Jump to content

Haas F1 2022


DASUBO

Recommended Posts

Meni je ova IONOS budza zanimljiva. Motor je ozbiljno prepakovan sto mi budi neku nadu. Prednje krilo je zanimljivo reseno.

 

Izgleda kao predebelo goluzdravo pile sa Lada Niva felnama. Valjda nece biti svi takvi. Ali ima da usisavaju asfalt...bice ovo brutalne masine.

Link to comment
Share on other sites

Has nije slikao auto "od krvi i mesa" nego je u pitanju kompjuterski render. Međutim ipak se može naslutiti šta će biti težište oko ovoga bolida.

 

Uprošćavajući po dizajnu prednje krilo, glavni izazov će biti eliminisati podupravljivost bolida. Prostim rečnikom rečeno, biće potrebno nadomestiti gubitak aerodinamičkog prijanjanja da bi se obezbedilo da prednji točkovi skrenu u krivinu kada i kako to vozač poželi.

Na ovoj slici prednjeg krila se vidi max dozvoljeni broj krilaca i prilično "dubok" profil, mnogo veći nego na show off bolidu koji smo videli pre nekoliko meseci u Silverstonu.

Čini se da su išli na max dozvoljenu površinu opstrujavanja, ali to sigurno neće biti dovoljno da se osigura dovoljan potisak na prednje točkove.

Druga stvar na koju će svi sigurno ići i na kojoj su svi mnogo radili je povećanje mehaničkog prijanjanja. Nema šanse da je ovo prava slika prednjeg oslanjanja i ako malo izumirate sliku vidi se da je prednje oslanjanje "kao zalepljeno" na slici.

Ono što ove godine treba pažljivo gledati kod svih bolida je upravo rešenje prednjeg oslanjanja bolida. Siguran sam da će tu bar dva ili tri tima ići na neku rupu u pravilima, na neki trik koji bi im omogućio početnu prednost u sezoni.

Čekam rešenja MGP-a, RB-a, Ferarija oa i Meklarena po vom pitanju.

Ovo će biti važno jer rešenje prednjeg oslanjanja će diktirati prednji kraj, a samim tim i patos vozila gde će se dešavati glavna magija po pitanju prijanjanja čitavog bolida.

Ove godine k'o zezne patos u trci to je ćao za taj vikend.

Ono što se nije promenilo od prošlih godina, je težnja "da se na'rani" zadnje krilo. To znači što uži zadnji kraj nakon preseka sa min širinom koju definišu pravila.

Sigurica je da se ide na radikalno uzan zadnji kraj, da bi se ostavila što veća "rupa" koja bi obezbedila dovoljnu količinu vazduha pod zadnjim krilom.

 

ali...

 

Od kada sam video onaj bolid u Silverstonu i od kada slušam mantru o eliminisanju prljavog vazduha iza auta ne mogu da izbacim jednu ideju iz glave.

Pokušaću laičkim jezikom da objasnim. Umesto da se koncentrišu samo na što veću razliku brzine opstrujavanja između patosa i gornjih površina bolida, siguran sam da će neko pokušati i da maximalizuje laminarna strujanja u odnosu na turbulentna tik iznad površina gde se opstrujavanje vrši.

Da pojednostavim, to je kao vožnja čamcem, teško se vesla po uzburkanoj reci (turbulentno strujanje), ali je milina kad je voda k'o staklo (laminarno strujanje)

Nije ovo ništa novo, pokušavali su to i ranijih godina u ograničenim količinama jer su na raspolaganju imali široki arsenal dozvoljenih aerodinamičkih dodataka gde su mogli da upravljaju turbulentnim strujama tj da ga pretvore u laminarno gde treba.

Sada međutim, toga nema.

A prilično sam siguran da nisam jedini kome je to palo na pamet...

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ovo sto je Haas uradio Uralkaliju je klasicna pljacka. Ljudi su im platili ogromnu kolicinu novca da naprave bolid, da bi u zamenu imali sponzorstvo i vozaca, a na kraju su raskinuli ugovor i otpustili Mazepina 😅

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Drago said:

Neće im Uralkali ostati dužan.

 

Već vidim scenario gde Uralkali tuži Has i ojadi ih na sudu, ovi odu u stečaj, kupi ih Andreti i to bi bilo to...

Izvini ali da li ti ikada razmislis pre nego sto napises post? Cisto informativno me zanima.........jer ja prosto ne verujem da si ovo napisao. 

 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Dzoni_m said:

Izvini ali da li ti ikada razmislis pre nego sto napises post? Cisto informativno me zanima.........jer ja prosto ne verujem da si ovo napisao. 

 

 

Jednostavno, ako je Has uzeo novac od Uralkalija, a jednostrano raskinuo ugovor ide tužba. U USA je materijalna svojina jedina svetinja koja je neupitna i njihovi advokati jedva čekaju ovakve parnice. Ako im vrate pare koje su ovi uložili otiće u stečaj jer su i ovako finansijski u bunaru.

Link to comment
Share on other sites

Koji mambo-dzambo "pravnih" i "finansijskih" big words.......a osnove.......nigde.

 

Ti ocigledno ne razumes sta su sankcije, ko ih donosi i koje su obaveze pravnih subjekata u drzavama koje su donele sankcije da se ponsaju. 

Kreni redom. Gde je Haas registrovan, pa ta drzava u kojoj je registrovan, koje i kakve sankcije je uvela Rusiji i ruskim firmama. Dalje ce ti se sve samo kasti i neces pisati ovako nesto.

