Jump to content

Aimez-vous B?


Mama_mia

Recommended Posts

Basarini tekstovi su čisto gubljenje vremena, bez obzira da li podržavate ili ne to što piše to je ono klasično izd...anje da bi se dobila bilo kakva reakcija i time opravdalo piskaranje. Ako piše za džabe neka ga, a ako ga danas plaća neka batali to pod hitno.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

...

 

>> ... Библиографија [уреди]

 

Приче у нестајању (1982), Peking by Night (1985), Кинеско писмо (1985), Напукло огледало (1986), На ивици (1987), Фама о бициклистима (1987), Феномени (1989), На Граловом трагу (1990) - наставак чувене Фаме о бициклистима, Монголски бедекер (1992), Тамна страна месеца (1992), De bello civili (1993), Дрво историје (1995), Уклета земља (1995), Виртуална кабала (1996), Looney Tunes (1997) - Манично-параноична историја српске књижевности у периоду 1979–1990. године, Света маст (1998) - Наставак манично-параноичне историје српске књижевности у периоду 1979–1990. године, Вучји брлог (1998), Идеологија хелиоцентризма (1999), Машине илузија (2000), Краткодневница (2000), Џон Б. Малкович (2001), Бумеранг (2001), Оксиморон (2001), Срце Земље (2004), Фантомски бол (2005), Успон и пад Паркинсонове болести, Београд: Дерета (2006) ISBN 978-86-7346-554-8, Изгубљен у самопослузи (2008), Мајмуноописаније (2008) - књига прича, Дневник Марте Коен (2008), Дрво историје (2008) - књига у издању "Службеног гласника", која садржи есеје раније објављене у књигама На ивици“ (1987), „Дрво историје“ (1995), „Виртуална кабала“ (1996) и Идеологија хелиоцентризма“ (1999), Нова Страдија (2009), Фундаментализам дебилитета (2009), Ерос, гирос и Танатос (2010), Почетак буне против дахија (2010), Тајна историја Бајине Баште (2010), Mein Kampf, Лагуна, Београд (2011), Дуговечност, Лагуна, Београд (2012), Гнусоба, Лагуна, Београд (2013), Тушта и тма, Лагуна, Београд (2014) - књига писама са Миљенком Јерговићем, Анђео атентата, Лагуна, Београд (2015), Други круг, Лагуна, Београд (2015) - друга књига писама са Миљенком Јерговићем, Очај од нане, Лагуна, Београд (2016), Андрићева лествица ужаса, Лагуна, Београд (2016), Нова српска трилогија (2017, три раније објављена романа, „Успон и пад Паркинсонове болести“, „Дневник Марте Коени Почетак буне на дахије“, обједињена заједничком историјском судбином), Пушачи црвеног бана (2017, избор колумни), Атлас псеудомитологије (2018), Београд, Службени гласник у саиздаваштву са Институтом за јавну политику из Београда. ... <<

 

Zaista - klasicno izd...anje.

Nikada taj nece postici uspeh nekog estradnog mrsomuda kojih se namnozilo kao kusih pasa u ovom provizorijumu. Pogotovo kafanskih 'selektorskih' sibicara ('komentatorluk') koji bi nesto da dobacuju, no su nemusti i neuki sa 3 casa i 2 odmora, 'malim & velikim'.

:classic_biggrin:

 

A i jasno je sta mu zameraju - sto nece da se svrstava uz politicku luzersku bagru, sto je recit, sto besprekorno vlada zanatom i sto moze sebi da dopusti da opljune koga hoce i kada hoce.

Ostalima samo sledi onaj sjebastjan_qurtz.

:roflmao:

 

...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Basara na vrlo elokventan nacin opisuje mentalitet tog provizorijuma zvanog Srbija. Hirurski precizno! Ko god hoce da se upozna sa tim drustvom - gde baulja i na kojoj je " talasnoj duzini " i gde " probija na masu" - treba da cita Basaru. I to ne jednom nego 10- ak puta svaki njegov tekst! Tek onda mu stvari postaju jasnije! 

Zato Basara nije vise omiljen. 

Zar ne vidite da se on sprda i sa Vucicem?! Kad ga naziva "Vrhovno Prevashodstvo"! To je da se iskidas od smeha! Samo sto ostrasceni to nista ne kapiraju. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sta se zaista mota po njihovim mozgovima - tesko je "prokljuviti". Ali jedna indikacija su njihovi postovi na facebook-u: navodno , svi se snazno bore protiv Vuciceve diktatire. Puna usta : za slobodu medija, fer i postene izbore, nezavisne institucije ....

A onda ti isti : malo- malo pa "postuju" neki klip bivseg Broza Tita !? Kako je sve tada bilo super i kako se super zivelo?! 

Pa se onda pitam: za koje se oni, zapravo, vrednosti zalazu? 

