Jump to content

Sportske aktivnosti i fitness


BattleBender

Recommended Posts

1 hour ago, freethrow said:

E, baš mi je drago da ti odgovara. Ja sa prestankom vežbanja počnem da osećam zatezanje u operisanom ACLu i baš mi je potrebno nešto tako. Trenutno mi je najveći problem da kupim fucking zvono, izgleda da ih nema.

Ja sam uzeo na kp, proveri tamo. Bio sam stipsa i uzeo plastični punjen sačmom i peskom (valjda), ogroman je i nezgodno je raditi sa njim. Dakle, samo gvožđe, od 400 do 500 je kg. Počinje se sa 16 kg.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, freethrow said:

Tomi zvuči ludo, mada vidim da Ciculin tako kaže... 🙂

Da, skenjao me je s pričom da su ispod težine za žene, a ja kao jedi govna, svako može da se oseća kako želi.

 

Ali ok je kilaža, navikneš se, samo pratiš njegove instrukcije, postupnost, pravilnost i strpljenje.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...

Jedan od klijenata na projektu je jedan internacionalni fitness/strength/condition trener za profesionalne atlete. Radi i sa nekim igračima jednog od najvecih klubova u Evropi(evropska košarka). 

Zajedno sa još metodologijom još jednog trenera, krenuću da radim jednom ili 2 puta nedeljno trening gde za eksplozivne anaerobne vezbe čekam da mi HR padne na 70% od maxHR-a.

I eksplozivne vezbe cu da spajam samo sa izometrijskim vezbama, odnosno staticnim vezbama snage.

 

https://ibb.co/5kv1vK9

 

U prethodne 2 nedelje, imam maksimalnu akcelerometriju sa leve ruke 96 m/s2. Koristim sat i treninzima boksa. I bas me zanima da li ce u "realnim" uslovima biti napretka brzo.

Ovaj trening sam radio sa konopcima u dvoristu. Crvena linija je magnitude accelero volumen.

Inače pratim dosta i odnos accelerometrije i HR-a. Vremenom bi HR trebalo da pada pri istom volumenu accelerometrije, ili da ostane slican prilikom povećanja.

 

https://ibb.co/4JQZTvW

 

Ovo mi je jedan od nedavnih treninga sa boksa. Spucao 909 kalorija za manje od 50 minuta, uz uglavnom anaerobne operacije. Sparing, rad sa fokuserima, kombinacije itd..

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Poslednja 5 treninga, kretanje po HR zonama:

1. rad na kombinacijama, brzina
2. malo dzak,, fokuseri, malo sparing na kraju
3. dzak uglavnom
4. teretana - trening snage, benc, zgibovi, propadanja itd itd
5. Sparing 3/4 treninga - SMRT naravno






5-treninga.png



Mogu da kažem da sam trenutno spreman kao mašina, brzina, snaga, mišićna iždržljivost, ali sparing će uvek biti smrt.
Nisam probao hokej, ali maltene svaki sport probao, i mogu da kazem da ne postoji nista slicno kao boks, sparing ili rad sa fokuserima.
Mesecima treniras da bi mogao da izdrzis nekoliko rundi od 2 minuta.

Jedan od ovih treninga sam sproveo sa ovoliko vise eskplozivnost od druga koji trenira sa mnom, a imali smo istu potrosnju energije (maltene identican HR i dinamika)
(grafik u sredini je moja desna ruka, grafik desno, je moja leva ruka, a grafik levo je leva ruka mog prijatelja)

Quickness.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 1/12/2021 at 9:59 AM, freethrow said:

Dobar dan. Kao neko ko je upražnjavao light teretanu godinama za leđa i jačanje operisane noge, sa koronom nekako nemam m&da da idem u teretanu i tako već skoro godinu dana, od marta... Elem, moje pitanje je da li neko ovde ima iskustva sa kettlebellom u kućnoj varijanti, pošto kapiram da mi je to jedina sprava za koju imam mesta u stanu?

 

On 1/17/2021 at 10:42 AM, Referent said:

Ja sam počeo pre tačno 17 dana. Bukvalno sam u fazonu šta sam ceo svoj život radio. Ako se sećaš, dopisivali smo se oko ACL i kolena, konačno je prestalo da me boli i mogu pun čučanj da uradim. 

