Jump to content

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker


Drug Crni

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Spoiler

Po meni,

The Rise of Skywalker nije završetak Star Wars serijala, već poslednji film treće trilogije, koja vezu s vezom nema sa originalnom trilogijom i uopšte (Star Wars) stvarnošću.

Najracionalnije što mogu da smislim i da nekako svarim najnovija tri filma je, da se radi o ufuru jedne nesrećne i maštovite devojke, siročeta, koja živi bednim i dosadnim životom negde na kraju svemira (ili negde u stvarnom svetu) i koja je sve ovo u glavi izmislila i odsanjala:

- ja sam Palpatinova unuka koja ga je pobedila uz pomoć Skajvokera i spasila galaksiju,

- najjači sam džedaj u vasioni, jača sam i od Luka, iako nisam skoro uopšte prošla džedaj trening. Dobro, načula sam da to baš ne ide tako, pa me je naknadno (u mašti) trenirala Lea. Čekaj, kako ona može da me trenira kad sama nije džedaj. Nema veze, izmisliću da je nju Luk trenirao. A i taj Luk nije ništa posebno, matori starac koji voli da pije zeleno mleko izmuzeno iz svemirske krave.

- znam da uradim neke stvari sa Silom koji nijedan džedaj pre mene nije mogao i znao (recimo da vraćam iz mrtvih),

itd, itd (recimo skok u hipersvemir kao oružje!?)

 

Po meni, Dizni je trebalo, ako je već hteo da uključi glumce iz originalne trilogije u ove nove filmove, da koncentriše priču oko njihovih potomaka ili (novih) osoba iz njihovog okruženja.

 

Ovo što smo dobili je bruka gde se reditelji uzastopnih filmova međusobno miniraju i sapliću jedan drugog i apsolutno ništa novo, opet je na kraju Palpatin glavni negativac.

 

Ne samo to, već ispada da Star Wars nije uspon, pad i iskupljenje Anakina Skajvokera, već uspon i pad Šiva Palpatina i kako su ga u tome Skajvokeri uz pomoć Rej zjbli. Neverovatno.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

postoje filmovi za koje moja supruga i ja unaprijed pretpostavljamo / znamo da su loši. pa opet, uz kokice i kolu, provedemo lijepo veče u kinu, a zatim u šetnji Sakuntala parkom i starim korzom, uz kavicu ili čaj, a zimi i kesten pire. ovo nije trebao biti takav film. u biti, komplet trilogija nije trebala biti (baš toliko) loša. međutim, jeste. toliko loša da uopće nije zaslužila rasčlambu / detaljnu analizu / kritiku. tim više što mojoj supruzi, koja odnedavno ima gips na desnoj nozi, i štap u desnoj ruci, nije bilo teško otići u kino i pogledati završetak nečega što na velikom platnu pratimo faktički od djetinjstva. ko god da je učestovao u stvaranju ovakvog završetka, i generalno ovakve apsurdne i tragikomične trilogije, neće mu biti, barem ne sa moje strane, oprošteno. ni zaboravljeno ni oprošteno. u potpisu, Vjekoslav Skywalker Palpatine.

 

p.s. ispred nas je sjedila jedna grupica djece, baš malene, prvi ili drugi osnovne maksimalno. preslatki klinci (i klinceze). njima definitivno nije bilo dosadno. papali su kokice, stalno se kikotali i meškoljili, glasno komentirali (očigledne) gluposti na filmu, redovito (u parovima) mijenjali u odlascima na wc, itd. itd. a kad su na samom koncu filma famozni poljubac glavnih aktera Star Wars sage ispratili sa poluglasnim "fuuuuuuuuj!", ja nisam izdržao već se, prilično gromoglasno, u mraku prastarog osječkog kina Urania, odvalio od smijeha. smijem se i dalje (u sebi).

Edited by Vjekoslav
  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

 uz rizik da ne budem dovoljno kul, i da u potpunosti izdam svog inner hipstera slash interner hejtera...ali meni je rise of the skywalker - epic

i kao standalone dvocasovni bozicni blokbaster...ali i kao finale 40-godisnje skywalker sage

imam nekih manjih zamerki, ali sveukupno gledano, sto se mene tice, JJ has delivered

Edited by Knjizevnik_Laki
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Prvo da kažem, nisam ogroman SW fan. Druga stvar, nateran sam juče da odem i bože me sačuvaj kakav treš sam gledao 😄 Totalno su promenili šta džedaji mogu a šta ne,  kako lenjo napisan scenario. Nisu umeli da smisle kako da dovedu priču tamo gde žele pa svako može sve da uradi samo da bi nekako došli u poziciju koja im treba. Ceo film pokušava da izazove nekakvu emocionalnu reakciju kada likovi budu u problemu ali ni to ne uspeva kada nema ni vremena ni mesta, prebrzo se smenjuju scene, kada se desi velika tragedija odmah se ide dalje... Veliki reveal za Rey sam se nasmejao malko glasnije i što je najgore, apsolutno nisam bio jedini 😄U suštini imao sam utisak da sam gledao neki osrednji superherojski film u S V E M I R U

 

Napisaću ovo sa spoilerima i na šta tačno mislim kada još ljudi pogleda ali eto neko generalno mišljenje.

