Jump to content

Kosarkaska reprezentacija Srbije


Mile1

Recommended Posts

13 minutes ago, 34Barkley said:

Svašta se može staviti Saletu na dušu u vezi vođenja ekipe na SP ali priča da je umarao glavne igrače prtiv slabih protivnika je wtf.

Napisao sam iznad da Bogdan za tih 20 minuta ima veoma veliku potrosnju, tako da ne mozes da gledas njegovo vreme provedeno na tereno kroz ciste brojke, vec i kroz ono sto radi dok je tu. Btw, vec je odmaran na pripremama jednom zbog umora.

E sad, ovo nije direktno zamerka njemu zbog minutaze, vec zbog opet sastava rostera. Bogdanova potrosnja je direktno uzrokovana time sto apsolutno se cela spoljna linija nada da ce on da uzme loptu i pogodi svaki sut dok oni gluvare i samo predaju loptu prvom do sebe. Tako da je fakat da je Bogdan morao da presedi minimum jednu utakmicu, sto zbog sebe, sto zbog ostatka rostera da cisto skontaju da nema uvek Bogdana da im poradja poene.

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Nije mi bila namera da prethodni post bude preglomazan, pa sam izostavio deo vezan za šut za tri poena za koji sam mislio da se podrazumeva...

 

Ali pošto vidim da se ipak ne podrazumeva, to jest da se pojedine činjenice zaboravljaju, prenebegavaju ili jednostavno ne znaju, podsetio bih da u svim relevantnim košarkaškim takmičenjima, dakle ligama i turnirima ovakvog tipa, najbolje odbrane zadržavaju šut za tri poena na oko 30 odsto. Što, prevedeno za one koji su imali manju ocenu iz matematike (gde ubrajam i moju malenkosti), znači da čak i najbolje odbrane protiv vanjskog šuta, prosečno primaju trojku posred čela iz svakog trećeg pokušaja.

 

S druge strane, činjenično stanje objašnjava nam da je aktuelni napadački majndset doveo do toga da imamo pojedince koji šutiraju za tri poena sa preciznošču od skoro 50 odsto tokom ligaških takmičenja (kakav je slučaj, recimo, sa Harisom iz Bruklina), a da je onih koji prebace 40 odsto tokom sezone toliko da je besmisleno navođenje njihovih imena, pošto bismo ih ređali letnji dan do podne. Takođe, pored igrača koji su na oko 40 odsto šuta  za tri poena ili preko toga, postoje i timovi koji trojke ubacuju četiri od deset, pa i nešto preko toga...

 

S tim u vezi, oni koji poznaju osnovnu logiku i strategiju odbrana znaju da je šut za tri poena protivnika nešto sa čim se skoro uvek kalkuliše. Jednostavno, pikiraju se igrači za koje se pretpostavlja da će pogađati u manjem procentu (to jest - neče pogađati), pa im se ostavlja prostor, ide ispod bloka i nudi širina na strani od lopte, dok se u nekim slučajevima ekipe odluče da i potpuno skupe dole igrajući na perimetru agresivnije samo na jednog igrača. U našem slučaju, zatvoren je bio Bogdanović, dok su Lučić i Jović, primera radi, imali potpuno otvorene poglede na koš i protiv Španije i protiv Argentine... Da bi, zbirno gledano, dali - ništa.

 

Dok je, s druge strane, Virdoza, kome se takođe dozvoljavalo da vidi koš jer je do četvrtfinala šutirao preskromnih dvadesetak posto za tri, ubio trojkama  boga u nama.

 

Uz to je ordinarna činjenica da Amerikanci danas nisu ležali, sve podbočeni laktom na parketu, dok su dobijali one silne trojke. Naprotiv, ko ih je gledao protiv Grčke mogao je da vidi istu ili sličnu odbranu, pa su i Slukas, i Papapetru, i Tanasis, i Printezis, i Kalates, i Papanikolau opalili sličan broj trojki protiv SAD kao mi danas, iz sličnih pozicija (više i manje otvorenih)... Ali su ih dali svega sedam, uz mizernih 25 odsto uspešnosti. pa su glatko izgubili. 

 

Ni Francuzi nisu ležali protiv Australijanaca, pa su u veoma bitnom meču takođe popušili 15 trojki, uz skoro 48 odsto uspešnih šuteva Ozija... Pa ne, najbolje da su i oni ležali, puštajući Milsa da sipa kao iz kofe.

