Jump to content

Janko Tipsarevic


delgado

Recommended Posts

22.6.1984.

180cm/80kg

Beograd

World Number #317 *live race 212

former no#8 

2x WTF competitor

4 ATP Titles (Kuala Lumpur '11 (RU : Bagdatis), Moscow '11{RU : V.Troicki, Stuttgart '12 (Juan Monaco -> Finalist) , Chennai '13{Agut RB -> Finalist)

7   ATP Finals (Moscow '09 -> lost to Youzhny ; Hertogenbosch '10 -> lost to Stakhovsky ; DelRay Beach '2011 lost to Del Potro ; Eastbourne '11. -> lost to Seppi ;  StPetersburg'11 -> l. to Cilic ; Chennai '12 -> l. To Raonic ; Gstaad '12 -> Lost to Bellucci) 

 

  2x 1/4 GS competitor -> '11 lost to Djokovic, '12 lost to D. Ferrer

  1x USO 1/8 Finalist -> lost to Ferrer '13

  1x RG 1/8 finalist -> lost to Almagro '12

  1x AO 1/8 finalist -> lost to Almagro '13

  2x Wimbledon 1/8 finalist

  2007 -> lost to J.C. Ferrero 

  2008 -> lost to R.Schuettler

 

   7x 3R's on GS

   3R AO 2008 (lost to Federer) ; 3R AO '12 (l. to R. Gasquet)

   3R RG '07 (lost to T.  Robredo) ; 3R RG '09 (l. to A. Murray) 3R RG'11 -> lost to Federer)

   3R W '12 (lost to YOuzhny) 

   3R USO '10 (lost to Monfils)

   

 

   Top ten wins (F.Gonzales W'07[6] , A.Murray Dubai '10 (4) , Gael Monfis 8. '09 Rome , A.Roddick [6] Wimbledon '08 , A.Roddick [8] USO '10, Novak Djokovic '11 WTF, Novak Djokovic '12 Madrid Blue Clay, Misa Juznji -> ROterdam 08 '[9.] , Berdih '11 Montreal (7) , Berdih '11 USO ['8] , Berdih '12 Dusselford [9] , D.Ferrer[4] Olympic Games '08, Juan Monaco [8] / Masters Paris '12 , Juan Monaco [9] '12 Stuttgart Finals ; T.Berdih '10 Davis Cup [7]

 

   Davis Cup Winner '10 

   DC Finalist '13

284-249
W-L

  

 

$7,293,813
Prize Money
 
 Challenger Score 167-81
15 Titles, 4 Finals
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Opasan mec je odigrao Janko. Imao je brejk lopte za 3-2, nije iskoristio, izgubio je brejk i sa 3-5 stigao do 5-5, odigravsi jedan stvarno savrsen gem da ga brejkne za servis za set za 6-5. 2x ga je probusio, jednom forhendom, jednom bekhendom, loptice kao laserom poslate na liniju, nije covek mogao da se namesti, sa nulom je to uzeo. 

 

   U drugom setu gubi 3-0 i trazi medikal, medjutim vraca brejk za 3-4 i potvrdjuje za 4-4. Zatim razmenjuju po servis gem, brejk za 6-5 i rutinira sa par bombi iz servisa.

 

  Bice ovo ok protiv sledeceg, pobeda je realnost. Delihen batica je 92. to je slican nivo kao Gojovcuk. Idemo.

Link to comment
Share on other sites

Evo malo o igri Janka koga zanima @McLeod @alcesta @zoe Bg @jevrem69 @Kosjan Willavić @Xpert @nlavrnja

 

- Servis i kretanje sasvim solidni, masi prvi dosta naravno, ali kad ubaci stvara solidnu prednost. Kretanje je sasvim solidno, na top100 nivou.

- Backhande i dalje hvata u penjanju i bilo je bas dobrih paralela. Forhend onako, prosecno kao i tokom karijere, ritern slabo kao i tokom karijere, ali fino kapira uglove i bori se do zadnjeg daha, postuje tu njegovu #keepdigging filozofiju do kraja.

 

  Sa ovom igrom od juce, pobeda je realnost jer je Bolivijac Dellien kranje prosecan igrac, sljakas, a Tipsa verujem da ce znati da iskoristi brejkove i da nece dopustati brejkove kao protiv Gojovcuka. Onda se dobija +25 ATP poena i pomakao bi se sa 192. mesta na rejsu na neko ~170. Na listi je 317, skace na 301 sigurno, a ako pobedi stize na 290. svog brate Jirgena Melcera. Samo neka on dobija na ATP turnirima, premalo ih je odigrao a ide njegov deo kasnije u AMerici i na USO gde je standardno najjaci, trenutno ima 3-3 skor na ATP i ako dobije ovaj ostace nenegativan i zaradio je 100k$ od nagrada. Ima motiv da igra za svaki dolar, realno. Sledeci je najverovatnije Zverev (ili Gulbis teze) i tu je kraj, ali 45 poena da uzima na ATP 250icama i bude top100 atp250 igrac, prvih kola mastersa i slemova/drugih, tako neki celindzer ponekad mada koristi ih iskljucivo da ima meceve u nogama... '84 je, mozda moze jos jednu-dve godine malo da nam bude zanimljivo... 

