Jump to content

Kosarkaska reprezentacija Srbije


Mile1

Recommended Posts

Nije Peno beznadežan slučaj kakvim se predstavlja. Godinu ili dve dana sa dobrim trenerom u zdravoj konkurenciji bi od njega napravilo solidnog back up pleja za širi spisak u narednim godinama. Jaramaz i on su mi pik za tog četvrtog pleja pored Vase, Jovića i Tea veterana. Of course, ne bih digao ruke ni od Radanova.

Edited by Dzistrou
Link to comment
Share on other sites

Od gen.'95 na ovamo mi nemamo ni jednog pleja za koga se moze samo naslutiti da zakuca na vrata reprezentacije, strasno. Jedan ima fizikalije, ali nema pregled i nema sut (Jaramaz), drugi ima solidan sut i ok pregled, ali je spor (Pot), Uskoković je hitar, moze da bude dobar suter, ali nikakav osecaj za proigravanje. Avramovića (on je kombo) i Đokovića ne bih da komentarisem, kao ni od mlađih Tadića, Vulikića...uglavnom svima njima hvali nesto sto je neophodno da budu kompletni na toj poziciji. 

 

    Gledao sam sve naše mlađe kategorije ovog leta, kao i juniorske turnire evrolige. I kod jednog momka iz 2001 gen. se vidi potencijal da moze da bude kompletan, jer je hitar, tj. ima brzinu, ima dobru mehaniku suta i sto je najvaznije ima odlican pregled igre, u tranziciji uvek pronalazi slobodnog igraca i to onog koji je u najboljoj poziciji, ima osecaj za proigravanje i lako pravi visak, a uz to ima i finu visinu za pleja oko 195. U pitanju je Vukašin Mašić, i tragično je da taj momak ne dobija minutažu koju zaslužuje, jer je vidno bolji igrač od Vasića koji je potpisao profesionalni ugovor sa Zvezdom, Karapandžića i Andrića. Sva trojica navedenih igrača su u reprezentaciji kod Klipe imali prednost u odnosu na ovog momka. Međutim u fazi razigravanja je bio nas najkorisniji igrac i pokazao je da se Klipa ogresio o njega. Ljudi, gledao sam i juniorski fajnal ejt evrolige ovog proleca, Klipa je iste greske pravio i u Zvezdi sa deckom. Voleo bih da Masica uzme neki strani klub, jer mu sad treba da igra neko jace takmicenje od nase juniorske lige.                  Verujte mi na rec, to je jedini igrac od 95 do 2001 god koji ima potencijal da bude vrhunska jedinica, a Klipa ga je ubacivao umesto Pazina da igra dvojku u reprezentaciji.

 

  Eto toliko o nasoj struci.

 

   Malo sam otisao od teme, jer je ovde rec o seniorskoj reprezentaciji, ali me razumete zbog cega pominjem sve ovo.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ne znam koliko kriticki da se podnesem prema Saletu, prije nego sto uzmem u njegovu odbranu olaksavajuce okolnosti zbog timskih losih nastupa protiv Arg i Spa. Prvo selekcija, koja je na zalost diktirana povredama. Teo jeste mozak i lider ovog tima, u ono malo vremena sto je igrao u pripremnim utakmicama se to moglo viditi. Sa njim smo imali tecnost u igri, brzi protok lopte, kretnje igraca, izgledali smo kao tim. DM - vezivno tkivo, radnik u sluzbi tima. Kada su Lucic i on bili zajedno na parketu, mi smo imali tu dodatnu odbrambenu dimenziju, znatno se osjetila povecana ekipna angazovanost. Previse nam je nedostajao protiv Arg, kada nam je bila potrebna duza dobra odbrambena sekvenca da prelomimo utakmicu u nasu korist. Bjelica i njegovo koljeno - ne znam koliko je efekta imalo na losije partije na turniru, ali sam izostatak na pripremnim utakmicama, nedostatak uhodanosti u timske kretnje se izrazito osjetio. Lucic identicna situacija sa butinom. Onda Miciceva situacija, sigurno je ostavila traga na njegove (mozda i timske) partije itd. Uglavnom, splet losih/tragicnih okolnosti nas je doveo do improvizacije sa selekcijom, koja jasno nije djelovala ustimovano, jer nije ni bila inicijalni primarni plan. Mi smo na zalost igrali najbolju kosarku na pripremnim utakmicama kada smo bili u originalnom sastavu. Veoma mi je zao sto nisam vidio tu najbolju selekciju na SP, jer sam siguran da bi utisak bio totalno drugaciji.

