Jump to content

Alpina F1 2022


Duh sa sekirom

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Nadam se 7. i 9. mestu danas. Perman je izuzetno optimistican, kaze dolaze apgrejdi vec za 3-4 trke i ne vidi (kako kaze) nijedan razlog zašto Alpin ne bi vec tada preskocio Alfu i Has i postao bez konkurencije 4. najbrzi tim. Cak je rekao i da onda sledi smanjivanje razlike ka timovima na vrhu. 

Link to comment
Share on other sites

Ovo je bilo bas lepo. Steta sto Alonso otkad se vratio prosle godine ima problema sa konstantnoscu u kvalifikacijama i ne moze da ubode krug od 3 zelena sektora. Ovo danas je moralo da bude 5-6 sa Alonson kao petim i Okonom kao 6. Na zalost, Alonso je usrao prvi sektor u poslednjem pokusaju, sada vec po obicaju. Mada sta znam, možda je to i normalno za coveka koji u julu puni 41 godinu. 

 

Okon je super, motor je izgleda pravi pogodak, problem je degradacija guma, koja je izgleda najlosija na gridu. 

Link to comment
Share on other sites

Mi smo pravi dark horse ove godine. Niko ne računa na nas i svima smo izgledali osrednje ili poporilično loše. Englesku štampu ne vredi čitati kada je u pitanju Rendža neverovatno je kakvih gluposti čovek može da pročita. Oni i dalje gledaju u Enston, a sve važne odluke se donose u Parizu. 

Među drugoligašima će biti jako gusto u prvih 5-6 trka dok ne stignu apdejti. Juče smo bili 3. tim po brzini, a ne prošloj trci 6.-7. Alfa Romeo je možda trenutno u blagoj prednosti pošto su jedini koji nemaju višak težine i ne troše gume što znači puno dobrih stvari. Naša prednost su dva dozača koja uzimaju bodove i izuzetan trkački tim na stazi koji je prošle sezone donosio prave taktičke odluke i izvlačio maximum iz bolida koji im je poslala fabrika. Okon je odličan što kažeš, a matori nikada nije bio najbrži vozač u kvalifikacijama, ali je uvek bio najpametniji u trci. 

Mislim da nismo mogli do mnogo boljeg rezultata obzirom da je ovaj auto urađen sa budžetima od oko 180 miliona godišnje, a RB, Mercedes i Ferrari sa 350- 500. Na prvi pogled poprilično konzervativan dizajn, ali kada se ogoli vidi se da je jako lepo spakovan i ostavlja prostora da se igramo aerodinamikom. Ako nastavimo da čitamo auto na pravi način mogao bi da nas ukenja po neki podijum i možda borba za 3. mesto među konstruktorima. Skidanje viška težine je rešiv problem, ali će koštati i ima smisla obzirom da tehnička pravila ostaju ista.

Viry je napravio odličan motor i ako nas ova budalaština od rata finansijski ne odvuče u kanal treba uskoro očekivati motor za LM i ulazak u WRC sa novom 5-icom ili Dakar sa GT X-Overom

 

Šta misliš o personalnim promenama u timu? 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@alpiner e sad malo o timu 😃

 

Kako se priča, izgleda da je tim pod Budkovskim napravio pravu katastrofu za 2022, da je Loren Rosi to saznao u novembru, navodno da su ocekivali tada da ce tim biti medju najgorima na gridu, ako ne i najgori. Budkovski mi svakako nikada nije ulivao poverenje jer je on bio sef aerodinamike koji je napravio onu katastrofu od Meklarenovog bolida 2013, kada su od najbrzeg tima 2012. pod Pedijem Louom koji je otisao te godine u Mercedes, postao sporiji i od Fors Indije i kada su imali najgori plasman u sampionatu od 1981. 

Kada je dobio otkaz u Meklarenu, otisao je da radi za FIA-u i za Reno ga je 2017. preporucilo ja mislim to sto je kao sef sportskog sektora FIA-e znao tajne svih timova, a ne zato sto je briljantan inzenjen. Tako da je svakako dobro sto je otisao iz tima. 

