Jump to content

oldie but goodie


ćušpajz

Recommended Posts

4 minutes ago, uini said:

 

 

sezona 2001 je ono po čemu svi pamte iversona. i to se pominje kao težak bias

 

ray allen i steve nash prže 15+ sezona a ovaj ima dve kako valja i pri tome igra 41 (!) minut u proseku i sve polazi i završava se sa njim. a istok truleks i tako

Sto Rej nije doveo svoje ekipe do finala ako je istok truleks?

 

Iverson je bio prva petorka lige 3 puta, druga petorka isto toliko puta. To je vise od 2 sezone kao sto  ti kazes. Rej samo jednom druga petorka lige. Nikad nije prisao MVP nagradi.

Edited by Shunsuke Nakamura
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, uini said:

okej, poslušaj pod ako imaš živaca pa da popričamo

 

nije uopšte tema individualni kvalitet, već ko doprinosi bolje da franšiza uzme titulu

Ja sam se brate slozio sa tim. Rej je bio extra 2-3 opcija u Bostonu. Iverson je posle File vise bio minus igrac.

 

Nego ocu da kazem da je Iverson bio bolji kao lider ekipe, mogao je vise da povuce od Reja u najboljim danima. To uzimam kao komparaciju jer su bili u slicnim pozicijama dugo vremena. Rej je bio prvi igrac Baksa i Sijetla, a Iverson je bio lider File. Igrali su u isto vrijeme. Znaci ako me razumijes, ja kazem da se u tom periodu Iverson nametnuo kao bolji i talentovaniji igrac od Reja. Individualna priznanja su svakako na strani Iversona.

Edited by Shunsuke Nakamura
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Shunsuke Nakamura said:

 

Nego ocu da kazem da je Iverson bio bolji kao lider ekipe, mogao je vise da povuce od Reja u najboljim danima. To uzimam kao komparaciju jer su bili u slicnim pozicijama dugo vremena

 

 

okej, tako je i melo bolji od ray allena ali nije to tema

Link to comment
Share on other sites

Iverson je sigurno bio bolji individualac, imao je veći individualni peak. Allen je u drugom delu karijere dobio drugačiju ulogu i nju je odradio skoro savršeno, do tad je bio manje talentovan one man offence od Iversona, međutim prilagodljiviji je tip igrača od AI i bio je pravi luksuz za ekipe koje su ga imale. Nije ludo staviti ih u isti tier kad se podvuče crta u nekom ultimativnom smislu.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Odslusao i 99 redraft. Ostao razocaran nepoznavanjem ni trunke medjunarodne kosarke. Tamo se referisu na neke NCAA duele, a pitaju se kod Manua moze li da nosi napad nekog NBA tima. A covjek nosio Argentinu preko deset godina.

 

Isto blijedo o Kirilenku. 

 

Bas su mi zalicili na strebere.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Definitivno nije neka ludost stavljati Iversona i Allena u isti tier ako se posmatraju kompletne karijere. Answer je znacajno bolji skorer bio, igra 1na1 i kreiranje za sebe nisu uopste ista galaksija. Medjutim, posteno je reci i da se velicina igraca ogleda i u sposobnosti da se prilagodi i nadje novi nacin da doprinese ekipi i onda kada taj plan A vise nije sprovodiv, iz bilo kog razloga. Allen je savrseno uskocio u ulogu specijalca u drugoj polovini svoje karijere, dok je Iverson nastavio da fura delusions of grandeur nimalo ne jebavajuci cinjenicu da izlazi iz prajma niti promene u samoj igri. Rezultat toga je da je prvi nastavio da igra izuzetno produktivno do 38, a drugi vrlo brzo nakon prvog trejda zavrsio van lige. Mislim da sad neko pita Iversona gde je bio i sta je radio poslednjih nekoliko sezona u NBA, tesko da bi i sam umeo da kaze. Generalno je ta kosarka koju su tih godina igrali AI i Kobe nesto sto je prolazilo i moglo da donese rezultate u ondasnjem kontekstu, dok danas vrednost tih dostignuca razumljivo pada u nekakvoj uporednoj analizi. Pominjali smo vec, ali se bez dileme moze reci da je velika steta za samog Mela i njegov legacy sto u ligu nije usao bar 3-4 sezone ranije. Ubedjen sam da bi imao bar jedan prsten na ruci.

