Jump to content

Kafana "Kod Tilkea"


Alen13ASC

Recommended Posts

Drugi projekt u nizu- ePri Valensije (prvi projekt Tokio je na prošloj stranici)

 

dRxnoY7.jpg

 

Mapa s boljim prikazom▼

 

INLXNy2.png

 

Još jedan od projekata kojeg sam stvarao više godina, 2016 zapravo je prvi put da sam se zabavljao s idejama i realizacijom ali ovo što vidite je pravi skoro pa profesionalni završni proizvod.

 

Koliko sam upoznat s mapom, staza ne koristi javne puteve što instantno pravi unikatno rešenje FE u smislu lokacije staza za testiranja. FE pati od hroničnog nedostatka mesta za testiranje. Baza jeste Rikardo Tormo (Donington od početka) ali sve to po meni šteti samoj seriji jer zašto testirati na permanentnoj stazi ako ti je sezona sačinjena od 100% uličnih. Odgovor leži u sigurnosti verovatno jer timovi ne žele zbog recimo dečijih bolesti kočnica da završe s skršenim bolidom umesto da isti završi u okeanu šljunka. Pravi primer je Abtov udes u Meksiku...

 

Moja Valensija je projekt koji je dizajniran da bude savršeno u skladu s idealnim putanjama te konforu tokom traženja granica, bukvalno sam satima vozio i usavršavao trasu. Završim test i odma menjam nešto. Čak i finalni proizvod sam menjao više puta jer želim stvoriti ekstremnu stazu a da ne bude bez smisla, želim ekstrem ali jako konforan! Pomalo paradoksalno ali zato volim onu moju simulaciju jer mi služi kao alat za pravljenje staza. Isto tako i onaj gornji Tokio sam stvarao, sve je to "konforni ekstrem".

 

Krug počinje s V krivinom gde je moguće preticanje, T2 i T3 su jako brze krivine (ulični S), T4 je proširen u stilu T1 COTA-e zarad preticanja, posle T5 je Atak Zona, T6-T8 je jako brza sekcija pa onda poznata kombinacija u FE svetu a to je dupla ukosnica (T9 je uska a T10 je jako široka te otvara mogućnost za preticanje), T11-T17 je jedan opaki tehnički deo staze te predstavlja moje viđenje zadnjeg sektora na prvom Berlinu.

 

T18-T20 je unikat, moje remek delo odnosno ono od čega sam postao zavisan kod dizajniranja staza. Hibrid ukosnice/šikane. Ideja je bila da spojim kočenje pre Danlop krivine u Stazi de la Sart koja vodi ka ukosnici a istovremeno sve vodi na šikanu.

 

Najbolje vreme kruga mi je bilo 1:17.599

 

Par slika te video krug

 

Robokar pozira na pol poziciji

1Tyby7i.jpg

 

Prva krivina

V5nInE8.jpg

 

Prilaz jako širokoj 4. krivini

mMkC5Nj.jpg

 

Krivina 10, u stilu Santjaga ali na moj način

qO9PwOT.jpg

 

Pogled na tehničku sekciju s krivine 11

Lez0ahH.jpg

 

Prilaz krivini 19, jako zeznuto kočenje

B6tWmIw.jpg

 

Krivina 20, kobasica ivičnjak vodi računa o tome da se šikana ne seče

XZtCziL.jpg

 

Video klip kruga s Robokarom▼

 

 

Edited by Alen13ASC
Link to comment
Share on other sites

Hteo sam Zaragozu, ali nju ostavljam za kraj. Moj lični kolač...

 

Treći projekat- ePri Kejptauna

 

rPWnqLm.jpg

 

Mapa s legendom

 

S7TEG50.png

 

Kejptaun se sve više i više spominje kao nova staza u budućim kalendarima FE pa stoga hteo sam se oprobati te stvoriti neko moje viđenje staze. Staza je bukvalno locirana oko kružnog toka koji je ujedno most iznad šetališta iza čuvenog stadiona koji je ugostio Mundijal 2010.

 

N6hjsH6.jpg

 

Dugačka je 2,1km, najbolje vreme kruga je 1:05.808, ima 12 krivina i vozi se u smeru kazaljke sata.