U vreme Broza Tita, postojala su 2 ( i slovima - dva!) drzavna kanala. Privatna televizija nije postojala. Opozicija nije ni postojala - bila je samo jedna - Komunisticka Partija. O nezavisnim institucijama i da ne pricamo. Takodje ni o korupciji u takvom sustemu. O politickim slobodama jos manje.

Dakle:  Vuciceva diktatura nije dobra ( i  ja se slazem sa tom konstantacijom) ali , sa druge strane - Brozova diktatura je bila dobra i tada se super zivelo??!!!?!???!

Cekaj, o cemu se tu zapravo radi? Za koje se to vrednosti ti zapravo zalazes? 

I am confused. 

Link to comment
Share on other sites

...

 

>> ... Rekord
U ponedeljak, 4. 11. 19. u 7.42 AM siđoh u podfamoznost i ustanovih da je naša subotnja kolumna oborila sve rekorde komentarisanosti.
Piše: Svetislav Basara, 05. novembra 2019.

 

     U to doba beše tačno 81 (i slovima osamdeset jedan) komentar, and counting…
Ne treba valjda ni reći da mi je srce bilo puno, mada mi nije bilo sasvim jasno otkuda toliko „odziva“. Tim više što u kolumni nije bilo ničega o čemu se već nije govorilo. I to tokom vikenda kada je – pretpostavljam zbog odavanja komentatorluka svemu što vole mladi – obično najmanji.
     Osamdeset jedan komentar – to je pogolema masa teksta pa zato metodom slučajnog uzroka pročitah samo nekoliko i uverih se da sam ih još davno (i višekratno) čitao. Jeste, što reko Propovednik, da pod suncem nema ništa novo, ali pod podfamoznim Suncem, osim što je sve staro, sve je dozlaboga otrcano i izanđalo.
     Poput, recimo, ko zna kojeg po redu epohalnog raskrinkavanja da moja malenkost – pod uticajem alkohola, naravno – piše ovako kako piše zato da bih ponovo postala NJena Ekselencija.
     Da li N. N. komentator zaista misli da je tome tako? Ma jok. Negde je to načuo (ili pročitao, a imao je gde), pa to ponavlja (kao sopstvenu mudrost) kao što je ona češka baba u nastupu pravovernosti dodavala grančice na lomaču na kojoj je goreo Jan Hus. Ako se, dakle, N. N. komentator protiv mene (ne protiv stavova koje iznosim) „bori“ (tj. pljuje mi pod prozor) izmišljotinama, da li je realno da N. N. komentator – i stotine hiljada njegove N. N. sabraće – očekuju da se njima kolektivno ne manipuliše izmišljotinama.
     Jedan , opet, još NN-iji komentator piše da je Vesna Pešić huškanjem na bele listiće dovela na vlast „nesmenjivu vlast“ (nema, uzgred, takve vlasti), ja pak ne bih bio tako strog prema Vesni.
     Tadića i njegovih 40 razbojnika jeste TREBALO smeniti, debelo su to bili zaslužili, problem – koji je izmakao Vesninoj (i ne samo njenoj) pažnji jeste to što nije bilo nikoga da ga zameni i što bi se sve – sve ga na JexS-ovo mesto došao Franja Asiški – svelo na manje više isto.
     A zašto, to je u preksinoćnom Utisku nedelje ukratko objasnio Goran Ješić rekavši da je to zato što nemamo državu, a ja dodajem i što je nikada nismo imali i što je – kako stvari stoje – nikada nećemo ni imati.
     Ruku na srce, i ja sam to vrlo kasno shvatio, tek negde 2014, kada se bezdržavnost pogoršala proporcionalno porastu (povratku) autoritarnosti, tako drage većinskom srpskom srcu. Nekako u to vreme sam se politički deemocionalizovao, dokonao da davno započeti procesi raspadanja – koje je jedva dva-triput pokušano zaustaviti – po sili nužde moraju ići do svog žalosnog kraja, koji je sve bliži, tu je, nadohvat ruke.
     Nije da sam dibidus ravnodušan – kamo sreće da jesam – ali vaistinu me zabole Sebastian da li će razaranje strukture koja nikada nije ni sagrađena kraju privesti Vučić ili će posao preuzeti SZS – koga je ideja bojkota srozala na 8,5% podrške. A vama, kao i prof. Teodoroviću, želim uspešno guranje automobila po pešterskoj visoravni. ... <<

 

...

Link to comment
Share on other sites

...

 

:thumbup:

 

>> ... Sebastijanov odgovor
Iscrpan i seriozan utuk inženjera, profesora, akademika, dede i ljubitelja vina, Dušana Teodorovića na moju kolumnu, kojoj je u opisu radnog mesta da bude zabavno-zajebantsko-satirično štivo – koja je, dakle, u svetu tekstualnosti ono što je u svetu likovnosti karikatura – ipak zaslužuje ozbiljan komentar. U dve tačke.
Piše: Svetislav Basara, 04. novembra 2019.

