Jump to content

oldie but goodie


ćušpajz

Recommended Posts

3 hours ago, Marko said:

Nevezano za to ko je ciji fan, kakav je kome umetnicki dojam za ovog ili onog, koji je kriterijum najbitniji, ili pripadnost generaciji koja dosta uslovljava ko ce se vise gotiviti, uvek ce biti i hejtera, ali i onih koji ne gutaju nuzno svaku rec i narativ koja se servira (to vazi i za jednog i za drugog). GOAT za mene ne postoji u kosarci, (nisam siguran da bi za takav izbor imao neko ime u drugim sportovima, samo omiljene igrace), ma kako da je to jeres reci danas, ali dogme kad se prica o ovakvim stvarima u sportu su mi bas sranje, nije to bas tako lagano izmeriti, pa jednom kad se ustanovi onda je gotova prica. To meni ne pije vodu kad se radi o najvecim sportistima, nekom je cela ta prica kristalno jasna stvar, i ok, live and let live. MJ je MJ, najzvucnije i najbitnije ime u kosarci. Lebron je Lebron, nece dostici taj status (mozda ne bi i da je vise titula uzeo od Jordana), i tako stoje stvari. Ono zbog cega ja branim Lebrona kad se o ovome prica su manje vise dobro poznati argumenti, a prevashodno se ticu konkurencije jednog i drugog, kao i drugacijih puteva koji su imali, odnosno kakva je liga bila '90-ih a kakva je sada, tj poslednjih 10g. Sam broj titula, ma kako zvucao kao ultimativan argument, mi je postalo poprilicno pojednostavljeno, pa i zastarelo posmatranje kad su ova dvojica u pitanju.

Meni lično i personalno to ne samo da nije krajnji argument u takvoj diskusiji nego bih ga čak stavio u ''nijansu ispod'' onog što ja smatram najbitnijim kad MJ23 stavljam na prvo mesto, a to je kombinacija više stvari:

  • fizičke predispozicije iskorišćene do najvišeg nivoa,
  • zastrašujući (čak malo boles'an) mentalni sklop i pobednički stav,
  • odlična odbrana uz spremnost da se ista igra (govorimo o čoveku koji je redefinisao pojam ''megazvezda'' u to vreme što ga nije sprečavalo da rilja i krvavi kolena),
  • klač partije i epizode u više navrata,
  • i trešnjica na vrhu - te titule u nizu i njegove partije u finalima su iz godine u godinu motivisale protivnike da prekinu i njegovu i klupsku seriju, a on je svaki put podizao lestvicu, uzimao i MVP nagradu i titulu, a usput frustrirao ostatak lige. Pritom, u drugoj trilogiji ipak nije bio u cvetu mladosti, što je dodatni povod za poštovanje. 

Samo stizanje u finale je ipak rezultat više faktora, pre svega snage i izdržljivosti cele ekipe, ne samo MJ. Međutim, kad bi se jednom došlo do toga, a dolazilo se redovno, ta najvažnija serija je bila njegovo igralište. A to je zastrašujuće - da neko iznova i iznova igra na najvišem nivou u najvažnijim i najtežim utakmicama i serijama. Kao kad je Bubka propuštao visine na kojima su ostali otpadali a on se posle takmičio sam sa sobom. To je nivo za sebe, a titule su samo posledica, svojevrsni ukras.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, uini said:

baš me zanima to oko konkurencije, ali ako možeš sa argumentima da razlozis. 

jordan je mnoge poznate timove rastavio kao joko ono bitlse, bilo da su bili titulari ili pretendenti. ni tu mu nema konkurencije još uvek. 

 

 Uporedis protivnike u finalima i kroz playoff. Znam da nije 1/1, ali ipak gledas kontinuitet i kvalitet. Lebron je uvek imao laksi izlaz sa Istoka, ali u finalima su ga cekali timovi koji su bili mnogo bolji od onih koji su MJ-ovim Bullsima dolazili sa Zapada. U finalima koja je gubio 5/6 puta ili od SAS ili od GSW. Naprosto mi nijedan tim, koji je Jordanov Chicago pobedio u finalu, ne ide u istu recenicu sa Popovim Spursima ili Kerrovim Warriorsima, iz kojeg ugla da analiziram i jedne i druge. Za finale sa Dallasom, kao sto sam vec par puta pomenuo, Lebron zasluzuje poprilicne kritike, ali samo tada i ni za sta vise sto se tice desavanja na terenu, bar po meni. Kao daleko najbolji igrac svoje generacije Jordan je naravno dominirao, i nakon sto je prosao Pistonse i osvojio prvi prsten, to je bilo to, liga je bila njegova. Ne shvati me pogresno ovde, nisu mu sve te titule pale sa neba a on bio na autopilotu, ali konkurenciju, i timski i individualno, po meni zapravo i nije imao. Utah se jedina vratila u finale. Broj HOF igraca iz te ere mi je nebitan kad pricam o ovome, jer sa ove distance kad gledamo, za sve te timove ce se ispostaviti da nisu ni prineti Bullsima, ne samo zbog Jordana. I LBJ je daleko najbolji igrac svoje generacije, ali sve u svemu, losiji timovi/jaca konkurencija.

