Jump to content

3x3


Manu

Recommended Posts

Btw, pošto stalno pitate ko kad igra... :) 

Imate u ovim YT linkovima opciju SHOW MORE  :) u Description, pa se tu nalazi raspored i precizna satnica svih mečeva, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Plus imate link za drugu polovinu takmičenja, sa njihovim rasporedom i satnicom.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Siromasno u odnosu i na kosarku i na rukomet. Prosto neuporedivo sa starim sportovima. Malo igraca, mali teren, sve se rjesava u dva koraka. Kao da hocu da gledam formulu pa gledam kako turiraju na startu, ili eventualno dreg rejsing. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Meni je 3 na 3 i nasu reprezentaciju smucio Bulut sa onom izjavom u Dzenkinsu.

Bilo mi zanimljivo ranije, vise kao sprdnja sport za neko opusteno gledanje, ali je onda krenulo lozenje. Najgore je kad ljudi krenu da smaraju kako smo mi prvaci sveta, kako je Bulut najbolji basketas sveta, kako nije lako biti najbolji na svetu o cemu god da se radi... Zato mi negde cak i bude drago kad vidim da su ih Ameri istamburali i to cim su napravili malo pristojniji tim.

 

Na milion i jednoj stvari se vidi koliko su suplji ti basketasi, pogledajte recimo samo kako ruzno sutiraju trojke, kao da bacaju loptu, odmah se vidi koliko su daleko od profi kosarkasa. I onda decko sebi umisli da bi u Zvezdi davao 25 poena, a nije ni KLS nivo. Ali on je eto kao prvak sveta.

 

Ta tuca je u stvari bila jedino i zanimljivo i dok je generalno sve delovalo tako neozbiljno i neorganizovano bilo je interesantno. Sad ni toga nema, ostaju samo propali kosarkasi kojima sada i pravila dozvoljavaju da glume zvezde. Sport je zanimljiv otprilike kao skvos. 

Link to comment
Share on other sites

 Sportovi iz devetnaestog veka traju dugo i napravljeni su da ispune vreme ljudima koji tada nisu imali previše zanimacije, naročito oni koji nisu uživali u umetnosti (pre svega literarnoj). Fudbal traje preko sat i po, bejzbol ima 9 jako dugih ininga, tenis se igra satima...

 3x3 je sa druge strane pravi moderan sport. Mečevi traju manje od 20 minuta, dosta akcije, nema nepotrebnog zaustavljanja sata, dosta grub, ali je potrebno i znanje. Ceo turnir staje u manje od nedelju dana što ga čini idealnim za OI. Ima i taj element da je jedan pogodak vredi duplo više od drugog. 

 Čini se da je FIBA našla idealno pravilo sa uvođenjem samo 4 igrača. Prvo jer se mogu praviti jako zanimljive kombinacije, a drugo jer je lakše naći 4 dobra igrača nego recimo 6, pa samim tim će i više nacija biti konkurentno. Moje mišljenje je da je najbolja kombinacija centar sa odličnom igrom na postu, krilo šute, jedno nisko krilo koje ima dobru tehniku vođenja lopte i jedan bek. Ali i vidimo da i drugačije kombinacije dobro prolaze. 

 Jedino mi se ne sviđa ovo pravilo o drugom bonusu. Mislim da su 2 bacanja i lopta sa strane prevelika kazna.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dosadno je što 50% forumaša na ovoj temi jedino može da ponudi stav "kako je ovo shit sport ili uopšte i nije sport", uz eventualnu dopunu izjave sa  "gledao sam 5 min i prestao..."

Naravno da bi Lebron, Curry i Durant pobedili FIBA 3x3 šampione. Naravno da bi mnogi iz NBA to uradili, pogledati samo šta je Corey Maggette radio u BIG3 ligi.  Ali bi mnogi i izgubili. 
Da pratite malo više, videli biste kako su Bulut i ekipa rutinski pobedili, recimo, Špance za koje su igrali upravo penzionisani Garbajosa i bivši reprezentativac Himenez, pa su na drugim takmičenjima drali te Špance sa po 21:9 ili 21:11, dok su za njih igrali De La Fuente iz Barselone ili aktivni igrač Nacho Martin. Igrali su na raznim mečevima na klupskom nivou razni bivši profesionalci i gubili glatko.

Ovo je, prosto, druga disciplina i prilično je površno porediti je sa velikom košarkom. Kao što je glupo porediti sprint na 100 metara i trke na 5.000 ili 10.000 metara. I te discipline su potpuno neatraktivne u odnosu na 100 metara, i način na koji trči Haile Gebrsealssie je neatraktivan u odnosu na Usaina Bolta... ali to su, prosto, druge discipline. Sa tom razlikom, naravno, što Bolt ne bi pobedio HG-a na 10.000 m, a NBA igrači bi najverovatnije lako dobili basketaše u basketu.

