Jump to content

Bliski Istok


A sad

Recommended Posts

11 minutes ago, GlennGould said:

 

Ovo ti je poveći komad gluposti na bar tri nivoa:

- poređenje ti ne stoji (eg. TRUMP/Miloševič; NATO/Iran; Srbi u Hrvatskoj/Kurdi u Siriji)

- koristiš pojmove koje ili ne razumeš, ili im perfidno menjaš značenje (eg. regionalna pozicija)

- falsifikuješ istoriju za potrebe kalemljenja anahrone komparacije (eg. Milošević nije otkačio Srbe iz Hrvatske zarad jačanja pozicije spram sve izvesnijeg sukoba sa NATOom. On ih je otkačio zarad Daytonskog Sporazuma ‘95. i ustoličavanja kao regionalnog faktorora mira i stabilnosti. Sukob sa NATO je postajao sve izvesniji tek ‘98.)

 

Očiglednu slabost napisanog ‘argumenta’ pokušavaš ojačati putem apeal to emotion, ili ti emoticon.

 

Prijetnja bombardovanjem je bila na stolu od 1992, a ne od 1998. godine.

 

Nego, nije to bila poenta. Milosevic sa vremenom nije mogao da drzi ono sto je drzao kad je bio na vrhuncu moci. I, tu je ta paralela. Amerika na Bliskom istoku nema vise tu moc da drzi ono sto je drzala do sada, jednostavno ta moc im opada kao sto je i Milosevicu svojevremenu. Ti tu pripisujes postojenje neke strategije ("...sve izvesnijeg sukoba sa Iranom. Žrtvuje pešaka."), nema tu nikakve strategije, niti tu ima nekog dubljeg promisljanja. Amerika "zrtvuje pjesaka" jer nema vise tu moc da ga pomaze, samim tim nema ni eventualnog sukoba sa Iranom. Sukoba sa Iranom nije bilo ni kad je Amerika bila na vrhuncu moci, a sigurno ga nece biti ni sad kad im je ta moc svakim danom sve manja. Ukoliko nekim slucajem i bude sukoba sa Iranom, tada ce Amerika izgubiti u tom sukobu.

Link to comment
Share on other sites

Slažem se da nije bilo poente u potezanju Misloševića i Srba iz Hrvatske da se objasni Bliski Istok. 

 

Što se tvog mišljenja tiče, ne delim ga. Ni najmanje. 

Niti TRUMP nema strategiju (to što se tebi ista ne dojmi nije kriterijum za kvalificiran je iste), niti US nema više moć da drži (kada ju je imala, pod Bush Jr. / Obama?), niti sukoba sa Iranom neće biti (on je već tu, itekako).

 

Zanima me na kojim osnovama temeljiš više puta ponovljeni sud da je ‘Amerika svakim danom sve slabija’? 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, GlennGould said:

Slažem se da nije bilo poente u potezanju Misloševića i Srba iz Hrvatske da se objasni Bliski Istok. 

 

Što se tvog mišljenja tiče, ne delim ga. Ni najmanje. 

Niti TRUMP nema strategiju (to što se tebi ista ne dojmi nije kriterijum za kvalificiran je iste), niti US nema više moć da drži (kada ju je imala, pod Bush Jr. / Obama?), niti sukoba sa Iranom neće biti (on je već tu, itekako).

 

Zanima me na kojim osnovama temeljiš više puta ponovljeni sud da je ‘Amerika svakim danom sve slabija’? 

 

Pa vrhunac Americke moci je bio pod Klintonom i Bush Jr, dok je ovaj zadnji nije sjebao ratom u Iraku. Tramp nema neku dugorocnu strategiju, on pokusava da zaustavi opadanje moci redefinisanjem postojecih ugovora u korist Amerike, ali to je iskreno samo zapusavanje rupa u brodu koji tone.

