Jump to content

Saudijska Arabija F1 2022


DASUBO

Saudijska Arabija 2022 F1  

19 members have voted

  1. 1. Pol pozicija

    • Lekler
      9
    • Sainz
      3
    • Max
      7
    • Perez
      0
    • Hamilton
      0
    • neko drugi
      0
  2. 2. Pobednik trke

    • Lekler
      9
    • Sainz
      3
    • Max
      7
    • Perez
      0
    • Hamilton
      0
    • neko drugi
      0
  3. 3. novi bolidi su ispunili očekivanja po pitanju lakšeg obilaženja i atraktivnijeg trkanja

    • da
      16
    • ne
      3


Recommended Posts

image.png

 

 

Za nastupajući vikend, posle nepuna 4 meseca od prve trke F1 u Saudijskoj Arabiji, čeka nas nastavak sezone jedne nove F1 koja se izgleda vozi u jednom novom svetu. Ne sviđa mi se kako taj novi svet izgleda, kao što mi se ne sviđa ni stanje ljudskih prava i demokratije u Saudijskoj Arabiji.

 

Nije da je F1 zajednica nema po tom pitanju, Vetel je svetli primer, ali mislim da postoje mnogo bolji kandidati za F1 trku od naftom bogatih i zato vrlo važnih, zalivskih zemalja.

 

96b3b1e2-personal-vlog-youtube-thumbnail

 

Kad već pričamo o Vetelu, još uvek nije sigurno da će biti u stanju da vozi ovaj vikend tj. u ovom trenutku nije nemoguće da će Hulk imati još jednu priliku za volanom Aston Martina. Mislim ako se to uopšte može nazvati prilikom, uzevši u obzir konkurentnost tog bolida.

 

Dakle, staza u Džedi. Brza, oivičena zidovima, opasna. Sada će biti još brža, jer će biti proširena za 1,5m u krivini br. 27, upravo tamo gde je Max celivao zid prošle godine u svom spektakularnom (bar do tada) krugu u Q3 delu kvalifikacija.

 

bahrain-track-corner-detail-1.webp

 

Sama trka prošle godine je obilovala uzbuđenjima, što zbog same konfiguracije staze, što zbog stanja podloge, što zbog usijanih glava u kokpitu, što zbog duboko nesposobne tadašnje direkcije trke.

Neću da idem u detalje, napisani su romani o toj trci, a skoro je i bilo čitavo dešavanje. Ne otvarati stare rane i sipati otrove. Idemo dalje.

 

Počeo sam temu sa onim šta mi se ne sviđa. Međutim, hajmo o tome šta mi se sviđa, i to mislim ne samo meni nego i svakom ljubitelju F1.

Promena pravila, nikad drastičnijih još od kraja prolog milenijuma, ('83.) je napravila jako lepe bolide, naterala vozače da potpuno promene stil vožnje i dobrano izmešala karte u vidu ko je gde trenutno u odnosu na prošlu sezonu.

 

Charles-Leclerc-wins-2022-Baharain-GP-10

 

Ferari deluje toliko dobro da je za tifoze situacija maltene zastrašujuća. Auto je brz, nenaporan za vožnju, pogon je sigurno najsnažniji na gridu trenutno, prijanjanje je dobro na izlasku kako iz brzih tako i iz sporih krivina, Lekler zna kako da vozi auto na ivici, Sainz još to uči. Za sada je i pouzdan, ali mislim da je još rano to procenjivati.

 

Pitanje koje znači titulu(e) za Ferari je kapacitet razvoja tog bolida, tj. da li u tom bolidu ima "mesa" da se auto kontinuirano drži na vrhu po pitanju performansi i pouzdanosti i da li tim ima kapaciteta da taj posao iznese.

Ako je odgovor potvrdan na oba pitanja, onda će ovo biti jedna lepa godina za tifoze.

 

Pa dobro, a ko može da im pomrsi račune? RB, naravno. Auto je brz, vozači,a pogotovu Max umeju da ga voze na limitu, ali je tim napravio amaterski propust.

Nsiu istestirali pouzdanost komponente koju ne prave, a to je dopremajuća pumpa za govrivo, Mislim da su potcenili ovaj sistem jer je u pitanju basic stvar, pumpa koja na 4,5 bar doprema gorivo do pumpe visokog pritska koja generiše 500 bar.

Jednu pravi magneti Marelli, drugu Bosch. I svim timovima je isto. I samo je jauknula kod oba RB-a. Hm.

Činjenica je da je u E10 gorivo vrlo agresivno prema komponentama pumpe i meni je prosto neverovatno da nisu odvrteli kompletnu simulacije trke sa naglaskom na niskim nivoima goriva u toku testiranja, imajući u vidu da su testiranja ostalih stvari na izgled tekla dosta glatko.

 

Još jedan, vrlo važan detalj je da su se vozači dosta čisto trkali u Bahreinu, nije bilo vijuganja i ostalih pederluka, a očigledno da je intecija FIA o bliksom trkanju i eliminaciji prljavog vazduha iza bolida urodila plodom.