 

     Tačka prva. Profesor priznaje da „nije politički lumen“, ali odbija svaku primisao da se kloni „konkretnog političkog angažmana“. Kao protivargument nabraja gde je sve gurao automobile, u kojim je sve emisijama pričao i u kojim je sve varošima držao antiprotivne govorancije. Ništa ja od toga nisam sporio, ali napominjem da je gorenabrojano samo površinski sloj političkog angažmana, a da je veliki problem – ne samo profesora Teodorovića nego čitavog ovog društva – što u današnjoj „demokratskoj“ (kondukter, kesu) opoziciji ispod tog sloja nema ništa, nikakvog „političkog mesa“, što će reći političkog organizovanja sa precizno definisanim programom i detaljnim planom kako tim programom iskopati rupu i namamiti stvarnost da u nju upadne.

     Eto, to je konkretan angažman, sve drugo je glumatanje i kerebečenje. Došlo se do toga – tačnije srozalo se na to – da se u Srbiji „političkim delovanjem“ smatraju redovne subotnje smotre seljačkog konceptualizma sa sve deljenjem budalastih odlikovanja, „odbranom železničkog mosta“ i protestom „protiv zagađenja vazduha“. Bojkot efendije i grupe građana kojima profesor daje podršku – i kojima gura automobile – sve koji se ne slažu sa njima optužuju – na podobije svog askurđela, podnarednika, vaginofila – da rade za Vučića, ja pak u ime svih uzvraćam tvrdnjom da za Vučića rade – i to udarnički – svi koji podržavaju ovu i ovakvu opoziciju.

     Vučić bi bio na vlasti – mada verovatno ne ovoliko dugo – sve da protiv sebe ima stvarnu i ozbiljnu opoziciju, ali se suočen sa stvarnim opozicionim otporom ne bi usuđivao da radi ono što radi, a stvarni mu otpor ne mogu (tačnije – neće) pružiti oni koji su, doduše malo diskretnije, radili isto što i on i što nameravaju da rade kad se Vrhovni po sili fizičkih zakona strmopizdi sa vlasti.

     Tačka druga, Bajaga. „Momčilo Bajagić me mnogo razočarao što se slikao sa Vesićem“, piše Teodorović i dodaje da je razočarenje možda pomalo nespretno formulisao na tviteru. Imam pitanje. Šta gospodine Teodoroviću, čovek vaših godina i vašeg ugleda uopšte radi na tviteru, mediju političke fukare, starleta, kretenizovanih i sumašedših?

     Imam još jedno pitanje. Ne uviđate li, profesore, izvesnu sličnost između vašeg razočarenja što se Bajaga slikao sa Vesićem i odbijanja primitivnih naroda da se slikaju iz straha da će im fotoaparat (ili fotograf) „ukrasti dušu“. Neće, valjda, biti da je Vesić prigodom slikanja ukrao Bajaginu dušu, odneo je Vrhovnom Prevashodstvu i prostro je pred njim kao trofej, da ne kažem baš kao lavlju kožu. Želim vam, uvaženi profesore, uspešno guranje automobila i na sledećim predsedničkim izborima. ... <<

 

:bravo:

...