Dalje se klupko samo od(za)motavalo, zbog losije selekcije, nisu ni timske uloge bile rasporedjene adekvatno. Primorani smo bili da se u hodu adaptiramo, trazimo odgovarajuce petorke koje najbolje funkcionisu zajedno, a uz to da cuvamo energiju za vaznije meceve. Zbog znatno losijih protivnika, nismo imali realnu viziju svoje ranjivosti. Nijedna ekipa nije mogla da igra jaku odbranu u kontinuitetu, da bi nas primorali na disciplinovanu timsku kosarku. Dovoljna su bila individualna rijesenja ili jednostavne prve ofanzivne opcije koje su redovno prolazile za rezultatski dominantne partije. Nismo dolazili u iskusenja za sekundarni set, da razigramo druge/trece ekipne opcije (Gudurica, Bjelicu, Micica, cak i Simonovica). Cudno reci, ali nas su pobjede sa visokom razlikom sputavale da dodjemo do prave sampionske igre. Nismo iskoristili tu mogucnost za dodatni bond, timsku hemiju. Usli smo u lezerni mode iz kog se ispostavilo da nije bilo izlaska. Nismo bili psihicki pripremljeni za ratnicku kosarku koja je bila potrebna da se prebrodi Argentina. Cak i da smo nekako preokrenuli i prosli u semis, subjektivni osjecaj je da bi nas tamo vec neka druga ekipa rutinirala, sto bi mozda bilo i bolnije.

Hvala Saletu za ovaj vise nego odlican reprezentativni ciklus. Ne samo da smo imali odlicne uspjehe, nego smo igrali i prelijepu timsku kosarku. Nekad za malo vise, potrebno je da se poklope srecne zvijezde, ali sve u svemu, prevazisao je moja ocekivanja i zelim mu puno srece u klupskoj karijeri. Volio bih nekad u buducnosti da opet sjedne na kormilo reprezentacije, i da sa istim zarom (ovo SP excluded) odvede reprezentaciju do zlatnoj odlicja.

Nadolazeci selektor ce imati dosta delikatnog posla. Morace da uspostavi hijerarhiju unutar ekipe, da uspostavi neki zdrav odnos sa medijima i klubovima, odrzi dobru atmosferu unutar ekipe i ojaca/izgladi odnose sa igracima. Odredi doselekciju, sprovede malu smjenu generacija, zahvali nekim starijim igracima itd. Treba viditi kakav je odnos Jokica sa reprezentacijom. Nesumnjivo da je on potencijal i buducnost nase reprezentacije oko koga treba da se gradi ekipa. On ovu reprezentativnu akciju nije odradio ozbiljno, kao da i dalje vodi privatni rat protiv medija i javnosti, zbog prijosnjeg odnosa prema reprezentaciji. Nije bio zadovoljan, nije srecan sto je tu, da li zbog uloge u ekipi, ili zbog licne frustracije sto ga ne ide dobro, zbog FIBA igre/pravila, sto ekipa nije kvalitetna, ili ko zna sta. Treba prvo viditi kakvi su njegovi planovi u buducnosti, da li sebe vidi kao novog lidera iste, i sta njega uopste cini srecnim? Kad se uspostavi dobra osnova sa glavnim igracem, onda ostali segmenti da se kristalisu. Od mladjih igraca uz Petruseva i Simanica, definitivno bih polako uvodio kapitena Ilica u seniorske akcije. Od bekova Avramovic mi je dobar. Nesto ovako bi mi bilo sasvim korektno:

Jovic, Micic, Avramovic
Bogdanovic, DM, Guduric, Nedovic
Kalinic, Lucic, Zagorac
Bjelica, Simanic, Ilic
Jokic, Milutinov, Smailagic, Petrusev

 

+ Teo svakako ako bude zdrav i zeljan da nastavi sa reprezentacijom. 

++ Ko vec izleti nenadano na kosarkasku mapu.

  • Like 14
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Sa ovom teoremom da su nas pobede iz grupne faze protiv nedoraslih rivala uljuljkale ne mogu u potpunosti da se složim. Kako nisu uljuljkale finaliste, Španiju i Argentinu, koje su takođe bili u slabijem delu kostura i igrali takođe protiv smešnih ekipa u grupnoj fazi? Mogu da se složim da smo pobeđivali raznorazne Angole "na pogrešan način", ispucavanjem individualaca i na čistu fizičku snagu u reketu.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, stefan81888 said:

Meni se čini da smo, iako su nas eliminisali Argentinci, mi ispali porazom protiv Španaca. Ne zato što smo na taj način otišli na težu ekipu u četvrtfinalu, već zato što smo tad potpuno potonuli kao tim.