 

Pa uzmi koji god hoces parametar i uporedi ga od prije 30 godina:

 

The world's biggest Banks
  1. Industrial & Commercial Bank of China. This is the largest bank in the world when measured by assets. ...
  2. China Construction Bank Corp. ...
  3. Agricultural Bank of China. ...
  4. Bank of China. ...
  5. HSBC Holdings (HSBC) ...
  6. JPMorgan Chase & Co. ...
  7. BNP Paribas. ...
  8. Mitsubishi UFJ Financial Group.
The world's biggest oil and gas companies
  • Lukoil – $115.2bn.
  • Chevron – $158.9bn.
  • Total – $209.36bn.
  • ExxonMobil – $290.2bn.
  • BP Plc – $298.75bn.
  • China National Petroleum Corp (CNPC) – $346bn.
  • Royal Dutch Shell – $388.37bn.
  • China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) – $426bn.
Top 10 airlines of 2019
  • Qatar Airways.
  • Singapore Airlines.
  • ANA All Nippon Airways.
  • Cathay Pacific.
  • Emirates.
  • EVA Air.
  • Hainan Airlines.
  • Qantas Airways.

Car Companies by Units Produced

1 Toyota Japan 10,466,051
2 Volkswagen Group Germany 10,382,334
3 Hyundai / Kia South Korea 7,218,391
4 General Motors United States 6,856,880
5 Ford United States 6,386,818
6 Nissan Japan 5,769,277
7 Honda Japan 5,235,842
8 FCA Italy 4,600,847
9 Renault France 4,153,589
10 Groupe PSA France 3,649,742
11 Suzuki Japan 3,302,336

 

 

Sve ovo je prije samo 30 godina izgledalo znatno drugacije. Pa zaboga nekad je Amerika kontrolisala 90% svjetske ekonomije, danas jedva kontrolise 40%. O cemu mi pricamo?

 

 

Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, GlennGould said:

Zanima me na kojim osnovama temeljiš više puta ponovljeni sud da je ‘Amerika svakim danom sve slabija’? 

 

I jos nesto, ne tvrdim to samo ja, eno i Tramp to tvrdi u skoro svakom smislenom govoru. Pa izabrao je i krilaticu " Make America Great Again". Cemu da je pravi "great again", ako je sve OK i ako ta moc nije opala a vidimo da i dalje opada cim je otkacio Kurde? A, samim tim i njegove pristalice koje urlaju "Make America Great Again" se slazu sa tim, inace ne bi to urlali i kitili se sa tom krilaticom. Oni sami tvrde da nije kao sto je bilo, i da hoce opet da to bude kao sto je bilo, i na toj platformi su i dobili izbore. Eto, ne kazem to samo ja, kaze to predsjednik te Amerike i vladajuca republikanska partije te iste Amerike.

 

Zapravo ovdje bi njih trebalo upitati kako ide posao sa pravljenjem Amerike opet velikom, kad otkacinju saveznike? Ocigledno im nesto ne ide to pravljenje Amerike opet velikom.

Edited by Atreid
Link to comment
Share on other sites

Moć jedne države se u ekonomskom smislu može izmeriti GDPom a u vojnom budžetom. Ne vidim da je ona u US “svakim danom sve slabija”. 

 

MAGA je populistička mantra - i jedino budale i politički nepismeni komentatori je mogu smatrati za program.

 

Truism da se Svet, pa u njemu i US/EU/Kina, pa unatar istih i različite grupacije, pa među njima i ti i ja kao pojedinci menjamo nije ništa novo, niti zabrinjavajuće. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ajd malo istorije... problem Kurda i Turske, kao i svi problemi u tom delu sveta, datira od Engleskog napustanja regiona. Tada je jos Ataturk obecao samoupravu Kurdima ako mu pomognu u borbi protiv Engleza. Naravno posto su zaokruzili drzavnost Turske, poceli su sa zatiranjem semena i plemena, na slican nacin kao sto je i Otomansko carstvo radilo. I od tada je postojao otpor Kurda koji se formalizovao sedamdesetih sa Kurdskom radnickom partijom ciji je glavni greh, kao i slicnih pokreta u Palestini npr, bio sto su bili levicari. Na njihovu zalost to se poklopilo sa pucom u Turskoj i rezultat svega je bila bezanija prvenstveno u Liban i Siriju (btw Kurdi u  Siriji sada su naseljeni uglavnom u tom periodu). Vodju Kurske radnicke partije su proganjali po celom svetu i na kraju uhapsili negde u Africi koliko se secam uz pomoc Mosada. Inace slicnost izmedju Turske i Izraela je zapanjujuca. 