 

Fraj - Harman - De Bir je trojac koji vodi Reno trenutno. Fraj nije dizajner, iako je bio tehnicki direktor Ferarija, on je u Meklarenu gde je bio 17 godina uvek bio zaduzen za trkacke operacije i oslanjanje, nije inovator ali timove koje on vodi su uvek umeli prilicno lepo da iskopiraju rešenja protivnika 😄 iskusan je i savrseno poznaje Alonsa s kojim je radio 7 sezona u karijeri.

 

Harman i De Bir su svakako oni u koje se treba uzdati. Harman je radio godinama u Mercedesu kao covek zaduzen za integraciju sasije i motora i doveden je za 2019. kao dosta dobro pojacanje iz tima koji je tada uzeo 5 vozackih i 5 konstruktorskih titula uzastopno. Posto Reno prakticno nista nije radio na svom bolidu za 2020. i 2021, a Harman je stigao previse kasno da bi se bolid iz 2019. smatrao njegovim, ovo je zapravo prvi Renoov bolid koji je zaista njegov, i rekao bih da se solidno pokazao. U njega imam najvise poverenja. 

De Bir, sef aerodinamike, sa Alisonom napravio za 2012. onaj sjajni Lotus sa kojim je Raikonen pobedio u Abu Dabiju i i koji je te sezone imao ukupno 9 podijuma sa tako malim budzetom, sef aerodinamike u Ferariju 2013. koji je bio najbrži bolid dok nisu kontroverzno pod pritiskom Red Bula vratili nakon Kanade gume za 2012. Veoma solidan posao je odradio i 2015, ponovo sa Alisonom, kada je Ferari procvetao nakon odlaska Fraja i Tombazisa. I on odlično poznaje Alonsa. 

 

Izgleda da ovaj bolid ima jednu manu, a to su spore krivine, neverovatno je da ta boljka prati sve timove na cijem celu je bio Fraj. Ocigledno je takodje da je ekipa iz Virija odradila briljantan posao i da je od najgoreg motora ovaj motor sada jednako dobar kao i svi ostali. Ne znam ko je tome mogao da se nada, svaka čast tim ljudima, doduse, tri godine su radili na projektu, vala su imali vremena 😄

 

Plasi me svakako povratak Mercedesa, nadam se da se nece vratiti barem do Španije, jer mi Majami sa svojom konfiguracijom izgleda kao najidealnija prilika da Alonso uzme podijum na cistu brzinu bolida. 

 

Bojim se za ostanak Alonsa u timu. Na ove tri trke uprkos izuzetnoj brzini koju je imao u Dzedi, i danas u Melburnu gde je vozio kao da je 2006. ili 2012, sve sto je moglo da podje po zlu poslo je. Puni 41 godinu, Rosi je postao kucni prijatelj sa Okonom i njegovom porodicom (kapiram da je odatle i stigao onaj sokantni ugovor na 3 godine) i veliki je fan Piastrija. Ako se nastave problemi za matorog i ako zavrsi iza Okona na kraju pa makar bio brži na svakoj trci, ne da me ne bi zacudilo da ga Rosi otera u korist Piastrija nego to i očekujem. Jedino da Luka Di Meo lupi veto na to, on je bas fanaticni fan Alonsa, jednom ga je nazvao i The Godfather, ali i El padre (otac) kako ga zovu Španci na Tviteru 🙂 Stvarno bih voleo da ostane jos jednu sezonu nakon ove, u njemu ima zara i brzine kao da ima 25 godina. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Inace je Alonso je dva puta pitao ljude na pit volu da li su sigurni u odluku da ga zadrze na stazi jer je bio na par stotina metara od boksa i predju na strategiju od 2 pit stopa, oni su rekli da su sigurni i da ostane, na sta je on odgovorio, okej, ovo je onda kraj trke za nas

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Borko said:

Inace je Alonso je dva puta pitao ljude na pit volu da li su sigurni u odluku da ga zadrze na stazi jer je bio na par stotina metara od boksa i predju na strategiju od 2 pit stopa, oni su rekli da su sigurni i da ostane, na sta je on odgovorio, okej, ovo je onda kraj trke za nas

Quote

Massimo Rivola has recently revealed that the Ferrari team’s disappointment could have increased 10 folds if they hadn’t listened to Fernando during his time with the team.

