Jump to content

Komunalni problemi u vašem gradu


Džudi

Recommended Posts

Cista evolucija, pocelo se od jedna karta-jedna linija, zatim koliko god prevoza u 90 minuta i sada kapiram da se vode logikom treba ici od tacke A do tacke B i vratiti se u tacku A, recimo kao dve sadasnje karte iako pokrivaju ceo dan. Problem jedino vidim sto su stavili samo jednu opciju. Neko ce zeleti samo dve-tri stanice.

 

Sve su cene nize u odnosu na sadasnju cenu karata koje se primenjuju od 2015. Gledano iz te vremenske vizure, previse. Ove nove za 2023 su manje nefer.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Kooineeperk said:

Da, stav vas dvojice oko Velikog ratnog ostrva je ispravan, dao sam to kao ideju jer mislim da je jos Vuk Bojovic to prvi plasirao kao mogucu lokaciju. Naravno, nikakva gradnja ne bi bila dozvoljena osim za smestaj zivotinja, mada tamo vec ima i nekoliko gotovo sigurno nelegalnih kuca na stubovima (ne znam kako se to zove). Istina je da moze isterati i neki deo zivotinja, pre svega ptica, koje tamo zive, ali zato u projekat treba ukljuciti prirodnjake, specijaliste, da se napravi takav koncept da to sve bude minimalno. Ogromno je ostvro, mnogo veca lokacija od Ade Safari. Tako da verujem da moze da se napravi nesto samo kad ne bi bilo tog poplavljivanja. Bacite pogled na Zoo u Segedinu, to je tamo bukvalno suma u kojoj su zivotinje. Skoro pa da biciklom mozes da ides i obilazis. Dosta se pesaci. Cekam da se zavrsi Zoo u Budimpesti pa da odem, oni ce takodje imati neki veliki deo otvorenog prostora sa africkim zivotinjama.

 

Razumeli smo se, sve OK.

 

Ne znam koliko bi se isplatilo išta raditi na Velikom ratnom ostrvu jer bi bilo više problema. Nezgodno je napraviti most od centra jer je Dunav međunarodni plovni put i most bi morao da omogući prolaz brodova. Leti postoji pontonski most od šetališta, ali to šetalište zapravo ide uz rukavac Dunava koji se ne koristi za plovidbu. Što se samog ostrva tiče, osim staza koje vode celom njegovom dužinom, unutrađnjost ima veoma gustu vegetaciju, a jedan deo je pokriven močvarnim zemljištem. Na njemu se nalazi i kanal Galijaš, koji se valjda zatvara zbog mrešćenja ribe, a koga zanima, ima ovde jedan klip o tome:

 

 

Kanal se vidi oko desetog minuta, a nema mnogo njegovih snimaka na internetu.

 

Sve ovo što sam naveo bi otežalo pravljenje bilo kakve infrastrukture. Na ostrvu postoji plaža sa nešto malo infrastrukture, dva šetališta, osmatračnice za ptice, a tu su i neke robinzonske kućice bez struje i vode. Koliko sam video, neki stanovnici imaju tamo i svoje baštice, a negde sam čitao da ono datira iz šezdesetih godina prošlog veka.

Link to comment
Share on other sites

@DJ_Vasa bio sam na ostrvu i setao bas do kanala. Znam kako izgleda, postoji staza od plaze sve do tog kanala. Ali bilo je leto pa nije bilo toliko mocvarno mada se primete delovi gde se zadrzala vlaznost od prolecnog plavljenja verovatno. Sednes i gleda Kalemegdan preko usca. Mir i tisina. Ko nije nikada bio, 

 

Da, slazem se da bi bio izazov ali nije nemoguce. Svakako bilo bi lepo da se nesto uradi sa ostrvom, za pocetak da se spreci dalja divlja gradnja (posto ono sto sam video ne moze biti legalno i treba da se ukloni). Pogledajte samo na google mapama, i tamo se jasno vide objekti i baste. Taj deo, koji je "kultivisan" je mali deo ostvra ali je taj deo priblizno duplo veci od sadasnjeg zoo vrta. Dakle nije potrebno mnogo uredjivati, veci deo ostvra, recimo oko kanala i severno od njega mogu ostati netaknuti. Verujem da se moze uraditi i neki nasip sa juzne i zapadne strane da se sprece poplave. Ma, ima eksperata koji bi to znali samo da se formira razuman tim, i gradjevinaca, arhitekti, biologa, prirodnjaka... a ne nekih SNS pecenjara-vodoinstalatera-kupljenadioploma likova.

 

 

Inace, kad vec pricamo o ostrvu i pominjemo i plazu Lido, red je da se prisetimo ovog vanvremenskog hita:

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...