Jump to content

Svastara


zoe Bg

Recommended Posts

Jao,super klip..vraca me u period detinjstva..imam da ulozim nekoliko prigovora:
-gde su Plazma i Jaffa?
-fale "Mapetovci" koji su se masovno gledali ovde
-zasto,zasto je od Idola stavljeno ono sranje od "Cokolade",a ne "Odbrana i poslednji dani"..blasfemija

E,a prica oko cuvenog "crvenog kioska" sa kraja klipa je zanimljiva. On je,zajedno sa jos nekim stvarima,bio deo izlozbe u Museum of Modern Art - MoMA u Njujorku i to ne tako davno..

Quote

Kisok K67

Objekat prepoznatljive jugoslovenske estetike kao dio postavke najuspješnijih dizajnerskih rješenja 20. vijeka njujorškog Muzeja moderne umjetnosti nepogrešivo asocira na vremena odavno nepostojeće SFRJ i svjedoči da je jugoslovenski industrijski dizajn bio ne samo priznat i poznat, već i masovno primijenjen širom planete. Riječ je o čuvenom kiosku oznake K67, primjeru neobično uspjelog dizajnerskog praktičnog modularnog rješenja - spoju vrlo dopadljive forme i neprikosnovene funkcionalnosti.


Ceo tekst:

Quote


 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, wwww said:

 

 

2 hours ago, Crni Bombarder said:

Jao,super klip..vraca me u period detinjstva..imam da ulozim nekoliko prigovora:
-gde su Plazma i Jaffa?
-fale "Mapetovci" koji su se masovno gledali ovde
-zasto,zasto je od Idola stavljeno ono sranje od "Cokolade",a ne "Odbrana i poslednji dani"..blasfemija
...................................

 

:thumbup:

 

Ajd', nemojte. Imamo gore Yu (nostalgicnu) temu...

 

Mada, zivot ovde u USA nije ni za sta. Jedina dobra stvar je sto sam ovde poceo i naucio da igram tenis - u yu ga nisam igrao.

 

Ali fali mi socijalisticka Jugoslavija.

Tamo i tada, imao sam gomilu kose i brada mi je bila crna. Video sam k'o soko, a bogami imao i sve svoje (prirodne) zube. Erekcija po zelji i potrebi.

U propaloj zapadnoj demokratiji, sve je to otislo u vrazju mater. Nista ne radi i ne valja...

:classic_biggrin:

  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Crni Bombarder said:

Trolujes Zorane,ako :classic_biggrin:

A sta je sa Amerikankama? Nije valjda da i one "ne valjaju"? :classic_biggrin:
Pazi,ja znam da si ozenjen covek i da volis svoju zenu,ali ona ne cita forum :classic_tongue: Slobodno napisi koju..:classic_biggrin:

 

Navodis me na greh. Da opet dosadjujem. Nisam znao da li da odgovorim zajebantski ili ozbiljno. Veliki zajebant jesam, ali imam i ozbiljne strane.

Mozda sam negde pomenuo, pisem knjigu (uglavnom sa socioloskog aspekta), a jedno poglavlje se odnosi bas na ovo sta pitas.

 

Amerikanke mi nisu valjale, ali to ne govori nista protiv njih.

 

Pisao sam, cura me ostavila pa sam pobegao u USA. Ne zeleci da budem sam, pre nego smo cura i ja nastavili vezu (u pocetku, udaljeno i samo postanski), nalazio sam se i sa nekim Amerikankama.

Nista od toga. Nismo se razumeli. Ako nisi budala koji samo trazi seksualni organ, znacajno je pitanje kulture - i tu sam se razmoilazio s njima.

 

Nismo mogli da razmenimo secanja.

U USA, mozes da dobijes vozacku sa 16 godina, a standard je takav da mnogi tinejdzeri  kola. Parkinzi oko srednjih skola su veliki kao kod nas oko fudbalskih stadiona. Istovremeno, ne smeju da piju, u bar ne mozes da udjes mladji od 21.

A ja sam se opijao u kafanama vec od 14. A vozacku nisam imao pre mature, a niti para za vozilo (OK, malo lazem, vozio sam neke mopede i motore, delom ilegalno).

Kako da poredimo iskustva i secanja, imao sam 20-i-kusur (minimalni kusur) kad sam dosao?

 

I obrazovanje. Opisacu jedan incident.

Ona: odakle si?

Ja: iz Jugoslavije

Ona: gde je to?

Ja: Evropa

Ona: gde je to u Evropi, sta je Evropa?

Ja: zapadno od Italije, juzno od Madjarske, severno od Albanije i Grcke

Ona: a gde je to?