 

5 hours ago, 21Barkley said:

 

 

Znam to, ali kao sto rekoh gore...

Edited by Marko
Link to comment
Share on other sites

što se protivnika u finalu tiče, phoenix suns i utah jazz su bile vrhunske ekipe. da li mogu da se mere sa dubsima i spursima, verovatno ne, pojma nemam. 

 

ali nije to nikakva šetnja u parku za bullse bila. naprotiv, to su bile od početka do kraja neizvesne serije, koje nisu išle u 7 tekmi više zbog grejtnesa u ključnim trenucima kod bullsa, nego zbog razlike u kvalitetu. 

 

čak i serija protiv underdog supersonicsa je bila teško giljanje, iako boxscore to ne pokazuje do kraja. a tada su imali 72 pobede i whatnot. 

 

nije to ona situacija, dođeš krvav do finala pa obrises patos nekim netsima, 76ersima ili knicksima, kao ekipe sa zapada tik oko 2iljaditih. 

 

Edit @Marko

Edited by uini
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, SteveFrancis#3 said:

uinij always on point

 

 

u tekmi od ispod 90pts, igrač postigne 45pts, dakle, više od pola i ima onu sekvencu na kraju za game - set - match & mi ćemo da napišemo "ali 15-35 iz igre, not great Bob", to je poenta jel? 

 

tako su pisali prošle sezone za učinak kawhi leonarda u plej ofu, smejao sam se sve u sweet 16.

 

inače, moram da se setim u kom podcastu sam to slušao - true shooting percentage poređenje tokom regularke i tokom plej ofa za jordana, kobea, lebrona, leonarda, giannisa i još nekoga, duranta i curryja valjda :

 

pričam sad napamet, provericu kada pronađem ali po sećanju - kod jordana i kobea ide u plej ofu malko ispod regularke ts%, kod duranta iz thundersa, lebrona i curryja je veća razlika, kod djane pada sa litice u plej ofu, dok leonard otprilike povećava učinak u plej ofu na nivou karijere. 

 

fantastičan podatak, pod uslovom da sam ga interpretirao verodostojno, provericu. 

 

poenta je da takvu partiju, kao onu 36ogodisnjeg jordana u 6oj tekmi finala, ima samo dirk protiv majemi pefkohorija u mom sećanju, minus tolika epika. 

 

a kada se uzme današnji broj napada, tj tempo utakmice na 120+ poena, ne vidim zašto je za ismevanje tvrdnja da je to kao da danas neko ubaci preko 60 u finalu i to bez kampovanja na slobodnjacima. 

.. a inače je lik uzeo 35 šuteva jer su ga svi saigrači prodali. ili ih je slabasna juta zatvorila, ko sam ja da sudim. 

Link to comment
Share on other sites

Odgledah polufinale sa Italijom 99. Za preporuku.

Italijani su bili bas dobri, na rrio Menegin, Fucka, Majers tu su bili maltene svi (osim Pitisa) njihovi igraci koji su godinama imali solidne karijere.

 

Mi nismo imali pleja ali bukvalno, vjerovatno lose pripreme zbog bombardovanja, Divac totalno van takmicarske forme, a valjda se i Stojakovic tu nesto povrijedio.

Nakon ocajnog prvog poluvremena przili smo drugo fantasticno, ali nismo mogli odrzati zadnja dva minuta isti tempo.

 

I da, koliko je Loncar irelevantan kosarkas, Scepanovic je za njega kosarkascina.

Link to comment
Share on other sites

Da l' si lud, Pepe? :classic_biggrin: Još se sećam kako sam se drao kada smo ih stigli i kako sam se smorio kada nismo uspeli da prelomimo. Kroz maglu se sećam da nas je Šćepo nosio do egala a da je onda Divac bezuspešno pokušavao nekim soliranjem da reši a da je to ispalo tragično.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, 21Barkley said:

Da l' si lud, Pepe? :classic_biggrin: Još se sećam kako sam se drao kada smo ih stigli i kako sam se smorio kada nismo uspeli da prelomimo. Kroz maglu se sećam da nas je Šćepo nosio do egala a da je onda Divac bezuspešno pokušavao nekim soliranjem da reši a da je to ispalo tragično.

 

sećanja: pomaže bog al za malo

 

sećam se da sam otplakao taj semis sa italijanima, onako, tiho sam jecao u sebi sve vreme koliko su nas razjebali. koga zabole paja što se nismo dobro spremili ili je bilo bombardovanje - boša tanjević i talijani su tu masterpiece napravili - i baš mi je drago što su oni uzeli titulu, osvojena je u najboljem maniru jugoslovenske škole

 

inače, dogovorio sam već dan ranije za to veče neku opaku kućnu žurezu u dvorištu na voždaji. onako, zajeban krew u teoriji ali u praksi friendly ekipa, možda i zato što sam ih poznavao preko budućeg kuma.