Elem, ono sto je Ocalana spasilo metka je zelja Erdogana da se dodvori EU pa ukida smrtnu kaznu i ista je zamenjena dozivotnim zatvorom. Takodje, od tada, Kurdi su ukljuceni u zivot u Turskoj: dozvoljeno im je bavljenje politikom, jezik nije zabranjen i slicno. Za uzvrat oni su modifikovali zahtev za samostalnoscu zahtevom za autonomiju. Inace, Kurdi su maheri za politiku: oni su se isprofilisali ne kao nacionalna partija, vec kao borci za prava zena, LGBT i slicno. To je razlog zasto oni dobijaju respektabilne procente na izborima. 

Ono sto je isto bitno, antiteroristicki  zakoni koji su doneti sedamdesetih su i dalje na snazi. To znaci da Turska moze Kurde da proganja kao zivotinje ako proceni da su opasnost za njihovu bezbednost. Mislim da su negde devedesetih cak pretili Siriji da ce uci u rat sa njima ako ne isporuce Ocalana. 

 

Link to comment
Share on other sites

On 10/9/2019 at 4:21 PM, Pavaroti said:

Nisu. Uvesce sankcije Turskoj ako otpocne bilo sta. Daleko je kraj price u Siriji.

 

Jeste daleko kraj price, ali ovoga puta su Turci stvarno napali.

 

SDF nije nikakva vojska. Nemaju nikakve sanse protiv Turske avijacije i FSA trupa koji ratuju na terenu. Takodje, nije ni SDF skroz cista prica, skoro citava godina dana im je trebala da konacno eliminisu dzep Isisa na jugoistoku svoje teritorije, zasli su u teritoriju koja nikako nije naseljena kurdskim stanovnistvom, a svaka grupa bi lagano napredovala sa NATO avijacijom na svojoj strani. Nije to samo unistenje protivnika, nego su oni u svakom trenutku znali gde je i koliko islamista na kom delu fronta. 

 

Nazalost, mislim da ce u Siriji doci do podele na tzv. zeleni i tzv. crveni deo. Erdogan ce naseliti svoje islamiste na sever i istok Sirije, ostatak ce pripasti Assadu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ono što je definitivno je da više nema rešenja rata u Siriji bez Turske. Ovo je sada već respektabilni deo Sirije koji kontrolišu tako da sad mogu i da dignu ruke od HTS ako ne budu radili kako im ovi kažu, a tu je očigledno bilo problema od primirja do danas ko je kome "nadređen". Jedini problem će im biti ako se Kurdi odluče na gerilu kao u Afrinu prošle godine onda bi cena okupacije i broj žrtava lako mogao da sruši Erdogana i pre sledećih izbora.

 

Edit : Šta se tiče naseljavanja Arapa nisu Kurdi većina na celom severu. Na tom centralnom delu od eufrata pa na istok su arapi većina tako da Turci imaju prostora za izbeglice na pretek i bez oblasti sa kurdskom većinom.

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

Nisam bas previse pomno pratio desavanja u Siriji ali bez obzira sto su ovde manje vise skoro svi na strani Kurda,nije li istina da su se oni zaneli i osvojili teritorije na kojima nisu vecina i vec neko vreme Turska preti intervencijom ukoliko se ne povuku?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tu ima Arapa, Kurda, Sirijaca i Azera...Ima svega u principu.  Turci se prce sa PKK dug niz godina i voo vide kao direktnu pretnju, tj vlast njihova.

