Jump to content

Kosarkaska reprezentacija Srbije


Mile1

Recommended Posts

6 minutes ago, Shonewizard said:

Evo, završilo se. Bukvalno se još nisam oporavio i pomirio sa ispadanjem u 1/4 finalu, sigurno jedan od najtežih poraza i najbolnijih momenata kada je reprezentacija u pitanju. Jebena tuga, jer se stvarno moglo više. Drago mi je što su momci vezali na kraju ove dvije pobjede, prije svega zbog njih samih, i nadam se da će možda i te pobjede (posebno protiv SAD) poslužiti da se iscijedi i neka mrvica pozitivne energije iz svega ovoga, i već sljedećeg ljeta opet napadne medalja.

 

Dosta toga je već ispisano o selektoru, iskren da budem nekih upisa me je bukvalno sramota, ali to sam samo ja, ili bolje reći to smo samo mi. Pošto se ovdje odmah dobija mjesto u timu čuvara vatre, da bih to izbjegao, odmah da kažem da je selektor u ovoj iteraciji napravio greške u više oblasti svojih zaduženja, i da je najodgovorniji za ovaj neuspjeh. Sa druge strane, ovolika količina toksičnosti, i sada, i uostalom tokom 95% njegovog boravka na poziciji selektora, je potpuno suluda i odavno je prešla granice dobrog ukusa.

 

Da krenemo sa selekcijom, i naravno neizostavnim oplakivanjem Kalinića i Nedovića. Mislim da je svakome od prvog dana potpuno jasno da je Nikola Kalinić kvalitetom i pristupom prva petorka reprezentacije i da je izostavljen iz nekošarkaških razloga. Da li je ta odluka bila lično selektorova, da li je u pitanju pritisak "sa strane" ili je možda čak i igrački kadar imao svoj uticaj, možemo samo da nagađamo, i sada u suštini i nije toliko važno. Da li bi Kalinićevo prisustvo nešto promijenilo, isto tako niko ne može da garantuje, u svakom slučaju to ide na Saletovu dušu i bez dileme je njegova odgovornost, a možda će i vrijeme tu dati neke dodatne odgovore. Sa druge strane, moje lično mišljenje da je Nedović izostavljen iz taktičkih i košarkaških razloga, i sad možemo da svi izigravamo kapetane posle bitke i da zanemarujemo da su dva sigurna putnika otpala 10ak dana pred prvenstvo (koji se u dobroj mjeri preklapaju pozicijom sa Nedovićem), ali to neće promijeniti činjenicu da je ta odluka imala svoj rezon i smisao. Na kraju, moram i da prokomentarišem mnoge komentare koji se ovih dana provlače a vezani su za Vasu Micića. Opet se vraćamo na mnoge kapetane posle bitke i ideje kako je neke stvari trebalo preduhitriti/predvidjeti ili šta već. Na prvom mjestu, degutantno je uopšte u istu ravan stavljati košarku i gubitak sa kojim se Vasa sreo, a na drugom, ako neko misli da sa Vasom nije pričano na tu temu prije prvenstva i da odlazak nije prije svega njegova odluka, ili da je neko trebao da mu kaže "E vidiš, imao si izuzetnu sezonu, ali ipak nećeš ići jer...", slobodno neka takvo govno od mišljenja zadrži za sebe. 

 

U suštini, selekcija je bila takva kakva je, krojena je povredama i selektorovim odlukama, od kojih neke definitivno nisu bile dobre, ali to je i suština selektorskog posla i sasvim je prirodno da to bude predmet kritike/pohvale, dok god se držimo objektivnih i istinitih činjenica, što ni na forumu ni u javnosti često nije slučaj. 

 

Sa taktičke strane, ova ekipa sigurno nije dostigla pun potencijal. Opet, to jeste odgovornost stručnog štaba na čelu sa selektorom, ali isto tako tu odgovornost nosi i svaki pojedinac na terenu. Došli smo u situaciju da je selektor kriv za svaki promašen zicer i svaki propust u odbrani. Ne ide to baš tako. Kriv je ako predugo ostavi Milutinova na klupi, ako nije spreman da u trenutku odreaguje sa nekim prilagođavanjem protivniku, ako ekipa psihički nije spremna da odigra meč i za mnoge druge stvari, ali ne i kada Bobi napravi faul u napadu, Gudura fintira vaduh, Lučić ne može da pogodi otvorenu trojku... Jednostavno se u svoj ovoj negativnosti izgubio osjećaj za realnost.

