Jump to content

VN Meksiko Sitija 2021


Radoye

Recommended Posts

Vikend nakon drevnog acteckog praznika Dana mrtvih koji je nezvanicno inkorporiran u meksicke katolicke rituale a zvanicno jedan od dva najveca praznika u Meksiku tradicionalno je vreme za odrzavanje VN Meksika. Iz nekog razloga od ove godine trka je izgubila nacionalni karakter i sada se zvanicno zove VN Meksiko Sitija.

 

Bilo kako bilo, u Meksiko dolazimo nakon iznenadjujuce dobrog izdanja Red Bula u Ostinu - pobeda za Maksa i trece mesto za Ceka - sto znaci da ce meksicka publika ionako vec poznata kao izuzetno vatrena ove godine biti jos "ludja" u iscekivanju jos jednog dobrog rezultata za svog zemljaka. Za razliku od Ostina koji je tradicionalno bio Mercedesova teritorija u Meksiku je Red Bul umeo da napravi dobre rezultate cak i kad drugde nisu bili u konkurenciji. No ove godine situacija bi mogla biti drugacija.

Naime, kao sto znamo staza Ermanos Rodrigez (nazvana po braci Pedru i Rikardu Rodrigezu, trkackim asovima 60-tih koji su obojica tragicno nastradali) nalazi se na nadmorskoj visini od bezmalo 2500m sto znaci da je vazduh razredjen i motori rade pod neuobicajeno velikim opterecenjima i sto se tice turbopunjaca i sto se tice hladjenja, a usput ovde imamo i jednu od najduzih sekcija koje se voze punim gasom na celom kalendaru sezone. Ovo nije pogodovalo Mercedesovim motorima - u turbo-hibrid eri neprikosnovenima u F1 - ali je cini se imalo manji efekat na performanse drugih motora koji na "normalnim" stazama nisu mogli da se nose sa Mercedesom pa je tako Red Bul prvo sa Renoom a onda i sa Hondom ovde uvek predstavljao opasnost. No ove godine je Honda (konacno - trebalo im je samo 6 godina) proradila i od pocetka sezone imamo veliku borbu za obe sampionske titule (Maks vs Luis, RBR vs Mercedes) sto znaci da je i Honda dostigla ekstremne rezime rada na kojima funkcionise Mercedes i ne bi bilo iznenadjenje da kao posledica toga i oni ove godine u Meksiku moraju da zavrnu motore da prezive vikend. Tako da sve u svemu pobeda Red Bula nije vise "sigurica" kao sto nije "sigurica" ni dominacija Mercedesa, no ni jedno ni drugo nije iskljuceno, ipak vrlo je moguce da bismo ovde mogli videti bljesak Ferarija ili cak i Renoa / Alpin.

 

Nakon Ostina, na tabeli sampionata vozaca Ferstapen je povecao prednost nad Hamiltonom i ona sada iznosi 12 bodova. Na 5 trka do kraja matematicke sanse za titulu ima jos i Botas mada realno i njemu je jasno da je taj voz odavno otisao iz stanice. U konkurenciji konstruktora Mercedes ima 23 boda vise od Red Bula - dakle, oba sampionata su jos uvek potpuno otvorena i bukvalno su sve kombinacije u igri od duple krune za RBR/Maksa do duple krune za Mercedes/Hamiltona. Sto se tice ostalih, najinteresantnija je borba za trece mesto u konkurenciji konstruktora gde su Meklaren i Ferari na samo 4 boda i tu jos do kraja sezone moze svasta da se izdogadja.

 

image.png

 

Staza u Meksiko Sitiju duga je 4303 m i ima 17 krivina, rekord staze 1:18.741 drzi Valteri Botas u Mercedesu a postavljen je 2018, trka se vozi na 71 krug. U hibridnoj eri tri puta je pobedjivao Mercedes (dva puta Hamilton, jednom Rozberg) i dva puta Red Bul (oba puta Ferstapen). Inace rekorderi po broju pobeda ovde su Dzim Klark sa 3 i Lotus sa 4.

Pireli donosi iste gume kao i za Ostin - C2, C3, C4.

Satnica vikenda - https://www.formula1.com/en/racing/2021/Mexico.html

 

(jbg ne umem da preracunam, kod vas su se ispomerali satovi, ovde jos nisu, dovoljno je zbunjujuce i bez toga) :lol_2:

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...