti ovaj san i sve njegove detalje...i zbunjena sam svih ovih godina.
 

Edited by Devojka Luke Razića
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

To što sam pročitao deluje mi na recimo 3. nivo svesnosti sna (ono što sam gore pisao), tolika svesnost u snu ti je omogućila da ga zapamtiš dobro kao da si to lično doživela u javi. Potpuno je moguće da ti je neko ili sama šefica pričala o nekim detaljima tog stana i dešavanja oko toga ali si nesvesno zaboravila pa ti se to manifestovalo u snu.

 

Mada je i moguće da si sve to sama "izmislila" u snu. Snovi su čudni, neke stvari za koje misliš da si zaboravila su ti negde u podsvesti al se kroz snove opet podsećaš.

 

I meni se događalo da kroz snove predvidim neka dešavanja. Recimo Alonsovi udesi u Belgiji 2012. i Australiji 2016., to sam predvideo odnosno sanjao samo par dana pre trke. Jezive su sličnosti. Dešava se inače da čovek neke njegove strahove ili nadanja doživljava u snu, što naravno se kasnije ispostavi kao da si predvideo/la kasnije. To je jako nezgodno/opasno ako doživiš kroz lucidne snove, s visokom dozom svesnosti, jer buđenje iz njega je jedan rolinkoster emocija.

 

Ja sam nakon onog sna pre Belgije 2012. ustao potrešen, morao sam popiti vode i šećera da dođem sebi. Kasnije u nedelju kad se vozila trka i kad se desio spomenuti udes doživeo sam jedan od najvećih "braingasma" ikad uz veliki šok i nevericu.

 

Btw, dobar predlog je bio da se otvori ova tema. O snovima bi mogao puno pričati...

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja imam dosta živopisne snove, i jako često sanjam, neke mogu i da kontrolišem, neki su jako realni, a ponekad mi treba par minuta da shvatim da je sve to samo bio san.... 

Sinoć se desila jedna jako zanimljiva situacija, naime, na instagramu sam video sliku jednog bicikliste, kojeg nisam prepoznao i van bilo kakvog konteksta, malo pre nego što sam zaspao. San je bio jako dug i milion stvari se izdešavalo, međutim na samom kraju sam sanjao Paskala Akermana, koji je vodeći u generalnom plasmanu Trke kroz Poljsku koja se trenutno vozi, kako ide ka cilju etape, i na kraju ga prestiže biciklista sa slike i pobeđuje na etapi. 

Fast forward nekoliko sati, ulazim na internet i vidim da je taj biciklista sa storija zapravo Bjorg Lambreht i da je juče poginuo upravo na Trci oko Poljske. 

 

Edited by Jurgen
Link to comment
Share on other sites

 

Intuicija se pokazala najtacnijom onda kada smo iz bilo kog razloga zainteresovani za nesto ili za nekog.

 

Sanjati obistinjujuce snove je zapravo intuicija. Intezivno razmisljas o nekome/necemu ili si iz raznih razloga ukljucen u neku materiju,

 

cak i da nisi sasvim svestan u kojoj meri to radis,

sesto culo prati taj tok...

 

A moze da bude i najobicnija slucajnost. Neka matematika.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

...

 

Posle mrsomudjenja 'bechkog sarlatana', ovde je narodna, vekovna navika gledanja u kafeni talog / drndanja po zaru u ognjistu, zadobila neke naucne atribute.

:classic_biggrin:

 

...

Edited by Kinik
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Sta sa nama koji ne sanjamo u snu, vec stalno. :)

Znate ono sanjate, da cete nesto da uradite i uradite to. Problem nastaje da kad taj san postane java, ti sanjas jos dublje i komplikovanije. To je tek kompletno ludilo.

Link to comment
Share on other sites

Obavesticu vas da na ovoj temi mora da se sanja i posle preprica san.

 

Kad bih sada napisala da sam sanjala zemljotres u turskoj jos pre nekoliko noci niste u obavezi da mi poverujete

jer sam sama kriva sto nisam ispostovala temu i o tome pisala na vreme.

 

...svejedno sada o sebi mislim kao o prorocici koja pocinje da me plasi...

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja sam sanjao kako mrem. Osecam pritisak u grudima koji raste i raste, grudni kos se naduvao kao balon. I samo puf, puce. Osecam kako se sve gasi polako, a ja sam sebi govorim u panici i neverici trenutak pre nego sto mi je mrak pao na oci, jbt pa ja sam umro. Imao sam jedno vreme visok pritisak, more bit da je to razlog. 

 

Ili ovaj, a sanja ga veliki ljudi kojima sam ispricao. Sanjate da vozite, priblizavate se parkingu, auto se polako zaustavlja ali ne staje do kraja. Priblizavate se polako zidu, drugom autu, lezete na kocnicu ali on i dalje mili 5km/h. Povlacite rucnu, ne vredi. I tako panicite dok ne udarite u nesto i onda se probudite. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

2dude

 

...nemoj da nas plasis...nadam se da ne sanjas prorocke snove :wink2:

 

inace tvoj drugi san se meni dogodio na javi iz dekoncentrisanosti zbog mobilnog, ispao mi ispod sedista ja se sagnem da ga uzmem, umesto da `legnem` na kocnicu ja na gas... srecom bez vece stete

Link to comment
Share on other sites

Ja sam imao dva sna koja su mi onako bas ostala u secanju.

