Jump to content

Kosarkaska reprezentacija Srbije


Mile1

Recommended Posts

Sale nas je kao naciju mnogo mnogo kosarkaski zaduzio. Prvo kao igrac a sada i kao trener. Ovde se uporno zaboravlja da je covek reprezentaciju preuzeo onda kada je ona bila u potpunom ambisu. Dudina bronza sa EP je dosla kao plod neigranja najjboljih igraca u svim reprezentacijama, sto je problem iz godine u godinu kod svih kada je EP u pitanju. Sale je uzimao srebra i na SP i na OI kada svi igraju sa najjacim ekipama a ne moze se reci da je imao ekipu za srebra. Barem ne pre pcetka takmicenja.Poslednje SP je debakl. Price o 5 mestu ne stoje jer je jasno da sm mi u stvari ispali u 1/4 finalu. Utakmice nakon toga su ustvari mecevi razocaranih i sasvi sigurno nije isti motiv USA i Srbije kada igraju jedni protiv drugih u borbi za 5 mesto. 

Mislim da se svasta poklopilo da dodje do neuspeha. Prvo debilne Fiba kvalifikacije u vreme kad NBA i EL igraci ne mogu da igraju. TO je dovelo do toga da je Sale imao neku vrstu dugovanja prema nekim igracima. Tu mislim na Raduljicu, Simonovica i Bircevica. Mada sam siguran da bi Raduljicu vodio i bez kvalifikacija. Nije se imalo ni srece zbog Teove povrede. Jasno je da se ne moze postati prvak, a ni finalista bez majstora i vrhunskog organizatora na poziciji pleja. Rubio, a i Kampaco su imali sjajna prvenstva. Obesmisljavali su protivnicku odbranu i vesto vodili napade, sto je nama nedostajalo i za sta je samo Teo sposoban. Vasa i Jovic prosto nisu i nece nikad biti taj kvalitet.

Djordjevicu je nedostajala i hrabrost, sto je rec koju nikada ranije nisam mogao da spojim sa njim. 

Poveo je cetri centra, sto je neozbiljno. Poveo ih je jer je tako bilo lakse a ne jer je bilo bolje. Raduljica je u svakom slucaju tu bio visak. U Jokicu smo imali i poentera i organizatora igre, sto Raduljica nije. U Milutinovu sjajno PNR igraca kako u napadu tako i u odbrani i od svih nasih igraca na poziciji pet najboljeg zastitnika obruca. Bobi kao igrac promene stanja na terenu i koncepta kako nase igre tako i protivnikove moze da bude sjajna treca opcija. Raduljca prosto nema smisao u ovoj i ovakvoj reprezentaciji. Bircevica ne bih ni komentarisao. Mislim da se tu moralo ici sa Simanicem. Zasto sa njim. Zato sto je mlad i buducnost nase kosarke. Trebalo ga je polako ubacivati u sistem. Takodje mislim da je Simanic u kombinaciji sa Jokicem na petici mogao biti izuzetno koristan. Simanic je kao cetvorka jako dobar zastitnik reketa jer je skocan i stalna pretnja sa svojim blokadama iz drugog plana, sto Bircevic nije i nikad nece biti, a realno nije ni Bjelica. Birceviceva iga se svodi na sut za tri, slicno kao i Simaniceva, ali u odbrani postoji velika razlika u skocnosti i kretanju. Na kraju krajeva od Bircevica u buducnosti tesko da mozemo kao reprezentacija imati kakvu krist, a nismo je imali ni na ovom takmicenju.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ali su bila dva veoma loša rezultata na EP + izostanak sa OI.

 

Duda jeste podigao temelje sa jednom novom generacijom, ali je to počelo da se urusava sa turskom i godinu dana kasnije Savanovim promasenim zicerom.

 

Seti se da su se tad igrači uglavnom pravili ludi kad ih Duda zove da igraju za repku.

 

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jeste,sve stoji sto si napisao.Ja ove losije rezultate sa Dudom na celu posmatram kao posledicu nekih novijih temelja reprezentativne kosarke,gde su krenuli da se grade neki temelji za ovo sto imamo danas...

Jeste da su ga pojedini igraci odjavljivali ali mislim da je i tada Duda radio na kultu igranja za repku,i tada su pravljeni sasvim dobri timovi itd.

