Jump to content

VN Italije 2022, Monca


Radoye

Recommended Posts

image.png

Prelazak leta u jesen za svakog ljubitelja trkanja na cetiri tocka budi samo jednu asocijaciju - Monca. Hram brzine, najbrza staza na kalendaru svetskog sampionata ove godine slavi stogodisnjicu postojanja. Jos ako Ferari uspe da pred armijom svojih navijaca napravi uspeh...

A nije nemoguce, jer i u godinama kad su bili u mnogo gorim situacijama Crveni su ovde uspevali da naprave cudo. Setimo se na primer 1988, sezone apsolutne dominacije Meklarena sa Senom i Prostom kada su pobedili na svim trkama - osim u Monci, gde je Ferari uzeo 1-2 i to po prvi put bez da je Enco bio ziv da tome posvedoci. Monca je zato nesto posebno, ovde smo svi pomalo Tifozi bez obzira koje nam boje inace leze na srcu.

 

7305_ferrari-monza-boo.jpg

Na prosloj trci u Zandvortu izdesavalo se svasta nesto. Pobedio je Ferstapen, verovatno ocekivano, ali verovatno ne bas toliko lako kao sto je bilo ocekivano. Nakon demonstracije sile na Spa ovde Red Bulov bolid nije bio superioran, cak naprotiv - Ferariji su im bili sasvim ravnopravni a najozbiljniji kandidat za pobedu i to 1-2 veci deo trke je bio Mercedes. No u maniru kosmara koji siguran sam jos uvek pohode snove svih u srebrnom timu jos od Abudabija prosle godine kasni restart posle SC ih je izbacio iz ritma, prave takticke greske i na kraju od 1-2 postaje 2-4.

(Da ne ulazimo sad u teorije zavere o sestrinskom timu koji izaziva SC u najoportunijem momentu pa skoro k'o onomad Nelsinjo Pike u Singapuru 2008. jer se tako nesto ne moze dokazati, ali ko se na mleko opekao i u jogurt duva...)

Kao i uvek za Moncu cemo videti gomilu novotarija na bolidima pravljenih samo za ovu priliku jer staza svojim karakterom zahteva minimalan otpor vazduha pa i po cenu prianjanja u krivinama i resenja koja timovi budu ovde koristili na ostalim stazama bice neupotrebljiva. Uz ovo, a u cast stogodisnjice staze, Ferari ce voziti specijalne boje:

 

racefansdotnet-22-09-07-14-53-52-1.jpg

Bas zbog specificnosti staze i jedinstvenih bolida koji su pravljeni samo za nju ovde su iznenadjenja vrlo moguca. Tako smo prosle godine videli 1-2 Meklarena i to sa Rikardom kao pobednikom a ove godine kao moguci "kandidat iz senke" namece se Vilijams koji je na zadnje dve trke pokazao da su im bolidi izuzetno efikasni na dugim pravcima. Doduse, 1-2 za njih je nemoguca misija iz prostog razloga sto imaju samo jednog ipo vozaca ali Albon bi ovde mnogima mogao da pomrsi racune.

Antonio Djovinaci ce voziti FP1 za Has umesto Mika Sumahera a Nik deFris za Aston-Martin umesto Fetela.

Pireli donosi C2-C3-C4 smese, dakle sredinu svog opsega.

Satnica vikenda ovde: https://www.formula1.com/en/racing/2022/Italy.html

  • Like 4
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...