Jump to content

Kafana "Kod Tilkea"


Alen13ASC

Recommended Posts

Tradicija se nastavlja s B92.

 

Mali uvod,

 

BIo neki Alen koji je rešio jednog dana okupiti svoje poznanike forumaše s Balkana unutar nove kafanice tik pored padoka. No kako Tilke se ne uklapa jer ga široka masa mrzi zbog klanja Hokenhajmringa on biva izbačen. Naravno pun je ko brod i on isto reši da otvori sličnu kafanu, tamo gde će se diskutirati o stazama svih vrsta širom sveta.

 

Tilke voli obrćati runde, no samo kad je dobra spika po sredi.

 

Sad mi nastupamo, treba ubediti Tilkea da obrne rundu 😉

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dobar video mada autor je neke stvari isforsirao.

 

Tipa, Soči je ulična staza, mislim ne bukvalno nego u smislu da je pretvorio Olimpijski Park u stazu. Abu Dabi je hibrid ali i ta staza nebi smela pasti u analizu. To je takozvana konceptualna staza koju su smislili arapi pa su dali Tilkeu minimum prostora za igranje.

 

Još jedna staza koja nebi smela ući u njegovu analizu je Staza Amerika, ona je isto konceptualna staza. Organizatori su rekli Tilkeu "hoću Silverstonove S krivine, ukosnicu, Hokenhajmovu stadijum sekciju i krivinu 8 s Istanbul Otodroma" a Tilke je to složio kao neku slagalicu.

 

Radio sam analize mogućih prepravki postojećih Tilkedroma radi poboljšanja na B92, možda ću opet i ovde na novom forumu.

 

Inače,

 

https://www.racefans.net/2019/06/07/pirelli-concerned-by-plans-for-banked-corner-at-zandvoort/

 

Poslednja krivina bi mogla biti strmija od krivina Indi ovala te vožena pod punim gasom radi pojačavanja efekta DRS-a na startno-ciljnom pravcu! To je taj ekstremitet koji se tražio od Tilkea.

Link to comment
Share on other sites

Prva analiza uz rešenje: Soči Autodrom

 

Kao što sam napisao na B92, Soči je jedan veliki kockasti Red Bul Ring samo što ovaj nema ukosnicu (koja bi pomogla preticanju). Moje rešenje je postavljanje prve sekcije iz Bahreina unutar polja za petu krivinu Sočija.

 

u0c03D4.jpg

 

Da se razumemo, nemam ništa protiv šikane pre onog "ravnog ovala", to nebi dirao. Mesto spoticanja je dosadna krivina 5 koja ne služi ničemu, u krivini 4 imamo dosta preticanja nakon "ravnog ovala" a efekat bi bio jači s V krivinom posle toga. Zato je moje rešenje dobro za pistu.

 

Krivina 13 je sledeća, ona je bukvalno kao krivine 3 i 4 iz Montreala ali ovu iz Sočija prethodi ogroman pravac. Sve to bi kao trebao biti recepat za uzbudljivu sekciju, no pokazalo se da nije. Rešenje bi bilo pravljenje V krivine koja bi se nastavljala na zakrivljenu krivinu.

 

aIi5jPr.jpg

 

Ovime se nagrađuje vozač koji je s unutrašnje strane, ulazeći u ovu V krivinu paralelno vozač koji je s unutrašnje strane će uvek preteći ovog drugog.

 

Uz ove promene Soči bi konačno dobio malo karaktera.

Link to comment
Share on other sites

Druga analiza uz rešenje: Abu Dabi

 

Konceptualna staza koja predstavlja Monako u Abu Dabiju ima dosta problema, no vidim dva mesta koja bi se mogla poboljšati.

 

Šikana/ukosnica deo staze je možda najaklimatičnija sekcija u kalendaru, sve ono što je prva i druga krivina u Montrealu to ova sekcija u Abu Dabiju nije. Moje rešenje bi bilo iskorišćavanje postojeće alternativne trase kao dodatnu s krivinu te bi replika O Ruža postala replika S krivina s recimo Suzuke a istovremeno bi izbacio šikanu i od ukosnice napravio repliku prve krivine s Staze Amerika.

 

45261081574_58d7e177f0_o.jpg

 

Dodatna S krivina bi usporila bolide dovoljno da nedostatak mesta za izletanje u ukosnici ne bude problem. Ovo bi boost-ovale preticanja u velikoj meri.

 

Sledeće mesto koje bi menjao bi bila sekcija posle drugog dugačkog pravca, godinama ranije gotovo svaki pokušaj preticanja je završio kontaktom ili sečenjem šikane. Uz ovo rešenje vozačima je lakše voziti jedan uz drugi točak uz točak.

 

45985220271_4e582b1fe9_o.jpg

 

Male promene, no uz njih Abu Dabi bi "procvetao".

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Alen13ASC said:

Poslednja krivina bi mogla biti strmija od krivina Indi ovala te vožena pod punim gasom radi pojačavanja efekta DRS-a na startno-ciljnom pravcu! To je taj ekstremitet koji se tražio od Tilkea.

 

Mislim da je upisano u pravila FIA za homologaciju staza da staze koje su u kategoriji za F1 (klasa 1 i 1T) ne smeju da imaju nagib u krivinama veci od 9 stepeni (sto je i uvedeno zato da se dozvoli VN SAD na Indijanapolisu). Ne znam kako nameravaju 18 stepeni u Zandvortu osim ako nisu promenili pravila.

