Jump to content

Boks


threepwood

Recommended Posts

Kako kaže Sonny u Priči iz Bronksa svaki muškarac za života ima pravo na tri velike ljubavi i tri velika boksera - da li smo mi rođeni osamdesetih imali tu nesreću da kredit ispucamo kao deca uz Tajsona, Luisa, Holifilda, Roj Džons Juniora ili ostaje nada da će doći Mesija koji će "plemenitu veštinu" povući iz blata u kojem se trenutno nalazi? Krivica za trenutno stanje uglavnom ide na dušu ljudi koji su ovaj sport vodili - nesposobnih, korumpiranih, pohlepnih dinosaurusa zakucanih u nekim starim vremenima - kao i naglom porastu populranosti mešovitih borilačkih veština kod mlađe publike. 
Kao klinac sam odrastao fascinirano slušajući priče svog deke o Aliju, Formanu, Listonu, Frejzeru, Arčiju Muru i ostatku ekipe iz drugog zlatnog doba boksa. Zamišljao sam ih kao superheroje. Godinama kasnije - kada mi je internet omogućio da i svojim očima vidim njihove borbe shvatio sam da nisam puno pogrešio. Želim da verujem da sport koji je iznedrio toliko heroja, ispričao toliko dobrih prica i ostvario bezbroj dečačkih snova ne može tek tako da ode u zaborav. 
Čekajuci nekog novog Alija, Džo Luisa i Šugar Rej Robinsona, ne preostaje nam ništa drugo nego da se bavimo onim sto trenutno imamo. Kakvo god da je - i dalje je boks, a dok ga ima biće i nas koji ga pratimo. 

Edited by threepwood
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Džosui se kukavicka taktika izbegavanja konkurencije zestoko obila o glavu, bukvalno i figurativno.

Posle ovoga Wilder i Fury mogu mirne duse da postavljaju svoje uslove kako god hoce ako on zeli borbu sa njima, mada se ja najpre nadam revansu izmedju njih dvojice

Link to comment
Share on other sites

Imas dobrih boksera u nižim kategorijama. Spence Jr, Crawford, I Loma su interesantni bokseri. 

 

Nadam se da je Usyk nešto što će vratiti zanimljivost teškoj kategoriji. 

 

Meni lično je Roy Jones Jr na prvom mestu. Bez premca. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Neka prica ko sta hoce, danasnja heavyweight scena je prilicno losa. Ni jedan od top 3 borca nije narocito gledljiv, pogotovo ako se uporede sa bilo kojim fajterom iz pre Klicko ere; Lennox, Bowe, Hollyfield, Mike Tyson, pa Moorer, Botha, Mercer, Morrison i mnogi drugi. Da ne idemo dalje u istoriju, pa da ih poredimo sa jednim Holmesom, Foremanom, Frazierom, Alijem, Marcianom, Joe Lewisom i drugim legendama teske kategorije i boksa uopste. Nekada ranije je bilo barem 10ak kontendera i svaki od njih je mogao biti sampion, dok danas imamo ovu jadnu trojicu, koji tesko da bi imali sansu protiv bilo kojeg od ovih sto sam nabrojao.

 

Joshua bi radije bio na body building podijumu nego u ringu i osim vec ostarelog Klicka i Povetkina, nije ni dobio nikoga od narocitog znacaja. Ruiz, koji je trebao da izgubi, ga je nalupao kao beba zvecku i tesko ce se Joshua oporaviti od ovog poraza. Ne bi me cudilo da predje u NFL ili neki drugi sport.

 

Wilder, osim jakog udarca desnom, ne zna da boksa i vidjeli smo da ga je malo mladji Ortiz mogao spustiti stepenicu-dvije, a tek ovaj zadnji fajt protiv Furija je ukazao koliko je daleko od bilo kojeg sampiona iz ranijih godina. 