Ja: ma, za koji qrtz me pitas, ako ne razumes odgovor i nista ti ne znaci!?

 

Ima, naravno, i drugacijih iskustava. Dobar sam sa jednim Albancem iz Makedonije, ozenio je Amerikanku i odlicno se slazu. Doveo je i dvojicu netjaka - ali ti su se vratili u Makedoniju da se zene, u dogovorenim brakovima i ne poznavajuci zene pre vencanja. Meni to nije jasno, ne odobravam, ali prihvatam da je njihova kultura takva.

 

 

Ne bih hteo da preterujem sa dosadjivanjem. Ima jos toga o cemu pisem, o "procentualnosti" odnosa, teoretisem i pisem sledece poglavlje, a ne spada ovde. Mozda napisem na nekoj drugoj temi, bio bih zahvalan za neutralnu recenziju.

 

No, da se vratim na pitanje iz kvotovanog.

Amerikanke su super ako ti odgovaraju (i ti njima). Inace nisu.

Vredii za sve ostale drzave i/ili nacije.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, zoran59 said:

Amerikanke su super ako ti odgovaraju (i ti njima). Inace nisu.

Meni itekako jesu :classic_biggrin:

Znam da sad ovo zvuci kao primitivna samopromocija,ali uveravam vas sve da nije,da se ne radi samo o tome. Mada se i to ne iskljucuije. :classic_biggrin: Ja sam doziveo izvesni kulturoloski sok kad sam stigao u Ameriku..govorim bas o tom konkretnom odnosu. Opustene,komunikativne..bas u pravom smislu kul. Ne interesuje ih ko si,sta si (iako im je na pocetku uvek zanimljivo kad kazes da si iz Evrope)..da li imas para,sta vozis..zabole ih za "statusne simbole" na koje smo mi odavde navikli..uglavnom im je jedino vazno da si zanimljiv i good looking. Ako jesi,na konju si :classic_biggrin: 
To da mi cura prva pridje i napravi neki konkretni korak,iskusio sam kao mladac i ovde,ali tamo je to uobicajeno i normalno. I masovno. :classic_biggrin: Pri tome,opet se vracam na pocetak,niti sam neki baja,niti sam ikada "furao" takav stav..cak sam pomalo i povucena osoba..ne toliko stidljiva koliko suzdrzana..da polako zavrsavam post sa jednim zakljuckom kako su mi se Amerikanke pokazale u super svetlu,liberalne (u svakom smislu reci),ali ne jeftine i lake. Jer,to nije isto. 

U to ime:

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, alcesta said:

Lepo si bogami sad nagrdio komplet žensku populaciju Evrope, onako nonšalantno usput :classic_tongue: 

 

Ne Evrope,izvinjavam se.,vec jugoslovenskog prostora,na njega sam mislio..i zaista tako i mislim..naravno da ima i izuzetaka,to valjda ne moram da naglasim..ili moram?
 

Link to comment
Share on other sites

Najpre,da napravimo razliku izmedju dve stvari: prioriteta kao normalne stvari i vulgarnog materijalizma kao anomalije.

Jednom mi je jedna drugarica rekla ovako nesto..sve do 20 godine se gleda ko je sladak i tako to..od 20 do 30 onako cela licnost..a posle 30 jel taj nesto stekao do tada ili postigao..menjaju se prioriteti sa godinama. meni je to i logicno i mogu da razumem.
Tuzno je sto se vec kod mnogih tinejdzerki ili,nazovimo ih,mladjih cura, prvo gleda cash,pa se "zabavljaju" sa matorima..to je vec anomalija tipicna za siromasna drustva. 

Kako nase drustvo,odnosno nasa drustva,nastavljaju pa propadaju i posrcu,tako imam snazan utisak da se i gore navedene granice pomeraju..ka dole. Da danas mlade devojke vec medju svojim vrsnjacima (20-30 godina) prioritetno gledaju novac,tj.materijalni status. 

Tako da...da. Mislim da je ovo danas pravilo,a ostalo izuzeci.
Nazalost.

  • Tuzno 2
Link to comment
Share on other sites

Pa,sta je sad @alcesta? Izvini,to je moje misljenje utemeljeno na iskustvu. Iskustvu zivota ovde,ali i veoma malo provedenog vremena "preko bare". 
Samo da dodam da te pojave nisu lisene ni SAD..uostalom,nismo mi izmislili pojam i koncept sponzora..postoji tamo termin Sugar Daddy.. samo tamo to nije toliko rasireno,a ovde je (u raznim varijacijama) endemska pojava..kazem..jedna od posledica siromastva drustva.

