Jump to content

Prirodni fenomeni pod nebeskom kapom


Cyber

Recommended Posts

Postoje teme Pomracenje Sunca i Meseca, Prirodne lepote, Nebeske pojave i fenomeni – to su zapravo sve prirodni fenomeni, ali kako moj prilog ne spada ni u jednu od tih usko definisanih tema, ne ostaje mi nista drugo nego da nastavim fragmentaciju i pokrenem novu temu iako sam veliki protivnik bespotrebnog usitnjavanja – tematska rastrkanost ogranicava i potencijalno interasantne teme pretvara u jedno veliko nista. Priroda je sama po sebi fenomen i zasluzuje da se pod istom kapom nadju sve njene manifestacije i sva njena lica na nebu i zemlji. Zapocinjem sa razgoropadjenom prirodom ... 

 

NASA je na satelitskom snimku 15. januara ove godine zabelezila podvodnu vulkansku erupciju kod tongaskih ostrva. Prema istrazivackoj studiji koja je analizirala snimak, slike pokazuju kako se 146 miliona tona vode lansira u vazduh, sto je kolicina sa kojom se moze napuniti 58 hiljada olimpijskih bazena. Prema istoj studiji, vodena para moze ostati u stratosferi nekoliko godina i uzrokovati da Zemlja postane privremeno toplija. Atmosferski naucnik u NASA-i Luis Millan kaze da ovako nesto nikad ranije nisu videli. Ova erupcija je, cene seizmolozi, najveca od erupcije indonezanskog podvodnog vulkana Krakatau 1883. Seizmolozi na Islandu su registrovali da je zvucni talas obisao zemlju tri puta i cuo se cak na Novom Zelandu, udaljenom 2000 kilometara. Sve u svemu, erupcija je izazvala cunami koji je prekrio ostrvsku drzavu Tongu pepelom i na razlicite nacine pogodio cetiri petine njenog stanovnistva + poslala talase cunamija sirom sveta i izazvala talase u Zemljinoj jonosferi, prema merenjima Globalnog diferencijalnog sistema za globalno pozicioniranje (GDGPS) kojim upravlja NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon u juznoj Kaliforniji. NASA je izjavila da je erupcija bila stotine puta snaznija od atomske bombe bacene na Hirosimu na kraju Drugog svetskog rata. => Izvor: NASA i Svedski javni servis

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Cyber
naslov
  • Like 2
  • WOW 2
Link to comment
Share on other sites

Murmuracija (žuborenje) je kolektivno ponašanje ptica u jatima, posebno čvoraka koji su vrlo drustvene ptice. To je sinhronizovano leteće jato, gde se veliki broj okuplja i kreće približno u istom pravcu i istom brzinom. Manja jata se udružuju i formiraju veće guste formacije u letu, često se šire i skupljaju i menjaju oblik, naizgled bez ikakvog vođe jata. Veruje se da je to odbrana od napada ptica grabljivica, kao što su sivi sokolovi i jastrebovi, koji bivaju zbunjeni kolektivnim prizorom i promenljivošću jata, što im otežava fokusiranje na pojedinačni plen. Istraživanja jata čvoraka su pokazala da svaka ptica menja sinhronizuje svoj položaj u odnosu na najbližih pet do sedam jedinki koje je okružuju. Fascinantna pojava. 

 

The Incredible Science Behind Starling Murmurations: Where and Why They Form

 

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Bioluminiscencija tj. sposobnost zivih bica da proizvedu svetlost je pojava koja izaziva tirkizni sjaj u morskoj vodi. Na svedskom se to zove Mareld (morska vatra) i ove “morske pozare”, kako ih mornari nazivaju, izaziva nekoliko vrsta razlicitih organizama, kao sto je dinoflagelatni plankton koji se obicno nalazi pri povrsini mora. Flagelati su sitni, najvise do 2mm precnika i kada se osecaju ugrozenim od malih riba oni zasvetle da bi privukli ribe grabljivice koje im onda priteknu u pomoc. Mogu da reaguju i na neki drugi mehanicki pritisak (nocno plivanje i/li plovidba) i onda voda zasvetli. Ova emisija svetlosti se desava nocu, ali se ne moze predvideti da li ce i kada da se desi. Ako se desi onda je to obicno krajem leta (iz svedskog iskustva).

 

 

Objasnjenje

 

Edited by Cyber
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

'GHOST APPLES' : These really look as if they are made of crystal!

A man pruning apple trees in an icy orchard in Michigan discovered a very odd phenomenon 'ghost apples'. A freezing rain coated the rotting apples, creating a solid icy shell around them. As he pruned the trees, the trees shook, causing some apples to fall off. But those that remained on the tree had the mush slip out the bottom, leaving 'ghost apple'.

Ghost apples are so rare because they require very specific weather conditions - where it is cold enough for water to freeze but also to allow the apples inside the casing to rot.

 

cristal.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...