Za ovo kratko vreme sam nesvesno promenio način kako podižem nešto sa zemlje i sve manje me bole donja leđa.

Nemam neki plan treninga, više sam koncentrisan da naučim pravilne pokrete.

Ako hoćeš, mogu u DM da ti šibnem neke linkove.

Inače, kako je hladno, mrsko mi je da idem napolje, zbog svojih ranijih kompleksa teretana mi se nikad nije sviđala, tako da sada samo u kancelariji ili sobi radim burpee, sklekove i girju. 

 

Znam da su vam postovi od pre godinu dana, ali kapiram da je ovo uvek aktuelno. Pogledajte kanal, verujem da ima korisnih stvari, meni je posebno zanimljivo jer lik kaže da je ranije bio izuzetno neatletičan, a sada kuca kao lud. Nešto se nadam da bih i ja mogao tako :D

 

Edited by djole
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 1/12/2021 at 9:59 AM, freethrow said:

Dobar dan. Kao neko ko je upražnjavao light teretanu godinama za leđa i jačanje operisane noge, sa koronom nekako nemam m&da da idem u teretanu i tako već skoro godinu dana, od marta... Elem, moje pitanje je da li neko ovde ima iskustva sa kettlebellom u kućnoj varijanti, pošto kapiram da mi je to jedina sprava za koju imam mesta u stanu?

Kad naleti ovde, i ima vremena, moze detaljnije da ti isprica moj burazer,  @Ridji
On ima neki veliki KB, i voli mnogo KB workouts, ima ih dosta.
 Ja konopac rokam, battle rope. Ako imaš dvorište ili nekakvu garažu, to ti je must buy. Odgovorno  tvrdim ne postoji bolji rekvizit za treniranje od battle rope-a. Kad nije zima, stalno mi je u dvorištu. Imam brdo vežbi sa njim, zilion trneing planova za to.
Radim od intervala od 15-20 sekundi, do maratonskih zajebancija. Prošlo leto sam unbroken, bez prestanka, šibao 35+ min, i mogao sam sigurno još. 
Mnogo dobro jača tetive, ligamente, celo telo (izuzev grudi) može da se radi. Neverovatan muscle endurance se pravi, sa pokretima koji su jako elastični, nerigidni, nema povreda.
Ima 2 vežbe koje tako pogadjaju zadnje rame, i tako ga lepo oblikuju, ja sam za jedno leto napravio neki mišić, koje one budale na yt bi pravile 5 godina, sa nekakvim pokočenim, smaračkim vežbama u teretani.
Tako da, to ti baš preporučujem. Za 5,6,7 hiljada dobije premoćan rikvizit, koji je meni barem prezabavan da se radi, na neki načim mi je meditacija. Kad uhvatiš neki flow, kao u matrixu da si.
 

On 5/1/2021 at 10:38 PM, Referent said:

Neka knjiga za preporučit' za vežbanje, treniranje, kako koji mišić radi, kako se ponaša?

Uf, ne da ja znam, a da ce odmah da ti pomognem, nada se da gresim. Mnogo se fitnesu, ishrani i svim tim propratnim stvarima svakodnevno saznaje. 
Nije da sam protiv knjiga, ali mislim da postoji efikasniji nacin edukacije sada.
Fitness i samo treniranje je bilo mnooooogo biased, tj bias je mnooooooogo prisutan. I dalje je, ali se sada malo studioznije radi. Pretrazi na mdpi, imam i ja neku literaturu u pdf formatu, na starom hard disku mi je, videcu da ti sibnem ako nadjem nesto.

Svi smo različiti jako, počevsi od body composition do naše životne dinamike (kako spavamo, šta jedemo, kakav nam je posao, koliko nam se skuplja stresa tokom dana, kakvi su nam rituali) ali i to mentalnog aspekta.
Tu nije samo karakterni deo i preferenca. Nebeznačajan deo izvođenja vežbi i celog trening procesa je u glavi. Bukvalno kod nekih vežbi se koncentracijom i sinapsom pogadja odredjen mišić. Nije uvek samo do ugla pokreta.