 

Demonstracijski krug u dva kruga (prvi je brzi krug a drugi je prikaz prolaza kroz Atak Zonu i pitlejn)

 

 

Sama staza je jako teška i zahtevna, ima jako brzih delova te izuzetno tehničkih koje zahtevaju milimetarsko iskorišćenje svakog dela staze. T1 je jako uska, izlaz iz pitlejna je zeznut a bila bi tema na brifingu vozača pre početka vikenda u vezi toga. T2 je najbrža krivina ovde, uz elevaciju te deluje kao mini O Ruž/Raidilon. Kočenje pre T3 je jako teško jer se skreće i koči istovremeno a za FE bolide i uz "kočenje motorom" je baš unikatan izazov. Stoga T4 je još teža krivina, tamo je Atak Zona i mini Stadion Sekcija. T7 i T8 su zeznute na svoj način, T9 je prva prava prilika za preticanje jer ima jako širok prilaz. T10-T12 je skoro pa ono što je FE imala u Moskvi. Ulaz u pitlejn u sred spore sekcije, kočenje pre T10 je jako teško uz skretanje i elevaciju. Idealna putanja za T11 je ključ jer se u protivnom gubi trakcija te više od pola sekunde. T12 se vozi pod punim gasom.

 

Ukombinovao sam znanje s Berlinske staze oko kružnog toka te dao neku moju viziju istog u Kejptaunu.

Link to comment
Share on other sites

Četvrti projekt- ePri Sao Paula

 

JvmdlPS.jpg

 

Mapa s legendom

 

3TUwIUD.png

 

Bukvalno od začeća FE bili su planovi za ePri u Brazilu odnosno Riju ali to se nije obistinilo, kasnije se opet pojavila priča ali za Sao Paulo ali ne vidimo nikakve pomake. To me je podstaklo da malo se poigram s idejom, Interlagos može se preinačiti za FE, ali to nije neko rešenje.

 

Mesto karnivala te nekadašnje Indikar staze je idealna prilika za debi Brazila u FE.

 

Moj dizajn je naizdrživiji, uzima jako malo mesta te ne blokira u velikoj meri saobraćaj (uzima samo jednu trasu ulice na severu staze). Kao što sam i pričao ona moja izmišljotina šikana/ukosnica je i tu zastupljena. Zovem je Čerpin (Chairpin), baš blesavo. Sa time i počinje krug, T4-T8 je mini Stadion Sekcija. Posle toga lakat krivina pa šikana koja je tu samo da pravac bude u regulaciji. Uvek sam se pitao kako bi izgledala T1-T3 s Marina Bej u Singapuru u FE svetu tako da je moja T13-T15 upravo to. I nije loše dapače. T16 i T17 su tu samo da startno-ciljni pravac bude u regulaciji od 600m.

 

Dugačka je ravno 2km a najbolje vreme kruga je 1:04.366

 

 

Link to comment
Share on other sites

Peti projekt- ePri Gibraltara (tuđa ideja a moja realizacija)

 

VlLdIPw.jpg

 

Mapa s legendom

 

WaZm0ak.png

 

Ovo je ideja kolege s Diskorda @RobertGine, njegov grad u kojem živi i ideja o stazi za koju je samo nacrtao liniju trase u bukvalno Peintu te me zamolio da nekako dogegam to do nekog Grade 3 standarda što je jako teško. Ovo je skoro pa Grade4. Elem, ideja je lepa i izazovna. On nije imao ideju gde da postavi pitlejn ali ja se dosetio pa "doradio" lokalni parking u stilu ePri Rima.

 

Sama staza je ludilo jače! Kao ePri Berna u fuziji s Makao i Batersi Parkom u Londonu. Nema mesta za preticanje i samo je jedna idealna linija u opticaju, jedna greška i vozač je bukvalno otpisan. Meni je jak fokus bio na zone za izlaz u slučaju greške na kočenju. Ima tri takve zone; T1/T2, T3 i T13. Start je opasan i kao takav nebi mogao zaživeti u zbilji, zapravo cela staza je jako opasna, T10 pogotovo.

 

Dugačka je 2,4km a najbolje vreme kruga je 1:12.177

 

Video klip vožnje; 1. krug je brz krug iz vazduha, drugi krug je demonstracija Atak Zone i ulaska u pitlejn a treći snalaženje u zonama za izletanje.

 

 

Link to comment
Share on other sites

ovde bi bilo interesantno pustiti Toronto e-Prix: https://www.google.com/maps/@43.7214602,-79.3419163,971m/data=!3m1!1e3

Ugao Eglinton Av. i Don Mills Rd. sa parkingom i prilaznim putevima za Celestica fabriku elektronskih komponenti. Ja sam smislio bar 3 razlicite varijante staze na tom prostoru.