Hocu reci da je Duda na na neki nacin pokrenuo to sa mrtve tacke dok je Sale to doveo, ne mogu reci do savrsenstva,ali do dosts veceg nivoa...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Dzep said:

 

Prvo svaka čast za kvalitetan post 👍

 

 

 

Neko je ovde napisao i da je Joka došao dosta nespreman na prvenstvo, što se ispostavilo kao tačno (eye test) i to će biti najveći izazov narednom selektoru. Kako prvo naterati čoveka da uopšte dođe da igra, nakon toga kako da dođe spreman i treće kako ga naučiti da istovremeno igra slobodno ali da ima i odgovorniji pristup lopti

 

 

 

1 hour ago, berti said:

Ponasanje Jokica jeste nesto na sta se treba posebno osvrnuti. Jeste Sale brljao sa njegovom ulogoma ali to ne moze biti opravdanje. Jokicev stav na ovom prvenstvu je bio da svi treba da mu se klanjaju i ljube ga u dupe zato sto se smilovao da dodje. Dozvolilo mu se da dodje na.pripreme kad hoce, otisao je sa onog turnura zbog nekakvih privatnih obaveza. Neko je pominjao zbog konja, trka, sta vec, ako je to istina. Bio je vidno zapusten, delovao nespremno i preko kurca prisutan. Nije hteo da komunicira sa novinarima, vodao onog brata koji bi se najradije tukao sa svima. Cuj, ljut je na novinare i javnost jer ga ne vole i napadaju. Pa sta? Jednog Djokovica deo Srbije konstantno napada, pa covek najnormalnije komunicira sa novinarima.

Jokic jeste zvezda, ali ako hoce da se i dalje ponasa tako i sa svojim saigracima iz reprezentacije, onda neka nas zaobidje. Fora " ja sam mega star, imam vise para od svih vas zajedno" je bezobrazluk. Nema to veze sa time da li igra cetvorku ili peticu.

Ako se moze nekako iz njega izbaciti sve ovo negativno, idealno ce biti. Ako ne moze, bez njega.

 

Jokić je došao na silu, zbog pritiska javnosti prvenstveno. To je bilo očigledno i pre a i tokom takmičenja. Posledica toga je da je došao potpuno zapušten, sa 7-8 kilograma viška i kondiciono zapušten. To se naravno reflektovalo i na teren, gde je bio sporiji no u NBA, teže se kretao, pred kraj utakmica duša obavezno u nosu, što je posebno bilo očito protiv Španaca i Argentine, gde je trebao najviše i da povuče.

 

Njegov stav na a posebno van terena bio je sve samo ne ono što bi se očekivalo od reprezentativca, na najbukvalniji način je iskazivao ponašanje "častio sam vas svojim prisustvom", a celokupan učinak koji je prikazao upravo je srazmeran tome.

 

Tu je kumovao i Đorđević koji je očito bio neodlučan (a sasvim sigurno mu je sam Jokić dao puno povoda za to) koju ulogu da mu poveri.

 

Na kraju je sve završilo kako je završilo.

 

Što se mene lično tiče, sa takvim stavom, sledeći puta ne treba ni da dolazi. Ako se odazivaš, tu si da budeš deo tima, pravila koja važe za druge, važe i za tebe i tu se čitava priča završava. 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Milisav said:

Đorđević je taktički ograničen trener, dobar motivator i vrlo nesnađen u prilagođavanju igre kad kola krenu nizbrdo. Koliko god bio poštovalac lika i dela i nadasve zahvalan na svemu što je uradio za košarku ove zemlje, očigledno je došlo do zasićenja, vatra se potrošila i vreme je da se ide dalje… Da, malo mi je knedla u grlu dok gledam onu konferenciju, ali šta je tu je.

Nije direktan odgovor tebi, više ga koristim kao osnovu da napišem nešto svoje, mada u osnovi ponavljam stvari koje već stoje na forumu. Eto, tvoj post je primer da može da se napiše argumentovana kritika sa kojom neko može ili ne mora da se složi ali je ona u okvirima zdravog razuma i stvarnosti.

 

Sale je pre svega fejlovao u tom delu koji se odnosi na motivaciju, pristup, veru u sebe. On je prvi delovao poluodsutno i zamišljeno, neko je lepo uporedio njegov stav na terenu od pre dve godine i sada. Da se ne prisećamo kako je izgledao pre pet godina, kao lav koji brani svoje. Već je rečeno - nije kliknuo sa ovim timom, falio je taj link (Teo, Pefi, Mačvan), nije ih ubedio da veruju sebi, niti su imali tu vezu trner-igrači kao ranije, otud i onaj grozan raspad protiv Espanje, naročito nakon poluvremena. 

