Jump to content

Nove tendencije


melankolic

Recommended Posts

Ideja za otvaranje ovog topica javila mi se nakon gledanja drugog po (meni) redu značajnog dela glumca, scenariste i producenta Jordana Peela.

Naravno, reč je o filmu "Us" koji mi je već samim naslovom privukao pažnju. Naime, ja sam ga odmah shvatio kao da je reč o dvoznačju "United States" (s tim da je to "States" u skraćenici namerno napisan malim početnim slovom) i o "Nama". To se potvrdilo u jednom delu filma kada Adelaide postavi pitanje svojoj dvojnici Red ko su oni, a ova odgovara "naravno, Amerikanci". Onda imamo tu fenomenalnu uvodnu špicu koja počinje krupnim planom belog zeca, bukvalno kamera kreće od njegovog oka pa se polako udaljava tako da imamo sliku u kojoj su (uglavnom beli) zečevi ograđeni u svojim boksovima (poput vila i generalno životima u kojima živi srednja klasa) da bi se onda u završnici filma ti zečevi razbežali svuda po (društvenom) undergroundu.

Drago mi je bilo kada sam pročitao kritiku na "rogerebert"- u u kojoj stoji isto ono do čega sam i ja došao gledajući film. Radi se, u osnovi, o pobuni potlačenih, nevidljivih ljudi koji će (po autoru) u konačnici formirati neprekidni lanac ljudske solidarnosti.

Posle ovog pomalo konfuznog uvoda, vratio bih se temi. 

 

Zanima me da li ste i vi primetili da se razvija jedan novi pravac u kinematografiji a odnosi se na sofisticiranu društvenu kritiku, svojevrsno "suočavanje sa prošlošću" u USA? 

Doduše, radi se tek o par primera (osim "Us" spomenuo bih i film "Get Out" ali i već kultni "It Follows"; moguće da postoje i drugi za koje bih voleo da saznam koji su i zato i postoji tema) ali opet vidim da se iza ove stupidne savremene filmske produkcije rađa jedna hibridna forma komercijalnog i kreativno- promišljajućeg pravca sa mnoštvom slojevitosti.   

Edited by melankolic
Link to comment
Share on other sites

Da... htedoh da predložim da malo proširimo temu. Na njoj bismo mogli da pričamo o "novim tendencijama" u kinematografiji, ne samo vezanim za sadašnji trenutak i određeni prostor /državu nego i iz prošlosti (npr. Crni talas) i globalno.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...