Jump to content

VN Majamija 2022


Radoye

Recommended Posts

racefansdotnet-21-04-19-07-56-34-2.jpg

 

VN Majamija se vozi po prvi put, i direktna je posledica enormnog rasta popularnosti F1 u SAD zahvaljujuci Netflixovom DtS serijalu. Staza je nesto nalik onome u Melburnu, Montrealu, Sociju, ulicno / permanentna, pola riba pola devojka. Mada, kakvih je sve predloga bilo u konkurenciji za trasiranje staze odlicno smo i prosli...

 

U ovoj konfiguraciji staza ima 19 krivina s duzinom kruga 5412 m. Ponovo kao prosle godine u Dzedi premijera staze dolazi za F1 vikend tako da nemamo nikakvih podataka o tome sta mozemo da ocekujemo - simulatori su dobri do odredjene mere ali zivi bolidi na zivoj stazi su nesto sasvim drugo. Nekad je bio obicaj da se staza pusti neko vreme u pogon da se istestira kroz nize kategorije i uklone potencijalni nedostatci pre nego sto ugosti "najbrzi cirkus" ali kanda su ta vremena davno iza nas. Sada je moda da se staze navrat-nanos zavrsavaju dok se timovi vec raspakuju u garazama i spremaju za izlazak na FP1.

No barem jedna pozitivna vest - odustalo se od najavljivane "parade sefova timova" koju su organizatori hteli da uprilice na zahtev fanova DtS serijala, jer su glavne zvezde Toto Volf i Kristijan Horner odbili da ucestvuju.

 

Pireli igra na sigurno i donosi sredinu svog opsega - C2, C3, C4.

E sad - ono sta znamo:

Na prosloj trci smo videli nastavak dosadasnjeg trenda sa Ferarijem i Red Bulom u glavnim ulogama. I dalje deluje da nova pravila rade posao i olaksavaju trkanje. Ovaj put Red Bul je kapitalizovao na greskama Ferarija, i uz konacno pouzdane bolide vratio ono sto su prosuli u Bahreinu na otvaranju sezone. S druge strane, dubina kanala u kome je Mercedes se nikako ne smanjuje a sto je jos gore Ser Luis deluje supernemotivisano. Dok se Rasel jos i bori i skuplja poene Hamilton je ceo vikend u Imoli prespavao u kokpitu.

Ocekivati je da ce se do sada primecen medjusobni odnos snaga nastaviti, jer poboljsanja dosad prikazana na bolidima su zaista minimalna. Tek od narednog vikenda na VN Spanije treba da vidimo nesto konkretnije, sta je ko naucio na otvaranju sezone, i onda ce nam stvari postati jasnije...

 

Satnica vikenda ovde: https://www.formula1.com/en/racing/2022/Miami.html

 

 

 

Edited by Radoye
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Mene realno ne podseca ni na koju stazu. Kao da je da neki pijanac pokusao da nacrta nesto u obliku kruga i onda mu je na samom početku masno zadrthala ruka, posle se smirio i samo mu je povremeno drhtala 😄

Link to comment
Share on other sites

Izgleda je i to namerno urađeno, u netfliksizaciji nečega što je nekad bio sport:

 

Quote

Clive Bowen, the founder and director of Apex Circuit Design, the team behind the Miami Grand Prix track, explained how they intend to challenge drivers throughout the 5.4-kilometre lap.

“We had to ensure that we had a race track that had enough of a ‘Jekyll and Hyde’ personality,” said Bowen. This included “sections with [gradient] change and a lot of traction which require a soft set-up on a car, then some super high-speed sections where you want to have a stiff setup to get the best from aero performance and therefore lateral grip through the corners.”

The positioning of some barriers has been configured to provoke mistakes from drivers, he added. “The sequence from turn 13 through to 16 is where we thread the needle under the turnpike overpasses,” said Bowen. “Going into turn 14, you don’t see the apex of turn 15 until you’re on the apex of turn 14. It’s what we call a ‘mistake generator’ so the opportunity for drivers to gain position because somebody in front overdrives is quite high.

ima ovde ceo intervju

https://www.racefans.net/2022/05/05/racefans-round-up-05-05-5/

 

It’s what we call a ‘mistake generator’  🤢

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Maharaja said:

Izgleda je i to namerno urađeno, u netfliksizaciji nečega što je nekad bio sport:

 

Izvini, ali to baš jeste poenta i trkanja i F1. Da se razabere žito od kukolja, ko zna da vozi, a ko ne, ko ume da misli, a ko ume samo da skreće u levo.