30 minutes ago, djole said:

 

 

Znam da su vam postovi od pre godinu dana, ali kapiram da je ovo uvek aktuelno. Pogledajte kanal, verujem da ima korisnih stvari, meni je posebno zanimljivo jer lik kaže da je ranije bio izuzetno neatletičan, a sada kuca kao lud. Nešto se nadam da bih i ja mogao tako 😄

 


Knees over Toes kao princip je tema koja koja je mnogo zajebana i vidim da se vode ratovi oko toga. Ali mislim da ne bi trebalo da se slepo prati niti jedna niti druga strana. Niti oni koji kazu "nikako kolena da predju ravan prstiju", niti ovi drugi. Jer su nam različita tela, niti je suštinski moguće da se odrade dobar čučanja a da ti kolena ne predju ravan kolena. Različite su nam dužine nogu, različita nam je proporcija visine kolena - kukovi&guzica.
Tu u igru ulazi i pomeranje kolena u stranu, što menja celu priču. A i to je u zavisnosti od naših gradja, koliko smo umorni, kakvi su nam oporavci, kakav nam je balans tela itd itd.

Zato ja posle duge pauze od čučnjeva, prvo krećem ne totalno duboko u čučanj ili sa box squat, sa sedanjem na kutiju.
Sa kolenima neću da se igram više. Moram to da prodjem kao proces učenja. I moje telo da ponovo nauči postepeno, i ja da naučim svoje telo u kojem je stanju.


Što se tiče atletičnosti, čučnjevi i mrtvo dizanje su odlične bazne vežbe za stvaranje atletičnosti, ali ponovo U ODREĐENOM režimu, trening procesu i na odredjeni način (neki kažu da bi trebalo da se radi sa onim gumama i lancima, neki kazu da ne). I naravno sprintovi.

Meni je za eksplozivnost dosta pomagala pre vezba skok iz resistance bands deadlift-a. Ili isto to samo sa bucicama. Sad ne stizem da treniram to.
Imaš na instagramu i yt "Wilson Boxing Science", to je lik koji je radio sa atletama, iz svih sportova, pa se sad profilisao više na boksere, ali primenjuje neke univerzalne vezbe za ekplsozivnost. Mnogo zna, ozbiljno radi, momak koji radi sa njim je evropski prvak. Koristi octo-jump za merenja, meri laktate, bas ozbiljno radi svoj posao covek i pravi rezultate. Kaci tamo neke vezbe, koje su bas za eksplozivnost..

Trener sa kojim ja na poslu saradjujem je glavni trener atletskog tima, uporedo je kondicioni trener i košarkaškom timu u Nišu, odbojkašicama itd itd. On voli da praktikuje sprinteve za svaku vrstu eksplozivnosti. Naravno sa većim pauzama, čeka da padne HR na nekih 70% barem.

Obrni okreni, ako hoćeš atletičnost, eksplozivnost itd itd, jako je bitno da se jača mišić vežbama snage, dizanje tegova (čučanj/mrtvo) ali ako se to ne isprati pliometrijom i anaerobnim rezimom treniranja, misic nece da nauci da mu je nova snaga korisna za ekplsozivnost.

Ali sa druge strane, jedan od partnera nam je i trener kome je mentor Grujić, koji radi u CSKA Moskvi (košarka) i oni već imaju neke različite pristupe. 
Mada je meni ovaj potonji malo čak i bolji. I baš bi trebalo uskoro da se vidim sa njim, hoću i meni da da neke savete.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Prošlo je puno vremena od inicijalnih postova, pa da updatujem. Furao sam kod kuće tabatu sa Jutjuba - neočekivano učinkovite vežbe - prvo jednu malu seriju, postepeno dve i onda sam uspevao najviše 3 niza. Kettlebell sam suštisnki koristio da mi zameni opterećenja tegova, ali je to bilo jako jadno i frustrirajuće. Negde u junu julu krećem sa ćerkom u teretanu i postepeno se posle jedno mesec dana, 3x do 4x nedeljno vraćam na sasvim prihvatljiv nivo za svoje godine (bliži 50toj nego 40toj). Onda kreće opet haos, ne možemo da idemo i to je opet poluraspad. Teretanu valjda poznajem, znam šta smem i šta ne smem, šta i koliko mi prija i to mi je najučinkovitije. A uopšte ne sumnjam da ljudi rade čuda sa KB. Meni je i probl4em što mi je nezgodno da ga iznosim napolje u šumu, misliće neko da idem da se obračunam sa komšijom, a na gajbi mi je baš tuga...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, freethrow said:

Kettlebell sam suštisnki koristio da mi zameni opterećenja tegova, ali je to bilo jako jadno i frustrirajuće. Negde u junu julu krećem sa ćerkom u teretanu i postepeno se posle jedno mesec dana, 3x do 4x nedeljno vraćam na sasvim prihvatljiv nivo za svoje godine (bliži 50toj nego 40toj). 