 

Gre'ota sto ce to sve uskoro da nestane, sama raskrsnica je raskopana vec godinama zbog gradnje nove metro linije (a gradi se tempom k'o da je SNS pravi) a tu gde je fabrika ce da spizde i naprave ekskluzivno stambeno naselje ("Toronto u sumi" jerbo je voda podaleko odatle).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Šesti projekat- ePri Džede

 

uat74Wu.jpg

 

Mapa s obeležjima

 

bmj4Evs.png

 

Ovo je moj prvi noćni ePri dizajn, ideja je bila da stvorim FE verziju Spa u smislu da ima jako dosta konfiguracija krivina a istovremeno da bude jako dugačka. Sama ideologija je pogrešna jer uzimam pravu Stadion Sekciju u dizajnu koji je jako dugačak te stoga lišavam publiku zabave. Tek kasnije sam uvideo grešku, zato i nisam obavljao ozbiljnija testiranja.

 

kasm_top.jpg

 

Stadion Kralja Abdulaha je san snova za ePri događaj, ja verujem da uz pristojnu cenu ulaznica se stadion može fino napuniti.

 

King-abdullah-sports-city.jpg

 

Staza je dugačka 3.4km i samo je 100m kraća od kranjeg limita te staze u Pekingu s početka FE. Vremena krugova su skoro 2 minuta dugačka, najbolje vreme mi je bilo 1:58.655.

 

Celu filozofiju s širokim prilazima ukosnicama sam digao na 110% ovde, mada u mom sledećem projektu ePri Sevilje o kojem ću pričati je to dignuto na ekstreme. T1 i T2 te T3 i T4 su moje vizije T1-T4 u malo drukčijem formatu s Istanbul Staze, kod mene je razdaljina između T2 i T3 manja. T4 i T5 je stvorena za preticanje, jako široka sekcija gde nema jasne idealne putanje. T7-T9 je neko moje viđenje istoimenih krivina s Meksiko Sitija odnosno F1 verzije te staze.

 

Stadion sekcija je tako urađena da maksimalno zadrži bolide u stadionu te da iskoristi maksimum postojeće površine i bude mesto za podijum (podijum je smešten iza ograde kod T10), ukosnice s širokim prilazom su jako zastupljene a FE koncept duplih ukosnica sam digao na novi nivo te stvorio tripl ukosnicu u nizu. T14 je uvertira za kako ja zovem revolucionarnu ideju za FE (pored tripl ukosnice) u smislu da se upotrebljava kočenje motorom u srednje brzim S krivinama a da pozicija vozača ne bude ugrožena. Zapravo cela sekcija od T14 pa do kraja kruga podseća na "Ulični Nordšlajfe". Krug se završava s duplom ukosnicom koja opet nema jasno definisanu idealnu putanju što naravno otvara prilike za preticanje.

 

Link to comment
Share on other sites

Sedmi projekat- ePri Sevilje

 

ghmqayn.jpg

 

Mapa s obeležjima

 

K0CEFda.png

 

Rekli ste da je onaj koncept za Beograd kao karting staza, e ovo sve diže na novi nivo! Na jakoj maloj površini na parkingu stvorio sam ceo jedan kompleks za ePri stazu. Ovde sam digao koncept Ukosnica/Šikana na potpuno novi nivo, u ektreme. A prva krivina je 90m široka! T2 je savršena isto za preticanje, zapravo ovo je još jedna od niza staza s duplim ukosnicama. U t4 se nalazi Atak Zona pa posle toga dupla ukosnica/šikana (T6-T7 i T8-T10). Krug se završava s sličnim konceptom.

 

Pošto je površina staze jako mala morao sam na ekstremni način smanjiti vremensko trajanje kruga a da sve bude u granici od jedne minute. Zapravo cela staza je stvorena kao meka za preticanja.

 

Na koncu najbolje vreme kruga je 1:09.566 što je super. Staza je dugačka 2,1km. Inače ePri Sevilje je moj drugi projekt na bivšem EXPO parku, prvi je Zaragoza a to će tek biti priča za sebe.

 

Demonstracija staze u dve faze (1. krug- brzi krug, 2. krug- test Atak Zone i pitlejna)

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 10/17/2020 at 8:54 PM, Alen13ASC said:

Nije loše Radoje, uopšte.

 

Inače ispunio sam zahtev MetalHeada te snimio krug na Beogradskoj ePri stazi. A usput sam isprobao novi zvuk Robokara kojeg sam danas napravio te izmenuo malko fiziku.

 

 

 

Haha super! Hvala! Mnogo je bolji osecaj sta si napravio kad odradis i snimak, pogotovo ovaj iz vazduha. 