While talking about is Rivola said, “Nobody read races like him.”

“Many times he made those of us on the pit wall feel like idiots because he could see beyond.”

“We were in front of the computers, he was doing another job, but he understood things before the others.”

“There are drivers who teach you a lot.”

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Veliki intervju Safnauera za Marku.. Hvali sve živo, Alonsa, Okona, Enston, Viri.. O ciljevima ne zeli da govori, osim da je cilj korak napred u odnosu na 2021, sta god to znacilo.. Kaze treba im savrsena korelacija izmedju podataka iz vazdušnog tunela i onoga što dobijaju na stazi, tu im je potrebno "malo" poboljšanje i rade na tome punom parom. Pitali su ga kako je Ferari napravio tako drastican iskorak za 2022. a fabricki je tim kao i Reno, na sta je odgovorio da nije samo u pitanju to što su prvi poceli da rade na bolidu za 2022. nego i koliko su budzet imali na raspolaganju.. Zakljucuje sa tim da je veoma, veoma zadovoljan sa ovim sto je uradjeno za 2022. sa A522, da A522 ima potencijal za mnogo vise i da ce Alonso imati bolid "kakav zasluzuje". 

Link to comment
Share on other sites

Nešto što sam napisao na jednom drugom forumu nakon odlaska Prosta...

Quote

Prost u Rendži '81. je prvi poster u mojoj sobi. Prvi sportista za kojeg sam navijao...

 

Dobro je što se ovo desilo i moralo je da se desi. 

Tu poziciju savetnika Prost je dobio 2015. od upravnog odbora Rendže, odnosno od onog državnog dela koji je većinski i kontroliše sve odluke firme, tačnije od političara. Ghosn koji je hteo potpuni uvid u potrošnju za prvog čoveka Renault Sporta postavlja svog pouzdanog oficira iz doba Nissana koji mu je tamo radio nabavku delova Jeroma Stolla. Nikakav pedigre za F1 i još manje znanja o sportu pa je Prost imao smisla kao savetnik. 

Obzirom da je država sa svojim glomaznim birokratskim aparatom većinski vlasnik tima, a ne ultra bogataš koji drži sve konce u svojim rukama i brzo rešava stvari, odluke dolaze sporo i ponekada su nelogične zato što ih je donela kravata iz Pariza, a ne masna mehaničarska krpa koja je svaki dan na stazi.

Upravo je Prost bio žrtva '83. i ostao bez svoje prve titule kada je neko u Parizu odlučio da bi prava pobeda bila ukoliko bi na svim delovima koji će se upotrebljavati na autu pisalo Fabrique en France. Umesto nekih Marelli delova stavljeni su domaći i jedan je tokom cele godine pravio problem pa neke važne trke nisu završene. Tadašnji šef tima Gerard Larrousse ne sme da uzme novog dobavljača i zameni deo od 10 pišljivih franaka zato što je depeša iz centrale je jasna - Fabrique en France! 

Epilog je izgubljena vozačka i konstruktorska titula na poslednjoj trci,  bežanje Prosta u tim koji vodi bivši mehaničar i osvajanje tri titule tamo, a Rendžina nacionalna utopija se raspala za manje od dve sezone.

 

Mora se prekinuti sa tom praksom slanja ljudi iz Pariza koji "nadgledaju/savetuju" i ostaviti Rossija da radi posao za koji je postavljen.  Sigurno je da Profesor ima šta pametno da kaže, ali njegovo vreme u F1 je odavno prošlo. Rossiju ne treba legenda sa kojom se svi rukuju i slikaju po padoku, treba mu oficir na terenu koji zna ko je od inženjer slobodan, koji sponzori se vrte okolo i koliko su pouzdani, sa kojim dobavljačima raditi... Prost odavno više nije deo tog sveta između ostalog i zato što ne živi u Londonu ili Oxfordu već u Parizu. Ponuđeno mu je upravo ono što mu i sleduje- titularna uloga uz ogromnu platu. Po ovim najavama dolaska  novog šefa ekipe očigledno je da Rossi odlazi da se bavi Alpinom kao markom, a F1 tim prepušta ljudima koji su ceo život proveli u sportu. Znači stvari dolaze na svoje mesto.