Edited by Nicklord
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sta reci..(koju poruku poslati)?
Ja smatram da J.J.Abrams (ovo JJ valjda znaci Jar-Jar?) nume da propisno zavrsi pricu. 
Pocetak nove SW trilogije (TFA) je mozda bio razocaravajuci,ali je TLJ doneo neku (Novu) nadu da ce poslednji film izvaditi stvar. Medjutim,Uspon Skajvokera je doneo pad.

Ako bih TRoS posmatrao kao potpuno samostalan (ako je to uopste moguce) film,odvojen od ostatka cele price koja je pocela Long Time Ago (1977) on bi mogao da prodje. Radnja jeste malo zbrzana,ali tece nesmetano i nisam se mucio prateci njen razvoj. Dijalozi su korektni,ali nazalost ne vise od toga. U secanju mi je ostao samo jedan lajn - They fly now - i to verovatno jer su to junaci tri puta izgovorili u cirka trideset sekundi. Ok,i razgovori sa droidima su izazvali poneki smeh kod gledalaca. Pozitivno me iznenadio 3CPO koji mi je oduvek bio dosadnjikav,a ovde je umeo da bude i povremeno "zabavan" (makar za njegove standarde). 
Mada je i TRoS radjen u Disney produkciji,film je mracan! I to bas onako..solidno mracan. Pokusavam da se setim koji je film u celom serijalu "mracnjiji"..po meni 'Imperija uzvraca udarac' i koji jos? Tu je negde i 'Osveta Sita'. U mom notesu to je plus. 
Sa tehnicke strane film je vrlo dobro odradjen,tu nema sta da se zameri. Efekti isto top i film je opravdao ogroman budzet. 

Medjutim..The Rise of Skywalker,nazalost,NIJE neki separatan film,potpuno odvojen od prethodnih osam epizoda,vec je upravo obrnuto - zavrsetak Skywalker sage. I tu negde lezi i njegov nedostatak. Bas zbog toga je morao ponuditi dosta vise. 
Dosta nedostataka i/ili nelogicnosti sam primetio,pa je pravo vreme za jedan spoiler
 

Spoiler

Na kraju prethodnog filma iz serijala (The Last Jedi) stekli smo utisak da je First Order vec postao dominantan u odnosu na Pokret Otpora,da ih je nadjacao. Zbog cega se onda u ovom filmu pojavljuje Final Order? Nije da su Leja i pobunjenici zgromili First Order,zar ne?
Zasto je Imperator cekao u pritaji sa onolikom flotom?
I zasto je morao biti zaista ziv? Ja sam se sve vreme nadao da je to neka magija,obmana Sita kojim su zeleli da privuku Rej i/ili Kylo Rena i prevedu ih na mracnu stranu. Kad ono ispade da je Imperator zaista ziv! Doduse,sa pocetka filma je delovao kao ga vestacki odrzavaju u zivotu (na aparatima),da bi na kraju videli da puca od snage te da je tamna strana sile i dalje jaka u njemu. Bezveze i razocaravajuce. Uzgred budi receno - je li u bilo kojoj od prethodnih osam epizoda, spomenuta uopste planeta Sita? Ja se stvarno ne secam..
Sto neko vec napisa - cinjenica da je Imperator ziv u velikoj meri obesmisljava zrtvu Anakina Skywalkera,koji je birajuci izmedju slepe pokornosti ka Imperatoru i ocinske ljubavi ka sinu - odabrao ovo drugo. To njegovo iskupljenje,ta licna katarza je jedan od centralnih motiva cele prve trilogije. Fino se Abrams popisao George-u Lucasu ovakvim izborom.

Rey...crni Jar-Jar Abramse..pa jel bas morala da bude unuka senatora Palpatina? Sad se vec pribojavam nekog filma iz SW serijala o njenim roditeljima :classic_biggrin: I zasto je to moralo da bude otkriveno u poslednjem filmu? Da podsetim da je Luke otkrio da mu je Darth Vader otac pri kraju 'Empire Strikes Back',a ne u poslednjem delu prve trilogije. Ovako je prica postala malo pretrpana. Najmanje sto je moglo da se uradi da se prica rastereti, je da je Rey suceljavanje sa svojom mracnom verzijom dozivi u TLJ..ali ne..i to je moralo ovde i to samo u jednoj sceni.

