Jump to content

ABA liga 2022/2023 - Poslednja ex-Yu sezona?


Kooineeperk

Recommended Posts

image.png.6428b320e6226112875e7b57fe6d6f45.png

 

Ovo ce biti 21. sezona regionalnog takmicenja, koje se nekako jos uvek drzi i ne raspada. Da li ce tako biti i dalje, sa sve glasnijim izjavama da klubovi iz Hrvatske treba da istupe iz ove lige, videcemo mozda vec na kraju ove sezone. Mozda gledamo ABA ligu poslednji put u pravom ex-Yu sastavu, mada je pitanje da li ce je uopste i biti ako hrvatski klubovi izadju. 

 

I ove sezone gledacemo 14 klubova. Po kvalitetu nekih - to je verovatno i previse. Tako da nema nikakvog smisla dalje prosirivati i produzavati sezonu. 

 

image.png.531ac968f1bf23988b55f85739fe38c1.png

 

image.png.7540870c7dbb425bd7c6ceda54bc62c2.png

 

 

image.png.17c154435e172b8e199deae37ed58bc8.png  image.png.7a797da6ba41419b5ccc774bf398446a.png  image.png.36b960e52fc71ea958df259599c30253.png

Kad smo vec kod klubova iz Hrvatske - Cibona je u teskoj situaciji, bukvalno je na aparatima, ali je uspela nekako da osvoji domacu titulu pa i kup nesto ranije. Split i Zadar nisu u mnogo boljoj finansijskoj situaciji ali nisu tesku situaciju zagrepcana iskoristili da se domognu trofeja (kao recimo prosle godine kada su ova dva kluba igrali finale domace lige u kojoj je Zadar odneo pobedu). Tesko da ce bilo koji od ova tri tima igrati bitniju ulogu u narednoj sezoni, te medju njima trazimo kandidata za ispadanje. Ako se Cibona ne oporavi, to ce tradicionalno biti Split. 

 

 

image.png.1c1379fde8b331a8dc50097369a1437a.png

Klubovi iz Slovenije su spali na jedan hibridni klub - Cedevita Olimpiju. Krka je ispala iz lige, reklo bi se "konacno", mada ostace zal za fiskulturnom salom Leon Stukelj (zapravo nece). Jedan klub je prava mera za Sloveniju jer su nakon raspada Koper-a tokom sezone 20/21. cini se skroz izgubili polet koji je slovenackoj kosarci donela evropska titula 2017. 

 

 

image.png.d5d2dd776da712666557e3ad98755c47.png

Iz BiH cemo standardno imati Igokea-u koja sada ima kontinuitet rada i sa Bajicem je uvek neugodan protivnik. Videcemo sa kakvim sastavom ce uci u sezonu ali svakako ce jak protivnik svakoj ekipi, pogotovo kod kuce. 

 

 

image.png.68fde34b2c074d6c3200cd845758e74f.png   image.png.eae71cb3ffce3bae08dee8d83873116a.png   image.png.2a9b1352fa80a7690e00a33e741ea885.png

Crnu Goru ce predstavljati, pored standardnih Buducnosti i Mornara, jos i proslogodisnji debitant SC Derby, prakticno razvojna ekipa Buducnosti, i koji se dosta dobro pokazao prethodne sezone, cak iznenadjujuce dobro. Zauzeli su 7. mesto i tako pretekli i lokalnog konkurenta Mornar koji nije uspeo da ponovi uspeh od prosle sezone (P3 u sezoni 20/21.) i sada vec ucestalo igra toplo-hladno, iz sezone u sezonu. S druge strane KK Buducnost je uvek konkurent za dobar plasman i nadamo se da ce tako biti i ove sezone. Bez njih i Cedevita Olimpije, liga bi se svela samo na Zvezdu i Partizan. 

 

 

image.png.9be845ddf1c16b25115ad35813ba0114.png   image.png.e2d2c8e1ba2c79b6c5c268ac0e7957dd.png   image.png.a34eaf9d31dbb3a23057aaf0fb770ac0.png   image.png.566713d182cb3564a357b9bbe50f574c.png   image.png.a33809b9f05297cc769ac7ad28ea3ecd.png