 

Mene samo zanima odakle sad sa ovaj FSA a gde su kad ih mlate dole u Dari i gore u Idlibu??? Kakav dil Rusije, Amerike i Turske...Mene samo zanima sta je Amerika dobila iz ovoga. Posto to jos ne vidim. Izrael cuti, svi cute..tj sad kenjaju, ali bice to brzo gotov, mislim da i Kurdi rade ovo kao predstavu...

 

Meni sve ovo deluje kao predstava..

Edited by Pavaroti
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Zvezdarac said:

Nisam bas previse pomno pratio desavanja u Siriji ali bez obzira sto su ovde manje vise skoro svi na strani Kurda,nije li istina da su se oni zaneli i osvojili teritorije na kojima nisu vecina i vec neko vreme Turska preti intervencijom ukoliko se ne povuku?

Jesu Kurdi zauzeli sve do obale Eufrata,ali to Turke ni ne zanima,sto se njih tice mogu da dodju i do Jordanske granice,njima je problem pojas uz Tursku granicu...

YPG je inace teritoriju osvojio potisnuvsi ISIL,negde u isto vreme kada je SAA isto radila sa druge strane Eufrata....

Sto se tice povlacenja,problem je u tome sto su te teritorije uz granicu sa kojih treba da se povuku ustvari jedine oblasti gde oni i jesu etnicka vecina....

Dakle Turci traze da se Kurdi prakticno isele sa svojih podrucja...

Jasno je da ta opcija nije bila realna,sada sve zavisi od medjunarodne zajednice,hoce li uspeti nekako da natera Tursku da ako vec bude unistila YPG bar taj narod tamo ostavi na miru...

Po onome sto se moze cuti nisam optimista, Erdogan namerava da svoje proksije koji su dobili pedalu od Asada naseli tamo....

Kurde je Tramp ispalio bas onako dzulovski,hajde sto se povukao,nego su amerikanci navodno mesecima ranije imali dogovor sa turcima o zoni demilitarizacije i nagovorili su YPG da povuce tesko naoruzanje i unisti fortifikacije uz granicu....

Sada kad su Kurdi da izvinete spustenih gaca,dodje Tramp i kaze : Ajd' cao odo' ja,nisam vas video da nam pomazete kad' smo se borili protiv Engleza 1776...

Link to comment
Share on other sites

On 10/10/2019 at 8:52 AM, Atreid said:

Jos nesto, Kurda ima u Turskoj ~ 20 miliona, u Iranu ~ 10 miliona, u Iraku 7-8 miliona, u Siriji 2-3 miliona i u Njemackoj oko 1.5 miliona, to je sve ukupno negdje oko 40 miliona (koji milion gore-dole) i stalno kukaju kako nemaju drzavu. Pa pizda vam materina napravite je, ima vas vise nego dovoljno, Srbi u Bosni je napravili, a ima ih 1.2 miliona, Albanaca na Kosovu 1.5 miliona, a ovih 40 miliona i nista.



Neuporedivo sa bosanskim Srbima. Broj protivnika kurdske države je puno veći  od kurdskih  četrdesetak miliona i na istu stranu svrstava Persijance, Turke, Arape, sunite i šiite.. Premoć u naoružanju, apsolutna, uz to i UN embargo na uvoz naoružanja protivnicima, bosanski Srbi su to imali. Kurdi nemaju, oni su pod embargom i okruženi su neprijateljima. YPGj nema masovnu podršku u Turskoj, slab odziv je u gerilu kad znaš koliko miliona ih živi tamo. Mora da je razlog tome i sam YPG,, nije to samo zato što je turska država brutalna u njihovom obuzdavanju. Turci su prije tri godine sravnili par kurdskih gradova uz granicu sa Sirijom jer se u njima pojavio YPG.