Decembra sam bio na edukaciji sa temom rada sa KettleBell-om, u Bg-u je držao neki hrvattski trener, bivši vojnik, crni pojas BBJ (submitovao na treningu Werduma), čovek je oko 50-ete i baš je MUŽ, kao nekakav real-life Jason Statham. Vitalan, čvrst, gipak itd itd
Baš je objašnjavao silne cake i kako da se radi sa KB-om da ne bude frustrirajuće.

Inače kao deo workshop-a je ubacio i neke vežbe koje imitiraju životinje. On lično veruje da je to mnogo dobro da se radi, pa je pokazivao neke mačka, žaba, medved, gorila vežbe.

Meni je bilo jako zanimljivo to zato što me u poslednje vreme zanima ta  cela priča oko well being-a. Kako dolazimo do toga da naše telo dovedemo u najbolji režim, da se ujedno i akutno lepo osećamo, ali da istovremeno poštujemo prirodu nas kao ljudskih bića, kao vrsste, i šta nas to  dovodi da ultimativno i dugoročno budem u što boljem stanju. Šta će na duge staze da nas dovede do najboljeg stanja. To sve nije zajebancija, to je sklop biomehanike, lične filozofije, naše biologije, koordinisanja životnog procesa i uskladjivanje u taj naš ritual gde se workout-om posvetimo našem telu, i pravimo od njega TEMPLE, koji nam daje elan da nam zivot bude kvalitetniji.
Fizička forma, naše telo, je kao ideja poprimilo pogrešan narativ jer je ogroman broj ljudi vulgaran povodom toga, jer se u mnogome svelo na tome da se impresioniraju drugi ljudi.
Stanjem našeg tela su se bavili antički filozofi, neizostavna ideja stoicizma je upravo to, treniranje i šta radimo sa našim telom.

Npr, ja lično verujem da mi nismo dizajnirani da bi plivali. Možemo da plivamo, ali iako sam trenirao vaterpolo, plivao, mislim da voda nama nije prirodno stanište, i ne verujem u tu priču "Ma bazen i plivanje, nema bolje", koja se inače ustalila kao nešto što ne dovodiš u pitanje. Plivanje, odnosno voda, je super za lice i kožu, ali za kosti ne. Mi živimo u gravitaciji, a u vodi je to drugačije.

Zato, lično, zamišljam da je neki ultimativni metod, naravno PERSONALIZOVAN i fluidan u kontekstu persona i kako ta persona zivi, neki spoj personalizovane gimnastike(gimnastičari valjda bas dugo zive), plesa (ja bih voleo kapueru da treniram npr), možda čak i baleta, nekog ritmičnog kardia, nekakve joge, meditacije, odredjenih vezbi sa opterecenjem, i naravno borilackih veština. Po pravilu smaram sa borilačkim veštinama, ali da se vratim na pričui sa nekim filozofima, nemali broj njih navodi combat practicing, kao ultimativan način fizičke samopoznaje. Da se ne smetne, vežbe opterećenja su isto bitne, i imaju svoje benefite, i trebalo bi ih raditi. I ono najbitnije, metod fizičke aktivnosti mora da bude uskladjen sa mentalnom komponentom, mora da ispunjava osobu.
Mislim da je taj koncept gde mi unosimo kalorije u telo, hranimo mišiće proteinima, nakon što ih istresiramo da popucaju, pa porastu posle veći, mnogo banalan odnos sa našim telom.
Ako sam izdvojio deo dana, nekih 45+ minuta na to, ja želim pun content, želim da komuniciram sa svojim telom, i da učim o njemu. Želim platformu da mogu iskažem kreativnog svojih pokreta i da izazovem svoj balans i neurološke sposobnosti da  bi ih izveo. Skoro sam prilikom ručka dohvatio teglu u letu, inače je pala sa ivice stola, nisam je ja oborio (nisam mogao da anticipiram taj dogadjaj), štaviše ja sam držao viljušku i nož. Uspeo da odbacim nož i uhvatim teglu. I osećao sam se kao level up-ovan.