 

Inace Indijanapolis je sa svojih 9 stepeni najravniji od svih ovala trenutno u Indikar sampionatu, Teksas na kome se danas vozi Indikar je nagnut 24 sepena, Pokono i Ajova su po 14, Gejtvej 11. Pokojni Milvoki je bio isto 9, Finiks 11, Fontana 14, Ricmond 14, Kanzas 20, Las Vegas 20 od staza na kojima je Indikar donedavno vozio. Naskarovski i sprintkar ovali su jos ekstremniji, Dejtona 31, Taladega 33, Vincester 37 a najludji su nekadasnji ovali po Evropi, AVUS sa 43, Montleri 51, Sitges 60...

Link to comment
Share on other sites

Čitam u pravilniku i on kaže nešto nalik ovome "nagib ne sme biti veći od 10% (osim u slučaju specijalnih slučajeva, poput recimo Spidveja)". Zadnja krivina u Zandvoru bi onda u ovom slučaju bila "specijalan slučaj" što omogućava radikalan potez promene krivine.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

racefansdotnet-qiddiya.jpg

Predlog za novu F1 stazu u Saudijskoj Arabiji sa bolidima koji se voze ispod bazena i slicnim glupostima. Kao da nam jedan Jabadabudabi gde hotel menja boju ali se na stazi nista ne dogacja nije dovoljan, jeb'le ih arhitektonske zavrzlame. Daj napravi prvo stazu da dobro vozi pa egzibicionisi posle do mile volje - evo dole dokaz da je tako nesto moguce, sagradjeno 2003 a ne izgleda kao parking ispred soping mola niti ima hotel koji menja boje, a opet supermoderno i superatraktivno:

 

Barber-Motorsports-Park-IndyCar-Race-Sta

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Quote

Formula 1 is already striking trouble as it tries to set up a grand prix in Miami.

 

An earlier attempt to establish a race in downtown Miami failed, but a new agreement in principle has now been reached between Liberty Media and Hard Rock Stadium.

 

At a meeting of the Miami Gardens City Council on Wednesday, a lawyer representing the stadium promoted the idea of an F1 race before a resident exclaimed: "We don't want it!"

 

According to the Florida newspaper Bradenton Herald, a resolution opposing the race was passed unanimously on the basis of noise and pollution.

 

"There comes a time when you have to take a stand when you feel that something is not right," confirmed county commissioner Barbara Jordan.

 

Even Formula 1 acknowledges the obstacles still standing in the way of a Miami race.

 

On the event's official website, Formula 1 declared: "Unfortunately, a neighbourhood group is trying to block the Miami grand prix.

 

"If you want to see Formula 1 racing at Hard Rock Stadium, tell your Miami-Dade County Commissioners what F1 means to you by clicking the appropriate button below," the statement posted at f1miamigp.com said.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
Quote

Slavica Ecclestone entertaining bids for Paul Ricard track

slavica-ecclestone-2017-interieur-725x50 .
 
 

Circuit Paul Ricard owner Slavica Radic-Ecclestone is currently considering several offers from investors to acquire the track according to the circuit's manager Stéphane Clair.

The former wife of F1 supremo Bernie Ecclestone inherited full ownership of the prized asset - which also includes two hotels and the adjacent Castellet airport - as a result of the couple's high-profile divorce in 2009.

While the home of the French Grand Prix located in Southern France is not officially on the market, its owner claims to be open to offers, and several bids have recently been tabled.

"Like any beautiful product or company, there's a demand for the Circuit Paul Ricard," Clair told F1only.fr.

"Slavica isn't a seller, it's not her objective," Clair insisted. "However, there are offers for an eventual sale of shares currently under consideration.

"For us, this is an interesting time as it allows us to conduct a review, to understand what we have and we realise that there are a lot of good things going on.

"It also provides us with an opportunity to see what can be improved, because investors are aware of the iconic track's history, but they want to assess the circuit's development potential.

Circuit-Paul-Ricard-725x500-1.jpg

Bernie Ecclestone acquired the Paul Ricard complex in 1999 for an estimated 20 million euros, heavily upgrading its infrastructure thereafter.

After its revamp, the circuit was initially marketed as a high-tech testing and leisure center for the automobile industry.

Eventually however, racing returned to the venue which sealed a contract with Formula 1 for the return of Grand Prix racing to Southern France in 2018.

"We're receiving offers and we have several files," added Clair. "But if none are completed, there shall be no sale, neither this year nor next year.

"If one follows through, a transaction could be finalized within the standard legal and administrative time limit."

Inaugurated in 1970, the Circuit Paul Ricard celebrates its 50th anniversary this year.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
4 hours ago, Dzoni_m said:

Uzas. Napravili su veliku karting stazu. 

 

To su napravili vec odavno, kad je staza originalno skracena. Ove sada promene su izbrisale sikanu u krivini 3 i "produzile" start-cilj pravac nagibom u zadnjoj krivini inace cak ni tamo ne bi bilo dovoljno dugacko da se pretice cak ni uz DRS. Bez ovih promena trka bi bila kao Monako, a nije iskljuceno da ce takva biti i sada. Ali treba da se iskoristi Maksova popularnost po svaku cenu, sta ces.

Link to comment
Share on other sites

Tacno. Kada je staza orginalno unistena, nije bila predvidjena za F1. Bilo je prosto "zaboravi" ovo je sada neka druga prica. Sada je vracaju na velika vrata sa pricom o "istoriji" a to vise ne postoji. Ne znam sta uopste pokusavaju. Bolje 2x Belgiju (najbliza holandjanima), ili neku stazu u Nemackoj, da voze nego ovo ijednom 

 

Ako uopste odrze ijednu trku u Evropi. Mislim da ce bukvalno otkazati pola trka ove godine.

Edited by Dzoni_m
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...