Link to comment
Share on other sites

 Basara udario na Profesora Teodorovića, Tajson vs Holifield!? Par stvari mi, onako, na prvu loptu padaju na um. Ključna reč za ovo pretpolitičko društvo je, kao i kod underachieving deteta od 10 godina - fokus ili pažnja, odnosno nedostatak iste. Neki bi rekli i nedostatak vizije, ali viziju više vezujem za nekakvu sposobnost dugoročnog planiranja, koncept koji je od ovdašnje realnosti udaljen taman toliko koliko i ustanci protivU zavojevača. Ako je prva pomisao fasciniranost, onda bi mi druga misao bila svakako smeh, i to onaj idiotski lečićevski na sve ove smešne mistifikacije u koje je, gle čuda, ovim povodom uključen (kao puka alatka za jednokratnu upotrebu, doduše) baš i sam Veliki Mistifikator, spuštač postmoderne međ Srbe. Dok lično gajim velike simpatije prema Basarinom opusu koji se zapravo završava negde u doba prošlih Velikih Protesta 96-97, pretpostavljam da mu ni najbliža rodbina neće prećutati ono što on, uostalom, zna bolje od svih nas - ostatak opusa, negde nakon Virtualne Kabale je teško smeće. Nije da se Basara nije trudio, jednostavno se našao, kao i velika većina autora koji su ranijim radovima skrenuli pažnju na sebe, na nezgodnom raskršću. Nastaviti sopstvenu, kvalitetnu ili ne, ali svakako sopstvenu dekonstrukciju i ponovno sklapanje srpske pisane reči (u kojoj se jako dobro snalazio) uz efektno inkorporiranje omaža stranih iskusnijih majstora i uvođenje istih u domaći učmali ambijent ili nešto što se tada još uvek relativno mladom Svetislavu učinilo primamljivijim: obuhvatanje prvo bliže istorijske priče, a potom i političke i suštinsko postepeno napuštanje zanata u kojem se oprobao, zarad jedne sumnjive, na momente interesantne (čak i sa briljantnim momentima) nove Fame utkane u realnost. I tu je, po mom skromnom mišljenju, Basara naišao na svoj robertdžonsonovski Crossroads. Samo što pragmatični Svetislav tu nije imao muda ili herca ili, možda, mudrosti da proda svoju široku bajinobaštinsku dušu đavolu Branka Kukića i Milisava Savića, te da nastavi da ispituje neistražene meandre dosta fleksibilnog srpskog jezika. Opredelio se Svetislav, dosta svesno, za ulogu trubadura (ili trubača), te je dosta ranije napustio kockarski pisački sto dok mu je još dosta dobro išlo i odlučio je da unovči čipove. Ovo je, naravno, savršeno legitimno, razumljivo i sa velike većine aspekata ispravno rešenje. Snalazio se, nakon toga, više nego dobro u realpolitičkom paklu koji ga je iznedrio. Bio je uvek tu, da svojim oštrim novoosvojenim rečnikom podvuče nekakvu poentu, efektno išiba pojedinca ili pojavu koje su, uistinu, najčešće i zavređivale izrečene im vakele, ali kao pisac... Pisac se postepeno pretvorio u komentatora, vezanog psa koji ne napušta kućicu i koji zna da će mu pravovremeno lajanje doneti dve porcije hrane, odnosno "taman dovoljno" ugleda kod publike sa malo skupljim ulaznicama koja će progutati isprva dve - tri političke tablete (kasnije: splačine) ugurane na dno činije sa dosta basarizama.

I dok je ovaj spori proces truljenja trajao, dok se sa smeškom i nekom vrstom odobravanja gledalo na ambasadorisanje u Kipru, danas je svaka blagonaklonost iščezla. Danas Srbija ima retku političku i društvenu sreću da su crno i belo gotovo nepogrešivo razdvojene jasnom demarkacionom linijom, nešto poput koncepata mašinskog učenja u kojima je bazični zadatak da odredi da li objekti posmatranja spadaju u jednu ili drugu klasu. Retko kada je, sa te strane, granica bila toliko jasna i iskristalisana, a opravdavanja bednih i grotesknih kriminalnih figura, poput Vesića, doktora prvog i drugog, oca, brata i ostalih svetih duhova, zaista toliko uzaludan posao da su, izgleda, i omnipotentne marketinške službe digle ruke. Ipak, postoji drugi vid delovanja, a to je jednom rečju: trovanje. Proces u kojem se nemogućnost branjenja (na bilo kojem nivou) određene diktatorsko kriminalne grupacije (ne nazivam ih političkom opcijom, jer to nisu, nisu bili ni 2012te, ali to je druga priča) kompenzuje, manje ili više uspešno, pljuvanjem svega onoga što nije deo te grupacije, a posebno onih snaga, pojedinaca, grupa ili ideja koje za cilj imaju, na bilo kakav način, smenjivanje vlasti, rušenje diktature i rušenje vrednosnih tablica nametnutih odozgo. U ovu četu je upregnut ozbiljan procenat stanovništva i struktura ovog kentaura je specifična i kompleksna, ali ne i nemoguća za skiciranje.

Na samom dnu se nalaze anonimusi, takozvani botovi, koji nemaju ni mentalni kapacitet, niti ime i prezime, ali koji plasiraju nemilice "svoje" poruke (čitaj: svoju dozu fekalija) kroz specijalno napravljene softverske sisteme i time zagađuju vodu, smanjujući vidljivost. Postepeno idući ka gore, nailazimo na likove koji uistinu imaju ime i prezime, makar kao predsednici kakvih opštinica, šefovi vodovoda, menadžeri septičkih jama i mikrokadrovici kojima povremeno bude dopušteno da pola minuta riču u kameru ili mikrofon kakvog objektivnog medija. Idući polako uz leđa kentaura, dolazimo do visokospecijalizovanih i sofisticiranih fekalodistributera sa televizijama, rijalitijima, pseudopolitičkim emisijama... Negde u toj mašineriji (a definitivno ima odlike jedne mašinerije u kojoj se malo šta prepušta slučaju), na istom spratu, između kancelarija za "Svi su isti" i "Samo da se ne vrate", jedan maleni pisaći stočić je zadužio i naš nesrećni Svetislav. Krčmeći poslednju spisateljsku srebrninu, upinje se dok mu ne izađu žile na čelu, da svojim sada već doskočicama provuče bukvalno svakog predstavnika "druge strane" kroz svoje kreativno blato. Tužno je što se, u tom smislu, zaista malo razlikuje od bardova pisane reči iz Informera i Aloa, iako gađa, doduše, publiku sa nešto skupljim ulaznicama i dvocifrenim brojem razreda završene škole (neki će reći i zuba). Smešno je da se uopšte održava taj privid "objektivnosti", a pogotovo u unesrećenom Danasu - iz današnje perspektive deluje kao da je posredi kakav mračni pakt tipa Ne dirajte Svetislava ili će da radi Charlie Hebdo?