Taj novi šef koji se najavljuje je prava osoba i po meni idealan izbor. Prolazio sam mu kroz rodno mesto pre tri godine, na nekih 70-ak km je od Kikinde i ako se ne varam njegova porodica je zbog nemačkog porekla dobila priliku da ih Čaušesku proda za keš matici početkom '70-ih pa su kasnije završili u Americi. 

 

Odlazak Budkowskog je verujem najava da će se napokon pojaviti najpoznatije ime koje imamo u timu posle Alonsa- Pat Fry. Dve godine ništa nismo čuli o njem i mislim da je logično da preuzme palicu tehničkog direktora zato što bi ovaj novi auto trebalo da bude njegovo čedo. Jako bi me čudilo da se desi nešto drugačije. Jedino da tu poziciju dobije opet neko ko se više bavi politikom, a on da se vodi kao šef dizajna. Priča se i da bi Otmar iz Astona moga da povuče i Andrew Greena. 

 

Pariz i dalje ima ogroman uticaj na izbor vozača pa smo zato dobili Ocona. Dobro je pa nisu uzeli Gaslya koji je još gora kombinacija. To je tip vozača poput Jarno Trullia, uvek brži u kvalifikacijama nego u trci.  Takvi nemaju budućnost i zato mu je Marko dao nogu u dupe iz RB-a. Prost je jednom prilikom opisao svog tadašnjeg klubskog kolegu Arnouxa  - "Neverovatno brz, ali glup za celu trku." To može i ovde da se primeni.

Dok bi svako normalan gledao kako da stavi malog Piastria koji je osvojio sve moguće titule u svojim debitantskim sezonama pored legendarnog Alonsa mi imamo ugovor na četiri godine sa Oconom. Prost je bio jedan od ljudi iz Pariza koji je gurao da francuski pasoš obavezno dobije mesto u timu. Domaći vozači su savršeni reklamni pano za političare pa godinama mogu da se mažu tuđim uspehom i proseravaju kako brinu za nacionalni sport. 

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sjajan post, hvala za ove informacije oko Francuske! 

 

Tajming u kome je Okonu produzen ugovor za 3 godine mi je bio sulud, nakon sto se slupao u Azerbejdžanu gde je ostareli Alonso bez ugovora bio šesti. Doduse, ucinjeno je neposredno pred VN Francuske, tako da ako su to planirali da urade bez obzira na rezultate, onda i nije sulud sa njihove tacke gledista. 

 

Za Endija Grina sam se nadao da ce doci, ali mozda je i bolje sto nije. Ovo mu je drugi uzas od bolida uzastopno. 

 

Ja bih svakako voleo kada bi došao Pedi Lou, cija se reputacija potpuno raspala od sezone u Vilijamsu, ali nije kao da je tamo imao neke resurse s kojima bi mogao da radi, tim je bio u totalnom rasulu. Arhitekta toliko uspesnih Meklarena i posle u periodu Mercedesa 2014-2016 ne moze da ne bude pojacanje. 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Borko said:

 

Ja bih svakako voleo kada bi došao Pedi Lou, cija se reputacija potpuno raspala od sezone u Vilijamsu, ali nije kao da je tamo imao neke resurse s kojima bi mogao da radi, tim je bio u totalnom rasulu. 

 

I meni je bilo nejasno kako su uspeli da svale ceo neuspeh na jednog čoveka kada je cela ekipa bila u raspadu. Taj otkaz mi je delovao kao osioni potez gazdarice Kler koji toliko često viđamo po malim privatničkim firmama. Zbog takvih poteza za nju nije bilo mesta u ekipi posle prodaje, a ne vidim da se druge ekipe zanimaju za nju i pored velikog iskustva.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...