Eto, postade Beograd Monte Karlo 🙂 

 

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Poslednji projekt iz doba karantine- ePri Zaragoze

 

Inicijalno sam prvo o ovome pisao na hrvatskom F1PulsMediji, ovo mi je bio poster najave projekta▼

 

bMtq3UG.png

 

Toliko sam se zaneo u projekt da sam razne kritike na podreditu za dizajniranje staza svatio ozbiljno te se masno posvađao, moderatorima uputio masne kritike u kojima sam opleo po vođenju jer "shitposti" dobijaju bezveze 100+ redit poena dok recimo skoro svi moji su dobijali 20+ osim Tokija koji je anomalija. Elem, neslužbena FE podredit grupa je lepo pozdravila moju Zaragozu s platinum nagradom te 300+ poena.

 

Iz neke prizme, ovo mi je kruna moje dizajnerske karijere, zato i ostavljam kao poslednji projekt koji vam predstavljam. Verovali vi ili ne, Zaragozu projekt sam 6 godina dizajnirao!!!

 

Sve je počelo na leto 2014 u doba kad sam napravio moj poligon za simulacije na 2x2km ravnoj ploči, organizatorima Zaragoza ePrix projekta se sve to svidelo i prišli mi te sam obavio testiranje njihove staze što su objavili na njihovom vebsajtu▼

https://sites.google.com/site/formulaezaragoza/proyecto/trazado-tecnico

 

Sada, 2020 godine, sve je to propalo ali snovi makar moji nisu. Stoga krenuo sam u redizajn starog projekta, i odma došao na "slepu ulicu", a setivši se mog omiljenog zimskog sporta (spust), rešim da spojim dve trase jedne ulice a da se sve kreće kroz EXPO park koji je stvarno prelep. Tad sam svatio da imam posla s najtežim projektom ikada!

 

Par slika s EXPO parka:

 

jvtIF2j.jpg

 

RfKhZ0Y.jpg

 

Mesto za navijače odnosno eVilidž bi se moglo smestiti u neke bivše paviljone ili u onaj park kod garaža.

 

Informacije o projektu:

- Dužina: 2.5km

- Broj krivina: 35 (!)

- Smer: u smeru kazaljke sata

 

Mapa staze

 

8KrH8pi.png

 

Mapa staze s legendom

 

yu8ifuS.png

 

Snimka kruga iz ptičje perspektive

 

 

Snimka kruga iz vazduha

 

 

Jezivo zar ne, staza je pravi španski Makao bez elevacija ali je duplo kraća a ima više krivina od Makaoa! Ceo krug na mojoj Zaragozi je ludnica, mada ovako deluje teško u simulaciji nije tako preslikano. U samo par krugova se uhvati neka rutina i ritam te ide skoro kao podmazano. Na ovoj pisti je nemoguće preticati, zapravo ja nisam niti imao tu ideologiju nego hteo sam stvoriti stazu koja je iz vozačke prizme jako izazovna te spektakularna te za potrebe eSporta jer ovakve staze prosto moraju da se nađu na takvim mestima. ESport voli egzotiku, a moja Zaragoza je baš to. Svako bi uživao vozeći ovo, pravi je izazov a i lepa je. Namerno sam tako ofarbao ivice staze jer to predstavlja špansku zastavu.

 

Analiza kruga uz par slikica▼

 

Prvi sektor (krivine 1 i 2)

 

Snagatorski sektor, ima dva pravca i dve krivine.

 

Prva krivina, jedino mesto za preticanje

JcOwjgH.png

 

Druga krivina ima uvučenu zonu kočenja a sve radi boljeg ulaska u drugu krivinu

D6O20o9.png

 

Drugi sektor (krivine 3-27)

 

Ovo je najteži sketor. Najbliže što ćete videti u smislu ulične verzije zimskog Spusta. Gotovo nemoguć sektor koji greške pretvara u automatsku crvenu zastavu u stilu Makaua. Teškoća sektora i prelep park pretvaraju ovo mesto u neviđenu spektak.

 

Pogled s sedme krivine, ulaz u Prelepi Pakao

xWo089W.jpg

 

Krivina 13, napravljen tako da prebije monotoniju uskog essesa a da poboljša dinamiku kruga

jpbgoaW.jpg

 

Krivina 18, malecni predah pre bržih S krivina, s desne strane se nalazi španski paviljon

YZVLpWb.jpg

 

Krivina 22

Yov4sjB.jpg

 

Treći sektor (krivine 28-35)

 

Počinje netom posle "zmije", srednje težak sektor gde se nalazi Atak zona.