Edited by freethrow
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

...

 

Kad su u pitanju stavovi oko knjizevnih poslenika, misljenja, ocene i slicno - jedini stav koga se drzim je moj stav.

Sve ostalo preskacem.

:classic_cool:

No, to nikoga ne treba da brine - meni je i Mona Liza rugoba, a neki 'najeminentniji' spisateljski likovi tek tuzni skribomani.

 

Ne znam samo cemu je sluzio onaj carsav, kad je sve moglo da stane u jednu recenicu:

 

>> ... Proces u kojem se nemogućnost branjenja (na bilo kojem nivou) određene diktatorsko kriminalne grupacije (ne nazivam ih političkom opcijom, jer to nisu, nisu bili ni 2012te, ali to je druga priča) kompenzuje, manje ili više uspešno, pljuvanjem svega onoga što nije deo te grupacije, a posebno onih snaga, pojedinaca, grupa ili ideja koje za cilj imaju, na bilo kakav način, smenjivanje vlasti, rušenje diktature i rušenje vrednosnih tablica nametnutih odozgo.  ... <<

 

Napisao sam vise puta - neka pobede vec jednom na tim f'n' izborima i onda voze svoju pricu.

Ovako se samo isprazno kurobecaju. 

 

Tek ono: ' ... diktatorsko kriminalna grupacija / pljuvanje svega / snaga, pojedinaca, grupa ili ideja za smenjivanje vlasti, rusenje diktature ...' spada u onaj referen - i rezanci s makom!

:64:

 

Btw, u sredini recenice se 'profesor', pa makar i pcelarstva, pise malim slovom.

Doduse to je novokomponovani politicki recnik u stilu:  '... da pozdravimo Gospodina Prangyja ...'

 

...

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Kinik said:

...

 

Kad su u pitanju stavovi oko knjizevnih poslenika, misljenja, ocene i slicno - jedini stav koga se drzim je moj stav.

Sve ostalo preskacem.

:classic_cool:

 

Vidim, kapiram da neguješ isti stav i kada su u pitanju politika, prirodne nauke i matematika.

 

33 minutes ago, Kinik said:

No, to nikoga ne treba da brine - meni je i Mona Liza rugoba, a neki 'najeminentniji' spisateljski likovi tek tuzni skribomani.

 

Ne znam samo cemu je sluzio onaj carsav, kad je sve moglo da stane u jednu recenicu:

 

>> ... Proces u kojem se nemogućnost branjenja (na bilo kojem nivou) određene diktatorsko kriminalne grupacije (ne nazivam ih političkom opcijom, jer to nisu, nisu bili ni 2012te, ali to je druga priča) kompenzuje, manje ili više uspešno, pljuvanjem svega onoga što nije deo te grupacije, a posebno onih snaga, pojedinaca, grupa ili ideja koje za cilj imaju, na bilo kakav način, smenjivanje vlasti, rušenje diktature i rušenje vrednosnih tablica nametnutih odozgo.  ... <<

 

Napisao sam vise puta - neka pobede vec jednom na tim f'n' izborima i onda voze svoju pricu.

Ovako se samo isprazno kurobecaju. 

 

Opet podmetanje za publiku u parteru, ekvivalentno priči o rastu GDPja i dovođenju investitora. Landsman gif, nažalost.

 

33 minutes ago, Kinik said:

Btw, u sredini recenice se 'profesor', pa makar i pcelarstva, pise malim slovom.

Doduse to je novokomponovani politicki recnik u stilu:  '... da pozdravimo Gospodina Prangyja ...'

 

O, ne. Očekivah da će iole suptilna duša spoznati da je veliko slovo upotrebljena u cilju isticanja opusa, biografije i celokupne figure Teodorovića koji je, u ovom trenutku, zaista Profesor sa velikim P za mučenog Svetislava iz Kancelarije...

 

Ofrlje nekako i preko one stvari, očekivao sam više od višestrukog povratnika sa viškom (slobodnog?) vremena i novim bisagama punih materijala za đubrenje...