 

Ali, što zna svako ko je igrao košarku, protiv dobrog šuta - nema odbrane. Kad ti neko šutne šest od šest, kao mi danas protiv SAD, pa trojke isevaju oni koji su imali čitavih nula na celom turniru (čitaj: Lučić), možeš da dubiš naopačke ili da voziš monocikl žonglirajući sa pomorandžama...

 

 

Džabe.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, mmajstor said:

Evo sta kaze Gardijan (citaju forum mame mi):

 

"Treba priznati i da je Greg Popovič tokom karijere igrao po drugačijim pravilima u odnosu na NBA pravila. Možda je on najbolji trener u istoriji NBA, ali i dalje postoje stvari koje je trebalo izučiti", navodi se."

Mogao bi umesto što troluješ reprezentativnu temu sa Popom i prepucavanjem sa dekkardom, da nam daš svoje rezime Saletovog vodjenja ekipe, sa posebnim osvrtom na jedine dve ozbiljne utakmice koje smo igrali, protiv Španije i Argentine. Mislim da smo posle mesec dana odbrane Saleta i pravdanja svakog njegovog poteza, zaslužili da čujemo tu analizu. 

Živ nisam da čujem šta je pošlo po zlu i da li ima i njegove krivice za ovaj neuspeh osim krivice igrača kako si juče pokušavao slikovito da predstaviš sa Nemanja Bleijica i sličnim postovima.

  • Like 8
  • Thanks 9
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Stondisha said:

 

Ovo je poenta svega, jer u proseku ima 27 minuta što je donja granica raubovanja, tako nešto igra i u NBA. 

 

Kao što rekoh ima SĐ   da objasni svašta nešto kad prvenstvo se završi u nedelju. Da sednu on i Danilović zajedno i da objasne šta se tu sve izdešavalo, s Milutinovim, sa Nedom i Kalinom, sa Gudurom i Bjelicom... zašto smo izgledali onako Birčevićevski u obe do or die utakmice, još gore što smo na prvom ozbiljnom protivniku (Italiji) krenuli da štucamo, a onda Španija i Argentina.

 

Pobedu nad USA nećemo razmatrati iako je vredna, ali u suštini nebitna. Čak mi je so na ranu kad vidim onaj 32:7 rezultat.

Neka, ne moraju :)

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, mare80 said:

Danilovic bi bar mogao da prokomentarise i potop mladjih kategorija...

Nije da cemo se za par godina pretvoriti u kosarkasku Moldaviju,ali da je sramota,sramota je....

Danilovic tesko da oseca moralnu obavezu da bilo kome bilo sta objasni...covek je alkos, a njegov doprinos nasoj kosarci se zavrsio onog trenutka kad je poslednji put skinuo dres reprezentacije....od tada doprinosi zutim stranama i crnim hronikama...na zalost takav lik je na celu nase kosarkaske organizacije

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, dulematic said:

Mogao bi umesto što troluješ reprezentativnu temu sa Popom i prepucavanjem sa dekkardom, da nam daš svoje rezime Saletovog vodjenja ekipe, sa posebnim osvrtom na jedine dve ozbiljne utakmice koje smo igrali, protiv Španije i Argentine. 

 

Ko se majke ti prepucava... vidis da me covek stalno citira sa glupostima tipa Suzana ili Vucic, mozda sam mu odgovorio samo par puta posto se dozvoljava ovo podlo podmetanje politike u ovu pricu. 

 

Sto se tice ovoga sto si pitao, ne mogu da potpuno budem siguran sta se tacno desilo i koji su uzroci. Ono sto smo mi videli izgledalo je jako lose. Mi ovako nikada nismo igrali sve do EP prosle godine. Tada sam mislio da smo se odlucili na solazu Bogdana zbog velikog broja otkaza ali ispostavilo se da smo tako i nastavili. Nas je oduvek krasila jaka odbrana u kljucim mecevima, ali je na 2 pomenuta meca ona potpuno zakazala. Da li je to zbog greske u selekciji, manjka vremena da se ona uigra, pada koncentracije usled one letargije protiv angola i portorika, ili mozda delimicnog pada atmosfere u timu - ne znam i ne mogu da budem siguran. U napadu smo do proslog EP uvek ravnomerno rasporedjivali ucinak igraca i minutazu tako da protivnik nikad nije znao odakle mu preti opasnost, a mi smo bili dosta otporniji na povrede nekog od igraca, jer nismo zavisili od nijednog. To se sada promenilo sa Bogdanovicem i delimicno Jokicem gde nas naoad bukvalno zavisi od njih. 