 

Atak zona u akciji

zeI3CCh.jpg

 

Ovde pokušavam dočarati kako se cela staza može videti s Vodenog Tornja

ZORgdsy.jpg

 

Zapravo da nisam imao onu moju ploču gde se vozikam u onoj igrici ja nebi mogao dizajnirati ovakav kompleksni projekat. Prvobitno sam se vozikao na sirovoj mapi EXPO parka bez trunke linija, naravno prvo stari projekat pa išao po nekim drugim delovima. I posle jedno sat vremena testa finalizovao sam skicu trase.

 

Jako sam ponosan što vam predstavljam ovaj projekat, možda nikad neću stvoriti nešto bolje.


Elem, ovo su vremena sa simulacije trke:

 

01- 1:36.59 (start trke)

02- 1:29.76

03- 1:28.83 (najbolje vrijeme trke)

04- 1:30.38

05- 1:29.61

06- 1:29.74

07- 1:30.56

08- 1:30.71

09- 1:30.45

10- 1:29.15

11- 1:30.75

12- 1:30.28

13- 1:30.25

14- 1:30.38

15- 1:29.96

16- 1:29.92

17- 1:30.26

18- 1:30.87

19- 1:29.52

20- 1:30.27

21- 1:30.20

22- 1:30.84

23- 1:31.22

24- 1:30.58

25- 1:31.94

26- 1:30.70

27- 1:31.16

28- 1:30.30

29- 1:30.59

30- 1:30.75

31- 1:30.70

  • Like 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Konačno završio stazu u Džedi! Stvorio sam čudovište dugo 6.9km i koje kombinuje razni spektar krivina a inspiracija mi je bila stari Hokenhajmring te pomalo Buriram i Meksiko Siti.

 

EmU-wOJWEAAY9oi?format=jpg&name=small

 

Mapa gde se bolje vidi:

 

EmU-wNvWMAAZkU3?format=jpg&name=small

 

Jedan od luđih projekata pošto je staza s leva na desno široka 3.2km a to moram nekako spakovati u mapu 3x1.5km. Pošto poto slika je 8192x4096 i radna verzija u PSP7 je bila čak do 1.2Gb!

 

Skoro 50 prepravki uz sate testiranja ali konačno je gotovo, vreme kruga je oko 1:55.000. Uskoro stavljam video.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Igora Drajv dobila je Grade 1 status▼

 

https://www.sports.ru/automoto/1090894336-igora-drajv-poluchila-vysshuyu-kategoriyu-fia-i-mozhet-prinimat-gran-p.html

 

Staza deluje kao mini Aragon što nije loše. Karakteristika Aragona poizilazi iz sekcija T1-T3 i T13-T15 mada ova druga sekcija je mnogo manja nego u Aragonu i mnogo je drukčija kad se vozi.

Prelaz iz T3 u T4 je baš zeznut, vrlo lako može pobeći zadnji kraj. Imati bolid koju podupravlja ovde je noćna mora.

T6-T8 je prelepa kombinacija koja deluje kao spoj O Ruža i S do Sena s Interlagosa. Baš opasno brza sekcija.

T9-T12 mi se čini kao obrnuta kombinacija T7-T10 s Jongama. Mada prelaz s T9 u T10 je izuzetno zeznut i jako brz. T11 i T12 su baš lepe brze krivine.

Igora Drajv me je oduševio mada sam sumljao malo u početku. Najbolje vreme kruga posle 30-minutnog testa mi je 1:04.103.

 

Video klip jednog segmenta testa (prvo T cam pa onda ostalo iz vazduha)▼

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

https://racer.com/2021/04/13/stroll-puts-mont-tremblant-up-for-sale/

Mon Tremblan je prelepa staza samo sto je Strulovic stariji demontirao svu infrastrukturu i pretvorio je u svoju igraonicu. Tribine i padok su poruseni pa tako vec duze od deceniju ovde se ne voze nikakve trke, samo bogatasi rade track days.

Kako stoje stvari bice sve poruseno i izgradjen pansionski smestaj za obliznje skijaliste. Tuga.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

VN Rusije se seli iz Socija od 2023: https://www.racefans.net/2021/06/29/igora-drive-building-new-track-extension-for-first-f1-race-in-2023/

 

racefansdotnet-igora-drive-changes-1920.

 

Quote

Formula 1 confirmed last week Igora Drive will replace Sochi Autodrom as the home of Russia’s round of the world championship after next year’s race.

 

At 4.086 kilometres, Igora Drive already exceeded the minimum length required for Formula 1 tracks. The new loop will extend the circuit to 5.18km, bringing it into line with most F1 circuits.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...