Kakve bi staze i trke bile da su sve predvidljive i nezahtevne za vožnju.?

Od kada se prva staza gradila, specijlno za tu svrhu, projektovana je sa idejom da ima bar jedan zahtevan deo ili krivinu. 

Link to comment
Share on other sites

S jedne strane si u pravu, ali ovo nije Eau Rouge, ili od novijih recimo 8 krivina u Istanbulu gde se vidi veština i detalj. Po ovome intervju, a i po slikama, to je u fazonu > hehehe sad ćemo da ih zajebemo i napravimo netflix spektakl tako što neće ni videti krivinu.

 

Videćemo sutra na treningu na šta to zaista liči.

Link to comment
Share on other sites

Pa dobro, nije ni to presedan, eno ga Monako pun takvih situacija.

Mene vise brine sto je staza netestirana, da se ne ispostavi da je opasna kao ono u Dzedi. Ajd' malo su to popravili sad za drugo izdanje ali daleko je to jos od toga kako bi trebalo da bude. Nekad bi nova staza barem 2-3 godine bila testirana trkama nizih kategorija (ili cak F1 van svetskog sampionata) pre nego sto se dozvoli da se vozi zvanicna trka za svetski sampionat, da bi se svi potencijalni problemi istresli na vreme. Nedopustivo je da se prvi krug na stazi ikada izveze tokom F1 FP1. A evo ponovo nam se isto desava.

Link to comment
Share on other sites

Na stranu to oko staze, meni se sama staza svidja.

 

Fer deluje ok za sada, mada jos nisu probali crvene gume. Ver ima probleme sa pregrevanjem bolida, istrazuju problem u ovom trenutku. Merc ne izgleda lose na crvenim gumama.

Link to comment
Share on other sites

Sainz je brz kao djavo, samo da mu uspe jedan vikend bez problema. Russell ima veliku prednost u odnosu na HAM, jer je navikao da vozi shit od auta. RBR standardno dobar, K-MAG bolji od oba McL, neočekivano.

Pista skroz ok, cirkus okolo, kogayebe...

Odesláno z mého XQ-BC52 pomocí Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alberto.ascari said:

Meni je ovo skroz ok.

 

Jutros su nesto morali krpiti na asfaltu, krivine 7 i 17 (ako se dobro secam)...

Rasel izuva Hamiltona iz cipela ove godine, neverovatno kako je Hamilton nemotivisan. Sad je jos najavio i da ce iz protesta da odbije da vozi ako FIA bude zaista zabranila da vozaci nose nakit dok voze. :ajme:

FSGUfuwXEAENVfe.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Vozaci se zale na podlogu staze, kazu "masna" je i klizava, prakticno se samo jedna putanja ocistila po kojoj su vozili bolidi dok je ostalo poput sljunka. Takodje, kazu ima puno dzombi, savovi gde se sastaju dva nanosa asfalta nisu iznivelisani. Kazu da su trazili da se preko noci na par mesta sastruzu dzombe.

Okon je opomenut zbog neopreznog izlaska iz boksa kad je umalo izazvao udes sa Rikardom.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, alberto.ascari said:


Pista skroz ok, cirkus okolo, kogayebe...

 

 

Bila sam danas na treningu, totalni je haos. Niko pojma nema da vas uputi na mesto gde imate kartu, sat i po smo trabanali tamo-vamo dok nismo naisli na jednu security koja je znala u kom pravcu da idemo. Do tada smo obisli bar tri kruga. 

Sva sedista su montazna (sto je i razumljivo jer su napravili oko bezbol stadiona stazu). Na par mesta ima neka mapa malo da uputi, ali pod uslovom da znas kako se sta zove... 

 

Na sve strane prodaju pica, hranu i suvenire (nigde nema za Alonsa). Ferari se znatno istice po broju artikala koje prodaju, svuda su. Guzva je nevidjena, svi se setaju tamo vamo i svi se zale na neorganizovanost. Videla sam samo dva ekrana oko staze i dva na prolazima, jako su mali, tesko za pratiti trku. 

  • Like 2
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...