Nije ovo prva velika ispala , sjetite se kako je prošao referendum iračkih Kurda, Afrina takođe.

 

Edited by Iggy Higgins
Link to comment
Share on other sites

Za SAD nema nekih dobitaka, bar ih ne vidimo trenutno. Ima samo za Trampa jer time ispunjava jedno od obećanja o povlačenju iz svih ratova. On očekuje da će mu to omogućiti da digne rejting. Najveći problem povlačenja iz Sirije su Kurdi. E sad kad ih ovako ispali za par meseci može bez problema da povuče i tih 1000 preostalih trupa. Potencijalni dobitak je povratak Turske na SAD stranu mada po meni to je nemoguće dok je Erdogan na vlasti. Erdogan je isuviše zastranio da bi sad vratio Tursku u stanje pre 10 godina jer bi odma izgubio izbore. Biće interesantno kako će ovo biti ocenjeno od Turskih glasača.

 

Najveći dobitnik je Turska. Posle ovoga nema dogovora bez njih o Siriji i mislim da je ovim stavljena tačka na napade na Idlib bez njihove dozvole. Ne bi me začudilo da posle nove godine Turci okupiraju komplet teriotoriju SDF i time postanu praktično ravnopravni sa Asadom. Veliko je pitanje šta će on Trampu dati za uzvrat pošto čisto sumnjam da mu je ovo dato bez uslova. Povratak izbeglica u Siriju će im omogućiti da povećaju broj NLF pripadnika i time postanu još jači u pregovorima.

 

Ono što je loša vest to je da mira tamo nema sigurno ni sledeće godine jer za sve to treba vremena.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Klotzen said:

Za SAD nema nekih dobitaka, bar ih ne vidimo trenutno. Ima samo za Trampa jer time ispunjava jedno od obećanja o povlačenju iz svih ratova. On očekuje da će mu to omogućiti da digne rejting. Najveći problem povlačenja iz Sirije su Kurdi. E sad kad ih ovako ispali za par meseci može bez problema da povuče i tih 1000 preostalih trupa. Potencijalni dobitak je povratak Turske na SAD stranu mada po meni to je nemoguće dok je Erdogan na vlasti. Erdogan je isuviše zastranio da bi sad vratio Tursku u stanje pre 10 godina jer bi odma izgubio izbore. Biće interesantno kako će ovo biti ocenjeno od Turskih glasača.

 

Najveći dobitnik je Turska. Posle ovoga nema dogovora bez njih o Siriji i mislim da je ovim stavljena tačka na napade na Idlib bez njihove dozvole. Ne bi me začudilo da posle nove godine Turci okupiraju komplet teriotoriju SDF i time postanu praktično ravnopravni sa Asadom. Veliko je pitanje šta će on Trampu dati za uzvrat pošto čisto sumnjam da mu je ovo dato bez uslova. Povratak izbeglica u Siriju će im omogućiti da povećaju broj NLF pripadnika i time postanu još jači u pregovorima.

 

Ono što je loša vest to je da mira tamo nema sigurno ni sledeće godine jer za sve to treba vremena.

Kao sto neko napisa,moguce je da je ovo ustupak SAD Erdoganu u svetlu napetosti i moguce konfrontacije sa Iranom...

U nekom buducem sukobu sa Irancima, SAD je neuporedivo vaznije saveznistvo Turske od saveznistva Kurda...

Sto se tice Idliba i dosadasnje SAA ofanzive su vrsene uz dogovor Turska-Rusija sve to jos od 2016...

Mislim da je ofanziva u dubinu YPG teritorije od strane Turske malo verovatna,to bi vec bilo otvoreno guranje prsta u oko Amerikancima i izazivanje sudbine....