Svakako, tvit na koji sam naleteo danas...
 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@djole
Ako hoces da djipaš više, i ta neka atletičnost, ovo bih ti preporučio. Power Slam je odlična vežba
I to radi tako, da čekaš neki signal, nekog da udari clap, i da ti reaguješ što brže. I da štoi brže nakon što tresneš loptu, skočiš na kutiju.
Možda je još bolje, da kreneš tako štto je lopta na zemlji.  I menjaš varijacije, bacanja(release momenat) kad je lopta iznad glave, ili nakon prolaska gde ti je glava.
I da ne štetiš kolena kod skokova, nekad na onim soft plyo box. Naravno ako imas imaš mogućnosti ttamo gde treniraš 🙂

Medicinka je inače prestrava rekvizit, ja obožavam da radim sa njom.,
 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, BattleBender said:

@djole
Ako hoces da djipaš više, i ta neka atletičnost, ovo bih ti preporučio. Power Slam je odlična vežba
I to radi tako, da čekaš neki signal, nekog da udari clap, i da ti reaguješ što brže. I da štoi brže nakon što tresneš loptu, skočiš na kutiju.
Možda je još bolje, da kreneš tako štto je lopta na zemlji.  I menjaš varijacije, bacanja(release momenat) kad je lopta iznad glave, ili nakon prolaska gde ti je glava.
I da ne štetiš kolena kod skokova, nekad na onim soft plyo box. Naravno ako imas imaš mogućnosti ttamo gde treniraš 🙂

Medicinka je inače prestrava rekvizit, ja obožavam da radim sa njom.,
 

 

 

Ma to sam naleteo slučajno pa mi palo na pamet da bih mogao malo da izmenim trening.

 

Generalno me je teretana ranije ozbiljno smarala, a nakon što sam prestao da treniram basket bilo mi je dovoljno što igram sport par puta nedeljno da se održavam u kakvoj takvoj formi. Onda krenula korona, pa sam nagurao nekih 96kg (ono što je zanimljivo je da u početku rada od kuće sam još i izgubio bio par kilograma što pripisujem tome da nisam više jeo stvari iz pekare, ali onda se zbog smanjenje aktivnosti sve vratilo sa kamatom), što na mojih 190cm nije strašno, ni brojčano ni estetski toliko jer mi genetski ide gotovo sve u noge i dupe pa se i ne vidi toliko, ali sama pomisao da mi ne fali mnogo do 100 mi je bila dovoljna da se nateram da krenem u teretanu :D

 

Tako da sam krenuo negde krajem septembra u teretanu, klasični težinski trening. Drugar mi je napisao neki program vežbi, on je tome dosta posvećen tako da nisam morao da se cimam oko toga. Rezultati manje više ok, izgubio sam nekih 6kg od tada (s tim što neki period od 15. decembra do 15. januara ne računam jer nisam mogao da spojim dva treninga, malo malo pa neka prehlada, stomačni, neki bolovi u leđima, itd.), generalno se bolje osećam, a tu mislim da najviše ima ulogu što sam korigovao ishranu, mada sam i tu gledao da ne idem odmah sa nekim drastičnim promenama. Nisam ni pre bio neki fan slatkiša, ali testo volim tako da je tu bilo najviše izbacivanja loših stvari. Ostaje još alkohol da se svede na minimum :D Mislim, smanjio sam i to, ali jebiga kad dođe vikend popije se :D

 

Sve u svemu sam zadovoljan, svakako bolje išta nego ništa, ali sam gledao da ipak malo izmenim trening i da bi bilo zanimljivo da radim malo na izdržljivosti, eksplozivnosti, skočnosti itd, generalno stvarima koje bi mi pomogle kad se bavim nekim sportom. Jedino što bih tu morao da posvetim malo više vremena da vidim kako sve to da uklopim (verujem da bi i ishrana morala da se menja malo u odnosu na ovo sad).