 

On ima svoja ograničenja kao zanatlija, ali potcenjujemo činjenicu da je uspevao svih ovih godina da napravi igru koja može da bude veoma brutalna. Međutim, to se dešavalo u relativno uskim koridorima, kada gospodarimo terenom, kada mi vodimo igru. Veliki njegov nedostatak je odgovor na fizičku/prljavu košarku i to se videlo već više puta proteklih godina. Ovog puta je ekipa ispala i iz psihološke ravnoteže pa su pravili i greške koje nisu uzrokovane igrom protivnika nego smo se jednostavno raspali. To nije smelo da se dogodi. Ukazano mi je juče, neverovatno je da smo onako padali pri kraju utakmica protiv ESP i ARG, to nije umor, nego jednostavno psihička blokada tima za koju je kriv trener.

16 hours ago, Milisav said:

Mislim da je Saletov inat jedini razlog što igra Srbije ove godine nije ni malo ličila na neku koja odgovara Jokiću (čitaj, Denver). Dakle, ‘deran iz Sombora’ se nećkao oko igranja, otkazao 2017, sada došao kao ubedljivo najveća zvezda, te verujem da ni trenutka nije pomišljao ili hteo da dozvoli da se igra reprezentacije podredi njemu, ni po cenu toga da se izgubi. Nažalost… Dakle, tim je iznad svega i svakog i on se pita sve (kad Teo nije tu).

Sa ovim se već ne slažem.

Pod jedan, već rečeno, da li je Jokić mogao da iznese tu igru - kad je došao nespreman i u svom svetu? Videlo se kada je više potegao protiv Argentine koliko je crkavao. Zatim, da li je sve do borbe dva ega? Zar on nije i ove sezone imao u Denveru periode kada odluči da neće da igra ili šutira?

 

Pod dva, pogledaj igru Denvera kada zakažu ostale opcije ili ih dobro čuvaju. Recimo, u PO je Jokić imao brutalne brojke, ali su oni jedva prošli SA i izgubili od osakaćenog Portlanda. Imali su ukupno sedam poraza a važili za favorite. To se ne dešava pravim favoritima. Bukvalno kao preslikana naša igra sa prvenstva - kada nas ide šut, krećemo se i svako daje svoj doprinos to je bila čista poezija. Kada šut stane a Milsap/Bjelica se pogube trokira sve. Jokić je i ovde imao loptu u rukama i uticaj na igru - 4 asistencije protiv Italije, 5 ARG, po sedam u poslednja dva meča. Samo jedna protiv Španije, delom zbog ranijeg izbacivanja. 3 izgubljene u proseku. Plus, ako on dobije loptu, napravi višak a promašimo otvorenu trojku, to je do kvaliteta igre/šuta/psihe tog koji je upropastio akciju i asist. A to nam se prečesto dešavalo.

 

Da ne pričam da sa onako kriminalnim Bjelicom nije bilo nikoga ni da ga pokrije u odbrani (plus nedostatak Kaline i generalno slaba komunikacija u odbrani) a i njemu su skidali lopte sa glave.

 

Treće, vezano za prva dva. Juče sam pomenuo u nekom privatnom dopisivanju 1/4 protiv Španije. Pazi sad, počinju Birča/Milutinov, nastavljaju Jokić/Milutinov, pa im se pridružuje Bjelica na tri. Sve ono od čega se ježimo i protiv čega se gunđalo, a u stvarnosti 13 primljenih poena i napravljena fina zaliha. Dakle, ni ta naša arhaična igra nije uvek bila toliko loša. Jokić i Milutinov su zajedno većinu vremena delovali sasvim korektno na terenu u oba pravca. Protiv Argentine pokušavamo klasiku Luča/Beli/Jokić i opet se raspadamo. Onda idu kritike zašto to nismo pre toga igrali - kao da je Španija igrala onu svoju igru u mečevima pre nas i eliminacija. Napisao sam već, pre svega imam kritiku prema Saletu za nedovoljno korišćenje Milutinova, a ne za bilo koga drugog, uključujući i Jokića.

 

Dakle, nije sve baš tako jednostrano.

 

......................

Što se tiče ostalog, imamo taj problem što nemamo kapitena. Ne kao funkciju nego u smislu komunikacije i držanja tima. Napisao sam svoj stav za Bogdana, slažem se s tobom, ali mi se ni Beli ne čini kao osoba za to. Čak to i nije pitanje jedne osobe, nego odnosa različitih generacija i tipova igrača. To će biti jedna od stvari sa kojom će budući selektor morati da se pozabavi.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Prođe i ova muka zvana SP, čini mi se i da su se postovi malo upristojili ovde.

 

Barkley je napisao post koji mogu da potpišem, pa da ne ponavljam njegove (a i svoje) reči.