Ali i dalje stoji da je u pitanju - druga disciplina. Može ta disciplina da vam se ne svidja, pišite šta hoćete o tome. Ali ne morate, brate, da pišete isključivo opšta mesta na osnovu 3 minuta gledanja... Jer to možemo da čitamo i u komentarima na Youtube klipovima. 

Od ovih Novosadjana je, komparativno u velikoj košarci, veći pobednički mentalitet imao samo Bill Russell i njegovi Celticsi. Možete to da ismevate i potcenjujete, ali tako stoje stvari. Bar u kratkoj i zvaničnoj istoriji ove discipline.

Edited by Bob McAdoo
  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

U redu, razumem i poštujem takav stav. Neko voli da gleda juniore ili žensku košarku, ili čak basket u kraju, to je sve legitimno i moguće da ga tako nešto više "radi" od gledanja vrhunske košarke. I to je u redu. Međutim, ne treba prodavati muda za bubrege da je to ultimativno vrhunski ugođaj, da su to ne znam kakvi sportski uspesi, da je to nešto u čemu se solidni, a da ne pričam o vrhunskim profesionalnim košarkašima, ne bi brzo snašli uz malo prilagođavanja sudijskom kriterijumu i sl. Stvar je jednostavna, u tom basketu i dalje ima jako malo novca za nekog ko se profesionalno bavi sportom i nije slučajno što je tako, a glavni razlog svakako nije što je sport nov, već što nije dovoljno atraktivan za gledanje jer je reč o drugorazrednim ili trećerazrednim rabotnicima jedne iste rabote. Upinjanje da se objasni kako je to nešto potpuno drugo po svojoj prirodi u odnosu na košarku ne stoji, osnova je probaciti loptu kroz obruč uz potpuno identična pravila kad je reč o vođenju lopte, koracima i slično. Ako bih smeo da napravim takvo poređenje, to je kao sviranje gitare na 2 žice umesto na 6 (ili 7, 8 što je danas sasvim normalno). Garbajosa je u penziji već punih 7 godina, moguće da bi Bulut i ekipa pobedili i Džordana danas, ali kakav je to argument kog đavola, momci su u punoj fizičkoj spremi i najboljim godinama, najbolje bi bilo još da ih penzioneri deru. Kao što neko reče, teren je mali, lopta je mala, šut za 3 i mesarenje su najčešće opcije. 

 

Postoji i ona disciplina driblanja lopte, zakucavanja i slično, postoje i Globetrottersi, to sve jesu nekakvi derivati košarke, al nekako limitirano jebiga.

 

Na kraju, nek svako gleda šta voli, ne pada mi napamet da nekome osporavam pravo na ukus. Mene ovaj basket za sve ove godine nije privukao i ne verujem da će se to dogoditi u budućnosti ali ko zna.

Link to comment
Share on other sites

Možeš misliti... naravno da bi većina ozbiljnih profi igrača polupala ove basketaše i to baš u basketu, samo što nemaju razlog da se bave tim sportom (ni rekreativno, da rizikuju povredu, ni profi, da budu xy puta manje plaćeni). Verujem da neki sklepani penzosi (čuj, Garbahosa, De la Fuente, i izvesni Nacho Martin) to baš nisu u stanju da urade, ali je smešno tvrditi da se ozbiljni košarkaši ne bi snašli u ovom sportu. Naravno da poređenja sa različitim atletskim disciplinama ne stoje. Jasno je da određenom tipu košarkaša ovaj sport verovatno ne bi ležao, ali bi i velika većina pokidala i obrisala patos sa ovim momcima.

 

Postoji razlog zašto ti momci nisu uspeli u profesionalnoj košarci. Mahom su to ili tehnički ili/i fizički limitirani prangijaši, ili dobri igrači 1 na 1, ali bez ozbiljnijeg impacta na velikom terenu.. i opet, uglavnom zbog atletske limitiranosti ili kakve takve kolektivne i organizovane odbrane.

Link to comment
Share on other sites

Meni ugodjaj smanjuje prije svega to sto je to takticki siromasan sport u odnosu na kosarku. Sve moze da se rijesi 1 na 1, maltene nema pomoci. A i ako se desi prvi pas rijesi sve. Prosto, broj igraca je ispod optimalnog uz ova pravila. Nije se slucajno doslo do igre pet na pet i napadanja na dvije strane.

 

 

Link to comment
Share on other sites

nije ovde uopšte tema kako je basket bolji od košarke ili čak uporediv. 

 

naravno da je košarka 300 milja daleko. 

 

međutim, uvek se setim nekog lika sa basketa 90ih, koji je uzimao turnire sa random dva-tri lika i redovno deljao košarkaše: lik građen kao zoran savić, možda par santima niži; imao šut svugde iz reketa preko ruke nekih 65% a vremenom je naučio i da zabada spot up tricu kad je sam cca 50%

 

na košarci je neupotrebljiv čak i u nižim ligama, jer je spor kao ponovljeni snimak. na basketu je bio karl malone lično. 