Kad smo vec kod klubova iz Srbije, i ove godine ce ih biti (samo) 5 iako je Zlatibor zasluzio da igra ABA ligu nakon osvajanja ABA2 titule. Zbog suludog ogranicenja o broju klubova iz jedne zemlje, nece imati pravo nastupa (osim ako se ne desi nesto neocekivano pa dodje do prosirenja lige ili ako eventualno Cibona ne moze da ucestvuje pa Zlatibor zauzme njihovo mesto). Osim toga, klubovi iz Srbije su u sada vec standardnoj postavci Borac-FMP-Mega-Partizan-Zvezda. Borac koji se ni jednom nije obrukao od kada je u ABA2 i ove dve sezone u ABA1. Super bi bilo da tako i nastave. FMP nastavlja rad sa sadasnjim trenerom Stefanovicem i pravi kombinaciju mladih i iskusnih igraca sto moze da donese i zapazen rezultat ali i finansijski benefit ekipi. Steta je sto nisu zadrzali ili unovcili Jones-a koji je bio jedan od ponajboljih igraca prethodne sezone u celoj ligi. Od ove sezone ce igrati i evropsko takmicenje (pokusace da se kvalifikuju za FIBA LS) sto je pohvalno ukoliko u tome i uspeju i priliku dobiju i neki mladi igraci. Mega je standardno tu da bude Miskov poligon za mlade igrace i opstaje u ligi, sto sa lakocom cini. Ostaju jos da se pomenu i veciti rivali, Partizan i Zvezda, medju kojima cemo traziti sampiona. Partizan je usao u drugu godinu svog zacrtanog trogodisnjeg ObraEffect ciklusa i ocekivalo se da vec u prvoj to da rezultate ali se pitala i Zvezda na celu sa Dejanom Radonjicem. Kako sada stvari stoje, Radonjic nece nastaviti ovu pricu, uz jos par igraca, te se uloga favorita prebacuje na Partizan koji ce ove godine zajedno sa Zvezdom igrati i Evroligu. Bice zanimljivo videti obe ekipe kako igraju ABA kolo u nedelji sa duplim EL programom. 

 

 

image.png.27b12fcc9f25e97082810bbf1663f54b.png

Od ove godine Makedonija ima povratnika u ABA1 ligu a to je vicesampion ABA2 lige, ekipa MZT Skopje, nekada redovni ucesnik ABA1 lige. Videcemo u kom sastavu ce igrati jer je razlika izmedju ABA1 i ABA2 ne tako mala. Svakako lepo je imati opet full ex-Yu ligu, kao sto rekoh na pocetku, mozda i poslednji put da ovako nesto gledamo.

 

 

 

Sto se formata tice, videcemo kakve su propozicije - jos nisu izasle kao zvanicni dokument, ali ocekujem da ce biti zadrzan postojeci format gde 6 ekipa ide u play-off. To je nesto sto mozda i ne pogoduje ekipama koje osvoje prva dva mesta, mada ako su to Partizan i Zvezda, u to vreme ce verovatno igrati utakmice EL, pa nece biti hladjenja. Ali je svakako zanimljivije jer se ekipe iz donjeg doma duze bore da dodju do nekog zapazenijeg rezultata odnosno play-off-a a tamo je sve moguce. I Mega je jedne sezone igrala finale. 

 

 

Uzivajmo u kvalitetnoj kosarci, bez prekida utakmica, huligana i igranki van terena. 
Pa neka pobedi zaista najbolji. Posteno.

 

Edited by Kooineeperk
  • Like 16
Link to comment
Share on other sites

  • Kooineeperk changed the title to ABA liga 2022/2023 - Poslednja ex-Yu sezona?

Pa bice nikad bolja u smislu da cemo imati gomilu timova koji igraju evropska takmicenja i ponovo 2 kluba koji igraju EL. 

Ali da li ce to doneti nesto veci kvalitet - cisto sumnjam. 

 

Zvezda i Partizan - EL

Buducnost i Cedevita Olimpija - EC

Igokea i FMP (kvalifikacije) - FIBA LS

 

Steta sto i Mornar ne igra opet LS, a i Split je jednom probao da se kvalifikuje ali nisu uspeli.

Link to comment
Share on other sites

Danko Brankovic u Bajernu,

 

Gnjidic vrv Cedevita i Matkovic (NBA),

 

Prkacin mozda neki Evrokup ili Euroleague

 

Nakic isto odlican

 

Rudan i Jelavic bice glavni u Megi iducih godina

 

 

 

Oni imaju mlade igrace,a mi se njima smejemo,gde su mladi srpski igraci....

Edited by vlaDixXx
Link to comment
Share on other sites

Cedoli radi dobar posao vec neko vreme, konacno primenili ono sto je svaki navijac u ABA smatrao neophodnim - napravili su domacu okosnicu tima.

Alibegovic je odlicno pojacanje za svaku EK ekipu, kao i podcenjeni Popovic, mada ostaje da se vidi kako misle da nadoknade Blazica, za njih je to gubitak u rangu Pantera ili Kalinica kod Partizana i Zvezde.

Bice oni ozbiljan konkurent i ove sezone, sto se ne moze reci za Buducnost koja je u kanalu (ne mogu reci da mi je krivo).

 

Mornar kao i uvek, moze od 3. do 13. mesta, zavisi kako im se poklopi hemija u ekipi, Igokea kao i Cedoli ima neki kontinuitet i mogu da napadnu plejof.

 

FMP pravi finu ekipu i bice ovo stepenik vise za Stefanovica, verovatno najboljeg trenera prolse sezone. Videcemo kako ce se nositi sa iskusnijim igracima u svojoj ekipi, bice tu i superstar dobrog srca - Djenka. Radujem se sto ce biti i izazova u Evropi.