 

meni nije jasno šta se desilo u drugoj četvrtini protiv španaca... iz kanala smo izašli tek protiv Amerikanaca.  baš smo igrali  neki mlak basket umesto da se pošibamo makar, kad ne možemo da vežemo u napadu ništa. da smo bar okrvavili kolena bilo bi mi lakše...  al ni to, do utakmice a USA kad smo ih rašafili na proste činioce...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, Chaos Is Me said:

Sa ovom teoremom da su nas pobede iz grupne faze protiv nedoraslih rivala uljuljkale ne mogu u potpunosti da se složim. Kako nisu uljuljkale finaliste, Španiju i Argentinu, koje su takođe bili u slabijem delu kostura i igrali takođe protiv smešnih ekipa u grupnoj fazi? Mogu da se složim da smo pobeđivali raznorazne Angole "na pogrešan način", ispucavanjem individualaca i na čistu fizičku snagu u reketu.

 

 

Nisam se onda dobro izrazio ako je ispala poenta da su nas uljulkale pobjede u tom smislu.

 

Drugacije smo trebali da iskoristimo te utakmice u odnosu na Spa/Arg jer smo mi imali vece (primorane - Teo, DM) struktualne promjene u sastavu. Promijenila nam se fizionomija igre, i po mom misljenju vise bi nam odgovarale jace utakmice da vidimo slabosti/prednosti nekih drugacijih koncepta/opcija koje bi mogli da iskoristimo u vaznijim utakmicama. Ranije bi uocili nedostatke u nasoj igri, trazili bi drugaciji pristup. Nismo stigli ni da pravilno uigramo ni najjacu postavu. Po meni je nekako ocekivano sto je Bogi najbolji strijelac, a sto su neki igraci nezadovoljni (Milutinov), i sto su neki igraci (Guduric) bili u kanalu. Da se profilisao kostur ekipe, i da smo bili primorani da igramo drugacije opcije uz ozbiljniji pristup, ravnomjernije bi se rasporedila distribucija u napadu.

 

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Stondisha said:

 

meni nije jasno šta se desilo u drugoj četvrtini protiv španaca... iz kanala smo izašli tek protiv Amerikanaca.  baš smo igrali  neki mlak basket umesto da se pošibamo makar, kad ne možemo da vežemo u napadu ništa. da smo bar okrvavili kolena bilo bi mi lakše...  al ni to, do utakmice a USA kad smo ih rašafili na proste činioce...

 

Ne razumem se nešto previše u košarku. Ovako laički, rekao bih da se dobar basket igra kad trener prepozna vrline i mane svojih igrača a onda na osnovu toga uspostavi koncepte koji se utreniraju i sprovode u određenim situacijama na terenu kada se prepozna šta se radi kao odgovor na neku postavku, da bi se igrači stavili u dobar položaj da budu dobra verzija sebe i svojih kvaliteta i kako bi im se sakrile mane. Meni se čini da su se naši igrači u trenucima kada se lomilo osećali prilično bezidejno i neudobno u vezi onoga što rade a da je Sale fejlovao u tome da ih postavi u bolju poziciju, te je sve to delovalo mlako, neprijatno i, na žalost, nedovoljno dobro.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da smo vecinski slozni oko toga da su Saletove motivatorske sposobnosti i iskustva iz igrackih patika njegove najvece trenerske vrline, i da je to na SP bilo ispod nivoa ili nedovoljno. Cini mi se da je to bas zakazalo u slucaju Jokic, ne zbog konflikta vec da je Jokic poseban kakav jeste imun na Saletov nacin motivacije jer su toliko razliciti igraci u nacinu kako dozivljavaju sport i da nije Sale znao kako da dodje do Nikole koliko nam je trebalo. Na to se nadovezala i pogresna takticka raspodela kadrova uz objektivne probleme koji su nas snasli zbog povreda. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, mmajstor said:

Ako uzmemo igrace mladje od 30 godina, sto znaci da ce biti u opticaju barem u naredne 4, sa ovim raspolazemo:

 

Jovic, Micic

Bogdan, Gudura, Nedovic, Marinkovic

Lucic, Todorovic, Dobric, Zagorac

Kalinic, Simanic

Jokic, Milutinov, Jovanovic

 

Znaci oslonac igre Jovic-Bogdan-Jokic. Kada se ova potonja dvojka iz nba ne odazove (a bice toga sigurno) bice problem. Pitanje je da li ce oni doci za kvalifikacioni turnir i da li cemo se uopste kvalifikovati. Za prozore od ovih niko sem Todorovica nece moci da igra ali tu ocekujemo verovatno i Teovu pomoc + Partizani i Avramovic.