 

Link to comment
Share on other sites

Nisam mislio da će biti ofanziva Turaka. Mislio sam obzirom da su Kurdi prodani, sad nema prepreke da se SAD povuče što se tiče kopnenih trupa. Sačekaće 3-4 meseca da se ovo stiša, ili možda čak to tempira tamo na leto kada kampanja bude u punom jeku, taman za jednu lepo fotku sa tim vojnicima na aerodromu u SAD. A kad se povuku možda se Turci "slučajno" odluče da okupiraju celu teritoriju SDF. 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Iggy Higgins said:

Neuporedivo sa bosanskim Srbima. Broj protivnika kurdske države je puno veći  od kurdskih  četrdesetak miliona i na istu stranu svrstava Persijance, Turke, Arape, sunite i šiite.. Premoć u naoružanju, apsolutna, uz to i UN embargo na uvoz naoružanja protivnicima, bosanski Srbi su to imali. Kurdi nemaju, oni su pod embargom i okruženi su neprijateljima. YPGj nema masovnu podršku u Turskoj, slab odziv je u gerilu kad znaš koliko miliona ih živi tamo. Mora da je razlog tome i sam YPG,, nije to samo zato što je turska država brutalna u njihovom obuzdavanju. Turci su prije tri godine sravnili par kurdskih gradova uz granicu sa Sirijom jer se u njima pojavio YPG.

Nije ovo prva velika ispala , sjetite se kako je prošao referendum iračkih Kurda, Afrina takođe.

 

Veci od citavog NATOa? Pri tome hoces da kazes  da su Srbi u Bosni bili okruzeni prijateljima? Da nisu imali sankcije, embargo, pa cak u jednom momentu i od strane Srbije? I jos jedna stvar, ako nista Kurdi tamo imaju i naftu. Citam prije neki dan, bila godisnjica 8. oktobra, Crna Gora je sama objavila rat Osmanskoj imperiji, ej, sama Crna Gora napala onoliko carstvo, kolika je ona tad mogla biti u odnosu na Turke? Tek 10 dana poslje 17. i 18. oktobra u rat ulaze Srbija, Bugarska i Grcka, sto je kasnije u istoriji poznato kao Prvi balkanski rat. To je moglo, a da 40 miliona Kurda ne mogu da se izbore za svoje parce neba. Nemojte me zajebavati. Naravno da mogu, ali to njih ocigledno ne interesuje, pa kad ih ne interesuje cemu onda kuknjava za Kurdistanom?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Atreid said:

 

Veci od citavog NATOa? Pri tome hoces da kazes  da su Srbi u Bosni bili okruzeni prijateljima? Da nisu imali sankcije, embargo, pa cak u jednom momentu i od strane Srbije? I jos jedna stvar, ako nista Kurdi tamo imaju i naftu. Citam prije neki dan, bila godisnjica 8. oktobra, Crna Gora je sama objavila rat Osmanskoj imperiji, ej, sama Crna Gora napala onoliko carstvo, kolika je ona tad mogla biti u odnosu na Turke? Tek 10 dana poslje 17. i 18. oktobra u rat ulaze Srbija, Bugarska i Grcka, sto je kasnije u istoriji poznato kao Prvi balkanski rat. To je moglo, a da 40 miliona Kurda ne mogu da se izbore za svoje parce neba. Nemojte me zajebavati. Naravno da mogu, ali to njih ocigledno ne interesuje, pa kad ih ne interesuje cemu onda kuknjava za Kurdistanom?

Ti ne znas sta je mrznja i neprijatelj. Ne mrzi nas NATO a ni USA. Ovi bi ih istamanili do poslednjeg, to je bitna razlika.  Snaga USA je ogromna i dalje, ti verujes da bi oni izgubili rat sa Iranom. Nije tebi lako ovih dana. Kurdi su u ogromnom problemu sa Erdoganom koji je fundamelista, kako god, nahebali su tamo svi..