 

tek, svi u hajpu, cice cepaju brushaltere, kokteli i marijana u potocima, jedino ja kunjam na klupici. svi mi prilaze, misle da sam doživeo tešku ličnu tragediju ali zašto sam uopšte onda na zabavi? da zaboravim, eto zašto.

 

tada sam se prvi put suočio sa smrtnosti bball repke u smislu toga da uvek izvučemo stvar. oni debakli 2005e i okolo mi nisu toliko teško pali jer sam ovde otpatio.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Da, bre, to je bio praktično prvi poraz u bitnoj tekmi posle 10 dina (osim finala '96. al'to se ne broji). Tačno sam par godina bio u fazonu da mi dolazimo da pokupimo zlato i ćozdra, samo se možda provuku sise iz NBA. Kad smo počeli da ih stižemo pomislio sam da se stvari vraćaju na svoje mesto a dotadašnje štucanje sam pripisao lošijim pripremama zbog bombi. Kad ono, mućak i što kažeš, suočavanje sa smrtnošću. Tačno sam tada "odrastao" u pogledu reprezentacije (srećom, ne previše jer svake godine iznova upadam u trip "idemo da ih pokorimo sve").

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Isti osjecaj. Ali sto se igre tice nisam sve dobro zapamtio, sjecao se samo da smo se vratili. Ali i dalje imam slike u glavi dok sam se nervirao u kuci.

 

A Italijani su bas bili odlicni. Koliko je samo Fucka bio zajeban onako krakat, a odlican osjecaj u obje ruke. Majers i Menegin svakk na svoj nacin i onda gomila upotrebljivih igraca.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, uini said:

 

sećanja: pomaže bog al za malo

 

sećam se da sam otplakao taj semis sa italijanima, onako, tiho sam jecao u sebi sve vreme koliko su nas razjebali. koga zabole paja što se nismo dobro spremili ili je bilo bombardovanje - boša tanjević i talijani su tu masterpiece napravili - i baš mi je drago što su oni uzeli titulu, osvojena je u najboljem maniru jugoslovenske škole

 

inače, dogovorio sam već dan ranije za to veče neku opaku kućnu žurezu u dvorištu na voždaji. onako, zajeban krew u teoriji ali u praksi friendly ekipa, možda i zato što sam ih poznavao preko budućeg kuma.

 

tek, svi u hajpu, cice cepaju brushaltere, kokteli i marijana u potocima, jedino ja kunjam na klupici. svi mi prilaze, misle da sam doživeo tešku ličnu tragediju ali zašto sam uopšte onda na zabavi? da zaboravim, eto zašto.

 

tada sam se prvi put suočio sa smrtnosti bball repke u smislu toga da uvek izvučemo stvar. oni debakli 2005e i okolo mi nisu toliko teško pali jer sam ovde otpatio.

Nije baš uporedivo, pošto sam tada bio klinac, ali sam bukvalno ridao kad smo izgubili od Rusa 1986. ... nije pomoglo ni to što je sestra dočekala svojih par minuta pa mi se rugala :classic_smile:

Edited by Ne sam Safete
  • Ha-ha 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Tamburinjo said:

 

Istini za volju 35 od 15 sut. Ne bas pohvalno. Uzeo je vise suteva od ostatka tima zajedno. Ali doneo titulu. To je moja jedina zamerka Dzordanu kao igracu

sto je uzimao suteve ko Kobi, i sutirao neke nebuloze kad su mu igraci bili otvoreni. Ali hu em aj ti dzadz d grejtest. 

Kobe je uzimao mnogo vise iracionalnijih suteva od Michaela. Obojica su dobri dodavaci i imali su odlican pregled igre, samo je bilo pitanje koliko su bili voljni da dodaju. Ono sto sam gledao od Bullsa je da nije bilo mnogo situacija kad si pomislio da li je moguce da MJ ovo nije dodao nego sutnuo. 

 

Sto se tice 15/35 utakmice, i u ovoj poslednjoj epizodi dokumentarca se videlo koliko Pippen nije mogao i da tu nije bilo mnogo opcija.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Del Piero said:

Kada se prica o Loncaru jedini doprinos za koji ja znam u reprezentaciji u vaznijim utakmicama je finale EP '97 protiv Italijana gde je stvarno vrhunski cuvao Myersa.

Izgleda kso pravi bek suter, a ne spusta loptu, ne pravi separaciji za sut, a i odbrana so so.

Link to comment
Share on other sites

Kako biste poređali TOP 5 ex you košarkaša u poslednjih 30 godina?(a da nisu aktivni košarkaši)

 

Meni:

1.Kukoč

2.Dražen

3.Bodiroga

4.Danilović

5.Stojaković

 

Dvoumio sam se jako između 4 i 5,ali lične simpatije su presudile.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...