 

Da ti pomognem, Uralkali moze da tuzi USA (drzavu) i delimicno (UK). U oba slucaja ce dobiti "lep lakovan u celofan spakovan", ako se ovo ikada zavrsi. Mozda dobiju "We are sorry" i to sa onim prethodnim, ili neku sicu. U svakom slucaju, Has F1 tim sa tim nema nista. On mora da se povinuje pravilima koja je drzava donela a koja kazu da je svaki poslovni odnos sa privrednim subjektima registrovanim u Rusiji i Belorusiji zabranjen. Zato se to radi. Da ne bi bila slobodna odluka, vec pravilo. Has hteo ne hteo mora da raskine ugovor. To je ono u ugovoru o "visoj sili i objektivnim razlozima". Tako da se tu sva prica zavrsava. 

 

A verujem da imamo ovde pravnika koji mogu ovo u sitna crevca. Ne zaboravi da su ex YU firm isto tako bile izbacene iz ugovora, nisu im placene usluga i roba kada su uvedene sankcije. Znas koliko njih je dobilo bilo sta? E tako ce i sada biti. 

Link to comment
Share on other sites

USA nije baš kao EU gde smo svedoci čak i otimanja imovine što je u Americi no no. Tamo mogu da zamrznu sredstva ali nikako da ih oduzmu.

 

Ako je Has pravno osiguran da ne mora da vraća uzet novac svakako im se ne piše dobro što je šteta jer ih gotivim kao tim. Jedini su ušli u F1 od nule u zadnjih 20 godina. 

 

Ne vidim da se američke firme otimaju da sponzorišu Has tako da ih jedino može izvući Andreti.

Link to comment
Share on other sites

Da se vratim na sport. 

 

Fitipaldi ima dobre izglede da uzme Macepinovo mesto. Po meni najbolji izbor bi bio Djovinaci. Ima solidno iskustvo i najsvežiji je od svih kandidata pošto je vozio prošle sezone.

 

Može biti da će ekipa posegnuti za nekim vozačem sa debelim sponzorstvom baš kao što je bilo sa Nikitom.

Link to comment
Share on other sites

Kakva je trenutno situacija, zapad je legalizovao pljačku i otimaćinu svega ruskog. Tako da ta tužba nema šanse ni da bude podignuta, a ne dobijena. I da nema sankcija, situacija je takva da bi onog trenutka kad bi se saznalp na sudu da je jedna strana ruska ili rus, automatski bi bilo dosuđeno protiv nje, koliko god da zakon jeste na njihovoj strani.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Ja ne znam ni za jedan slucaj da je bilo kojem Rusu nesto oduzeto a da taj nije u semi s Putinovim rezimom. Evo ovde kod mene pun q obicnih Rusa, niko im nista ne oduzima, niko ih ne cacka, sve najnormalnije. I to usred tog istog zapada, u jednoj od najglasnijih i najmilitantnijih zemalja vizavi sankcija Rusiji, u kojoj je poljsko-ukrajinski lobi neverovatno jak (uvek i bio - a sad pogotovo kad je vicepremijerka Ukrajinka po materi, cak se i slikala s onom njihovom nacoskom crveno-crnom zastavom pa je izbio skandal zbog toga)...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mazepin je saznao za šimiku preko saopštenja za medije.

Jeste mu tata Volođin pajtos, ali dečak nije vozio tenak po Ukrajini.

Ginter je ispao pussy.

Voleo bih da dedino dete što pre stasa i ne gubi previše vremena sa ovim luzerima.

Link to comment
Share on other sites

Da, Has je prilicno nezdrava sredina po mnogo osnova (ne samo ovom)... I onda Toto i ekipa traze uvodjenje takse na ulazak novih timova u F1 jer "10 je dovoljno" i  "da se ne razvodnjava kvalitet". Koji je to jedinstveni kvalitet koji Has donosi F1, koji je to njihov nezamenljivi doprinos da ih treba protezirati u odnosu na npr. Andretija?

 

A mi smo poslednji put videli popunjen grid u F1 1995. u Monaku. Zapravo bi sadasnji timovi trebali da plate dodatni porez sto njih 10 uzimaju prihod za 13 timova dok se ne popuni grid, a ne naplacivati ulaznicu novim timovima.

Link to comment
Share on other sites

Ovo nije bilo bas ocekivano:

 

Magnussen returns to Haas F1 team to replace Mazepin

 

Kevin Magnussen is to make a surprise return to Formula 1, after Haas signed him as replacement for the ousted Nikita Mazepin in what the team said was a multi-year deal with the Dane.
 

https://www.motorsport.com/f1/news/magnussen-returns-to-haas-f1-team-to-replace-mazepin/8845965/

 

Edited by MrIncredible
Link to comment
Share on other sites

Definitivno neocekivano, Magnusen je vec bio imenovan kao fabricki vozac Pezoa u WEC. No sad cemo makar videti koliko bebi Sumi zaista moze u poredjenju s poznatom konstantom Magnusena, tesko je bilo porediti dva rukija...

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Drago said:

 Finansijski ovaj izbor ne obećava.

 

Moguce da racunaju da ce uplaceni novac zbog sankcija da "pojede maca" pa da nikad nece morati da ga vrate. Mada s obzirom kako im ide s testiranjem (propustaju prvi dan Bahreina, navodno "kasne u transportu") moguce da nece docekati kraj sezone...

 

5 hours ago, DASUBO said:

Odraće ga Mik. 

 

I ja sam tog misljenja, videcemo...

Link to comment
Share on other sites

Po meni Mik nije nista posebno pokazao, a posto mi ni Magnusen nije previsoko na lestvici, ako Has prezivi ocekujem da ga Magnusen dobije u kvalifikacijama, ali ne preterano, recimo 14:9 ili tako nesto, a u trkama nijedan nece do bodova, a ko ce imati vise boljih plasmana je irelevantno kad si na zacelju jer dosta zavisi i od kvarova, kao i nekih cukanja na startu.

Edited by Romantik
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...