 

Što se igračkog kadra tiče, odjednom smo sada svi u fazonu kako nam se košarka urušava i kako nema budućnosti. Prizivaju se neka podmlađivanja i totalni reseti. Šta koji kurac? Ova reprezentacija ima minimum još jedan olimpijski ciklus u nogama gdje će biti sposobna da napda medalju i bude među glavnim favoritima, a do tada će stasati i neki novi momci, kao što je oduvijek slučaj sa košarkom kod nas.

 

Sada, kada je već jasno da je ovo kraj njegovog mandata, još mi je žalije što nisamo došli do medalje. Sale je, uz sve svoje mane i vrline, od 2014. vratio našu reprezentativnu košarku u sami vrh, donio nam (zajedno sa ekipom) 3 medalje, i navikao nas na to, da nam ovo 5. mjesto od danas predstavlja razočarenje i stvara mučninu u stomaku. Donio nam uzbuđenje i radost kakvu samo reprezentacija može da pruži. Učitavaju se sada i mnogi sukobi selektora sa igračima, loša atmosfera, već opjevana sujeta...u suštini, uglavnom laži i zlonamjerna podmetanja da bi se furala neka svoja priča i teorija. Za 6 godina, minimalni broj otkaza igrača, bezbroj isticanja pojedinaca da je reprezentacija kao porodica i da se uspjesi upravo temelje na tom zajedništvu. Ostaje žal, što iz ovog perioda nemamo i najsjajniju medalju, ali siguran sam da će svako ko želi realno da sagleda stvari, ovaj ciklus reprezentacije pamtiti po mnogo radosti i loženja, prošaranih sporadičnom tugom, ali apsolutno u svakom trenutku ispunjen ponosom. Selektore hvala, i sve najbolje u daljoj karijeri. ❤️


 


 

 

Duda izgradio temelje, Sale posledio več izgrađen sistem. 

 

Realno. :yawn2:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Kronostime said:

Da predupredim onaj predlog sa 21. mestom na reprezentativnom nivou..

:default_coffee:

 

Isto ti se vata...zulja tebe Radonja isto koliko i te druge zulja Dule...😁 U svakom slucaju i jedno i drugo nije realno...ne moze stranac na klupu Srbije...😁

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, McLeod said:

Eto zavrsi se i ovo mucenje. Izgubismo dve utakmice, obe od finalista, znaci nije bilo tako lose, a?

 

Steta bi bilo da se ova prevara od trenera na konto toga zadrzi na klupi, mada deluje da je srecom tikva pukla i da ga vise necemo gledati.

 

Sa novim selektorom (za razliku od mnogih, mislim da nije preterano bitno ko ce to biti), da se skupe svi, dogovore medju sobom da sve sto imaju jedni protiv drugih ostave po strani i da igraju jebenu kosarku, pa da napadnemo na OI muski.

 

Jer bez te sinergije igraca i bez najjaceg tima, ko god da je selektor, mi nemamo sta da trazimo.

 

sounds like a plan, opste je poznato da dogovor kucu gradi

ako upali na basketu mogli bi taj princip da primenimo na nivou drzave, nije bitno ko je vlast, lepo se svi dogovorimo da budemo normalna zemlja i da udjemo u EU recimo

 

 

  • Like 6
  • Ha-ha 9
Link to comment
Share on other sites

Сале захвалио Ђиласу.

 

Нисам сад способан да пишем нешто специјално. Браво за момке што су са 2 победе завршили, показали су карактер. 

Боги је био преспреман.

 

Имамо доста проблема али имамо врхунску основу.

 

Идемо даље, моја прва жеља је да селектор буде неко ко ће одржати култ репрезентације и осечај у стомаку кад се иста и помене, а не кад игра.

 

Сале хвала и скокнућу до Болоње да гледам неку текму:)

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Jedan Milutinov je razlika od razigravanja za plasman do borbe za medalju bio, bukvalno su trebali po 25+ minuta da igraju sa Jokicem, sto na pet sto na cetiri kombinovano, ono sto mi nije bilo jasno je da posle onog lomatanja po Kopaoniku oni su izgledali, ili barem par njih kao da nisu iz pecenjara izlazili

Link to comment
Share on other sites

Budući da se rastajemo od selektora, vreme je za ad hok rekapitulaciju.