 

A sto se tice kvaliteta Phile i Keea onda, nema nikakve dileme da je Iverson imao znatno slabiji tim, mada su i Bucksi tada za danasnje standarde bili vrlo supalj tim. Cesto mu se spocitava hero-ball, ali kad se setis tih igraca sa kojima je igrao, potpuno je jasno da je to bio jedini metod da se uopste dobije neka tekma. McKie najjaca sekundarna opcija by far. Mislim o cemu pricamo. U frontkortu Dikembe i Ratliff koji ne mogu niti sebi niti drugom da iskreiraju apsolutno nista taman da im zivot visi o koncu.

Link to comment
Share on other sites

A koliko stoji teza koju su lansirali da niko nije mogao ni proigrati pored Ajversona?

 

Jasno je da kada neko kao prva opcija iz rupa tima dodje kod top ten igraca lige u ekipu ne moze preslikati iste statse (Lav kod Dzejmsa je tipican slucaj), ali onda bar mjeris koji je domet ekipe. E tu Ajverson nikada nije opravdao status koji je imao i dok je bio u naponu snage. Da li je do njega ili do File???

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, laki pepe said:

A koliko stoji teza koju su lansirali da niko nije mogao ni proigrati pored Ajversona?

 

Jasno je da kada neko kao prva opcija iz rupa tima dodje kod top ten igraca lige u ekipu ne moze preslikati iste statse (Lav kod Dzejmsa je tipican slucaj), ali onda bar mjeris koji je domet ekipe. E tu Ajverson nikada nije opravdao status koji je imao i dok je bio u naponu snage. Da li je do njega ili do File???

 

Cekaj, brate. Nisam siguran da razumem o cemu pricamo. Kakvo crno proigravanje pored Iversona kad mu je FO Phile kao pojacanja dovodio podgrejan les Derricka Colemana, Big Dogga sa pogresne strane tridesetih i vec izlomljenog C-Webba. Van Horn je jedini doveden da kazemo u pravo vreme. Iggy je prakticno tek usao u ligu kada je AI napustio Philu. Gde su ti igraci koji je trebalo da 'proigraju' pored Iversona? Ok, bez dileme taj stil nije bas teammate i chemistry friendly, ali neki drugi igraci su sa istom, ali uz mnooogo kvalitetnije saigrace osvajali titule u tadasnjem NBA.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

bio je jerry stackhouse prvih par godina tu ali tačno je da nije imao neki ludi roster (mada iz današnje perspektive ni jedan roster nije lud osim možda lakersa) 

 

simmons je u fazonu da su i to malo kvaliteta rasterali 76ersi jer su iversonu trebali sljakeri koji giljaju u odbrani a u napadu da se rasporede po coskovima i ne mešaju u svoj posao. 

 

ima neke istine u tome mada naravno ne bih mogao tvrditi do kraja 

 

ali prosečna minutaza u prvih 11 godina između 41 i 43min, nemam reči 

 

https://www.basketball-reference.com/players/i/iversal01.html

Link to comment
Share on other sites

Stack je bio tu samo te Iversonove R sezone, vec sledece mislim da je trejdovan, sto je i logicno jer su imali dva vrlo slicna igraca pa jos fakticki i na istoj poziciji (Stack je zato morao da glumi SF-a kratko dok nije zavrsio u Detroitu). Morali su da se opredele za jednog, odlucili su da to bude pre nego kasnije i to je to. 

 

Ovo oko izgradnje rostera oko Answera je vec neka insajd prica, ja ne mogu znati da li je Iverson zaista trazio ili ohrabrivao FO da mu dovode sljakere i defanzivce pa da 4/5 napada bude na njemu. Ako je tako bilo, onda je jos manje inteligentan nego sto bi se cinilo  mada je meni tesko da poverujem u tako nesto. U redu je da hoces da budes alfa, ali da imas iluziju da mozes maltene svojerucno da pakujes 100 poena svako vece pa trazis da ti se dovode saigraci da ti ne smetaju, to je neki imbecil nivo.