 

Saletu hvala za sve što je uradio kao selektor. Njegovu epohu svakako ne možemo generalno oceniti kao neuspešnu. Na kraju krajeva, valjda je nešto i njegova zasluga što su apetiti ovoliko narasli i što se (sa pravom) peto mesto smatra neuspehom. Imamo moćnu generaciju kojoj je sada izgleda potreban malo drugačiji tip selektora. To ne mora biti neki taktički mastermajnd, ali morao bi da bude prilagodljiviji, fleksibilniji i pripremljeniji u smislu nekog plana B, pa i plana C. Sale je mnogo toga postigao na o-ruk, harizmu i elokvenciju, kao da je i sam postao rob svoje veličine i oreola nedodirljivosti koji je vremenom izgradio u javnosti. Postao je zatvoren i pomislio da je samodovoljan, pa mu se to kasnije i obilo o glavu. U svakom slučaju, ovo prvenstvo je njegovo najslabije vođeno do sada, sa svih aspekata. Možda ni ekipa nije bila toliko pogodna za njegove principe. Na kraju, ponosan sam što je takav lik, uz sve svoje mane, bio selektor mog omiljenog košarkaškog tima (jer za mene su i Zvezda, a naročito neki timovi koje gotivim "sa strane" veoma sekundarni naspram reprezentacije) i što je uspešno popunio cipele velikog Dude, kada je to bilo sve osim lako. Mislim da će biti dosta teško nasledniku da "popuni Saletove cipele", međutim itekako ima sa čim da se radi i tu smo, pri vrhu, to ništa neće promeniti.

 

Što se igrača tiče, nadam se da je ovo poslednje prvenstvo za Birču i Simona. Bobi/Radulja su max za trećeg centra, koji ulazi samo po potrebi i zavisno o match upu. Nekakvu četvorku moramo da izmislimo, Bjelica je odličan igrač i to par loših partija neće promeniti, ali svakako više nije za nosioca već da ima neku Lučićevsku ulogu igrača za popunu petorke. I koliko god imali dva vanserijska igrača u Jokari i Bogdanu (btw, nisam nikako na parketu primetio neku netrpeljivost među njima, šteta je samo što nisu duže igrali i trenirali zajedno), jako je važno da imamo kompetentnog plejmejkera i šestog čoveka, microwave scorera koji tome i služi. Vasa je tu strašno bitan jer je ipak kompletniji igrač od Jovića, koji jednostavno nije taj (Jović je btw odigrao veoma pristojno prvenstvo i nemam zamerki na njega), Jović je novi Pefi/Saša Obradović i za tu ulogu je sjajan. Nedović/Gudura/Vanja se kandiduju za tog strelca sa klupe, verujem da bi 90% ljudi (myself included) tu najradije videlo Guduru pre ovog SP, njegov nivo raspada i straha jednostavno nije mogao da se predvidi. Videćemo kakva je sudbina Kalinića, ponavljam, on je mogao kao gospodin da proguta gorku pilulu i vrati se još jači dogodine, izabrao je da bude nezreli šaban umesto toga. Igrački, nema zbora, on je startno nisko krilo i ipak znatno ozbiljniji uticaj na terenu može da ima od korektnog, ali ni po čemu specijalnog Lučića. Sa druge strane, ako je karakterom "trula jabuka" u timu, apsolutno sam saglasan sa njegovim odstranjivanjem. Svi ostali su lako zamenljivi i nadam se da će neko od ovih omladinaca stasati u nešto više od igrača sa 7 ppm u Zvezdi/KKP ili tako nešto. 

 

Dogodine u Tokiju.

  • Like 20
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

PSD: "Negde smo pogresili, ali gde to nije pitanje za nas"  :smiley33:

 

Ne planira da podnese ostavku.

O novom selektoru ce "razmisljati mesec-dva"

Demantovao sukobe medju igracima.

O neuspesima mladjih generacija - "niko nije pretplacen na uspeh".

PSD ce da presece oko izbora novog selektora.

Drzava pruza finansijsku podrsku za organizaciju OI Q turnira.

 

toetotm

 

Edited by momohyoideus
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Mi mozemo doci u situaciju da imamo problem na poziciji kljucnog igraca u timu, pleja, i ovo prvenstvo je to donekle pokazalo. Ono sto pisete za dobru bek ap poziciju u vidu Jovića to stoji, ali Jović je realno prvi plej bio na ovom sampionatu. Videcemo sta mozemo da ocekujemo u buducnosti od Micica, ali trenutno ne racunajuci Teodosica mi nemamo vrhunskog pleja poput Rubia ili Kampaca koji su napravili razliku. 

      Imajuci u vidu da ni na vidiku nema nekog ko iole obecava na toj poziciji u mladjim kategorijama, stvar je dodatno zabrinjavajuca.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Manu locked this topic
  • Don Dusko unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...