Lekler je imao majstorski potez gdje je dva puta puštao Max-a da ga prođe da bi ga na slećem pravcu "nahranio auspuhom". Dečko je pokazao izuzetnu vozačku inteligenciju, dok će Max morati dodatno da iskulira temperament da bi se probio napred ispred brzog Ferarija.

 

Ko je još uradio loš posao? Meklaren sigurno. Bilo je bolno gledati, a biće sasvim sigurno isto tako i sledećeg vikenda, a možda i još duže, jer taj auto boluje od ogromnog nedostatka prijanjanja.

Međutim, mislim da je Mercedes takođe u ništa manjem problemu. Konstrukcije u vidu "ma to je loš set up, ne razumeju bolid i slično" mogu biti potvrđene jedino ako taj auto proradi brzo. U suprotnom, kakva crni set up, zajebali su stvar suštinski.

Za sada W013 skače kao jarac, kida vozačima glave na pravcu i ne znam kako i ono malo amortizera i opruga prosto ne eksplodira. Mora da su stavili kamionske delove iz Werta u oslanjanje...

Osim što skače kao june, auto je uprkos skladnoj figuri, "sa previše krila" i gubi mnogo usled otpora vazduha na pravcu. Može lako da bude ovo vrlo bolan vikend za MGP.

 

HAAS ima dobar auto zahvaljujući raketi iz Maranela, a Magnusen je odradio odličan posao. Prošle godine se Mik spektakularno slupao u Džedi, očekujem da vidim njegovu pravu meru, da li je dedino dete samo nosilac prezimena ili iza toga stoji nešto više.

 

Oba vozača Alfe će imati priliku da pokažu da li su rešili probleme sa startovanjem iz Bahreina, a prijatno iznenađenje su njihovi rezultati, pogotovu Žoa kao debitanta.

 

Ostali su manje više tu gde su i bile prognoze, a da li će opet doći do tumbanja videćemo u nedelju. Očekujem neizvesnu trku punu incidenta, jer je staza oivičena ogradom, brza, a bolidi su još daleko od zabetoniranih set up-ova i vozače čeka mukotrpno kreiranje ličnog dohotka tokom čitavog vikenda.

 

Izbrisao sam rečenicu o favoritima. Neću da me kunu Ascari i 'Force 😀

 

raspored za vikend:

FP1: petak 15.00-16.00

FP2: petak 18.00-19.00

FP3: subota 15.00-16.00

Q: subota 18.00-19.00

R: nedelja 19.00-21.00

  • Like 8
  • Love 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Borba Leklera i Verstapena je bila klasik, što reče Dasubo nije bilo cimanja, namotavanja, vijuganja, izguravanja i slično što smo gledali cele prošle godine između Luisa i Maxa.

 

Jedino što mi je zapalo za oko je da Lekler nije bio ni blizu 8. stepena prenosa na kraju pravca. Vrteo je srednje obrtaje u 7. stepenu. Izgleda da je morao da se drži paterna štednje svega i svačega u najbitnijem delu trke ali to nije njegova krivica, kruz mod je standard od početka hibridne ere.

 

Link to comment
Share on other sites

Pa rece Ferstapen da oseca da se nesto dimi, pa pitao jel njegov bolid ili neciji drugi.

Just now, Jurgen said:

Pa dobro SA nema autokratu na vlasti, oh wait. Ali eto postuju ljudska prava i jednakost, oh wait. Na kraju krajeva barem nisu u ratu i ne vrse invaziju na svog suseda...

 

 

 

Oh wait kupio Njukasl i nakon sto su iseckali onog novinara u svojoj ambasadi, i oberuceke ga prihvatili. Mislim na njihovog princa.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Zvezdinho said:

Pa rece Ferstapen da oseca da se nesto dimi, pa pitao jel njegov bolid ili neciji drugi.

 

Oh wait kupio Njukasl i nakon sto su iseckali onog novinara u svojoj ambasadi, i oberuceke ga prihvatili. Mislim na njihovog princa.

 

Da, Mohamed bin Salman je de facto vladar SA.

Link to comment
Share on other sites

Za neupućene, u toku je građanski rat u Jemenu, gde ratuju vlada Jemena sa jedne strane i grupacija pod nazivom Huti sa druge strane. Vladu podržava Saudijska Arabija i Emirati koji gruvaju Jemen vazdušnim napadima već sedam godina. Sa druge strane, Huti uzvrate ljubav putem dronova i raketnih napada.

Klasičan građanski rat, pomognut obilato sa strane naravno sa svim užasima i gadostima koje građanski rat prate. Interesantno je da apsolutno čitav svet zabole karinjo zbog potpune humanitarne katastrofe koja tamo traje godinama, tako da možemo videti wallpaper sa sve božanom i dimom od projektila u pozadini.