Prvi je bio za vreme vojske, sanjam da se klizem na ledu na zaledjenoj bari, i okliznem se i padnem i razbijem glavu. Sledeca scena je ja u bolnici na stolu mama i sestra placu a meni pola mozga iscurelo. Ja to sve gledam sa visine. Toliko mi je bilo mucno da sam se probudio i skontao da mi se jastuk cudno postavio ispod glave i pritiskao glavu sto mi je prouzrokovalo bol, a otuda u snu pad i razbijena glava.

 

Drugi san je bio kad je tata umro. Mama i tata su imali odvojene krevete u istoj sobi, i posto se ona plasila da spava sama u toj sobi posle sahrane, ja i brat odlucimo da spavamo u toj sobi . Ja sam spavao na maminom krevetu a brat na tatinom. I tako pocnem ja da sanjam, kako me nesto steze, pritiska grudni kos, gusi, cinim se kao da neko sedi na mom stomaku i gusi me, ne mogu da disem, polu svestan sam, ne smem da otvorim oci jer se bojim sta cu vieti. Pokusavam dozvati brata da me probudi, ali ne mogu da ga probudim.... nekako se ja probudim san nestade. sutra pricam san bratu, kaze on da je cuo kako ja nesto mumlam i lupam rukom o krevet. 

 

 

P.S. i jos jedan, za vreme filma kocka https://www.imdb.com/title/tt0123755/ jos ga nisam isao gledati ali sva euforija oko filma me je inspirisala za san 🙂 

Na kampovanju sam sa drustvom, pijemo pivo, i odem ja da pisam pored jednog drveta. Ne mogu da pisam, naprezem se kad konacno kao da pocne da ide mokraca, ali jako cudno, boli me i onako kroz mokracni kanal kao da prolazi nesto veliko, i kad je izislo ono kocke 🙂

Link to comment
Share on other sites

On 8/5/2019 at 1:35 AM, Alen13ASC said:

Potpuno je moguće da ti je neko ili sama šefica pričala o nekim detaljima tog stana i dešavanja oko toga ali si nesvesno zaboravila pa ti se to manifestovalo u snu.

 

 

Nije. Nikome nije pričala o stanu, baš nikome..imala je svoje razloge, a ni o novom automobilu se nije hvalila, kao što ljudi imaju običaj da se hvale.

 

**** 

 

Da bismo znali šta san znači, nisu nam potrebni sanovnici..

 

Postoje psiholozi i psihoterapeuti koji znaju da tumače te snove. Ja sam ponešto-jako malo, naučila od svog pokojnog prijatelja koji je bio psiholog i koji je bio u kontaktu sa starijim kolegom koji se bavio snovima..a i prijatelj je pročitao dosta knjiga na tu tematiku.

 

Svi sanjamo svake noći, ali mnoge snove ne pamtimo. Snovi koje pamtimo nose u sebi neku poruku. Sama naša podsvest šalje poruku.

 

Kada želimo sami sebi da objasnimo neki san važno je da znamo sledeće:

 

1. Kako se osećamo tokom sna-da li smo tužni, srećni, uplašeni, ljuti..

 

2. Da li je u snu noć ili dan i kakvo je vreme- da li je sunčano ili pada kiša

 

3. Ako sanjamo roditelje, brata, sestru, prijatelje..etc...ne sanjamo njih, oni predstavljaju samo simbole. 

 

Postavljamo sami sebi pitanja tipa- šta mi znači ta šefovica ( dajem primer iz svog sna), šta mislim o prijatelju- da li su ljudi iz snova autoriteti nama ili ih ne volimo iz nekog razloga, ili opet imamo simpatije prema tom nekome koga sanjamo..

 

Prenela sam vam ono što sam saznala od prijatelja..koga više nema..

 

Snovi koji se obistine u stvarnosti su neka vrsta vizionarskih snova. O njima malo, gotovo ništa ne znam i ne mogu da dam neko svoje mišljenje, osim onog- da, moguće je da postoje i takvi snovi.

Edited by Devojka Luke Razića
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 8/7/2019 at 4:15 AM, Mama_mia said:

 

Intuicija se pokazala najtacnijom onda kada smo iz bilo kog razloga zainteresovani za nesto ili za nekog.

 

Sanjati obistinjujuce snove je zapravo intuicija. Intezivno razmisljas o nekome/necemu ili si iz raznih razloga ukljucen u neku materiju,

 

cak i da nisi sasvim svestan u kojoj meri to radis,

sesto culo prati taj tok...

 

A moze da bude i najobicnija slucajnost. Neka matematika.