 

S obzirom da sam delimicno pratio na mute sa posla, ne mogu da kazem kakve su nam bile izmene, ali ne verujem da je to presudno uticalo. Cak mi je i Djordjevic delovao prilicno neenergicno u pojedinim momentima sto uopste nije karakteristicno za njega. Da li je uopste napravio neku tehnicku da razdrma igrace i sudije? On je vec petu godinu na ovom mestu pa je mozda doslo i do zasicenja, posto se energetski i motivaciono takodje veoma "dao" i u onoj prici sa Virtusom. Mozda je zafalilo novih prica, pa kad pokusas da motivises ekipu na staru pricu to nema isti efekat kao sto je imalo proslog puta. Ova prica je trajala sve dok postoji vera igraca u tim... ako se ona izgubi ode sve u propast. Mozda je doslo vreme da se ta energija resetuje, ali opet ne sa bilo kim. Vec sam spomenuo koje ime bi mi bilo pravi potez za naslednika, ali ako ne budemo nasli pravo resenje, mozda bi bilo najbolje nastaviti sa Saletom dok se takva opcija ne otvori. 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Nek grmi jako said:

Nije mi bila namera da prethodni post bude preglomazan, pa sam izostavio deo vezan za šut za tri poena za koji sam mislio da se podrazumeva...

 

Ali pošto vidim da se ipak ne podrazumeva, to jest da se pojedine činjenice zaboravljaju, prenebegavaju ili jednostavno ne znaju, podsetio bih da u svim relevantnim košarkaškim takmičenjima, dakle ligama i turnirima ovakvog tipa, najbolje odbrane zadržavaju šut za tri poena na oko 30 odsto. Što, prevedeno za one koji su imali manju ocenu iz matematike (gde ubrajam i moju malenkosti), znači da čak i najbolje odbrane protiv vanjskog šuta, prosečno primaju trojku posred čela iz svakog trećeg pokušaja.

 

S druge strane, činjenično stanje objašnjava nam da je aktuelni napadački majndset doveo do toga da imamo pojedince koji šutiraju za tri poena sa preciznošču od skoro 50 odsto tokom ligaških takmičenja (kakav je slučaj, recimo, sa Harisom iz Bruklina), a da je onih koji prebace 40 odsto tokom sezone toliko da je besmisleno navođenje njihovih imena, pošto bismo ih ređali letnji dan do podne. Takođe, pored igrača koji su na oko 40 odsto šuta  za tri poena ili preko toga, postoje i timovi koji trojke ubacuju četiri od deset, pa i nešto preko toga...

 

S tim u vezi, oni koji poznaju osnovnu logiku i strategiju odbrana znaju da je šut za tri poena protivnika nešto sa čim se skoro uvek kalkuliše. Jednostavno, pikiraju se igrači za koje se pretpostavlja da će pogađati u manjem procentu (to jest - neče pogađati), pa im se ostavlja prostor, ide ispod bloka i nudi širina na strani od lopte, dok se u nekim slučajevima ekipe odluče da i potpuno skupe dole igrajući na perimetru agresivnije samo na jednog igrača. U našem slučaju, zatvoren je bio Bogdanović, dok su Lučić i Jović, primera radi, imali potpuno otvorene poglede na koš i protiv Španije i protiv Argentine... Da bi, zbirno gledano, dali - ništa.

 

Dok je, s druge strane, Virdoza, kome se takođe dozvoljavalo da vidi koš jer je do četvrtfinala šutirao preskromnih dvadesetak posto za tri, ubio trojkama  boga u nama.

 

Uz to je ordinarna činjenica da Amerikanci danas nisu ležali, sve podbočeni laktom na parketu, dok su dobijali one silne trojke. Naprotiv, ko ih je gledao protiv Grčke mogao je da vidi istu ili sličnu odbranu, pa su i Slukas, i Papapetru, i Tanasis, i Printezis, i Kalates, i Papanikolau opalili sličan broj trojki protiv SAD kao mi danas, iz sličnih pozicija (više i manje otvorenih)... Ali su ih dali svega sedam, uz mizernih 25 odsto uspešnosti. pa su glatko izgubili. 