Edited by djole
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@djole Baš slična priča i sa mnom 🙂

Ja sam se prošlog aprila vratio u boxing gym sa 96.5 kg. Za 2 meseca bio na 87.
Sad sam na 86kg, na oko 189cm. Ali 86 baš baš lean (ja prirodno volim clean food, pa je meni konzumiranje fit ishrane najmanji problem, sad nema za šta čovek da me uštine, još malo CR level), i zapravo ne znam kako sam samo 86kg, svi se oko mene čude kako nemam barem 92,93, i ja sam. Dobili smo sad nove majice u klubu, ljudi od 91,92 kg ne mogu dansoe XL, velika im, meni je taman, čak i malo tesna. Ledja su mi kao od fit osobe od 100kg. Ono što znam da ne želim da pipam preko 90kg, tu je margina. Osećam naglu promenu sa radom nogu, čim odem preko 90kg. Dodam neko kilce malo tu negde, maltene 1%, a imam osećaj da moram 30% da ojačam core.

Muscle endurance i eskplozivnost su meni omiljeni režimi treiniranja, ako odvojimo treniranje na: čista snaga, kardio,fleksibilnost itd itd.
Plus to u nekom formatu gde imam gain-ovanje skill-a.
U firminoj teretani imamo sanke za guranje na veštačkoj travi, to mi je trenutno omiljena vežba.
 

4 hours ago, gggggggg said:

jel ovi resistance bandovi vrede icemu?

Mislim da vrede, ne koristim ih mnogo, a voleo bih iskreno. Nemam ih kuci, kad odem u gym, ne hvatam se za to iskreno.
Vidim da žene rade čuda sa tim, kažu mnogo da mogu odlične stvari da se naprave ako se zna da se radi sa njima.

Ja sam 2 treninga radio intezivno vežbu, gde  sa resistance trakom treskam medicinku od zid. Sledeće nedelje sam osetno oborio lični rekord za akceleraciju rukama na treningu. Praktično ubrzao mi se udarac.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@djole

Je l si slusao Ben Patrick-a, odnosno KneesOverToesGuy, kod Joe Rogana?
Lik radi 6 puta nedeljno guranje sanki, i objasnjavao je koliko su fasinantno ucinkovite, a koliko za razliku od cucnjeva i nekih drugih vezbi za noge ne stvarjau stetu za telo, niti stres.

Ja sam za vikend skijao, i to poprilično velikim intezitetom (spucao sam i 78 km/h brzinu) i za 2 dana se ništa nisam umorio. Ajde da uzmemo da sam ja u formi i sl.
Ali sam ceo dan skijao sa najboljim drugom (srećom smo identičan level skijanja), a on je fizički neaktivan godinama, i svaki put kad smo išli na skijanje je morao da pravi pauze, i tokom spusta (stane na pola staze), brzo se umori, hoce brzo u kafic itd itd.
Sada je izgurao ceo dan, prakticno nijednom nismo stali na stazi.
Što to pričam? U poslednjih 2,3 meseca sam ga vodio nekoliko puta da trenira u firminoj teretani, i svaki put sam mu pravio trening da gura sanke. Nije ni imao neku visoku frekvencu treninga, imao je pauze i po 10 dana, 2 nedelje da ne trenira, pa odemo 2 puta u 5 dana, itd itd.
Sada nije mogao da veruje kako je mogao da izgura intezitet skijanja koji nikad pre nije imao.

Jeste, i do skill-ovanja, tj samog skijanja, ali je prevelika razlika u tome kako je bio spreman sada.


Definitivno guranje sanki, battle rope konopac i kvalitetno veslo (sa vodom koja pravi efekat da si na jezeru) bi mi bila prva 3 fitness equipmenta sa kojima bih trenirao.
Zabavno, učinkovito jako, smanjena šansa od povrede, i kardio i čista snaga, i muscle endurance...
 