 

   Kvota na Janka 2.65, na ovog 1.44, opet je sve protiv Jankele, ali... Samo polako. 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

Tipsarević: Povlačim se ako ne budem u Top 100

 
Autor
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Srpski teniser Janko Tipsarević posle poraza od Grigora Dimitrova (6:3, 6:0, 3:6, 6:7, 6:4) u prvom kolu Rolan Garosa kaže da će igrati sledeće sezone samo pod uslovom da bude u Top 100, a ni to nije potpuno sigurno.

Janko Tipsarević

Adam Pretty, Getty Images

Tipsarević se borio sa Dimitrovom, odigrao je veoma dobar meč, ali je na kraju poklekao u tročasovnoj borbi.

“Imao sam sreće zato što Grigor nije uspeo da zatvori meč kako je trebalo u trećem setu. Sigurno je bilo tu i mešanih emocija jer ja vodim u međusobnom skoru, osetio sam šansu... Ne kažem da se uplašio, ali da nije isti kao u drugom setu. Igrao sam dobro, hrabro, a on je napravio grešku – na početku meča je bio agresivan, terao me da trčim levo-desno i ja se tu nisam snalazio, ali je posle zaigrao pasivnije, što sam ja iskoristio i podržao dobrim servisom. U petom setu mi je malo nestalo goriva, šteta što on nije malo popustio, igrao je na vrlo visokom nivou ceo peti set. Ne osećam da sam ja napravio neki propust, jednostavno nije pao njegov nivo“, analizira meč nekadašnji osmi teniser sveta.

Bilo je očigledno da Janko opet nije na 100% i da oseća bolove, što je i potvrdio posle meča. 

“Krajem prvog seta progutao sam još jednu dozu lekova protiv bolova, četvoroduplu, 200 miligrama više nego što bi trebalo, onda sam i slagao doktora na terenu, te mi je dao i paracetamol. Počelo je to da radi i kuk me je manje boleo. Od operacije pre dve godine desna noga mi nije zdrava, ja taj bol izdržavam i ne znam je li on slab ili jak... Međutim, uvek se dešava da pri većim naporima nesvesnom kompenzujem, pa levom nogom više vučem, trčim i cimam. Na početku godine me je mučilo koleno, pre nekih mesec-mesec i po dana kuk – to se vraća i nestaje, taman sam u Majamiju i Hjustonu mislio da je OK, ali sada opet... Nadam se da ću imati više sreće na travi“.

Logično pitanje, posle svih problema poslednjih godina, jeste dokle Janko može tako i planira tako. 

“Podvući ću crtu posle US opena. Definitivno ne vidim sebe da se sledeće godine, uz dužno poštovanje, vucaram po čelendžerima. Eventualno bi mi podstrek bio ako budem u Top 100 ili ako budem u glavnom žrebu Australijan opena, ali ni to nije sigurno. Pre svega zato što se prvi put u životu malo bojim za svoje zdravlje, za to šta ću ja sa 50 godina... Drugo, i neke poslovne prilike su mi se otvorile u vezi sa teniskom akademijom, ali o tome ćemo drugom prilikom kada se sve to završi. Ako se nešto značajno ne desi, ne vidim se sledeće godine da igram osim ako nisam barem u Top 100“.

Janko Tipsarević

Adam Pretty, Getty Images

A može li Tipsarević da se vrati u 100 najboljih?

“Moram da imam malo sreće u žrebu. Dimitrov jeste daleko od svoje najbolje forme, ali ovo je loš žreb za prvo kolo, još bi posle išao Čilić, i to među svim tim kvalifikantima, igračima sa specijalnom pozivnicom... Top 100 je moguć, mislim da sam šansu propustio u Hjustonu, ali problem će biti mečevi na tri dobijena seta i u tome što se ne vidim da igram niz čelendžera na kojima nisam nosilac jer je to veliko opterećenje. Mislim da mogu da pobeđujem dobre igrače, samo malo da se slože kockice, nadam se da ću imati i manje problema fizički“, kaže trenutno 317. teniser sveta. 

Za kraj, pitali smo srpskog tenisera koliko je psihički teško podneti sve loše što mu se događalo i događa sa telom. 