 

Ni Francuzi nisu ležali protiv Australijanaca, pa su u veoma bitnom meču takođe popušili 15 trojki, uz skoro 48 odsto uspešnih šuteva Ozija... Pa ne, najbolje da su i oni ležali, puštajući Milsa da sipa kao iz kofe.

 

Ali, što zna svako ko je igrao košarku, protiv dobrog šuta - nema odbrane. Kad ti neko šutne šest od šest, kao mi danas protiv SAD, pa trojke isevaju oni koji su imali čitavih nula na celom turniru (čitaj: Lučić), možeš da dubiš naopačke ili da voziš monocikl žonglirajući sa pomorandžama...

 

 

Džabe.

pa nije bas da je sve tako prosto. jedno je kad sutiras u revijalnoj utakmici a drugo na ispadanje. jedno je kad sutiras recimo na +10 opusteno a drugo u egal zavrsnici. jedno je kad moras da prolijes kofe znoja da se otvoris do suta probijajuci se kroz blokove i povlacenja protivnika a drugo kad se dosetkas do linije laganini ili se cuvari zbune i puste ti otvoreni sut. jedno je kad moras da izdriblas cuvara i pogodis iz trka a drugo kad su ti noge postavljene i kad si pripremljen za sut. jedno je kad znas ako promasis da ce ti saigraci pokupiti ofanzivni skok a ne biti kaznjen brzom tranzicijom na drugoj strani...

ne sporim jedno da je sut za za 3p veoma vazno oruzje u modernoj kosarci, mozda i jedno od najbitnijih ali kako i doci do dobre pozicije i kako ga braniti i ne toliko jednostavno kao sto ti se mozda precenjujuci faktor srece cini iako fortuna ima uticaja svugde a narocito u sportu.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, BojanaCZV said:

ja I dalje ne verujem da se ovde ozbiljno razmatra da se utakmica dobija tako sto trener namerno pravi tehnicku ne bi li razdrmao igrace I sudije I to na takmicenju kao sto je SP.

Mnogo toga sto se ovde razmatra je za nevericu. 😉

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, BojanaCZV said:

ja I dalje ne verujem da se ovde ozbiljno razmatra da se utakmica dobija tako sto trener namerno pravi tehnicku ne bi li razdrmao igrace I sudije I to na takmicenju kao sto je SP.

 

Ne dobija se tako utakmica, nego se tako utice na energiju igraca i kriterijum sudjenja. Hiljadu puta vidjena praksa od gotovo svih trenera. 

 

Uzlet nasih razaloscenih kosarkasa 2014e godine pocinje nakon tehnicke greske Djordjevica u ligaskom delu meca protiv Spanije kojeg smo izgubili. Nakon tog meca to je bila neka druga energija koja je trajala evo sve do ovog SP. Ko i dalje ne veruje, moze da poslusa svedocenja direktnih ucesnika u tom mecu. 

 

 

Edited by mmajstor
Link to comment
Share on other sites

Riviera,

 

generalno smo se usaglasili za šut za tri poena, s tim da uopšte nisam pomenuo sreću kao pojam, već činjenicu da neko šibne trojku kad treba, a neko - ne.

 

Danas je Haris odmah na startu opalio u prvi obruč sam kao duh iz ćoška, a obično takve šuteve pogađa i nogom ako treba, dok je Lučić (koji je, kao u Maratoncima kad Lakija pitaju da li je na svadbi pogodio vazduh, do danas mahom pogađao ozonski omotač) ispogađao sve što je stigao. I naravno da nismo mogli da izgubimo kad smo im stavili 15 trojki iz skoro 50 odsto šuta...

 

S druge strane, da li su polufinalisti došli do borbe za medalje zato što, između ostalog, igraju i dobru odbranu? Lakonski bismo rekli da jesu, ali kako onda objasniti da je Francuska, dakle polufinalista, takođe primila 15 trojki od Australije, uz takođe ogroman procenat  uspešnosti Ozija iza linije za tri poena? I to u utakmici koja nije bila revijalna, već je odlučivala ko ide na SAD u 1/4... I koju su izgubili...