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Atreid said:

 

Veci od citavog NATOa? Pri tome hoces da kazes  da su Srbi u Bosni bili okruzeni prijateljima? Da nisu imali sankcije, embargo, pa cak u jednom momentu i od strane Srbije? I jos jedna stvar, ako nista Kurdi tamo imaju i naftu. Citam prije neki dan, bila godisnjica 8. oktobra, Crna Gora je sama objavila rat Osmanskoj imperiji, ej, sama Crna Gora napala onoliko carstvo, kolika je ona tad mogla biti u odnosu na Turke? Tek 10 dana poslje 17. i 18. oktobra u rat ulaze Srbija, Bugarska i Grcka, sto je kasnije u istoriji poznato kao Prvi balkanski rat. To je moglo, a da 40 miliona Kurda ne mogu da se izbore za svoje parce neba. Nemojte me zajebavati. Naravno da mogu, ali to njih ocigledno ne interesuje, pa kad ih ne interesuje cemu onda kuknjava za Kurdistanom?


Zašto bi čitav NATO ušao u rat čiji je cilj da se napravi kurdska država? Kakav interes NATO članice imaju u tome. Hajde još jednom pogledaj kartu zamišljene kurdske države i razmisli koliko je realno da NATO (Kurdi ili bilo ko) uđe u rat protiv Irana, Turske, Sirije i Iraka? Pri tom je i sama Turska NATO članica i ima drugu po veličini armiju u tom savezu. Bosanski Srbi ili Crna Gora iz 1912. su imali državnost i države, opet neuporedivo sa Kurdima.

Link to comment
Share on other sites

Turci za sada nisu jos kopneno napali Kobani i Kamisli,dva najznacajnija grada uz granicu....

Kobani je inace postao simbol borbe Kurda protiv ISIL i mozda je najpoznatiji siroj svetskoj javnosti kao mesto gde je ISIL posle krvavih borbi pretrpeo tezak poraz od YPG i saveznika....

Videcemo kakve ce biti reakcije na zapadu ako Turci napadnu ovaj grad koji je simbol borbe Kurda i USA protiv ISIL...

Za sada citam mada pitanje da li je informacija tacna da je odredjen broj SAD vojnika u tom gradu i da su NATO avioni nadletali grad juce...

Sto se tice Kamislija zanimljivo je da aerodrom i jedan deo grada drzi SAA pa ce biti interesantno hoce li Turci i to pokusati da zauzmu i kakva ce biti reakcija SAA,hoce li se aktivno ukljuciti u odbranu grada...

Inace informacija od jutros je da su Turci i njihovi saveznici preko noci prodrli nekih 25 km u dubinu teritorije Kurda i presekli glavni put koji povezuje vece kurdske gradove...

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, mare80 said:

Turci za sada nisu jos kopneno napali Kobani i Kamisli,dva najznacajnija grada uz granicu....

Kobani je inace postao simbol borbe Kurda protiv ISIL i mozda je najpoznatiji siroj svetskoj javnosti kao mesto gde je ISIL posle krvavih borbi pretrpeo tezak poraz od YPG i saveznika....

Videcemo kakve ce biti reakcije na zapadu ako Turci napadnu ovaj grad koji je simbol borbe Kurda i USA protiv ISIL...

Za sada citam mada pitanje da li je informacija tacna da je odredjen broj SAD vojnika u tom gradu i da su NATO avioni nadletali grad juce...

Sto se tice Kamislija zanimljivo je da aerodrom i jedan deo grada drzi SAA pa ce biti interesantno hoce li Turci i to pokusati da zauzmu i kakva ce biti reakcija SAA,hoce li se aktivno ukljuciti u odbranu grada...

Inace informacija od jutros je da su Turci i njihovi saveznici preko noci prodrli nekih 25 km u dubinu teritorije Kurda i presekli glavni put koji povezuje vece kurdske gradove...

 

 

Morace i to da napadnu ako hoce da ostvare svoj plan o "sigurnoj zoni" uz granicu. SAA moze da pokusa to da brani, ali koje izglede imaju? Koliko ih je uopste u Kamishliju?

Link to comment
Share on other sites

  • fancy pinned this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...