Jump to content

Smartwatches & fitness trackers


Recommended Posts

Posle Fitbita sam presao na Suunto. Inace tu firmu znam jos iz davnih vremena planinarenja, merili su apsolutno sve i bili bolesno skupi. Sada kada su presli na smartwatcheve, presao sam na Suunto 3. Trajao je oko godinu dana i bio je prilicno fin, mada su me neki rezultati iznenadjivali. Recimo bilo je slucajeva da mi jedan trening snage u teretani meri srce sa 120 otkucaja, sledeci put 90. Posle nekog vremena brljao je oko merenja spavanja, ali sve u svemu bio sam zadovoljan. 

E sad, nisam hteo da menjam Suunto za nesto drugo i uzeo sam 9 Peak. Za sada sam prezadovoljan: dugmici su mu bolji (ne moze da se desi da pritisnes a on izignorise) i manji je i samim tim laksi za koriscenje nama koji ne skidamo sada nikada. Funkcije su iste, samo je softver 10x brzi, ima touch screen, ali slabo to koristim. Vidim da mi izbacuje konzistentnije rezultate (nema onih slucajeva kao sa 5). Baterija traje li traje - to svakako nisam ocekivao, ali je vise nego pohvalno. Sve u svemu ja sam bas zadovoljan i preporuka svakome ko trazi nesto mesano in/outdoor, pliva, trci i ne skida sat sa ruke.  

Link to comment
Share on other sites

Zamor koji se dešava prilikom treninga snage se veoma retko, i pod odredjenim okolnostima reflektuje na srčanu frekvencu, tj puls.
90 i 120 bpm tokom treninga snage u teretani, ništa čudno.
Samo u odredjenim set-ovima, i trening strukturi, vezbe snage, izometrijske vežbe podizu znatno puls.
Naravno postoje vezbe koje su izuzeci, gde su naravno mrtvo dizanje i čučanj. Čučanj dovodi do toga maltene tokom samog izvođenja vežbe, dok mrtvo dizanje je ima taj svoj prirodno delay ofset uticaj na puls.
Pa i u narednim minutima zna puls da bude podignut visok zbog mrtvog dizanja.
Jednostavno vežbe koje gadjaju celo telo, i utiču na krvotok.
Recimo da se bavim ovim podacima svaki dan, mogu slobodno da kažem da ne postoji vežba za čije podatke nisam prošao, na primeru više vežbača.

Evo npr, gornji trening je trening eksplozivnosti i anerobne izdrzlijvost, i isao sam kroz sve zone, dosta bio i iznad 90%. Trening ispod je bio trening snage, gde sam radio bench, zgibove itd itd.
I to sam bench radio sa nešto eksplozivnijim izbačajima.



skrinsat.png


Šta sve meri taj Suunto?
 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Teras puls na 180?!!! Koliko imas godina, 11? Nisam ja profi za teretanu, nego sam primetio da mi trener daje dve vrste treninga. Prva je verovatno to sto zoves trening izdrzljivosti i ide uglavnom (masim redosled verovatno): trcanje, bicevi, plank, gira (do otkaza), spic koleno, sprol/burpi, sklek/zgib, sa bucicama podizanje ruku i 3x stomak. E to mi tera puls na 130+ ako ne fuserim. 

Snaga zavisi, nisam obratio paznju na puls ako radim noge, mada to sto pricas ima smisla (najveci misici, trose najvise kiseonika) ali puls ne ide preko 120 nikada sem ako ne resim da bas trcim sa sprave na spravu... 

 

Suunto ima preko 100 sportova u sebi. Meni je super jer imam i outdoor aktivnosti tipa turno skijanje i on i to prepoznaje ili recimo hiking gde je prilicno precizan. Ali ovo za indoor je komplikovano. U sustini ja bi trebao da menjam zavisno od treninga, ali ja sve drzim na weight lifting. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

32 god imam.

180 bpm nije nista cudno za boks. Telo je u stalnom impulsu, pokretti su brzi, stalno se krecu noge, torzo se savija levo desno, napred nazad. Plus postoji tu i psiholoski momenat, jer je puls tokom treniranja PSIHOfizioloska reakcija, i energy consumption, na napor prilikom treninga. Dovoljno je malo da se izgubi ritam za disanje, i to utice u nekoj meri i na puls.
Npr kad radim sa trenerom sparing, koji ima 29 godina, laksa kategorija od mene, radi profi i amaterske meceve, onda mi se desi da odem u 190, jer me overwhelm-uje. Ne znam sta se desava oko mene, jurim siluetu ponekad...