Jaoj, @Milicasad me vuces za jezik tastaturu..svakakvi mi komentari padaju na pamet :classic_tongue:

Link to comment
Share on other sites

Kad vidim reklame gde se deda Lecic sepuri na jahti sa 5 mladih devojaka, pa onda neka vinariju gde opet matorac zavodljivim pogledom nazdravlja nekoj balavicu, pa Serbedzija u kladionici a oko njega se uvrcu 3 mlade lepotice, zapitam se kuda ide ovaj svet... 

Zar umesto tih matoraca nije mogao da bude neki lep mladic, a matorci brate nek reklamiraju testosteron i potencijal :smiley2:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Crni Bombarder said:

Najpre,da napravimo razliku izmedju dve stvari: prioriteta kao normalne stvari i vulgarnog materijalizma kao anomalije.
.....................................

 

Majku mu, naslov teme je Svastara pa pisemo svasta. Pomenuo sam, pisem knjigu.

 

Nemam formalnu diplomu ili obrazovanje, ali sam procitao gomilu knjiga i odslusao jos toliko predavanja na temu. Forumski i javno pisem o necemu sto jos nisam bio spreman da objavim.

Nije fikcija, radi se o socijalnoj psihologiji, a neposredno uticaj iste na bliske (naglaseno bracne ili familijarne) odnose.

 

Rekoh, pisem knjigu. Dva poglavlja koje razradjujem se odnose na drustvene veze/odnose i njihov uticaj na porodicni/bracni/privatni zivot.

 

Skraticu ovde, ovo je forum a ne naucna rasprava.

 

Prvo je "igranje uloga" (engleski": "role playing"). Taj izraz/sintagma nje bas dobrodosao jer ga mnogi povezuju sa seksualnim perverzijama. Kao, on se odene kao Batman a ona kao med. sestra, pa se suludo seksaju.

Ali ja pisem o zivotnim ulogama koje se menjaju iz sata u sat, a ponekad se promene mere ili vide i u minutima.

 

Pogledaj situaciju i reakcije neke zene (pa cak i moje) u kuci.

Recimo, nesto je smeta. Neko za stolom kucka zlicom o tanjir ili sumanuto menja kanale na TV.

 

Ona ce reci:

- ocu: "tata, molim te, nemoj."

- muzu: "odjebi, ne seri, prestani!"

- detetu, tu vec ima dve varijante.

a) kao autoritativni roditelj: "zabranjujem ti da to radis!"

b) kao negujuci roditelj: "mene to smeta, molim te, nemoj, ako ti nesto treba - pitaj na drugi nacin."

 

Dakle, potpuno razlicite reakcije na identicnu situaciju, zavisno o "ulozi" - je li dete, supruga ili majka.

 

 

 

Druga stvar koju analiziram u drugom poglavlju se odnosi na"procentualnost." Koliko nas zivot i emocije procentualno vrede drugima - na prvom mestu, bliznjima.

 

Ovako. Kad se dvoje zavole i stupe u vezu, najverovatnije bi hteli da se 100% paznje i emocija partnera odnose na njih.

Ne radi se o fizickom vremenu, radimo 8 sati, toliko spavamo, par sati putujemo ili smo u trgovini, samo malo fizickog vremena imamo za partnera. Radi se o emotivnom agazmanu - nas dva sata sopinga ne razjebu, ali nas partnerova tuga zbog necega razjebe na tri dana.

 

Nekkao sam zakljucio da jer realno i pozeljno imati oko 75% partnera. Onih 25% paznje i emocija idu na posao, hobije, prijatelje i svasta.

Procenti nisu realni ili rezultat istrazivanja, naprosto su arbitrarni.

 

Stabilnost veze (ako hoces, sreca u braku) zavisi o pribliznosti procenata.

Imas ljude, promiskuitetne, kojima je dosta 20-ak % paznje i emocija. Tzv, otvoreni brak. Ekonomska stabilnost, a seksualne partnere menjaju i zezaju se na razlicitim mestima. Istovremeno, imas i one koji su totalno zavisni o paznji i ljubavi partnera, umrece ili se ubiti ako ih partner zapostavi.

Sve je to OK dok se partneri slazu i dogovore. Drugima treba vise.

 

Dakle, bitno je da se u tom udelu paznje i emocija sloze.

 

Licno, ne znam kako je moj brak opstao. Mozda zato jer nisam znao za bolje. U tim nekim procentima, u mojim osecanjima i zeljama i svemu je zena zauzimala oko 90% - ostalo je islo na posao i hobije i prijatelje itd. A kod nje, 50-ak % su uzeli njeni roditelji. Onda razno, a 30-ak% je ostalo meni.