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@freethrow

Zadovoljstvo te je čitati, kada se potrudiš. Ne slažem se sa dijagnozom, ali mi stil više nego prija.

 

Političko najbistrije pero serbskog pretpolitičkog društva retka je svetla tačka tog provizorijuma. Da nam živi dovjeka! 

 

(to što je Basara izabrao, ili pak obratno, da bude hroničar jedne epohe ne bi samo po sebi trebalo biti predmet jedne literarne kritike. Vidim da i Profesoru moralizatorsko čistunstvo nije strano, pa kao i njemu, tebi preporučujem da uzmeš CH u ruke. Neće da škodi.)

Link to comment
Share on other sites

...

 

Zasto ne bih negovao isti stav? Pa ne zivim ja tudji, nego svoj zivot.
Nisam duzan da ispunjavam necija ocekivanja. Za to postoje 'profesionalni pcelari'. Sa povecim politickim 'opušom'!

 

Eto, muceni Svetislav nikome ne mora da se slihta, ni da se dodvorava.

 

Btw, nemoj ti brinuti o meni, brini o 'profesoru'. 
Samo se seti kako se seljacki krljao sa grcevitim mr. Prangyjem. Milina je bilo gledati / citati kad su se sudarile dve 'biografije,
celokupne figure, 'opuši'. Onaj policajce-prangijas, ovaj pcelar koji nagurava aute.
:bravo:

 

Bottom line: niko ti ne brani da pises kako hoces, nii da imas svoje politicke favorite.

Samo jedno preskoci - nemoj pokusavati da me ubedis u neku svoju istinu, jer samo gubis vreme.

Moze da se ispostavi da toliko nisam u pravu - da hoce nebo da padne na srbiju. 

Iskreno - svejedno mi je.

 

...

Link to comment
Share on other sites

...

 

Nista - samo prezime.

:classic_laugh:

Secam se najava na Radio Beogradu, kada se nekom spikeru omaklo - ... Efrema Kurtza ...

Pa kad je izasao iz studija a raja se valja - alo, bre, jesi pijan? 

Kaze se - orkestrom diriguje E. Kurtz!

 

A sto se tice slicki - neka Atreid malo srčuje po Net-u o berlinskim diplomatskim danima 'njegove ekselencije' I. Andrica, prijemu i rukovanju sa Adolfom, nemackom ordenju i sl.

:classic_cool: 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, GlennGould said:

I dalje je jedan od najvećih dirigenata XX koji je inspirisao generacije. Your point?

 

Cekaj, cekaj, jesi ti to upravo uporedio A. Vucica sa A. Hitlerom? :classic_blink:

 

BTW: Eno vam ga upravo Basara u Utisku kod Olje,.. vrti pricu "svi su isti", sto u prevodu znaci, da onda ovog sa kojim se rukuje ne diramo, jer su zaboga, svi su isti.

Edited by Atreid
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I Martin Hajdeger je značajan filozof u istoriji filozofije pa je do poslednjeg dana života bio zadrti nacista.


Ne razumem zašto se diže tolika prašina za Basarom? Po meni, on je jedan osrednji pisac (eno, njegov “Mein Kampf” hvata prašinu na mojoj polici) koji, doduše, odskače u srpskoj književnoj žabokrečini raznih nacional- romantičara i petooktobarskih osvajača slobode ali opet sve je to jako slabo.

Zato i ne čudi da jednoj Olji B. takav jedan lik privlači pažnju. Dići će emisiji gledanost  i ništa više. Srbija više nema disidente i intelektualne veličine poput Bore Ćosića, Radomira Konstantinovića pa i Pekića ali zato ima ove priproste bukače koji su bitni javnosti samo zbog estradizacije ozbiljnih političkih i društvenih pitanja.

Edited by melankolic
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

...

 

>> ... Slike i prilike
 

Hajde da se malo odmorimo od tutumračenja po bespućima srpske politike (ne)ozbiljnosti, subota je dan za kulturu, zašto je ne bismo posvetili kulturi novinske fotografije, koja je u povijesnim razmerama relativno nova pojava.
Piše: Svetislav Basara, 09. novembra 2019. 20.00

 