 

Tyson Fury je jos ponajbolji od njih ali mu fali snaga udarca da nokautira protivnika. Ipak, mora mu se odati priznanje na postizanju spremnosti za fajt sa Wilderom, pogotovo ako se uzme u obzir koliko je sala morao izgoriti i izaci iz prilicno zajebane depresije. Digao se nakon zestokog patosiranja, znaci, moze podnijeti da ga se mlati i definitivno ima bolju bradu od Joshue, a vjerovatno i Wildera. 

 

Sjecam se da sam kao klinac, cekao do 4 ujutru da gledam Tyson - Spinks i kada je Tyson nokautirao Spinksa u prvoj rundi, nije mi bilo zao sto je tako kratko trajalo jer je odradio spektakularno, dok sam sinocni mec propustio da bih odgledao kraj nekog filma koji sam vec gledao.

 

Mislim da cemo jos sacekati da se pojavi neki uzbudljiviji fajter, koji ce rasturiti scenu, pomesti pod ringa danasnjim sampionima i zapoceti neku novu eru boksa teske kategorije. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

Gledao ja. Naravno da se slazem, ali Tyson je ipak iznad ovih nabrojanih u zagradi. Bolji je on bokser nego sto se posle obicnog eye testa cini (pun intended). Izgleda to trapavo i nezgrapno, ali opasno je brz i pametan bokser koji, totalno suprotno nastupu van ringa, boksuje taman onoliko koliko je potrebno da se dobije mec. Bez preteranog glupiranja, jurenja nokauta i atrakcija. 

Cekamo nekog pravog razaraca sampiona u superteskoj godinama, ali sta da se radi.

Edited by threepwood
Link to comment
Share on other sites

Ima kod Furyja glupiranja i atrakcija, kao sto je ono sa rukama na ledjima, plazenje jezika i slicne gluposti. Jurenja nokauta nema, jer Fury nema snagu za nokaut, nije on taj tip boksera. Tehnicki jeste bolji i od Wildera i Joshue ali to i nije toliko tesko jer su obojica prilicno sirovi, Wilder pogotovo sa signature "vjetrenjaca" udarcima. Oleksand Usyk bi mozda mogao napraviti malo pometnje medju ovom trojicom ako bi mogao da nabaci koju kilu, a da ne izgubi na brzini? 

 

Nize kategorije su trenutno mnogo uzbudljivije, Lomacenko razbija, a bice dobar mec kada se nadju Canelo Alvarez v Kovalev pocetkom novembra. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Још један безвезњаковић продукт "совјетске" школе који форсира директ у блок до изнемоглости. Канело, колико год ми одвратан био је за класу бољи. Вазда речем себи да нећу упасти у вагон хајпа, вазда упаднем и зајебем се. Опет ми бокс ништа донио није, поготово послије онакве вечери УФЦ-а

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Smor što Loma neće da se bori do kraja godine 😕 kako stoje stvari.

Prošli trening sam baš pričao sa trenerom, koji inače mnogo voli old school borce (u klubu su slike Alija i Tajsona po zidu), u Alija se kao personu kune, ali kaže da je Lomachenko najbolji bokser svih vremena.

I kaze da je pored mnogo sati treniranja u svom zivotu, nakvise naucio boks gledajuci njega. 

 

Imali smo sparing pre nedelju dana (naravno ja imam dozvolu da mlatim a on pazi). 2 puta sam krenuo da padam bez zadatog udarca, samo zbog tog Loma footworka koji skida trener. Lik je mladji od mene, brz je kao munja, trenirao je i fudbal dugo(strasne noge ima). Bukvalno ti se zavrti u glavu od onih stepova. Lakse mi pada da me neko treska u glavu nego da pokusam da ispratim gde je on bio...Mogu da zamislim kako je protivnicima Lomachenka, i razumem zasto sami odustaju u toku meča.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Jonnhy Clash said:

Prebiće ga Džošua kao mačku. Potcenio ga je u prvom meču.

I Joshua se istopio, kao da se skinuo sa steroida : ) Ja mislim da ce Meksikanac ponovo da ga nalupa.

 

Sledeca subota Wilder i King Kong od stotinu leta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...