Link to comment
Share on other sites

nisu oni pričali u podcastu da je on tražio da igra sa sljakerima, već da eto, jednostavno njegov stil igre nije išao sa drugim high usage igračima 

 

simmonsu nije jasno zašto 76ersi nisu birali paul piercea na draftu (nisu ni clippers doduše), pa mu je potencijalno objašnjenje to da su brzo trejdovali sve igrače kojima treba lopta u rukama 

 

pojma nemam, iskreno pozaboravljao sam puno toga a nije ni kao da sam tada imao šta da čitam na temu 

Link to comment
Share on other sites

To je tad bilo tako, ne samo u Phili - jedan top dawg skorer koji se u znacajnom broju poseda oslanja na izolacije (uz po pravilu malu utilizaciju suta van linije za 3) i pomocno osoblje. Od ozbiljnosti tog pomocnog osoblja je zavisilo jesi li kandidat za titulu ili krckas pika za draft. Sve do Bostonog ozivljavanja projekta supertimova, tu se od prelaska u novi milenijum samo Detroit cini kao anomalija (nisam racunao Lakerse doduse), mada je to kada se malo zagrebe opet more of the same - u doigravanju se citava prica resetuje na 'dajte Ripu da resava'. Plus su i ostale ekipe koje nisu mogle da dodju bas do kraja, ali su se recimo borile za naslov svojih konferencija tada bile ustrojene na istom principu. Zato ne mogu narocito da provarim taj argument. Bryant je igrao isto sto i Iverson (visok usage, scoring mentality, preko 40mpg, ne previse kreacije za druge, vrljav sut za 3...), pa mu nije smetalo da pored sebe ima i nekog Diesela ili Fishera nego je jos osvojio i nekakve titule.

Link to comment
Share on other sites

 

@SteveFrancis#3

i jeste i nije bilo tako. fakat je jedan igrac imao izrazeniji usage ali ovako s'pola mozga, kad pomislim na šampionske ekipe ili one koje su tu jako blizu, svi su imali makar nekolicinu opcija:

jazz=malone, stockton, hornacek; bulls = jordan, pippen, kukoč; magic=shaq, penny, scott; pre njih tvoji sunsi sa= KJom, barkleyem, mayerleom. još pre njih lakersi = magik, jabbar, worthy & celticsi = bird, mcchale, parish. početkom 2iljaditih spurs = duncan, manu, parker, kingsi=webber, peja, bibby. oni bad boys pistonsi su imali isiah thomasa i dumarsa, možda još nekoga

 

tačno je da su mediocre i loši timovi uvek imali ne više od jednog odličnog trpača a ovo sa oživljavanjem supertimova više vidim kao tu "neprirodnu" i na brzaka sklopljenu konstrukciju umesto procesa koji traži vreme.

 

ali bez tri trpača je malo ko uzimao titule

 

edit da pomenem i knickse iz 1999e, pošto nemam priliku da pričam u kontekstu uspeha: houston, spree, matori ewing

edit pt2 heat: tim hardaway sr, mourning, mashburn

 

edit pt3 i kobe je imao najpre shaqa (mrzi me sada da kopam da li je još neko zveketao poene) pa onda pau gasola i bynuma

Edited by uini
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, SteveFrancis#3 said:

Sve do Bostonog ozivljavanja projekta supertimova, tu se od prelaska u novi milenijum samo Detroit cini kao anomalija, mada je to kad se malo zagrebe opet more of the same

 

Jasno sam naveo period na koji se odnosi napisano - to je upravo vreme Iversonovih najboljih godina, posto je prica bila o njemu i vodjenju tima do rezultata. Pominjanje supertimova je tu samo kao vremenska odrednica, ta prica nije ni bitna za ovu diskusiju.

 

Nije sporno da moras imati ispomoc u napadu, upravo zbog toga sam i naveo Bryanta kao kontraargument toj prici kako takav stil igre poput Iversonovog nije mogao nikud da odvede. Za mene tu nema neke mistike, ubedjen sam da bi Phila isla na 7 tekmi (pa sta bog da) da je AI imao igraca ofanzivnog impakta iole pribliznog Shaqovom. Mozda bi kasnije igrali jos neko finale da je FO ikad uspeo da napravi iskorak i omoguci mu pravu ispomoc, nekoga sa kim moze legit da podeli teret napada.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dobar dan. Samo da kažem da ukoliko gledamo prajm 2 ili 3 ili 5 sezona oba igrača, meni Ray, ma koliko mi bio coolio, nikako ne ide u istu kategoriju sa A.I., pre svega zbog menjanja igre i percepcije malih bekova skorera... mogu posle da smaram još. A.I. van File je bio minus igrač, to je jasno.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...