 

I tako godinama - a sada se % menja u moju korist. U penziji (ja vec, a ona uskoro), roditelji nestaju/umiru, dete odrasta i osamostaljuje se. Nadam se da cu pre smrti imati barem 80% svoje zene. Onih 20% neka ide na cerku i proslost i neke pizdarije, ali zelim da bude vecinski moja.

 

Eto, raspisao sam se. Mnogi ce reci da sam se "prosrao" - i to je u redu.

 

Za one koji ne misle da sam se prosrao, bio bih zahvalan za komentare ili smernice,o cemu da dalje razmisljam i pisem.

 

 

edit: gramatika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by zoran59
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Crni Bombarder said:

Najpre,da napravimo razliku izmedju dve stvari: prioriteta kao normalne stvari i vulgarnog materijalizma kao anomalije.
Jednom mi je jedna drugarica rekla ovako nesto..sve do 20 godine se gleda ko je sladak i tako to..od 20 do 30 onako cela licnost..a posle 30 jel taj nesto stekao do tada ili postigao..menjaju se prioriteti sa godinama. meni je to i logicno i mogu da razumem.
Tuzno je sto se vec kod mnogih tinejdzerki ili,nazovimo ih,mladjih cura, prvo gleda cash,pa se "zabavljaju" sa matorima..to je vec anomalija tipicna za siromasna drustva. 
Kako nase drustvo,odnosno nasa drustva,nastavljaju pa propadaju i posrcu,tako imam snazan utisak da se i gore navedene granice pomeraju..ka dole. Da danas mlade devojke vec medju svojim vrsnjacima (20-30 godina) prioritetno gledaju novac,tj.materijalni status.

 

Htedoh nešto u par rečenica, ali moram poduže sa čaršavima od posta, jer si me ovim podsetio na više stvari i nekoliko konkretnih slučajeva

 

Spoiler

Ima istine u ovom što kažeš... Takođe, zabavljanja sa starijim likovima je uvek bilo, od neke nebitne razlike u godinama (jednocifrene npr, razume se između punoletnih ljudi), pa sve do retkih, ekstremnih slučajeva. Vredi isto pomenuti standardno licemerje kada je razlika u godinama u pitanju: Ako se devojka ili žena zabavlja/udaje za čoveka koji je statusom iznad nje, onda nema veze bože moj, međutim ako su tu negde statusom sa tom razlikom u godinama, onda okolina mnogo više tračari i uopšte priča i pominje dotični par. Mnogo toga dolazi iz porodice naravno, npr za Tipsarevićevu ženu sam slušao kako je njena majka nju savršeno oblikovala i usadila joj to da se dobro uda, i da je ovako kako je ispalo u principu kevin san ispunjen maksimalno. Za razliku u godinama: Celebrity par koji mi pada na pamet, i koji bi svakako bio najotporniji na nekakvu kritiku, bi bio Jason Statham i ona njegova plava kako se beše zvala, sećam se da je razlika negde oko 20god, ali Statham je Statham, i sa vagonima para koje je zaradio nema rasprave. Uopšte gledajući, činjenica je da su devojke uglavnom dosta zrelije i pojavom i u glavi tokom tinejdžerskih godina i rane mladosti, pa zato ih ima toliko koje gledaju starije, neke se već sa 14 god zaljubljuju u ove od 16-18, a neke npr sa 17-19g stupaju u veze sa mnogo starijim itd. Primera radi, moj drug je sa 28 god smuvao devojku od 18, mi smo stvarno mislili našao čovek sebi zabavu na neko vreme, ali nije, isprva se jasno videla ta razlika, ali evo 4 god kasnije oni su i dalje zajedno i verovatno će se venčati naredne ili one tamo godine, a ta pomenuta razlika je vizuelno nestala posle godinu dana, jer je ona jako porasla, blago rečeno, pa sada tek kad sedneš sa njima dvoje za sto, tj na svetlu i izbliza možeš da kažeš ko je stariji ko mlađi, sa neke razdaljine i ne baš. Postoje naravno i kombinacije koje su stvarno priča za sebe, i ok su sve dok je diskrecija na nivou i naravno dok su oboje u istom mindsetu, on the same page što kažu. Znam nekoliko likova, u poslednjih par god, što su se zatreskali u devojke sa kojima su bili u šemi, ali je bilo bolno po njih, jer su oni tim ribama bili samo za par meseci, opirali su se otrežnjenju čak i kad su jasni znaci bili prisutni (nije bilo teorije da budu viđeni zajedno, nikakvo upoznavanje sa njenim prijateljima, u uvek isto vreme se nalaze na gajbi a i razilaze, njene duge veze od ranije koje su ostavile traga itd). "Raskid" je bio drama samo takva sa jednim likom, kad je probao da je sačeka posle posla ispred, drama pa hladan tuš jer je tu bio kraj. Famozna razlika, dosta česta, u single statusu muških i ženskih, ko je koliko i kako sam i sam, i ko je u kojoj fazi i šta traži u toj celoj priči... Za materijalni status opet, pare su ajd' da kažemo bitne uvek u svakom životnom dobu, ali u adolescenciji i mladosti novac ima poseban značaj i kontekst - Sa jedne strane treba ti, i nakon detinjstva to je prvi put kada postaje bitan faktor: Izlasci, odeća, putovanja itd, a opet u jako malom procentu su oni klinci/mlađarija koja sama sebi sve to može da priušti. U mom razredu u gimnaziji, imali smo lika, buržuja što kažu, koji je do mature proputovao, osim po 15,20 evropskih zemalja, i malo po Aziji, Americi i Australiji, a kod kuće jedino što nije imao su kola već za punoletstvo, ali to je bilo jer nije bio naložen na kola. Sa druge strane, imali smo neke koji su imali za jedan izlazak nedeljno (što je u tinejdžerskom dobu mizerija, bar u urbanom okruženju, jer je to naprosto bezbroj propuštenih izlazaka/rođendana/žurki, pa i običnih druženja). I posle srednje ta razlika ostaje, i mogu se približiti samo u nekim izvanrednim okolnostima, ali to je već duga priča o vertikalnoj socijalnoj pokretljivosti, nesvesnom kopiranju roditelja itd.