 

Đorđević je, predvodeći nacionalni tim, uzeo tri srebra na sva tri najveća reprezentativna takmičenja (OI, SP i EP), što ga u ovom veku čini uspešnijim od Moke Slavnića, Duška Vujoševića i Dragana Šakote, kao i od Željka Obradovića i Dušana Ivkovića u njihovim drugim selektorskim mandatima.

 

I kako to obično biva, njegovi protivnici pokušaće da dezavuišu rezultate koje je napravio čitavim spektrom stigme koju će mu nakačiti na leđa, mereći kakav je igrački kadar imao i u kakvim uslovima je radio, koga je zvao a koga nije i da li je lepši bez kose ili sa njom, što će ipak biti manje važno od činjenica. A one kažu da je u 21. veku samo Pešić dobacio dalje od Đorđevića.

 

Možda je i najvažnije to što je, kao nekada zaslužni as, založio svoje ime i uložio vlastitu harizmu kako bi vratio kult reprezentacije na velika vrata...

 

Pa kad je već tako, pošteno je pružiti mu ruku i zahvaliti se na svemu što je učinio za našu košarku, i kao reprezentativac i kao selektor. 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 25
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, ZiS said:

 

Isto ti se vata...zulja tebe Radonja isto koliko i te druge zulja Dule...😁 U svakom slucaju i jedno i drugo nije realno...ne moze stranac na klupu Srbije...😁

I Kokoskov je polustranac ima dvojno drzavljanstvo... 😄

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Shonewizard said:

Na kraju, moram i da prokomentarišem mnoge komentare koji se ovih dana provlače a vezani su za Vasu Micića. Opet se vraćamo na mnoge kapetane posle bitke i ideje kako je neke stvari trebalo preduhitriti/predvidjeti ili šta već. Na prvom mjestu, degutantno je uopšte u istu ravan stavljati košarku i gubitak sa kojim se Vasa sreo, a na drugom, ako neko misli da sa Vasom nije pričano na tu temu prije prvenstva i da odlazak nije prije svega njegova odluka, ili da je neko trebao da mu kaže "E vidiš, imao si izuzetnu sezonu, ali ipak nećeš ići jer...", slobodno neka takvo govno od mišljenja zadrži za sebe. 

 

Ja mislim da je selektor trebao da mu kaze bas to. Imao si izuzetnu sezonu i neces ici ma koliko ti mislio da si u spreman jer...

 

Zasto? Zato sto to nije jeftina patetika nego ozbiljna stvar a i samo prvenstvo je pokazalo da bi to bila dobra odluka iz vise razloga. 

 

Sto se "govneta od misljenja" tice, meni je npr ovo tvoje razmisljanje (igram za tim uprkos svemu i reprezentacija iznad svega) mnogo blize toj kvalifikaciji, ali ti opet necu reci da ga zadrzis za sebe. 

  • Like 3
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Da predupredim onaj predlog sa 21. mestom na reprezentativnom nivou..

default_coffee.gif

koja je tacno fora sa 21. mestom?

prilicno je neumesno s obzirom da je radonja u vise navrata brisao patos sa saletom...skariolo stajl

ne kazem da je radonja pravo resenje, samo da ne zasluzuje tako potcenjivacki stav, baziran ni na cemu drugom sem prizemnom klubastvu

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Just now, Swift Pancakez said:


koja je tacno fora sa 21. mestom?
prilicno je neumesno s obzirom da je radonja u vise navrata brisao patos sa saletom...skariolo stajl
ne kazem da je radonja pravi resenje, samo da ne zasluzuje tako potcenjivacki stav, baziran ni na cemu drugom sem prizemnom klubastvu

Reprezentativni ucinak...:default_coffee:

Link to comment
Share on other sites

Ja nisam nezadovoljan rezultatima Đorđevića.
Bilo bi glupo, pet takmičenja, tri medalje, uz jedno četvrto i jedno peto mesto. Uvek smo bili tu, pri vrhu. Držao je konce, nije bilo raspada svlačionice posle poraza.

Da je moglo bolje da, da mu je radio ego jeste.

U svakom slučaju, hvala lepo.

Nadam se Kokoškovu, mislim da Željko i Kari nemaju motiv više a ostali kandidati nemaju pedigre da vode ekipu koju trenutno imamo.

Videćemo..nismo se raspali, tu smo pri vrhu i dalje.

Kafanski patriota iz fotelje se preselio na kauč

Link to comment
Share on other sites

  • Manu locked this topic
  • Don Dusko unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...