 

 

5 minutes ago, Jurgen said:

Pa dobro SA nema autokratu na vlasti, oh wait. Ali eto postuju ljudska prava i jednakost, oh wait. Na kraju krajeva barem nisu u ratu i ne vrse invaziju na svog suseda...

 

 

 

Ne vrše invaziju, nego gospodski, kako priliči, zapišavaju bombama sa xy hiljada metara. Gajim neobičnu ljubav prema takvoj gospodi, identičnu ljubavi prema ljubiteljima stepskog jahanja tenkova u XXI veku.

Link to comment
Share on other sites

BBC:

The UN estimated that by the end of 2021, the conflict in Yemen would have caused over 377,000 deaths, with 60% of them the result of hunger, lack of healthcare and unsafe water.

It says more than 10,200 children are known to have been killed or wounded as a direct result of the fighting.

Yemen has also suffered from one of the largest cholera outbreaks ever recorded, with 2.5 million suspected cases and about 4,000 related deaths since 2016.

 

F1:

FOtDfUAWUAst72B?format=jpg&name=900x900

 

 

Da se ne lažemo, za tri dana će svet nastaviti da boli kara za nastradale u Jemenu, a priličan broj ljudi danas više brine što trke (možda) neće biti, nego što će se potruditi da sazna nešto o ovom užasu.

 

Novi, vrli svet. Mada ja i dalje mislim da je to isti svet još od doba Makijavelija samo sa mnooooooooogo boljim PR-om.

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Saudska Arabija nikad, NIKAD ne bi smela da dobije utrku F1. F1 je, ma koliko je mi pljuvali, oličenje liberalne demokratije. Jedino je na 'trulom' zapadu mogla uzeti maha. I postati to, što je.

Sudska Arabija je totalna suprotnost tome. Ali, para vrti gde burgija neče.

Punishments_FINAL-01.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ovo bukvalno ne treba da se vozi. Ovde malo pizdim na same vozace, sto posle ovoga lepo svi kolektivno ne odu na aerodrom i zdravo. Neka vozi ko hoce.

Po meni “Bliski Istok”, sve te Jabudabije, Arabije i p**** materine potpuno zaobici. Nista na tom delu planete ne treba da se odrzava.

Tu tek ne smes da stanes ni na ciju stranu. Svako se ljuti na svakog sto ne veruju u istog Deda Mraza. Vec celu istoriju.

Hebala ih trka na ovoj odvratnoj stazi……..


Sent from my iPad using Tapatalk

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Prijatelju, svi oni voze kako im se kaze. I to je to.

 

Ako ne voze kako se kaze imaju dve opcije:

 

- Bice kenselovani

- Bice pod represijom drzave(iliti glavonja koji je vode)

 

Zavisno od toga kom taboru pripadaju.

 

Sto se tice samog trkanja bice problema. Staza je u ocajnom stanju. Niko nije ni blizu ubo setap za kvale. Ferrari ubo bankine sa oba bolida, tako da duzi tempo nisu ni probali. Merc skace kao jarac, McLaren isto tu negde.

 

Alfa i Haas se raspadaju na stazi - kapiram da Ferrari kod njih testira limite PU.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Želim da budem naivan i da verujem da Vetel ovo ne bi vozio da je u stanju da vozi.

Želim da verujem, al' mi nešto slabo ide...

 

Nego, đe se dede aktivizam Sir Hamiltone?

 

Sutra ako vozači izađu na grid i voze, a očigledno je da hoće, bilo bi lepo da nas u budućnosti ne zajebavaju više svojom velikom brigom o dobrobiti "malih ljudi".

 

Tu je Kimi bio skroz pošten. Čovek je voleo da se trka, kinta je bila dobra, a njemu su manje više zviždala kojones za sve ostalo.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Želim da budem naivan i da verujem da Vetel ovo ne bi vozio da je u stanju da vozi.
Želim da verujem, al' mi nešto slabo ide...
 
Nego, đe se dede aktivizam Sir Hamiltone?
 
Sutra ako vozači izađu na grid i voze, a očigledno je da hoće, bilo bi lepo da nas u budućnosti ne zajebavaju više svojom velikom brigom o dobrobiti "malih ljudi".
 
Tu je Kimi bio skroz pošten. Čovek je voleo da se trka, kinta je bila dobra, a njemu su manje više zviždala kojones za sve ostalo.

Ja mislim da je Vetel upravo zato i “bolestan”.

Ajde da ne tupimo, sportista, zdrav ko dren, zakacio covid i to varijanta koja prolazi sada ko nista, bolestan 15 dana…….

Garantujem da nije hteo da vozi. Sad da li zbog politicke situacije, bilo bi lepo da je tako, ili zbog toga sto je AM krs, to je vec prica druga.

A da Sir Hamilton sada treba da pokaze svoju brigu. Brate da sam u njegovoj poziciji, pa znas kad bi mogli da mi zabrane. Najgore sto moze da mu se desi je da ode u penziju. Siste ti j@j@ za to posle 7 titula i miliona na racunu.


Sent from my iPad using Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...