Jump to content

Deutschland 🇩🇪


ironside

Recommended Posts

Kada se vec stavlja ozbiljan trash iz nemačkih hitparada za nemačke simple minded mase, koje vole tzv. šunklovanje, evo par dodataka: Staviću ovde samo muzičke gastose, koji su se uvlačili Nemcima i uzeli tu koju kintu.

Počnimo sa "našima", koje je kinik već pomenuo:

 

A imaju i Grci svoje nemačke izlete, odnosno muzičke gastose:

Morali su i Francuzi malo nemačkoj publici da se uvlače:

 

A imali su i Česi svog predstavnika u nemačkim htparadama:

 

Nemački šlager, nešto maltene najgore što se svetu muzike desilo. U nekom trenutku su ipak i Nemci otkrili "svet" i pevanje na engleskom pa su se javili razni producenti/autori sa njesrom. Među prvim "svetskim" Nemcima je Frank Farian sa svojim projektime Boney M., Eruption, Milli Vanilli i drugima. Za Boney M. je on pevao muški glas  a ostavio onog lika da na sceni otvara usne i glumi da peva, oko Boney M. je takođe platio neku odštetu z krađu By the rivers of Babylon, a za Milli Vanilli je sve već bilo snimljeno pre nego što su pevači uopšte angažovani zbog čega im je oduzet Grammy. Znači, pravi svecki autor.

 

Zaboravio sam naše gore list Sylvestera Levay-a, koji je u stvari još pre Fariana stavio nemačku na svetsku muzičku mapu popularne muzike (izuzeta klasika, Tangerine Dream, Klaus Schulze, Can, Krautrock bendovi i drugi ozbiljni nemački muzičari, ovde je osvrt samo na komercijalni nemački trash). Sa Silver Convention i posle Penny MacClean solo je imao par ozbiljnih hitova.

 

Da od lošeg uvek može gore je pokazao kasnije Dieter Bohlen, možda najuspešniji nemački autor i producent svih vremena. sa svojim projektima Modern Talking, Blue System, C.C. Catch i drugima, koje obrazovani Nemci smatraju dnom dna.

 

Već malo bolja kategorija, mada još uvek najgora komercijala, je rumunsko-nemački producent Michael Cretu (koji je zanat pekao kod Franka Fariana, gle čuda):

Malo ozbiljniji projekat mu je uspeo sa Enigmom, sa čime je kreirao i trend "Gregorian" muzike:

BTW, dosta hladan zvuk pogotovo ranijih produkcija Cretua ukazuje na njegovu ljubav za PPG sintisajzere, čiji zvuk me je uvek nervirao.

 

Ovo je samo kratak pregled, koji je mnoge "bisere" (Heino, Roy Black, etc. te od novijih Bad Boys Blue i sl. izostavio. Sve u svemu, nemački šlager i nemački disco, nemačka komercijala uopšte (ima tu dosta bisera iz kategorije Eurodisco, za koje Italo Disco predstavlja ozbiljnu muzičku umetnost) spada među nešto najgore što je moglo da se desi muzici. primere iz kategorije pesama za tzv. šunklovanje (teška kafana) nisam ni postavio, to bi trebalo cenzirati, kakav je to trash. Znam, mnogi kojima su Nena i Modern Talking ofarbali mladost se neće složiti, ali živeo sam tamo 28 godina i znam kako su ozbiljni Nemci sa obrazovanjem doživljavali sve to, kao muziku za frizerke (ne odgovaram za političke nekorektnosti i šablonsko razmišljanje nemačke intelektualne scene).

 

Sva sreća da su Nemci svetu ponudili kroz prvo elektronsku muziku i Krautrock, kasnije kroz alternativu (Post-Punk, Gothic, Dark Wave/Cold Wave, Industrial, ect.), o klasici i eksperimentalnoj muzici tek da ne pričamo, i nešto sasvim drugo.

Edited by Akiro
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Interesantan pregled, kada se vec dohvatilo teme jedna mala dopuna. Istorijat zanra (bolje pojma u nasem modernom znacenju) bi se mogao produziti do druge polovine 19. veka. Nemacka rec Schlager kao termin za jedan uspesan, popularan muzicki komad je po nekim izvorima prvi put zabelezena nakon premijere „An der schönen blauen Donau“. Wiener Fremdenblatt tim povodom pise: „Die Eröffnungsnummer der zweiten Abteilung war ein entschiedener Schlager“.  Znaci put u rikverc od Bate Illica vodi do Johann Strauss-a ( illi opereta i narodnih pesama). In diesem Sinne: Musik, Herr Kapellmeister!

 

 

Edited by herrkato
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...