Link to comment
Share on other sites

Gledao sam samo neke isečke, generalno jako retko imam strpljenja da odgledam baš cele podcaste 😄 Ali video sam u njegovim klipovima da gotivi sanke, ne samo guranje, nego i da ih vučeš unazad. Imam ih u ovoj jednoj teretani u koju idem, mada često zna i da bude gužva u tom delu, ali ukombinovao bih se nekako. Glavno mi je da nađem vremena da vidim malo kako da ukombinujem te nove stvari sa postojećim težinskim treningom. Razmišljam možda za mesec dana da pauziram malo sa dijetom (u smislu smanjenih kalorija, jeo bih i dalje slično) pa bih možda tad mogao da ubacim te dodatne zajebancije.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, BattleBender said:

Kalorijska muka 😞

Ja i moj večni rat da udjem u kalorijski suficit, a da jedem dobro.

 

E pa sad, tu zavisi šta mu dođe dobro 😄 Nekad se stvarno preteruje u tom odvajanju na lošu i dobru hranu, verujem da za većinu stvari može da se nađe mera, osim ajde za tu visoko procesiranu hranu koja je puna veštačkih trans masti i ostalih sranja. 

 

Edited by djole
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 7 months later...

Sinoć je bilo poslednje veče mog provoda, sad stavljam veooooma dugu pauzu na alkohol i ostale stvari štetne po organizam. Razlog je, jer želim opet biti u formi kao 2018-2019 godine, pre loma skočnog zgloba posle kojeg nisam mogao trčati 6 meseci, a da ne osetim bolove pri početku (bolovi posle malo dužeg trčanja od 1-2 km su me pratili godinu dana sigurno, ali sada je sve ok, zglob je sada fantastičan). Rupa na košarkaškom terenu mi se usrala u život i to sve, jer se neko kurčio sa motorom i izbio komad tartana pored koša. Nikad neću moći da zaboravim dane koliko mi je trebalo prvo da se pomirim sa time da neću moći prvo hodati, pa onda i normalno hodati duže vreme, najviše sam mrzeo stepenice i neravne površine, nisam imao osećaj do tada koliko su staze na ulicama neravne i koliko osećam svaki nagib, bilo mi je i smešno, jer skočni zglob amortizuje sve i svašta. Imao sam dugo vremena i psihički problem, nisam mogao da pogledam nijedan film/seriju/utakmicu, jer čim sam video kako ljudi potrče, meni se menja fokus na to i zaostajem za radnjom koja se dešava na ekranu, muke su to bile, odmah su mi se gomilale frustracije. Koliko sam samo puta sebi za to vreme obećao da kada opet budem zdrav da ću postizati još bolje rezultate, mislim da je došlo vreme i da se to obećanje samom sebi ispuni.

 

Međutim za to vreme sporog oporavka sam se zapustio, imam sigurno 12-14 kg viška (na meni se to vidi, jer sam visok 178cm) od nezdravog načina života, ponele su me žuraje, rođendani, slave, krštenja, svadbe i ostale propratne stvari, kod nas vala uvek ima neki povod za alkohol i valjanje u kanalu, pa sam odlagao povratak sportskom načinu života, jer nije i da dobijam novac od toga. Mislim da će mi povratak biti pakao, jer treba opet vratiti disciplinu i radnu etiku posle teškog hedonizma, ishrana+trening u teretani, da skrećem pogled kad naletim na Koka-kolu/Fantu u prodavnici i uzmem vodu, da mi fokus bude isključivo na fitnesu, ranije sam bio dosta lud za tim, nadam se da ću sad još više. Velika motivacija je tu i bitno je da se krene prvo sa skidanjem kilograma.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
On 8/15/2022 at 3:59 PM, RatzenStadt said:

Pisao sam pre oko dva meseca na drugoj temi da sam u pokusaju da se fizicki reaktiviram posle 10+ godina lezanja, no kontam da je ova tema podobnija da nastavim pricu, tj da postavim pitanje koje imam.

Da li je neko imao tegobe sa rovitom ahilovom tetivom? Muci me, mada mozda je i zglob u pitanju, taj straznji deo noge, odma' iznad pete, vise na levoj nozi.
Ne boli u stanju mirovanja (osim blagog osecaja soreness-a), niti sam je ikada povredio, ali izdizanje na prste, doskok, ili nagle promene pravca kretanja dovedu do ostrog bola zbog kojeg moram da zastanem na kratko.