Inace zamena teza je da su neke vezbe striktno za jednu stvari i jedan benefit. Nemali broj vezbi ima svoj ucinak na osnovu izvodjenja, tj nacina i kako se izvodje, zato je i monitoring vezbanja bitan.
Vezba moze da se izvodi u aerobnom rezimu, bez eksplozivnih pokreta, ili da bude anaerobna, sprinterska, gde se brze covek ispuca, iskoristi fast twitch muscle, ali se dobija brzina, prave se laktati, a misici mogu da rastu. Jedno vise trosi secer, jedno masti prilikom izvodjenja itd itd
Npr moj drug sa kojim treniram je neretko u aerobnom rezimu, dok sam ja u anerobnom, dok istovremeno izvodimo istu vezbu. I onda posle mesec, 2 me pita "Kako se nisi istopio kao ja, kako su ti se napravili ti mišići".
I uglavnom je moj HR tokom celog treninga stabilniji i ritmičniji, a HRV (heart rate variability) manji (što je bolje), i moj grafik izgleda mnogo manje umrljan, više fluidan i manje trapav. 



Meni se desi nekad da izignorišem svog trenera, ako nam da neki set vežbi, pogotovo džak, koji ima neku dinamiku gde se udara prakttično 3,4,5 minuta bez prestanka, ja samoinicijativno uzimam pauze, da bih pobego iz aerobnog rezima. Ali to sto radim odradim tada apsolutno maksimalno svaku sekundu. Jer eto ocenim da smo u poslednjim treninzima radili vise nego sto zelim na aerobnoj kondiciji. Naravno tu postoji blagi konflikt sa trenerom, on je stara skola, npr ne volim monittoring, ja volim, uostalom to mi je i posao.

Fora je da se čita, prati, sluša i analizira ne samo fitness/sport science oblast, nego i svoje telo. A to je mnogo teško bez podataka. Zato su fitness trackeri dobri.
Postoji još otpor kod mnogih fitnes trenera, i izgovor im je da HR i fitness podaci ne mogu da kazu sve. I to je tacno, HR prilikom izometrijskog vezbanja, ili kod rigidnog dizanja tegova, HR ne reflektuje mnogo zamor. Nekad je puls viši dok se sagneš da uzmeš teg i staviš na šipku, nego dok baš izvodiš vežbu (npr to mi se dešavalo sa bench press)
Ali je sam fitness, treniranje, naše telo, akutni i hronični procesi toliko kompleksni da se može dosta naučiti i pospešiti praćenjem podataka.
Treneri veoma često znaju samo biomehaniku izvođenja vežbi i naučili su osnovne prinicpie metodologije planiranja treninga, i to solidno paušalno, po nekim tradicionalnim standardima. Odbijaju mogućnosti tehnologije, plaše se da će tehnoloogija da im otme posao (što je najveća glupost na svetu) i to preko sujete prelivaju. Meni se samo jednom desilo da mi je čovek, trener sa više licenci rekao, nakon mnogo sati prezentacije, i diskusije "Pa dobro, u suštini, ja mozda znam više od tebe biomehaniku, ali ja bih od tebe ovde mogao da učim, meni treba to, da unapredim svoj biznis"
Kao što sam gore napisao, HR nije samo statistika, mnogo više govori stabilnost, ritmičnost, cele vremenske serije, standarna devijacija ponovnog izvodejenja istog treninga ili ponavljanja istih ciklusa/rundi.
To je jedan od najboljih indikatora napretka.

Inače kad smo kod fitness tracker-a, ja imam Humon Hex uredjaj (Napravljen od MIT-a), poklonio mi ga je šef praktično jer se njemu ne svidja, to je prvi tracker koji momentalno meri kiseonik u mišiću/mišićima.
Nažalost, projekat je ugašen, aplikacija ne radi, tako da mi senzor od 600 dolara ne vredi. Jedino može da se koristi ako se integriše sa nekim garmin sat-om, gde se dobijaju neki podaci.
Baš ozbiljno razmišljam da kupim neki merač laktaka, nije jeftina igračka, pa bez ikakvog iskustva ne bih da kupujem to. Ako možda neko ima iskustva, neka se javi.

Edited by BattleBender
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...