U svim dosadasnjim delovima smo videli da Dzedaji, koji su otisli sa sveta mogu da se pojave kao prividjenja..poput holograma. Stoga je sasvim u redu,ali i ocekivano da smo jos jednom videli Luka. Ali otkud Han Solo? On nije bio Dzedaj. Doduse,istini za volju,nije se ni pojavio u tom obliku,ali jeste kao neka vrsta secanja njegovog sina,Bena. Bespotrebni klise ili je Abramsu proradila savest sto ga je uklonio jos u The Force Awakens? Kako god..scena koja je ocito trebala samo da udari na nostalgiju fanova.

Ukratko cu u jednoj celini o seriji stvari i pitanja koje su ostale nedorecene.
Po je ostao nedorcen lik,Fin koji tone u zivi pesak dovikuje Rey da nesto mora da joj kaze,da bi joj na kraju rekao upravo nista. Onaj poslednji,najmanji droid je navodno bio zlostavljan od svog gospodara,ali nista vise od toga saznali nismo. Chewie je bio u drugom transporteru kojeg nismo ni videli. General Hux  postaje "krtica" zbog licnog animoziteta prema Kylo Renu (k'o da mu je ovaj maznuo ribu otprilike ili ga nabubao na basketu). Princeza Leja pokusava da zavrsi Reyinu obuku iako ni sama nije bila Jedi. Reditelj je doduse kasnije,koristeci se specijalnim efektima,prikazao sekvencu u kojoj je mladi Luke trenirao sestru.

Ni krajolici me nisu posebno dojmili,ali ajde da dam priliku da mi se neki malo vise ureze u memoriju nakon ponovnog gledanja filma.

Ovo su samo neke od stvari koje su mi zasmetale onako na prvu..


Pored pobrojanih,konkretnih zamerki koje sam turio u spoiler,najveci minus filma je taj, sto zapravo nije ponudio nista novo. Bukvalno. 
Abrams se poneo kao kakav rediteljski strebercic,igrajuci na sigurno i zelevsi da pruzi publici (fanovima) bas ono sto su hteli da vide. Hocete poznatog negativca? Nema problema --

Spoiler

- izvolite senatora Palpatina/Imperatora

Zelite poznati prizor?
 

Spoiler

Tu je olupina Zvezde Smrti

Ovakav rediteljski pristup bih izjednacio sa situacijom kada neki veliki svetski bend, na svom koncertu odsvira play-listu sastavljenu iskljucivo od svojih najvecih hitova jer,eto,publika to najvise voli. Kao da se ispunjavaju zelje fanovima,a ja bih rado cuo i The Power of Equality,ako vec ne moze Yertle the Turtle,zar ne @Nicklord:classic_biggrin:

Da ne bude zabune.
I ovakav pristup je sasvim legitiman,ali onda nemoj ocekivati da ces svojim filmom pomeriti standarde fransize i izvrsiti nekakav uticaj na veliku bazu fanova Star Warsa. 

Ja volim univerzum Ratova zvezda. Ne hejtujem The Rise of Skywalker i sasvim sam siguran da cu ga pogledati jos nekolicinu puta u svom zivotu.
Ali zbog svega navedenog,a ponajvise zbog neinventivnog i kukavicjeg rediteljskog pristupa - od mene ocena 6+
 

Edited by Crni Bombarder
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

@Crni Bombarder

Evo da odgovorim na neke stvari iz spoilera



Sith planeta se ja mislim nije pominjala u filmovima ali je sigurno u igricama, KOTOR. Verovatno i u ostalim ali ja sam samo KOTOR 1 i 2 igrao 😄 I Clone Wars crtanaćima. Koji su inače fenomalni, bolji su od svih prequel filmova zajedno.

 

Da je Rej unuka ovog, ja nisam mogao da verujem. To toliko ide protiv svega što znamo o Palpatinu da je to neverovatno. Da ne pričam da je to ponovljen "no, I am your father grandfather"

Fin je hteo da joj kaže da oseća silu. To je to, videh tvit RJa o tome 😄
 

 

U suštini najveći problem je što očigledno niko nije imao predstavu od početka do kraja kako priča treba da teče što je neverovatno za ovako veliki serijal.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 12/23/2019 at 10:43 PM, Crni Bombarder said:

Sta reci..(koju poruku poslati)?
Ja smatram da J.J.Abrams (ovo JJ valjda znaci Jar-Jar?) nume da propisno zavrsi pricu. 
Pocetak nove SW trilogije (TFA) je mozda bio razocaravajuci,ali je TLJ doneo neku (Novu) nadu da ce poslednji film izvaditi stvar. Medjutim,Uspon Skajvokera je doneo pad.