 

Kada Zvezda bude ozvanicila trenera moci cemo da pricamo o njihovim dometima, jasno je da ce biti u vrhu favorita. Medjutim, trenutno bi se reklo da je prvi favorit Partizan koji je zadrzao trenera i sve igrace koje je zeleo, zatim Cedoli koja je uradila isto to minus Jaka, pa tek ona Zvezda. Od izbora trenera Buducnosti videce se kojem krugu ekipa oni pripadaju, trenutno vise naginju krugu Igokea-FMP-Mornar.

 

Hrvati ko Hrvati, tu su da drmaju saopstenjima i daju svoj skroman doprinos vec losoj atmosferi u ligi. U sportskom smislu, njihov rezultat ce biti malo veci od nista.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Quote

Odmor uveliko traje u taboru Igokee, ali bez obzira na to pomalo se razmišlja o idućoj sezoni, kao i koracima koje treba preduzeti da bi ekipa ostala u vrhu regionalne ABA lige.

 

Trener Dragan Bajić i sportski direktor Vuk Radivojević, iako su na odmoru, u stalnoj su komunikaciji u vezi sa idućim potezima pa se naredne sedmice mogu očekivati i konkretni potezi. Bajić već ima neke zamisli u vezi sa novim timom, dok će iz prošlosezonskog ostati veliki broj igrača, odnosno okosnica.

 

“Sezona je završena i arhivirana, tako da smo svi otišli na odmore da odahnemo nakon velikih iskušenja koja su nas premorila. Ipak, svi smo “na vezi” i narednih dana vidjećemo koje ćemo korake povući, odnosno vidjeti šta nam je neophodno i kakva je ponuda na tržištu”, kazao je Bajić za “Glas Srpske”.

 

Prema njegovim riječima ugovore sa klubom i dalje imaju Dalibor Ilić, Darko Talić, Antabija Voler, Marko Jošilo, Nikola Tanasković i Stefan Đorđević. Kosta Kondić biće vraćen sa pozajmice iz Borca, dok će mladi Srđan Bošković ostati sa prvim timom.

 

“Kondić se vraća sa pozajmice dok će Amsal Delalić ostati u taboru Banjalučana, jer želimo da prođe razvojni put upravo kao Kondić. Njemu će mnogo značiti dobra minutaža u Ligi BiH, kao i Drugoj ABA ligi. Nas očekuju pregovori i sa igračima kojima je istekla saradnja, a očekujemo i neke nove, jer ne vjerujem da ćemo pojedine moći ispratiti jačim ugovorima koliko im nude ekipe iz inostranstva, jer im je cijena porasla nakon dobrih partija u ABA ligi i Ligi šampiona”, naglasio je Bajić.

 

Njegov ostanak na kormilu nije pod znakom pitanja, iako su ga neki mediji iz regiona već vidjeli na klupi drugih ekipa.

“Ugovor sa Igokeom ima još jednu sezonu i tokom njegovog trajanja nemam pravo pregovora sa drugim klubovima. Čim sklapam tim znači da ostajem i ne znam zašto neko prenosi neprovjerene informacije”, kazao je Bajić.

 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Nenad010 said:

mada ostaje da se vidi kako misle da nadoknade Blazica

 

Na kraju ode u Bahčešehir. 

Šteta, ako sastave ok ekipu, Cedevita bi se opet mogla boriti za kasne runde EK. Pogotovo sad kad su Partizan&co. ušli u EL, plus Rusi (Loko) ne igraju.

 

Verovatno su dobre pare u pitanju.

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, uvrnuto said:

 

Na kraju ode u Bahčešehir. 

Šteta, ako sastave ok ekipu, Cedevita bi se opet mogla boriti za kasne runde EK. Pogotovo sad kad su Partizan&co. ušli u EL, plus Rusi (Loko) ne igraju.

 

Verovatno su dobre pare u pitanju.

 

Pa da, mada oni vec imaju ok ekipu, ako ubodu sa 2 stranca bice jaci nego prosle godine.

Buduci da je EK stvarno slab bez Rusa i ekipe koja je presla u EL ne bi me cudilo da doguraju do polufinala, mozda cak i finale.

E onda ce proraditi njihov mentalitet koji ce ih spreciti da osvoje bilo sta, kao i uvek.

Kako vreme prolazi sve mi se vise cini da nase ekipe vise nemaju ono pravo da bi bili sampioni ili napravili neki veci uspeh u Evropi, Partizan se samounistio protiv Burse, Zvezda onomad protiv Uniksa zatajila kada se najmanje ocekivalo...

 

A sto se Cedevite tice videcemo da li je Golemac sposoban da odrzi svlacionicu na duze staze i pokaze da je kao trener dostojan vrha EK-a. Bude li zaredjao poraze nasledice ga Zdovc na jedan.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Postavlja se pitanje da li je poslednja ex-Yu, jer smatram da bez HR klubova i nema nekog smisla da ABA postoji. Takodje, oznacava povratak neke ekipe iz MK, tako da sada zaista imamo ex-YU sastav. Ako ne izadju HR klubovi moze se desiti da ispadne MZT, pa ako sledece sezone i imamo ABA ligu, nece biti ex-Yu. Meni je ta cinjenica zanimljiva, naravno da se ne svodi tema samo na to kao sto si mogao i da procitas u temi (ako si citao od prvog posta). 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...