 

Spoiler

Za pomenutu diskreciju: Diskrecija je tu za moje poimanje esencijalna, bez obzira o kakvom odnosu je reč. Evo kako me je moja rođena mama, svojim pričom takoreći, naučila kvalitetnoj diskreciji na njenom primeru iz rane mladosti, tj ispričala mi njen naglo prekinuti provod, kad su još na fakultetu ona i drugarica iz gimnazije otišle na more, na planiranih nekoliko nedelja u drugaricinu kuću u Bečićima: Otišle one tamo, i posle nekoliko dana moja keva krene da se zabavlja sa nekim likom koji je bio 5,6 god stariji od njih. Letnja avantura klasična, ali nije bilo suđeno jer samo nedelju ipo od dolaska u CG stiže poziv: Moja baba je imala gadnih problema sa dedom i zvala kevu da se vrati u NS, jer je ovaj krenuo da pravi sranja iracionalno i osvetoljubivo (par god posle razvoda počeo suludo da vileni), i moja keva morala da se vrati kući, a lik koji je bio sa njom, nedugo zatim krenuo da se zabavlja sa drugaricom 😁 Naravno, da za to niko, osim njih dve i odabranih drugarica nije znao, samo bi im govorkanja dokone čaršije falila (a NS je mali grad, i danas kažemo da je mali grad kako se sve zna i prepričava, a tada je bio još i manji ipak), pa i baba još da čuje za to sačuvaj bože, (sa svojim moralom koji je više bio za XIX nego za XX vek), sve u svemu nije bilo šanse da iko zucne ko je znao. Ja sam čuo to od nje tih godina kad sam bio maturant ili brucoš, i izvukao pouku i poentu (koju maše i ne kapiraju mnogi, još u ovom dobu društvenih mreža). Prijatelj koji živi u Tampi, rođen ovde, a u Americi je već 25 god, mi uvek kad dođe kaže nešto na temu kako je mali grad i sve i svi su nekako tu: "Svi sve znaju i tračaju", "Gde god krenem i odem, kao da je sve isto", "Šetam centrom sat vremena i neke ljude vidim po dva,tri puta, *ebem ti grad" 

 

Edited by Marko
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Gde sam odrastao,gde danas provodim (vecinom) svoja leta..lokacije koje sam mali milion puta obisao sto peske,sto biciklom ili camcem..kanali u kojima sam se bezbroj puta kupao..vecinu ljudi sa kojima Viktor Savic razgovara licno poznajem..jedinstvena flora i fauna,neizostavni riblji paprikas..

:heart: Gornje Podunavlje - Amazon Evrope :heart:

https://www.prva.rs/web-tv/emisija/veslom-kroz-srbiju/veslom-kroz-srbiju-1-epizoda-2059670?part=1

Epizoda je iz tri dela,pa bacite pogled ako vam nije mrsko..i dodjite.. makar na vikend. :smiley53:

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...