     Podsetih vas onomad da londonski Times – bastion vrhunskog novinarstva, koji je dugo odolevao novotarijama – nije objavljivao nikakve fotke, sve do početka osamdesetih godina prošlog veka, niti je (čak i vrhunske) novinare potpisivao drugačije osim inicijalima.
     Punog imena i prezimena (i to ispod teksta) udostojavao je isključivo ličnosti formata Vinstona Čerčila ili Bertranda Rasela.
Moja malenkost takođe ne navodi novinske fotografije, ali budući da je mali Mujo, a ne Don Kihot, šta će, kud će, ide tamo kud i drugi Turci.
     Ako se možda pitate zašto sam (načelno) protiv novinskih fotografija, pogotovo protiv fotografija autora, evo odgovora, zato što nakon objavljivanja prve novinske fotografije nekog veleuglednika nije trebalo da prođe ni trideset godina da bi u novinama osvanula slika mindže neke veledromfulje.
     Nemojte trčati pred rudu, nije u pitanju moralna panika, nije problem u slici mindže, problem je u posmatračima slike, čista filosofija je u pitanju.
     Budući dvodimenzionalne, novine su prirodno stanište za dvodimenzionalnost teksta, ali su gubilište za trodimenzionalnost uslikanih stvari, ljudi i pojava. Novinske slike – htele ne htele (a najčešće hoće) – sve nekako izjednače. Poistovete babe i žabe.
Zapandrče, recimo, sliku patrijarha Pavla, ispod uture sliku raščepljene Cice, kriterijumi s vremenom opadaju, pa sasvim nestanu, sve to ide subliminalno, neosetno, a naročito neosetno ide u Srbiji čiji žitelji u otupelosti ne osećaju ni nabijanje Sebastijana u mozak.
     Koliko Srbi ne vole promene, čak i kad ih se ništa ne tiču, pokazala je promena moje nadfamozne slike. Od ponuđene dve tri izabrao sam gornju zato što je skorašnja, pa ko velim, zašto da ne izađem u susret komentatorima koji su zahtevali da umesto mladalačke, podastrem fotografiju koja pokazuje pravo stanje (pretpostavljene) oronulosti moje malenkosti.
     Ne možeš ti Srbima ugoditi, lepo mi je govorila moja baba. Komentatorsko nezadovoljstvo mojom novom slikom (i stanjem oronulosti) bilo je saborno; pretpostavke šta sam slikom hteo da kažem – koga da podržim, a kome da uvalim dubaru, da ne kažem baš Sebastian – na granici (a bogme i preko granice) paranoidne shizofrenije, a najbolje mi se dopao neprejebivac koji je raskrinkao srodstvo po vijetnamci između Vulina i mene.
     Oglasio se i Radovan Cetvrti konstatacijom da slika „otkriva moj karakter“ (ne treba valjda ni reći kakav je). I ja ću reći nešto o Radovanovom karakteru. Pikantno je. Bio sam, naime, u društvu sa Radovanom u B. Bašti, nema tome ni dvadeset dana. Radovan je pod pravim imenom bio u dlaku isti kakav decenijama glumata da jeste, sve dok se ne dokobelja do kuće i tamo se skljoka u ljigavu želatinsku masu koja smogne snage da kucka po tastaturi. Šta da vam kažem. Slike i prilike. ... <<

 

...

...

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Atreid said:

 

 

BTW: Eno vam ga upravo Basara u Utisku kod Olje,.. vrti pricu "svi su isti", sto u prevodu znaci, da onda ovog sa kojim se rukuje ne diramo, jer su zaboga, svi su isti.

 

aha! zar nije divno sto sam dosla?

 

da ukazem na notornu neistinu koja se krije u ovom postu...verujem da ljudi ne gledaju emisiju `utisak`, pa zbog toga nisu primetili da je upravo beckovicka mahnito vrtela pricu da su svi isti i zasto su isti i kako ceo svet misli da je pametan ako kaze svi su isti...To da su svi isti nametala je i svojim gostima pa i basari, gosti malo tuc-muc nikako da ubodu metu

 

ali basara ne bi bio basara da je omasio tu metu, jasno je rekao a ja cu parafrazirati da je glupost reci da su svi isti i da je svet/srb puna istih ljudi

 

dakle: Svi su isti kada dodju na vlast. To je sustina, a beckovicka je tupila o necemu sto namerno nece da razume i napravila polubebecu emisiju.

 

Da nije bilo Basare u toj emisiji ne bih ni ja gledala, nemam strpljenja za uspavljujuce konstatacije kako je ova vlast uzasna

i to iz utiskovih fotelja...a onda se od basare ocekuje da napravi revoluciiju i smeni Ava kao dokaz da je na pravoj strani :lol_2:

 

a basara je jedino cenio Djindjica i kapirao Cedu, na sve ostale se gadi

(ako mogu da kazem, a zasto da ne mogu?

zato kazem -  bas kao i mm tj. ja)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, Beonegro said:

Iz čistog gađenja prema Koštunici je prihvatio i sinekuru na Kipru.

 

 

basara od 2001.  na kipru, mandat 4 godine...pa tu je malo i djindjic jos uvek ziv i zdrav odradio nesto preko veze

jedino mozda mislis da cim je Atentat izvrsen da je Basaru trebalo povuci nazad?

