Jump to content

VAŽNO!


Lobotomija

Recommended Posts

Poštovanim forumašima, ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu, daje se na znanje:

 

Pošto se otvaraju topici za ovu sezonu, smatramo da je red da se ustanove i pravila koja će ih pratiti ubuduće. Pravila se odnose prvenstveno na nastojanje da se održi nivo komunikacije i kvalitet postova, tek zatim i na disciplinski aspekt. Većina je upoznata sa "terminologijom" čija zabrana ostaje na snazi - nazivanje naroda, grupa, klubova i pojedinaca (trenera, igrača i sudija) pogrdnim imenima.

 

U isto vreme, posle iznošenja argumenata i pojedinačnog izjašjavanja, dogovoreno je da su javne ličnosti u potpunosti podložne kritikama pa i "nadimcima", koji su do sada bili kažnjavani. Od danas više neće podlegati sankcijama, sve dok ne prerastaju u flejmovanje. To znači isključivo da uporna ponavljanja, koja mogu rezultirati tenzijama, svađama i ličnim prepucavanjima nisu dozvoljena. Zabrana nadimaka i epiteta, kao što su "Mustafa", "podbanjički kolektor", "ćelavi prepotenko", "Sisoje" i sl. ostaje na snazi. 

 

Moderacija, kao i forumaši, u potpunosti podržava slobodu govora. To direktno znači da je njena uloga ovde prevashodno usmerena ka stimulaciji diskusije i podržavanju kreativnosti, a tek posle toga je restriktivna. Za lakše i sve ostale prestupe koji nisu za ban, prvo će se davati warn. U slučaju ponovljenog prekršaja ili pravljenja drugog lakšeg, forumaš će biti vremenski kažnjen. Za teže prekršaje, određeni su vremenski banovi po Pravilniku. Već neko vreme se služimo praksom da se umesto 10 daje 5 dana, umesto 15 daje se 7, itd., i to se pokazalo kao sasvim prihvatljivo. Mišljenja smo da se tako može i nastaviti.

 

Ukoliko bude bilo potrebe, odredba će biti sukcesivno dopunjavana. S poštovanjem,

 

Moderacija PDF Fudbal

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Lobotomija locked and pinned this topic
  • 1 year later...

Poštovani forumaši, od danas krećemo sa primenom novog Pravilnika:

 

 

Ometanje moderacije - 5 dana zabrane postovanja i 1 WP. Za svaki ponovljeni prekršaj dobija se 2 WP, a vremenska kazna ostaje ista. 

Primeri: komentarisanje moderacije na pogrešnom mestu, ponovno postovanje obrisanih postova 

itd.

 

Konstantno provociranje, flejmovanje i vređanje sagovornika - 5 dana zabrane postovanja i 1 WP. Za svaki ponovljeni prekršaj dobija se 2 WP, a vremenska kazna ostaje ista.

Primeri: namerno dizanje tenzije u diskusiji služeći se podmetanjem, lažima, uvredama i slično.

 

Trolovanje - 5 dana zabrane postovanja i 1 WP. Za svaki ponovljeni prekršaj dobija se 2 WP, a vremenska kazna ostaje ista.

Primeri: konstantno skretanje diskusije, ponavljanje diskusija koje se već vode na nekom drugom topiku, pisanje isključivo sa ciljem da se isprovociraju drugi forumaši itd.

 

Prekomerno ili konstantno licno vređanje: 5 - 10 dana zabrane postovanja i 1-2 WP, zavisno od težine prekršaja. Ban može biti i direktno izrečen u privremeno udaljavanje sa Foruma, u zavisnosti od stepena uvrede. Ponavljanje prekršaja povlači 10 dana zabrane postovanja uz 2-3 WP, u zavisnosti od težine prekršaja.

Primeri: lakše uvrede tipa budala ili glup se u žaru diskusije tolerišu do određene granice, dok teže uvrede rezultiraju banom bez prethodnog upozorenja.

 

Uznemiravanje preko PM-a - 7 dana restrikcije postovanja i 4 WP. Seksualno uznemiravanje povlači 5 WP i direktno isključenje sa Foruma 14 dana. 

Primeri: Spamming Inboxa spada u lakši prekršaj od seksualnog, recimo.

 

Floodavanje (hiperprodukcija postova) topika ili celog Foruma - 5 dana zabrane postovanja i 2 WP.  Svaki ponovljeni prekršaj povlači 3WP uz zabranu postovanja 10 dana.

 

Špekulacije o identitetu drugih forumasa - 10 dana direktnog banovanja sa Foruma i 4 WP, s obzirom da se u startu radi o ozbiljnom narušavanju privatnosti. Forum garantuje svakom forumašu pravo na anonimnost. Svaki forumaš ima pravo da otkrije svoj identitet ali ne i da otkriva identitet drugih učesnika foruma. 

 

Šovinizam - 20 dana direktnog privremenog isključenja sa Foruma i 5 WP. 

 

Propagiranje rasne, nacionalne, verske, seksualne ili bilo kakve druge mržnje - Trajno.

 

Pretnje drugim forumašima (preko PM-a ili na topicima)- 20 dana isključenja sa Foruma i 7 WP. 

 

Kloniranje - Povećava postojeću vremensku kaznu za 5 dana i dodaje 5 WP, a klon će biti banovan trajno.

 

Tunelovanje IP adrese - Opomena u vidu 3 WP-a. U slucaju da u narednim postovima forumaš nastavi sa tom praksom - trajno.

 

Reklamiranje - trajno, pošto se najčešće radi o oneliner-ima. U slučaju da aktivni forumaš napravi prekršaj, najčešće iz neznanja tj. nehata, post(ovi) će biti obisan(i) a forumaš opomenut. Bez warn poena u normalnim slučajevima. Izuzetak je reklamiranje koje Forum čini samoodrživim.

 

Stalkovanje - 2 WP i 10 dana isključenja sa foruma. Svako ponavljanje ovog prekršaja vuče 4 WP uz istu vremensku kaznu.

Primeri: Zloupotrebljavanje opcije Report ili davanje reputativnih reakcija na svaki post određe- nom forumašu ili većem broju forumaša, sa ciljem da se unizi njihovo pisanje. Proganjanje na temama (insistiranje na nastavku diskusije iako to drugi forumaš ne želi).

 

Preventivna kazna od 48h (restrikcija postovanja/privremeno udaljavanje) se daje u slučajevima kada u odluci mora učestvovati više moderatora. U tom periodu se moderacija  dogovara i obavezuje da donese jedinstvenu odluku, te da je saopšti na odgovarajućim topicima. Vreme za koje se moderacija dogovarala o dužini kazne će biti uključeno u ukupnu dužinu kazne.

 

Warn Poeni (WP) - Prekršaji su klasifikovani po težini i povlače 1 do 7 WP. Blaži prekršaji se sankcionišu samo WP,  bez vremenske kazne, i brišu se automatski posle 3 meseca. Za restrikcije/banove sa Foruma do 10 dana, WP se briše posle 6 meseci. Za kazne preko 10 dana, WP se briše posle 12 meseci. Za kazne preko 20 dana ili novi prekršaj u kratkom roku po isteku pethodne kazne, WP ostaju permanentni. Limit je procenjen na 10 WP, kada se izriče trajno udaljavanje sa foruma.

 

Edited by Neme
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...