Posto sam se vratio na fudbal, najveci problem mi je da sutnem loptu punom nogom. Iz nekog razloga, oni koji se bolje razumeju u fizionomiju bi mozda znali zasto, tada me najjace zaboli leva tetiva, iako sutiram loptu desnom. Nagla ubrzanja i promene pravca kretanja isto tako.

Pocinjem da verujem da sam pretezak/prevelik za tu vrstu aktivnosti i da je to jednostavno priroda koju bi trebalo da prihvatim (200/110 su mi gabariti).

Bol u primicachima i gluteusima posle fudbala zbog isijasa nekako i preguram, odmor i dva dana sporijeg i smesnijeg hoda, ali AT mi znacajno umanjuje performanse i bojim se ozbiljnije povrede ako nastavim da idem na fudbal.

Stvarno vodim racuna o tome da se zagrejem pre fudbal i istegnem posle, ali ne pomaze.
Kod kojeg lekara otici? Znate li neke kreme, vezbe i sl sto bi preporucili, ev. podelili iskustvo?

 

Контам да би била боља идеја да Addendum оставим овде, пошто је питање више упућено упућеним и приученим фитнес стручњацима...

Посулашао сам савет члана @Eddard, престао сам са фудбалом, али подебљани део текста, тј бој у примицачима (поготово левом) не јењава. Има већ неколико месеци, пожалио сам се једном тренеру у теретани на примицаче и саветовао ми је да ојачам доњи део трбушног зида. Одрадио сам сет вежби за ту групу мишића, и то је заправо био последњи пут да сам упражњавао било какве вежбе, јер од тада имам и бол у трбушњацима, баш у том доњем делу. Одлучио сам да узмем паузу док се не залечи.

Симптоми су готово истоветни оној кад имам упалу мишића. Углавном ми не омета свакодневни живот, али заболи на најмањи облик напрезања те групе мишића (дакле, примицачи и доњи трбушњаци), не јако, али иритира ме што се уопште јавља. Буквално, устајање из лежећег положаја, или промена смера лаганог ходања, нпр. у десно, када морам левом ногом да направим полукружни покрет "унутра", довољно је да осетим бол.

 

Ишао сам недавно на преглед ултразвуком и потрагу за могућим брухом, али није примећен. Речено ми је само "слаб тонус мишића трбушног зида", "увећани лимфни чворови", шта год то значило (претпостављам ништа значајно, док нисам послат на додатне прегледе).

Физијатар ми је облепио кинези-траке на одмицаче, и рекао да радим вежбе за те мишиће, преписао гел, али није дало резултате.

 

Јел има неко неки савет како ово да превазиђем, или уђем у траг узроку. Очекивао сам да ће бол нестати након 5-6 месеци одмора. Да вадим крв, и циљам на неки специфични параметар?

Једанпут сам био на малом фудбалу, пре око месец дана, као голман, па ме је чак и то натерало да устајем четвороношке дан-два због примицача 😞

Link to comment
Share on other sites

Bump...

Ok, da uprostim, iliti skratim pitanje, jer ocito malo ko ima volje da cita tekst duzine pismenog zadatka iz srpskog jezika...

 

Da li je neko imao problema sa hronicnom rovitoscu primicaca i/ili donjeg dela trbusnog zida, i hiperosetljivoscu na opterecenje tih misica...

 

...i kako je iste tegobe tretirao i resio (jer mi medicinski radnici i pregledi nisu pomogli za sada)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@RatzenStadt poslije 10+ godina lezenja, tijelo od 110kg svaki nagli pokret dozivljava kao veliki stres na misice/tetive/ligamente. Licno bih zaobisao sportsku rekraciju, nego postepeno uvodio tijelo u aktivniji rezim. Lagano setanje na 120-130bpm, compaund vjezbe za jacanje core itd. Redovno istezanje, i cak ice baths da bi pomogao tijelu u oporavku.

 

Ako imas neki bol koji ti onemogucava bilo kakvu aktivnost, ne bi bilo lose da posjetis dobrog fizioterapeuta ili kiroprakticara koji ce ti uz potrebne masaze, preporuciti i specijalizovane vjezbe da ojacas neke dijelove tijela koji su problematicni. Nekad imas opciju i kortizol injekcije da bi pomogao tijelu brzi oporavak (npr. za ahilove tetive).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...