Inace Teo i Bjelica mogu odigrati barem jos 2 naredne godine u zavisnosti od povreda... mozda i vise. Bobi mozda, za Gagija je pitanje. 

Kakav bre Jovanovic, mladih perspektivnih centara barem imamo. Petrusev i Koprivica , pogotovo ovaj prvi , ja sam ga zeleo jos na ovom SP, da bude tu i skuplja iskustvo. Na cetvorci Smailagic,Ilic i Pokusevski, valjda ce neko od njih da uspe.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

u suštini, nad prosutim mlekom ne treba preterano plakati, al se moraju pouke izvući da sutra ne bi mleko prosipali.  Kao što pročitah ovde PSD traktorski se razračunao s novinarima i optužio nekoga da je kriv, a nije on...

Rodjače Daniloviću surovi trpaču košarkaški i zakucavaču preko 2 iviše metara viskokog Arvidasa Sabonisa, da ti kažem ja Stondisha  koji sam kao i ti direktor nekog (kakvog takvog, al mojeg) preduzeća: Ti kao direktor si najodgovorniji za rezultate tvojih uposlenika... al pošto živimo u Srbiji gde su stalno krivci negde drugde, samo ne kod nas i ovaj put će proči neka priča CIA VATIKAN MASONI...  i ništa dok Danilović epohalno ne zasere tako što će se zameriti nekome iz političkog establišmenta ili dok se ne smori ne nadje nešto profitabilnije.... tako da šta nam je to nam je.

po meni u ovom tranzicionom periodu,  najbitnije je da Selektora novog ne dočekamo na nož i da mu damo šansu, da se ne hvatamo Djordjevića i ne uporedjujemo sa njim. Ako bude povuci potegni istrpeti malo i to je to. Ako bude Gurović ili neko podoban tog tipa, odma kofe govana moraju da polete, jer preveliki smo mi (srbi/jugosoveni) košarkaški šampioni da bi nas neko na najprizemniji način omalovažavao postavljanjem nekih partijskih poslušnika na čelo Svetinje.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, Miki8 said:

 Petrusev i Koprivica , pogotovo ovaj prvi , ja sam ga zeleo jos na ovom SP, da bude tu i skuplja iskustvo. Na cetvorci Smailagic,Ilic i Pokusevski, valjda ce neko od njih da uspe.

 

Moramo prvo da ih vidimo na sta lice u seniorskoj kosarci da bi znali da li su kadar za seniorsku reprezentaciju. 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Dzistrou said:

Nije Peno beznadežan slučaj kakvim se predstavlja. Godinu ili dve dana sa dobrim trenerom u zdravoj konkurenciji bi od njega napravilo solidnog back up pleja za širi spisak u narednim godinama. Jaramaz i on su mi pik za tog četvrtog pleja pored Vase, Jovića i Tea veterana. Of course, ne bih digao ruke ni od Radanova.

 

Peno je bio i ostaće veći kamenjar od Jovića i Vase na kub. Plus je pričično spor. Ne vidim šta bi on to doneo timu sem da prenese loptu preko pola.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jel i Birča tada sticao kredit?

 

Quote

Sad kad pogledam prethodni period, najviše žalim zbog te povrede 2014. godine, tada se ‘delio kolač‘, tada se sticao kredit kod selektora Đorđevića, tada su se uloge definisale, ostvaren je i veliki uspeh – krivo mi je što tada nisam bio tu i što nisam zaslužio veći kredit", rekao je Nedović za Sport Klub.

 

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Wesley Sneijder said:

Videcemo sledece leto sta ce biti sa Bogdanom i Bjelicom. Oni su FA, sto znaci da pre 5.7. nece moci da potpisu ugovore. Ne znam koji su termini kvalifikacija, ali ne bi me cudilo da igramo iste bez njih. Slicno kao 2016. bez Bobija. 

 

 

 

 

Ako se ne desi neko sranje u toku sezone, Bogdan će imati dogovorim sa Divcem mnogo prije tog datuma.

Link to comment
Share on other sites

Uzgred, Smailagić djeluje kao ubjedljivo najbolji prospekt na 4, ako polazimo od pretpostavke da taj igrač treba da igra u paru sa Jokićem, momak je sa 18 godina već bio fizički i atletski na nivou razvojne lige i djeluje da bi mogao da odigra tekmu sve sa Simanićem na leđima, to nama najviše i treba, odbrana i rim protection uz Jokića, u zapadu dosta da ukuca po neki zicer. Takođe, u paru sa Milutinovim bi možda bilo problema u napadu, ali bi u odbrani imali dvojicu koji skidaju sve što leti.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • Manu locked this topic
  • Don Dusko unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...