 

TLJ doneo neku nadu? Pa vece djubre nije snimljeno, EP9 deluje kao pravo malo remek-delo u poredjenju sa EP8. 😄 

Posto je TLJ unistio svaku nadu da ce ovo da bude bar pristojna trilogija JJ se okrenuo "sigurici", ajde da igramo na kartu originalne price, ubacimo Palpatina i napravimo film za kraj sage koji ce bar da drzi paznju 2 sata, cisto da ljudi ne pljuju po filmu cim izadju iz sale. IMO, samo su to i uspeli ali ukoliko svako provede razmisljajuci duze od 10 sekundi o onome sta je gledao, shvata koliko je ovo lazy writing i pisanje po SW fransizi. 

 

Najbolja perspektiva iz koje se moze videti koliko su filmovi iz ove trilogije djubre je to sto cak i EP1 i EP2 iz prequel trilogije deluju kao ooozbiljni filmovi.

 

Edited by Darth Steva
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Darth Steva said:

TLJ doneo neku nadu?

Nadu u smislu da cemo mozda videti i nesto novo u poslednjeoj epizodi umesto pukog ponavljanja poznatih motiva. Time ne zelim da aboliram The Last Jedi koji se uklopio u sivilo cele ove Disney SW trilogije.

Dalju raspravu odbijam,jer kako da se nosim sa moci Zvezde smrti sa tvog avatara? :classic_biggrin:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

"According to Lucasfilm president Kathleen Kennedy, bringing Palpatine back for The Rise of Skywalker was always a part of the plan, though many Star Wars fans, myself included, fail to see how the villain's return was seeded in either The Force Awakens or The Last Jedi. To be blunt, dude just kind of shows up. No strings. No connective tissue. He simply kicks the door down and all but shouts "I'm back, bitches! Gaze in despair upon my mighty Final Order ... that I've somehow been building in secret all this time. Mwuahaha!" But I digress, otherwise we'll be here all day."

Link to comment
Share on other sites

Nadam se da su uspeli da povrate uložen novac i da će ostaviti Star Vors na miru, kada već ne smeju/ne umeju da naprave nešto novo. Bolje im ide sa Mandalorianom nego sa glavnom pričom i siguran sam da je to zato što su pustili ljude da rade, bez previše mešanja i panike oko uloženog novca i reakcije publike.

Link to comment
Share on other sites

Odgledah sve osim ovog zadnjeg unazad 2 meseca. Za ovaj zadnji čekam dobru verziju, neću da uništavam oči na HDCAM verzije, nisam baš toliki fan serijala.

 

Usput sam odgledao i one stare 4-6 da se podsetim. Gledajući ih skontao sam koliko sam u stvari zaboravio detalja iz tih filmova, pojedinih kadrova se uopšte nisam sećao. Elem moj zaključak je da smo tada imali mnogo niže standarde nego danas. Gledajući danas 4-6 nekako mi je sve to tanka priča čak sam se i smejao nekim stvarima.

 

Što se tiče 1-3 efekti bolji, ima i par inovacija vrednih pažnje ali u suštini isuviše su se držali originalne priče (ne mislim na radnju nego na standarde koji su tada postavljani tipa izgleda robota, enterijera ....) pa su time i spustili kvalitet u odnosu na današnjeg gledaoca. Radnja 1. dela je relativno ok ali posle toga sve odlazi u neki bućkuriš, ali ok je na kraju, bar smo saznali detalje o početcima Vejdera što znatno pomaže pri gledanju 4-6.

 

Što se tiče 7-8 (9. još nisam gledao) priča je ok, naslanja se lepo ne prethodne delove ali isuviše je to daleko od nekog "Wow" efekta na gledaoce, Dobra je stvar što su se odlepili od robovanja tim nekim standardima za SF iz 70-ih i sa današnjim mogućnostima animacija to je znatno na višem nivou.

 

Ono što me je iznenadilo su Rogue one i Solo filmovi. Po meni najbolji, baš zbog toga što su se malo distancirali od originalnog filma i dozvolili autorima da odlutaju na neke druge teme. U oba sam uživao više nego u bilo kom od 1-8. Ona što su fanovi snimali nisam gledao jer nisam našao HD verziju ako je neko gledao neka napiše po koju, jel to vredi gledati za nas koji nisamo fanovi SW-a.

 

I za kraj jedno šaljivo pitanje. Šta će se to desiti nama ljudima da za 300-400 godina odlučimo da se vratimo stajlingu oblačenja i frizura iz srednjeg veka  ? 🙂  Mora da nas čekaju neviđene strahote

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 6 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...