 

e sad, tada se ni na street basketu nisu ovako tukli, zapravo mi se to dopada, što je kriterijum sada dovoljno poostren 

 

poenta je da možeš biti bolji basketas od košarkaša. naravno, majstori su majstori i da se novčano isplati basket, videli bi još bolju konkurenciju. 

 

ja sam emotivno vezan za 3x3, ne bih ni pratio košarku da nije basketa, pa mi je okej da gledam (:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Chaos Is Me said:

Garbajosa je u penziji već punih 7 godina, moguće da bi Bulut i ekipa pobedili i Džordana danas, ali kakav je to argument kog đavola, momci su u punoj fizičkoj spremi i najboljim godinama, najbolje bi bilo još da ih penzioneri deru.

Stvar je jednostavna, u tom basketu i dalje ima jako malo novca za nekog ko se profesionalno bavi sportom i nije slučajno što je tako, a glavni razlog svakako nije što je sport nov, već što nije dovoljno atraktivan za gledanje jer je reč o drugorazrednim ili trećerazrednim rabotnicima jedne iste rabote. Upinjanje da se objasni kako je to nešto potpuno drugo po svojoj prirodi u odnosu na košarku ne stoji, osnova je probaciti loptu kroz obruč uz potpuno identična pravila kad je reč o vođenju lopte, koracima i slično.


Bold 1
Pobedili su Španiju za koju je igrao Garbajosa 2012. godine, dakle iste one godine dok je još profesionalno igrao košarku. Nisu ga pobedili juče, posle 7 godina penzije. Ali neka neinformisanost ne sprečava da se za polaznu osnovu argumenta uzima verzija istine koja olakšava obrazlaganje stava. 😀

Bold 2
Ovo je tačno... Samo što je ta konstatacija lako primenjiva i na svaku ligu van NBA, čak na Evroligu u poredjenju sa NBA, o Eurocupovima, ABA i KLS ligama da i ne pričamo. Svi su oni spori i smešni u odnosu na NBA, pare koje su vrte su male i smešne u odnosu na NBA, igrači su drugorazredni, a mnogo češće trećerazredni ili šestorazredni u odnosu na vrhunac ove igre, tj. NBA. Većina MVP igrača Evrolige su mahači peškirom u NBA.

Da li to znači da samo, jedino i isključivo ima smisla pratiti NBA?

U svakom slučaju, nema svrhe mnogo raspravljati, jer više pišemo o onom što (ne)volimo, nego što je u pitanju argumentovana rasprava, alltogeda-on-da-topic.
 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, uini said:

 

poenta je da možeš biti bolji basketas od košarkaša. naravno, majstori su majstori i da se novčano isplati basket, videli bi još bolju konkurenciju. 
 


Ovo i jeste poenta. Mesto susreta velikih i malih. Profesionalaca i amatera. Aristokratije i sirotinje. Možeš biti ulična faca, najobičniji lokalac i da pobediš neku veliku zvezdu, globalnog heroja. Možda je teško, ali šansa ipak postoji. U velikom sportu takve šanse ne postoje.

Uostalom, kao i futsal. Koliko je futsal neatraktivan u odnosu na Ligu Šampiona u fudbalu? Koliko futsalera bi moglo da igra fudbal na visokom nivou, koliko zaradjuju u odnosu na Ronalda i Mesija? Ili u odnosu na Jonathana Kafua? 😀 Falkao, recimo, ne bi mogao da igra ni za Radnik iz Surdulice. 

Pa opet, ima futsal svoju draž. Kao i 3x3, za ponekog gradjanina. 
(dosta od mene na ovu temu, s obzirom da ne igram jebeni basket)
 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Basket je skroz druga disciplina. Mnogo je ovo tesko igrati, niste ocigledno ni svesni. Takodje i tehnicka strana je veoma bitna. Profi kosarkasi bi ih dobili, ali morali na obuku od bar godinu dans.

 

Igrao sam sa tim momcima i neki su pravi ulicni basketasi.

 

Meni je 3x3 licno bolje igrati nego gledati. 2 bacanja i lopta sa strane nije bezveze posle citiram 9 faula. Po meni bi trebao jos tvrdji kriterijum.

 

Izadjite i igrajte po ovim pravilima, onda ce biti drugacija prica o izdrzljivosti a posebno koncentraciji.

 

 

Link to comment
Share on other sites

U 1/4 finalu Srbija dobila Francusku sa 20:12. Francuzi fizička sila, ali jako sirovi. Fantastična odbrana Srbije, i taktički, ali i energetski.

Baš, baš je teško igrati sa nama. Kakav god da je ovo nivo igre, kakvi god da igrači igraju ili ne igraju, mnogo je teško igrati sa Srbijom. 

U polufinalu USA-POL i SRB-LAT.
 

Edited by Bob McAdoo
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...