 

Slazem se sa ovom konstantacijom. Obicno kada se nesto vazno desava - onda nam snovi na neki nacin predskazuju dogadjaje. Ako je zivot monoton onda ni snovi nisu bog zna koliko vazni. Ali zaista predskazuju buduca desavanja - ali u simbolima. Retko bukvalno. Samo treba prepoznati tu simboliku. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On ‎8‎/‎12‎/‎2019 at 8:59 AM, Devojka Luke Razića said:

 

Nije. Nikome nije pričala o stanu, baš nikome..imala je svoje razloge, a ni o novom automobilu se nije hvalila, kao što ljudi imaju običaj da se hvale.

 

**** 

 

Da bismo znali šta san znači, nisu nam potrebni sanovnici..

 

Postoje psiholozi i psihoterapeuti koji znaju da tumače te snove. Ja sam ponešto-jako malo, naučila od svog pokojnog prijatelja koji je bio psiholog i koji je bio u kontaktu sa starijim kolegom koji se bavio snovima..a i prijatelj je pročitao dosta knjiga na tu tematiku.

 

Svi sanjamo svake noći, ali mnoge snove ne pamtimo. Snovi koje pamtimo nose u sebi neku poruku. Sama naša podsvest šalje poruku.

 

Kada želimo sami sebi da objasnimo neki san važno je da znamo sledeće:

 

1. Kako se osećamo tokom sna-da li smo tužni, srećni, uplašeni, ljuti..

 

2. Da li je u snu noć ili dan i kakvo je vreme- da li je sunčano ili pada kiša

 

3. Ako sanjamo roditelje, brata, sestru, prijatelje..etc...ne sanjamo njih, oni predstavljaju samo simbole. 

 

Postavljamo sami sebi pitanja tipa- šta mi znači ta šefovica ( dajem primer iz svog sna), šta mislim o prijatelju- da li su ljudi iz snova autoriteti nama ili ih ne volimo iz nekog razloga, ili opet imamo simpatije prema tom nekome koga sanjamo..

 

Prenela sam vam ono što sam saznala od prijatelja..koga više nema..

 

Snovi koji se obistine u stvarnosti su neka vrsta vizionarskih snova. O njima malo, gotovo ništa ne znam i ne mogu da dam neko svoje mišljenje, osim onog- da, moguće je da postoje i takvi snovi.

U trenutcima vaznih zivotnih dogadjaja i kada se prepozna simbolika - snovi zaista predskazuju , na neki nacin, buduce dogadjaje. Verovatno ne svakom na isti nacin. Neko mozda sanja bukvalno sto ce se desiti. Neko u izvesnim simbolima. 

Recimo pre izvesnog vremena ja uporno sanjao neke ljudi - neki dalji poznanici koje bih u realnom zivotu okarakterisao "baksuzi". Jedno 5-6 puta sam ih sanjao. u period od jedno mesec dana. Bas sam se pitao - zasto tako uporno njih sanjam. I zaista sam posle izvesnog vremena imao jedna veliki problem, koji sam tesko i sporo uspeo da resim. 

A i tada su snovi na neki nacin predvidljali sta ce se desavati  - i to na dnevnoj bazi. Sanjam nesto bezveze - problem i dalje stoji , nema pomaka napred. Sanjam nesto lepo - izvesne pozitivne osobe, ili npr cvetnu bastu, Sunce kako i sija i sl - i vec toga dana stvari krenu malo na bolje. 

Eto tako u mom slucaju funkcionisu snovi. 

Opet kazem, kada se vrati zivot u neku monotoniju - onda i snovi nisu nista posebno - ili  jednostavno ne obracam paznju na njih?! Cesto ih i ne pamtim.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Isuse, pre neki dan imao sam najduži lucidni san do sada. Skoro pa pola dana sam proživeo u snu i sećam se skoro svega.

 

Prvo sanjam da odlazim kod druga, pa se zezamo, pa dođu drugarice, napustim tu kuću i odem kod buraza, to prođe pa odem na posao, no radim skraćeno. Vraćam se kući i kroz prozor autobusa u dolasku u moj grad vidim crne oblake koji se jako brzo pomeraju, sve to uzrokuje tornadom. To nevreme me je uznemirilo te sam se probudio, no to nije bilo buđenje kako inače bude. Pogledam u sat i vidim da je 9 ujutru, ustanem i dok spremam krevet uhvati me kriza "jer sad upravo sanjam ili ja spremam krevet u javi". Odmah posle toga mi se sve vratilo u normalu.

 

Sve ovo je bilo jako slično onom iz filma Inception.

 

A pre nedelju dana opet sam doživeo orgazam tokom lucidnog sna, izem ti koleginicu s posla...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 10 months later...

Da ga podignem iz hibernacije, odavno se ne secam snova, ali nocas je bilo fun. Sanjam lezimo na plazi, podize se tsunami, ja razmisljam kako je dobro to sto sam dobar plivac, kad zvoni budilnik. Ne znam sta se desilo na kraju, ali sam verovatno isplivao posto ovo pisem.

Rekao sam da je smesno.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...