 

Ipak nema potrebe da mutis nesto bistro.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Mama_mia said:

basara od 2001.  na kipru, mandat 4 godine...pa tu je malo i djindjic jos uvek ziv i zdrav odradio nesto preko veze

jedino mozda mislis da cim je Atentat izvrsen da je Basaru trebalo povuci nazad?

 

Ipak nema potrebe da mutis nesto bistro.

 

Hoces da kazes da je Djindjic bio korumpiran? Pa, takav korumpiran namjestio mjesto ambasadora Basari na Kipru?

 

Zar u tom zlucaju i Basara nije korumpiran?

 

Zasto mutis nesto bistro?

 

 

1 hour ago, Mama_mia said:

da ukazem na notornu neistinu koja se krije u ovom postu...verujem da ljudi ne gledaju emisiju `utisak`, pa zbog toga nisu primetili da je upravo beckovicka mahnito vrtela pricu da su svi isti i zasto su isti i kako ceo svet misli da je pametan ako kaze svi su isti...To da su svi isti nametala je i svojim gostima pa i basari, gosti malo tuc-muc nikako da ubodu metu

 

ali basara ne bi bio basara da je omasio tu metu, jasno je rekao a ja cu parafrazirati da je glupost reci da su svi isti i da je svet/srb puna istih ljudi

 

dakle: Svi su isti kada dodju na vlast. To je sustina, a beckovicka je tupila o necemu sto namerno nece da razume i napravila polubebecu emisiju.

 

Da nije bilo Basare u toj emisiji ne bih ni ja gledala, nemam strpljenja za uspavljujuce konstatacije kako je ova vlast uzasna

i to iz utiskovih fotelja...a onda se od basare ocekuje da napravi revoluciiju i smeni Ava kao dokaz da je na pravoj strani :lol_2:

 

a basara je jedino cenio Djindjica i kapirao Cedu, na sve ostale se gadi

(ako mogu da kazem, a zasto da ne mogu?

zato kazem -  bas kao i mm tj. ja)

 

Dobro, laz je da nisu svi isti, ali su sve isti, jos kad dodju na vlast tek tad su svi isti jer je svijet/Srbija puna istih ljudi. Sta nije jesno?

 

A, posto su svi isti, onda da ove koji su na vlasti ne diramo, jer ce i ovako i onako opet doci isti, pa je bolje da ovi prvi isti ostanu na vlasti. Da, sve je jasno. :thumbsup:

Edited by Atreid
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Atreid said:

 

Hoces da kazes da je Djindjic bio korumpiran? Pa, takav korumpiran namjestio mjesto ambasadora Basari na Kipru?

 

Zar u tom zlucaju i Basara nije korumpiran?

 

Zasto mutis nesto bistro?

 

 

Budalastina ...ako volis beonegro voli ga ali ne preko mene i moje konstrukcije  :lol_2:

 

I mene cudi kako Djindjic nije postavio Cika Dobricu umesto Basare...ali kao sto je OPSTE poznato...kao sto svi cistunci srb veruju

da li mislis i da je ubijen jer je bio tako korumpiran kako tvrdis u svom istraziteljskom postu?

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Mama_mia said:

I mene cudi kako Djindjic nije postavio Cika Dobricu umesto Basare...ali kao sto je OPSTE poznato...kao sto svi cistunci srb veruju

da li mislis i da je ubijen jer je bio tako korumpiran kako tvrdis u svom istraziteljskom postu?

 

Ne tvrdim ja, vec ti tvrdis da su Djindjic i Basara bili korumpirani, pa mu je Djindjic "preko veze" nabacio ambasadorsko mjesto na Kipru, cek gdje je citat, a, evo ga:

 

31 minutes ago, Mama_mia said:

basara od 2001.  na kipru, mandat 4 godine...pa tu je malo i djindjic jos uvek ziv i zdrav odradio nesto preko veze

 

Znaci, Djindjic odradjuje Basari ambasadorsko mjeste preko veze na Kipru. Tvoje rijeci.

 

Onda bi ti i sebi trebala uputiti to pitanje: - da li mislis i da je ubijen (op. a. p. Djindjic) jer je bio tako korumpiran kako tvrdis?

Edited by Atreid
Link to comment
Share on other sites

...pa naravno, srb cistunci ubijaju neciste

 

sto znaci da je posle djindjica, politicka scena prociscena i cistunci mogu da disu...

to je samo teoretski, a prakticno i dalje se guse....sto je potpuno van konteksta

 

svakako smo stigli do toga da nekorumpirani kostunica nije poslao basaru na kipar, vec, obzirom da je to bila godina 2001. to je uradio taj korumpirani

 a kostunica takav cist kakav je bio, odlucio da stavi tacku na korupciju, okupio nekorumpirane i na gornjem topicu pomenutom gospodinu legiji,

dao odresene ruke, tzv. blagoslov za delovanje...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...