“Baš sam juče razgovarao sa suprugom o tome. Mi smo kao sportisti navikli da trpimo mnogo, ja možda više od ostalih, ali u jednom trenutku baš počinje da odmara... Jako je tužno što je to ušlo u moju psihu da ja razmišljam koji potez mene boli ili ne boli – dakle, na koji drop šot smem, a na koji ne smem da potrčim. Gledali ste meč, videli ste da na šest drop šotova koje zubima mogu da uhvatim nisam ni potrčao kako bih čuvao gorivo ili kako nešto ne bi puklo, ne daj bože. Najveći deo ipak je što sve to psihički jako, jako zamara. OK je da sam limitiran, svestan sam i da imam 35 godina, ali mentalno jeste iznurujuće“, zaključio je Tipsarević.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dugo sam trazio ceo mec ili hajlajte ovog meca... Secam se da sam u to vreme poceo da navijam jako za Janka. Tad je imao lepu sansu za QF W/SF eventualno slema... Zaboravio sam da se Rodja zalio na urlike Janka i da je spasio 3 SL u 4s. Velika pobeda i sjajni potezi svakako.

Link to comment
Share on other sites

To je onaj W kad je izgubio od  Šutlera/Šitlera  ( nikad nisam načisto sa tim umlautima ), sa onom antologijskom scenom kad se, iznerviran nekom odlukom Nounija, okreće prema njemu i iz sve snage viče "KOJI TI JE KURAC BREEE" a onda odmah iduće sekunde prevodi "What's wrong with you man"

Link to comment
Share on other sites

Da, izgubio je od buduceg pasenoga Rajnera u 1/8, koji je posle toga dobio Clementa za SF.

 

   Bilo je i "Why do I always get a stuff with you, whyy whyy" ?  A protiv Tursuna u 3R je rekao jednom kad je Dima opalio fh i lopta je presla od mreze u polje a isla je u aut, "Ma jebem ti vise i tenis i Wimbledon".

 

    Ovde je jasno da je Janko nervirao opasno Rodika, igrao je mocno i nije upalila Rodjina taktika svadjanja, samo se naprzio i skicao jos vise...  Ja sam 10+ godina trazio bilo sta sa tog meca i eto pre par meseci sa yt je neko okacio najlepse poene... A trazio sam samo hajlajte protiv Sugite, da vidim kako to izgleda spakovano, a odgledao sam ceo mec od 4h...  Videcemo ga protiv Kevina danas, optimista sam da ce odigrati ok. Dobio ga je u IW '13 posle preokreta, i ima poraz na nekom malom atp250 turniru u Americi '10.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Vreme je da prekine agoniju i uživa u porodici .. veća je šteta što je pukao zdravstveno sa 29 tamo krajem 13te. Od tad je tenis u slobodnom padu do dana današnjeg, sada je užasan a Janko je tek punio 30 i ulazio u igrački i mentalni prajm. Fino je on gurao u mlađim danima, konkurencija je bila opaka, a opet se držao u prvih 50. 

 

 

   11 i 12 je završio u top tenu u možda najjačoj konkurenciji ikad / prajm Novak , rada , Fed , mari, moćni delpo, Dača, berdić, conga...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pojavilo se svetlo na tmurnom nebu naseg tenisa krajem proslog veka, plavi dugokosi decacic koji podseca na Agasija, osvojio Oranz Boul i raspirio mastu teniskih fanatika, da ce uskoro opet jedan igrac iz ovih krajeva biti vazan faktor i da cemo iscekivati sa nestrpljenjem zavrsnice velikih turnira.

 

Januar 2001., finale AO, dok Agasi u pola noci lagano odradjuje Klemona za novu titulu, mene vise interesuju juniorska finala u kojima igraju Janko i Jelena. Vesti stizu tek u jutarnjim satima, titule!

 

Maj 2001, uoci RG, igrali su se fjucersi po Beogradu, na sljaci naravno. Janko je na jednom uzeo svoju prvu titulu, protiv Ramirez Hidalga, u tri seta, mislim da je bilo na terenima Partizana, ali nemojte me drzati za rec, mnogo je godina proslo. Naredni vikend je od istog rivala, izgubio finale. Sjajan pocetak profesionalne karijere.

 

Dva meseca kasnije DC, u Beogradu, igramo protiv Poljaka za opstanak. Prvog dana rutinira njihovog najboljeg igraca, a u nedelju igra poslednji mec, odlucujuci, protiv Kristijana Fajfera, koledz igraca, povede 2-0, Poljak se vrati na 2-2, ali Janko nekako iscupa pobedu u petom setu i zavrsi na rukama nasih i u srcima svih onih koji su gledali mec na tribinama ili pored malih ekrana. 

Edited by Milutinov Tata
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...