 

Jednostavno, igrali su odbranu koju igraju na celom turniru, rizikujući u setovima u kojima uvek rizikuju i ostavljajući prostor na jednom mestu, da bi rivala totalno zatvorili na drugom. Ali su protivnici, dakle Australijanci u predmetnom slučaju, tada pogodili ono što niko drugi nije pogodio protiv Francuza na čitavom turniru (a treba pogledati i u statse da bi se videlo kad su Francuzi poslednji put uopšte primili 15 trojki na velikom takmičenju). 

 

I sad će neko da kaže: koje su kesetine ti Francuzi, Australijanci ih razvalili šutem a ovi nisu ni prstom mrdnuli da ih spreče... Ili za Amerikance... Stvarno, koji bednici, gube 22 razlike u prvoj četvrtini...

 

Ali nije baš tako.

 

 

 

 

 

 

Edited by Nek grmi jako
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

e ali ovo mi je najveci hit od Saloa :classic_laugh:

 

Quote

Na tržištu nekretnina moto je ‘lokacija, lokacija, lokacija’, a u košarci ‘bekovi, bekovi, bekovi’, uz svo poštovanje visokim igračima.

 

on ocigledno kao bivsi bek smatra da su svi nebekovi neka niza basket rasa koja na tekmi treba da se smuca okolo i da se trudi da puno ne smeta bekovima, a jos se ne stidi da to javno obelodani

sto je jos tuznije, tako nam je izgledao gameplan, bez ikakve tendencije da se malo radi za visoke, da se istaknu njihove vrline i sakriju mane, iako je poveo cak 4 centra, valjda je bio u fazonu ma svi ti nebekovi su isti, sta tu ima veze je li pf ili c, a imao je jednu od top 3 petice na svetu

 

sreca da je Bogdan odigrao strasan turnir, to je jedina pozitivna stvar po kojoj cu pamtiti ovo prvenstvo, inace bi stvari izgledale jos grozomornije

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, mare80 said:

Danilovic bi bar mogao da prokomentarise i potop mladjih kategorija...

Nije da cemo se za par godina pretvoriti u kosarkasku Moldaviju,ali da je sramota,sramota je....

 

Ko u ovoj zemlji preuzima odgovornost za neuspeh... a Danilovic je vec pokazao da nema nikakav obraz

 

Mene brinu te mladje kategorije... mala smo zemlja, imamo malu bazu igraca, da ne spominjem ekonomske-politicke faktore, 4 kluba, od toga 2 drzavna-mafijaska, jednu filijalu i jedan privatni klub. Dakle, svaki mladi igrac je bitan, kao i da se proizvode igraci... inace cemo za 5-10-15 godina na nivo Ceske i Poljske... a posle nema nazad pored svih ovih stvari koje sam spomenuo na pocetku

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, mmajstor said:

Kad god 1 igrac odigra ovako dominantno turnir to se vrlo cesto odrazi na slabiji timski rezultat. 

Mislim da smo mi pre svega podbacili zbog očajne odbrane, pre nego zbog napada,

Škripalo je i u napadu, da se razumemo, često su birana pogrešna rešenja, bežalo se od odgovornosti ali odbrana nikad nije bila ovako tragično loša, strana pomoći nepostojeća.

  • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Just now, dulematic said:

Mislim da smo mi pre svega podbacili zbog očajne odbrane, pre nego zbog napada,

Škripalo je i u napadu, da se razumemo, često su birana pogrešna rešenja, bežalo se od odgovornosti ali odbrana nikad nije bila ovako tragično loša, strana pomoći nepostojeća.

 

Slazem se. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Evo gledam snimak, ovaj uvodni Djordjevicev govor, igraci su bili mnogo fokusiraniji nego protiv Argentine.

 

Stvarno i dalje ne znam sta se tad desilo, kao da su upali u crnu rupu na tom mecu...Ja mislim da su oni tek sad svesni da su mogli jako i do samog kraja...Dal ih je taj pritisak slomio, ali jbg, i sami su ga sebi nametnuli...Da li ih je tako sasekla Vasina licna tragedija...Ja stvarno ne znam...

Link to comment
Share on other sites

  • Manu locked this topic
  • Don Dusko unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...