Jump to content

Da li volite klasiku?


Lobotomija

Recommended Posts

Danas odem u radnju sa CD u Bangkoku, gde sam kupio Vivaldi 101, Bethoven 101, po 6 CD po pakovanju pre 9 godina.

 

Trazim isti takav set Mozart, Hendel, osoblje nikada nije culo. Nema.

 

Dali su mi 2 CD klasicnih kompozicija, nisu nikada to prodali, cudi ih da to ikome treba. Istina, jesu poznate klasicne stvari. 

Link to comment
Share on other sites

Lepota....

Davno i ne tako davno, koliko juce, Shopen, moj omiljeni instrument......i bas ova kompilacija Nokturna.....

Sto sam starija,  instrumentalna muzika mi postaje jedino pribeziste, umorila sam se od opera, nakon smrti Hvorostovskog kao da mi se srce zatvorilo za tu formu....ima divnih mladih glasova ali....

Prosle godine sam pomagala mladom komsiji od 9 godina da savlada domace zadatke u muzickoj skoli i bilo je mnogo muke oko pravilnog postavljanja ruku na klavijaturi, njegovom pedagogu u skoli kao da to i nije bilo mnogo vazno, palcevi obe shake su mesecima ' visili" , srecom, do kraja prve godine to je savladano. Nedavno, moj unuk od 5,5 godina je prisao pianinu, radi to kad se mi matori zapricamo i za razliku od bezbroj ranijih puta, iz njegovi prstica se zacula jedna sasvim suvisla kombinacija tonova. Nije me to iznenadilo , deca su neverovatno kreativna, vec nacin na koji su mu rucice bile postavljene - savrsena 'loptica' dlana, svi prstici na klavijaturi .... nikad mu nismo obracali paznju na to niti je on pokazivao ikakvu radoznalost osim sto mu je pianino bio nesto sto pravi buku po njegovoj voli....ko zna, mozda ce moj unuk ostvariti zelju koju sam imala za njegovog oca, da se profesionalno bavi klasicnom muzikom. Mozda je medicina dobila dobrog strucnjaka ali je muzicki svet svakako izgubio jednog vrsnog - dirigenta. 

Rubinstajn, najbolji....

Edited by Pletilja
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Tek sad vidim da je proslo vise od godinu dana od mog prethodnog posta ovde. Nista zato, da nastavim sa nezaboravnim glasovima XX veka. Sopran i mezzosopran

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Marko
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Negde u oktobru 1945. godine iz bavarskih Alpa se kotrlja automobil, prolazi pored Bodenskog jezera i nastavlja u Svajcarskoj - ostareli Rihard Straus sa zenom odlazi u Cirih. Straus je video i cuo sve u zivotu, od nemackog ujedinjenja preko 2 svetska rata do disolucije na Zapadnu i Istocnu Nemacku. Muzicki, zatekao je Vagnera u naponu snage, u Bajrojtu prisustvovao premijerama Parsifala te Tristana i Izolde u kojoj je njegov otac svirao hornu. Evropa koju je znao je sada razrusena do temelja, iz operskih kuca i koncertnih dvorana izlazi sivi dim - Straus je isao u Svajcarsku da umre, gledajuci odozgo Evropu poslednji put.

 

Ipak, poziveo je jos 4 godine - u maju 1948. odlucuje da komponuje muziku za von Eichendorff-ovu pesmu Im Abendrot, pridodajuci im neposredno za tim muziku za 3 Heseove pesme - Frühling, September i Beim Schlafengehen. Ovaj komad, Cetiri poslednje pesme (Vier letzte Lieder), po svemu izvan vremena i prostora u kojem je nastao, predstavlja prodor muzike 19. veka u 20. vek i velicanstveni oprostaj Strausa od ovog sveta. Komad zavrsava pitanjem "Ist dies etwa der Tod?"(da li je ovo mozda smrt?) za kojim sledi muzicki autocitat iz komada Smrt i transfiguraciju koju je mladi Straus napisao 60 godina ranije. Cetiri poslednje pesme su izvedene 22. maja 1950. godine. Rihard Straus nije docekao premijeru.


Godine 1982. ovaj komad je izvodio Lajpciski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Kurta Masura sa genijalnom americkom pevacicom Jessye Norman (nedavno je preminula, nazalost). Maestro Masur je odlucio da je to trenutak da se zaprkosi zakonima fizike - rastegao je komad na, kako se smatralo, nemogucih 25 minuta, a poslednju pesmu, Im Abendrot, skoro duplo, sa 5:26 na 9:56, toliko da su se violinisti zalili da im ruke nisu dovoljne dugacke da ovo izvedu, ali ja tvrdim da je na ovom snimku zabelezeno rastezanje i samog prostor-vremenskog kontinuuma, te da bi, na primer, covek koji ne zeli da ostari samo trebalo da slusa kako Jesye Norman uz lajpciski Gewandhausorchester peva Strausove Cetiri poslednje pesme:
 

  

 

 

- posebno se preporucuje konzumiranje uz laganu voznjicu kroz prirodu...

Edited by bohumilo
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

@Kosjan Willavić

Ne znam koliko puta sam ovih dana preslušala Sateove Gnossiennes... Toliko neke divne melanholije leži u tim notama!

@bohumilo

Hvala za ovaj divan opis o Štrausovoj inspiraciji za Im Abendrot. Sama muzika nije baš za svakoga i svako raspoloženje, ali je priča koja stoji iza tog dela svakako odlična. 👍

 

Ja sam u poslednje vreme otkrila italijanskog kompozitora Nicola Porpora. Zanimljiva i važna, a pomalo zaboravljena ličnost i baš uživam u njegovim delima, a naročito u Salve Regina.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Umberto Giordano - Andrea Chenier / Nemico della Patria

 

Malo poznato delo ali je tragični događaj istinit....

 

 

Etore Bastianini je nažalost umro u 45. godini.

 

Radnja je smeštena u vreme francuske buržoaske revolucije. Andre Šenije, francuski poeta, bio je pogubljen 1796. u Parizu.

Za njeno ime ću morati da pitam stručnjaka iz najbližeg okruženja.

 

Čovek, u čijim se rukama nalaze sudbine dvoje zaljubljenih, odlučuje da ih pošalje na giljotinu. Neizmerna patnja i neizmerna mržnja zbog neuzvraćene ljubavi.

 

 

Edited by Neme
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nesto su mi se u poslednje vreme putevi ukrstali sa Dvořákom. Tako i otkrijem da je rodjen na danasnji dan 1841. Bio je veliki zaljubljenik u lokomotive.

Neki kazu da se u njih razumeo isto tako maestralno kao u muziku. Ja sam danas izabrala Serenadu umesto lokomotive u ... moze biti Simfoniji novog sveta. 

 

 

 

Na danasnji dan 1770, je prema nekim izvorima rodjen i Beethoven (cesto se uzima datum njegovog krstenja u decembru kao datum rodjenja ).

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...